Butterfly Effect, The (2 Disc Edition)

Recensent:
Marcel den Haan
30-03-2005

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Butterfly Effect, The (2 Disc Edition) (DVD)
Samenvatting

Evan Treborn (Ashton Kutcher) heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Tijdens enkele traumatiserende gebeurtenissen in zijn jeugd heeft Evan last van black-outs. Hij wordt wakker en kan zich niets herinneren van hetgeen is gebeurd. Een dokter stelt voor dat Evan een dagboek bij gaat houden zodat hij beter met deze gebeurtenissen kan omgaan. Na de laatste traumatische ervaring verhuist Evan samen met zijn moeder naar een andere stad en heeft hij geen last meer van black-outs. Jaren later studeert Evan op de universiteit en wel psychologie. Hij hoopt zo meer te weten te komen over zijn aandoening. Wanneer hij op een avond in één van zijn dagboeken zit te lezen, krijgt hij een flashback naar één van de gebeurtenissen waarvan hij zich niets meer kan herinneren. Al snel blijkt dit meer te zijn dan een flashback en Evan blijkt in staat te zijn terug in de tijd te reizen naar het moment van black-out. Zo kan hij bepaalde dingen veranderen en ervoor zorgen dat de gebeurtenissen anders verlopen. Maar al snel komt hij erachter dat je niet zomaar ongestraft dingen kan veranderen in het verleden.

Commentaar

The Butterfly Effect is een bijzondere film. Uiteraard zijn er veel films gemaakt die als onderwerp tijdreizen hebben, maar in deze film kan de hoofdpersoon door de tijd reizen door middel van zijn geheugen. Dit is volgens ons de eerste keer dat zoiets in een film te zien is en dat maakt het verhaal van deze film al bijzonder. Ook hebben de makers ervoor gekozen enkele controversiële scènes in de film te plaatsen. Dit is ook de reden dat het script jarenlang door geen enkele studio verfilmd werd. Uiteindelijk kwam de film er toch en dit is grotendeels te danken aan Ashton Kutcher. Hij had het script gelezen en vond dat de film gemaakt moest worden. Kutcher speelt ook de hoofdrol in deze film en dat is iets waar veel mensen in eerste instantie tegenop zien. Kutcher is vooral bekend van enkele melige komedie’s en de televisieseries That 70’s Show en Punk’d. Hierdoor kunnen veel mensen hem niet voorstellen in een serieuze rol. Toch weet hij in deze film te overtuigen in de rol van de getergde Evan Treborn. Ook de andere rollen worden met overtuiging gespeeld en dit draagt bij aan de kwaliteit van de film.

Op deze 2 disc DVD is naast de originele bioscoopversie ook een Director’s Cut van de film te vinden. De Director’s Cut is te vinden op de eerste schijf en de bioscoopversie op de tweede. Het grootste verschil tussen de twee versies is het einde. Het originele, wat meer controversiële, einde werd niet door het testpubliek in Amerika geaccepteerd, dus werd er snel een ander einde geschoten. Gelukkig zijn beide versies op deze te vinden en kunnen we zelf bepalen welk einde we het beste vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 114 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
  • DTS 6.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 410504969225

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Alternative Ending
  • Featurettes
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het originele beeldformaat van 1.85:1. De beeldkwaliteit is, zoals we mogen verwachten van een recente film zoals deze, erg goed. De transfer is haarscherp en ook zwartniveau en contrast zijn meer dan voldoende. De makers van de film hebben ervoor gekozen de flashbackscènes een wat grijzige kleur mee te geven. In de overige scènes zien de kleuren er mooi natuurlijk uit. Van artefacten is geen sprake, zelfs de hoeveelheid filmgrain is miniem. Een erg goede transfer die zich kan meten met de besten.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling staat netjes onder in het beeld en is duidelijk te lezen.

Geluidskwaliteit

Beide versies van de film hebben een Dolby Digital 5.1 EX audiotrack (448 kb/s) meegekregen. De Director’s Cut heeft bovendien een DTS 6.1 ES track (754 kb/s). De Dolby Digital track is niet EX geflaged en je dient dus je versterker handmatig om te schakelen om te kunnen profiteren van het extra achterkanaal. De DTS 6.1 ES track is wel geflaged als zodanig en hier zal de versterker automatisch omschakelen. Zoals verwacht is ook het geluid van hoge kwaliteit. De tracks laten een mooi agressief geluidsbeeld horen waarbij alle kanalen actief gebruikt worden. De dialogen komen netjes uit het centerkanaal en zijn goed te volgen. Het overige geluid wordt door de voorkanalen weergegeven en ook hier een mooi helder geluid. De achterkanalen worden regelmatig betrokken bij het geheel en zij laten een agressief geluid horen in split-surround. Het LFE kanaal levert tenslotte een actieve bijdrage met een mooi gedoseerd laag. Alle audiotracks zijn van uitstekende kwaliteit, maar bij de Director’s Cut krijgt de DTS track de voorkeur aangezien het geluid hier wat agressiever en ruimtelijker klinkt en het laag wat beter gedoseerd.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid als Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De extra’s zijn net als de films verdeeld over de twee aanwezige schijven en er zijn een redelijke hoeveelheid extra’s verzameld.

Disc 1 (Director’s Cut)

Theatrical Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (4 min.)
Zeven verwijderde scènes die met of zonder commentaar van de regisseurs te bekijken zijn.
Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Alternative Endings (1 min.)
Twee alternatieve eindes van de film die ook met of zonder commentaar van de regisseurs te bekijken zijn. Deze eindes zijn overigens weer andere dan die in de originele versie en de Director’s Cut.
Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The History and Allure Of Time Travel (13 min.)
Enkele experts op het gebied van tijdreizen vertellen over het onderwerp en de gevaren hiervan. Ook worden er enkele films besproken die tijdreizen als onderwerp hebben.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaar
Een audiocommentaar van de twee regisseurs en schrijvers van de film. Een erg informatief commentaar waarin de twee mannen allerlei onderwerpen behandelen. Het maken van de film, de problemen met het laten verfilmen van het script en de verschillen tussen de twee versies op de DVD zijn enkele van de onderwerpen.

Disc 2 (Theatrical Version)

The Science And Psychology Of The Chaos Theory (8 min.)
Enkele wetenschappers verklaren het fenomeen Chaos Theory, een theorie die zegt dat alles wat je doet van invloed is op de verdere verloop van je leven.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Creative Process (17 min.)
Leden van de cast en crew vertellen het één en ander over het maken van de film. De twee regisseurs vertellen over hoe ze de inspiratie opdeden voor het verhaal en de problemen die ze hadden met het vinden van een geschikte studio.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Visual Effects (16 min.)
Een korte uitleg hoe de effecten tot stand zijn gekomen en dan vooral de flashback effecten.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Also Available
Trailers van drie andere Paradiso films. Het betreft trailers van de films Resident Evil: Apocalypse, Intermission en Madhouse.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

In The Butterfly Effect zien we hoe Evan Treborn op jonge leeftijd last krijgt van black-outs. Ze worden veroorzaakt door enkele traumatische gebeurtenissen in zijn jeugd. Wanneer hij volwassen is, komt Evan erachter dat hij terug in de tijd kan reizen en zo enkele dingen kan veranderen. Maar al snel komt hij erachter dat dit misschien niet zo verstandig is. The Butterfly Effect is een sterke film die als onderwerp tijdreizen heeft. Liefhebbers van dit soort films zullen zich geen moment vervelen met deze film. Ook de mensen die van thrillers houden met een science fiction sfeertje, zijn met deze film aan het goede adres. Deze uitgave bestaat uit twee DVD’s waarop de originele bioscoopversie en de Director’s Cut van de film te vinden zijn. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en ook qua extra’s worden we niet teleurgesteld.

Laatste reacties

Avalan  |  10-10-2007

Net deze film gezien. Snap niet goed wat iedereen daar zo fantastisch aan vindt, maar bon, smaken verschillen nu eenmaal :). Ik vond initieel het idee wel inter...
Lees meer >

BassFace  |  17-07-2007

Ik vond het einde van de theatrical cut beter dan die van de directors cut, want in de directors cut kiest hij de makkelijke uitweg door zichzelf te doden in de...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  03-01-2007

Evan Treborn (Ashton Kutcher) heeft geen makkelijke jeugd gehad. Tijdens bepaalde traumatische gebeurtenissen krijgt hij black-outs, waardoor hij zich niets mee...
Lees meer >

Frank  |  29-12-2006

Vandaag de Director's Cut voor de derde of vierde keer bekeken. Ik vond 't nog steeds een ijzersterke film met een uitstekend einde.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  16-10-2006

Ik heb de directors cut versie gezien,andere versie nooit gezien maar als ik de verhalen moet geloven is dit de betere versie. Ik heb een beetje gemengde gevoel...
Lees meer >

JJB  |  20-05-2006

Ik vind dit een prachtige film, maar ik kan 1 tip geven aan iedereen: LEES DE ACHTERKANT / SYNOPSIS van deze DVD NIET!!! de recensie geeft ook al veel teveel...
Lees meer >

Frank  |  04-01-2006

Ik heb 'm zojuist voor de tweede keer de Director's Cut gezien. Het blijft een uitstekende film.
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  03-01-2006

Prima film, alleen iets te veel van hetzelfde 'trucje' hoewel het wel een leuk 'trucje' was ;). Ben ik het ook mee eens. Goede, originele film, maar ik hoef ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  27-10-2005

Titel klopt voor geen meter. Meer de olifant effect (als een olifant op je stampt voel je het later nog als je het overleeft). Ik bedoel als je een bom in je ...
Lees meer >

Daniël V.  |  23-10-2005

Deze 2-disc begint een beetje naar de achtergrond te trekken, heb ik het idee. Ik zie hem namelijk lang niet overal meer. Vorige week dus toch maar toegeslagen,...
Lees meer >

Burger86  |  22-10-2005

Topfilm (y). Zowel het verhaal, de acteerprestaties en het geluid zijn geweldig te noemen. Acteerprestaties? Die vond ik eigenlijk niet heel erg goed vooral ...
Lees meer >

RJI  |  12-09-2005

Dit weekend gekeken: een topper
Lees meer >

Khonnor  |  11-09-2005

Erg benieuwd naar deze film, en dan vooral de Director's Cut... Zucht, had ik maar weer geld... :lol:
Lees meer >

BassFace  |  10-09-2005

Deze film staat zeker in mijn top 5 beste films die ik ooit gezien heb. Wat me wel opvalt is dat veel mensen de film afbreken soms alvorens de film gezien te h...
Lees meer >

Burger86  |  13-08-2005

Wat een crap film!! De titel klopt niet eens --> Iets kleins in je leven kan later iets groots veroorzaken wil het zeggen. Maar dit is wel superslecht uigew...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 490
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.