Stepford Wives, The (2004)

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-04-2005

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Stepford Wives, The (2004) (DVD)
Samenvatting

Joanna Eberhart (Nicole Kidman) is een harde en succesvolle carrièrevrouw bij een groot televisienetwerk. Verantwoordelijk voor grote successen met reality programma’s. Maar als één zo’n programma desastreuze consequenties tot gevolg heeft, wordt Joanna zonder pardon ontslagen. Joanna lijkt het ontslag waardig op te nemen, maar stort vervolgens volledig in. Haar man Walter (Matthew Broderick) neemt uit protest zelf ook direct ontslag bij hetzelfde televisienetwerk. Omdat Joanna rust nodig heeft, heeft Walter een huis gekocht in het landelijke plaatsje Stepford, vlakbij Connecticut. Stepford blijkt een goed beveiligde, gesloten gemeenschap te zijn, waar Joanna en Walter hartelijk ontvangen worden door Claire Wellington (Glenn Close).
Walter maakt algauw kennis met de andere mannen in Stepford, als hij uitgenodigd wordt bij de herensociëteit van Stepford. Aldaar lijkt Mike Wellington (Christopher Walken) de leiding over het geheel te hebben. Joanna ontmoet Bobbie Markowitz (Bette Middler), een schrijfster die bezig is met haar nieuwe boek en een ongelooflijke sloddervos blijkt te zijn. Joanna en Bobbie krijgen niet echt contact met de andere vrouwen van Stepford, die alleen maar over koken en een perfect huishouden kunnen praten en zich erg slaafs richting hun echtgenoot gedragen. Het valt Joanna op dat alle vrouwen in Stepford ongelooflijk perfect zijn en alle mannen veel te gelukkig. Wat is er aan de hand in Stepford?

Commentaar

In 1975 verscheen de film The Stepford Wives van regisseur Bryan Forbes. Een thriller gebaseerd op de gelijknamige roman van Ira Levin. Zoals ook met de andere (verfilmde) verhalen van Ira Levin als bijvoorbeeld Rosemary’s Baby is de mysterieuze thrillerachtige sfeer een belangrijk kenmerk van Levin. Mysterieus omdat je niet weet wat er aan de hand is. En met het thrilleraspect omdat je wel aan je water voelt dat een en ander niet pluis is. De zeer goede verfilming van Bryan Forbes heeft deze kenmerken, al doet de film vandaag de dag wel wat gedateerd aan.
Zoals gebruikelijk in Hollywood worden grote successen na verloop van tijd nog eens dunnetjes overgedaan. Zo ook dus met The Stepford Wives.
Verantwoordelijke regisseur is voor deze remake is Frank Oz. Oz is bij het grote publiek vooral bekend als de (stem)acteur van Muppets figuren als Miss Piggy en Fozzie Bear. Als regisseur is Oz minder bekend, maar zijn laatste werken waren The Score (2001) met onder andere Robert De Niro en Bowfinger (1999) met Steve Martin. Nu dus de remake van The Stepford Wives. Alhoewel remake wel het goede woord is om te gebruiken, is de film niet exact gelijk aan de eerste verfilming. Samen met scriptschrijver Paul Rudnick heeft Oz met name aan het eind van de film enkele wijzigingen doorgevoerd. Wat, dat moet je zelf bekijken.
Ook de wijze waarop het verhaal is verfilmd is beduidend anders. Het thrilleraspect is nu nauwelijks aanwezig. De wijze waarop de rollen worden ingevuld heeft meer iets van een persiflage of komedie weg. Ook ligt nu veel nadruk op de technische perfectie, waarbij alles erg mooi in beeld is gebracht. De cast bestaat vooral uit grote namen, als Nicole Kidman, Matthew Broderick, Glenn Close, Christopher Walken en Bette Middler. Ieder van hen laat zich van de goede kant zien, maar de karakters die zijn spelen en het script geven te weinig om een blijvende indruk achter te laten. Alles bij elkaar is de nieuwe versie van The Stepford Wives best een aardige film om te bekijken, maar verwacht gewoon niet een moderne versie van de film uit 1975. Dan kom je bedrogen uit. Wel krijg je 90 minuten een stercast te zien, alles fraai in beeld gebracht en ook nog af en toe een komisch moment. En de film is van fraaie walsachtige muziek voorzien door de bekende filmcomponist David Arnold.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 5050583015736

Extra's

  • The making of
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Stepford: De definitie
  • Stepford: De architecten
  • De vrouwen en mannen van Stepford
  • Deleted / Extended Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 1.85:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is zeer goed. Het beeld van deze recente film ziet er kleurrijk en contrastrijk uit met goed verzadigde, natuurlijk ogende kleuren en goed helder beeld. Met filters is het kleurenpalet af en toe wat aangepast. Scherpte en detaillering zijn goed, al heeft het beeld een licht softe aanblik. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden. Een lichte vorm van edge enhancement is toegepast. Verder is filmgrain in lichte mate aanwezig.
De film is verdeeld in 17 chapterstops. De laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Ook over de soundtrack geen klagen. Geen spectaculaire effecten, maar wel een soundtrack die goed wordt ondersteund door muziek en omgevingsgeluiden. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De achterkanalen geven de soundtrack een mooi ruimtelijk geluidsbeeld. De surrounds worden subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden. De soundtrack heeft geen extreem laag. Het laag dat via het LFE kanaal aanwezig is, is goed en vult op natuurlijke wijze aan. De stemmen komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

Het eerste menu is een breedbeeld menuscherm met filmgerelateerde animaties en achtergrondmuziek. De overige menuschermen zijn statische breedbeeldschermen zonder achtergrondgeluid. De extra’s zijn in 1.33:1 standaard beeldformaat en helaas niet Nederlands ondertiteld. Engelse ondertiteling is wel aanwezig.

Commentaar door regisseur Frank Oz
Een weinig inspirerend commentaar dat enige informatie geeft. Nadruk ligt op de wat erg positieve opmerkingen over de film, het project en de cast.

Een perfecte wereld: The Making of The Stepford Wives (20 min)
Standaard achter de schermen documentaire met korte interviewfragmenten met regisseur, scriptschrijver en enkele acteurs. Natuurlijk ook de nodige fragmenten tijdens het filmen en korte stukjes uit de film.

Stepford: een definitie (4 min)
Diverse betrokkenen geven hun mening over de film.

Stepford: De architecten (6 min)
Met iets meer informatie over de gedachten achter de remake.

The Stepford Wives (10 min)
Specifieker over de rol van de Stepford vrouwen en enkele vrouwelijke karakters.

De echtgenoten (8 min)
In aansluiting over voorgaande featurette nu aandacht voor de mannen van Stepford.

Stepford: Deleted scenes/ Lange versie scènes (10 min)
Enkele scènes die niet of korter in de film zitten. Deze scènes zijn apart aan te kiezen en er is een speel alles optie. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf.

Stepford: Komische situaties (4½ min)
Ofwel de bloopers; de missers tijdens de opnames. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf.

Trailers (4 min)
De teaser trailer (1½ min) en de bioscooptrailer (2½ min). De teaser trailer doet perfect wat het moet doen en heeft daarvoor ook enkele prijzen gekregen. Beide trailers hebben DD5.1 geluid.

Conclusie

De The Stepford Wives is in de herhaling gegaan met deze remake van regisseur Frank Oz. Het bekende verhaal van Ira Levin, waarin een gezin terechtkomt in een plaatsje waar de vrouwen onwaarschijnlijk perfect zijn en de mannen veel te gelukkig, is op enkele punten wat aangepast. Deze remake is minder een thriller doordat het komische element sterker aanwezig is en het op sommige momenten een persiflage lijkt op het droombeeld van ‘iedere’ man. De cast is sterk met grote namen als Nicole Kidman, Glenn Close, Christopher Walken, Matthew Broderick en Bette Middler. Het resultaat is een fraai in beeld gebracht verhaal dat vermakelijk is, maar duidelijk anders dan de verfilming uit 1975.
Met de technische aspecten van deze Universal / Dreamworks release zit het wel goed. Beeld en geluid zijn prima in orde. Een redelijke hoeveelheid extra’s siert deze uitgave, waarbij het jammer is dat deze niet Nederlands ondertiteld zijn.

Laatste reacties

Maarten van Krimpen  |  19-10-2005

Net het orgineel gezien, en ik ben nu erg nieuwsgierig geworden naar deze film. Uitgaande van al deze matige reacties zal het wel nix zijn. Maar goed, we zullen...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  07-04-2005

Inderdaad: Vlees noch Vis. Weinig interssants aan. Was wel leuk om een keertje te zien maar krap aan. Zeker geen hebbe hebbe dingetje.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  05-04-2005

Nicole Kidman is na "Moulin rouge!" en "The others" tamelijk het pad kwijt! Jammer van zo'n talent. Birth en Dogville niet gezien zeker? Wat is er mis me...
Lees meer >

scheur  |  04-04-2005

Een zeven voor deze film is wel een beetje veel van het goede.... Wat een slechte en slaapverwekkende film was dit zeg..... :evil:
Lees meer >

druppelstop  |  03-04-2005

Ach, vond hem in de bioscoop wel aardig. Met zo'n poster verwachtte ik al niets.
Lees meer >

rkrijger  |  03-04-2005

Misser...
Lees meer >

Shorty  |  03-04-2005

hmm blijkbaar ben ik een buitenbeetje...ik vond hem wel leuk! ik heb het in de bios gezien en heb hem daarna ook nog gekocht bij de AH voor wat Airmiles.. :?
Lees meer >

TheGodfather  |  02-04-2005

Nicole Kidman is na "Moulin rouge!" en "The others" tamelijk het pad kwijt! Jammer van zo'n talent. Birth en Dogville niet gezien zeker? In Dogville is ze ...
Lees meer >

Surya  |  02-04-2005

Nicole Kidman is na "Moulin rouge!" en "The others" tamelijk het pad kwijt! Jammer van zo'n talent. Birth en Dogville niet gezien zeker?
Lees meer >

Zeeuws Meisje  |  02-04-2005

De film viel tegen. Gezien de cast was mijn verwachting te hoog, maar het resultaat was zo flauw dat zelfs mijn dochter de grappige momenten niet grappig vond.
Lees meer >

TheGodfather  |  02-04-2005

Erg jammer van deze film. had veel kunnen zijn maar werd weinig. de uitkomst werd veel te vroeg weggeven.
Lees meer >

zetmoon  |  02-04-2005

Nicole Kidman is na "Moulin rouge!" en "The others" tamelijk het pad kwijt! Jammer van zo'n talent.
Lees meer >

runob  |  02-04-2005

idd vond ik ook, kutfilm tot en met. Zou gerust een pak lager mogen zijn die score. Je moet zeggen zoals het is en hem dus durven afkraken (iedereen die een rev...
Lees meer >

The Scratcher  |  02-04-2005

Waardeloze en compleet overbodige produktie wat mij beterft.... :roll:
Lees meer >

Rogier Bruggeman  |  02-04-2005

Dat deze film nog 3 en een halve ster krijgt voor de inhoud, is toch wel erg verbazingwekkend. Ik had twee sterren nog teveel gevonden, wat een dramafilm zeg. E...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.