Get Shorty (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-03-2005

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Get Shorty (SE) (DVD)
Samenvatting

Chili Palmer (John Travolta) haalt geld op voor de maffiabaas Como. Als die echter komt te overlijden krijgt hij van doen met de woekeraar Ray ‘Bones’ Barboni (Dennis Farina). Alleen liggen Chili en Bones elkaar niet zo. Wanneer Chili voor een klusje naar Las Vegas moet, moet hij ook een schuld innen bij B-film producer Harry Zimm (Gene Hackman). Harry en Chili raken in gesprek over de filmbusiness, waar Chili vertelt een interessant verhaal voor een film te hebben. De actrice Karen Flores (Rene Russo), waar Harry de nacht mee door zou brengen, heeft echter direct door dat Chili voor de maffia werkt. Karen is de ex van steracteur Martin Weir (Danny DeVito), die Harry graag in zijn film wil hebben. Maar daarvoor heeft Harry $500.000 nodig. Harry heeft echter een geldschieter genaamd Bo Catlett (Delroy Lindo), waarvoor hij een andere film moet maken. En Bo heeft toevallig weer $ 500.000 in een kluisje op het vliegveld liggen, waar hij niet aan kan komen omdat de DEA het kluisje in de gaten houdt. Chili raakt steeds meer geïnteresseerd in het produceren van de film, wat volgens hem maar weinig anders is dan wat hij tot dan toe voor de maffia deed. Ondertussen neemt Harry contact op met Barboni en vertelt hem dat Chili in Los Angeles is. En dat maakt het allemaal nog ingewikkelder.

Commentaar

Bovenstaande korte filmbeschrijving doet Get Shorty geen recht. Het verhaal van Get Shorty zit enorm ingenieus in elkaar. En teveel beschrijven zou ook een deel van het uitstekende plot weggeven. De film is bedoeld als komedie, waarbij de filmproductie in Hollywood en de maffia op de hak wordt genomen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Elmore Leonard. Leonard is ook bekend van films als Jackie Brown (1997) en Out of Sight (1998).
In de film zitten veel verwijzingen met een knipoog naar andere films en collega acteurs. De film kan zelf trouwens bogen op een fenomenale cast, bestaande uit onder andere John Travolta, Gene Hackman, Danny DeVito, Rene Russo, Dennis Farina en nog diverse anderen. In de film ook leuke optredens van Harvey Keitel, Bette Midler en Miguel Sandoval. Ook regisseur Barry Sonnenfeld heeft zichzelf een klein rolletje toebedeeld. Volgens Leonard is de rol van Martin Weir, gespeeld door Danny DeVito, gebaseerd op Leonard’s eigen ervaringen in zijn contact met acteur Dustin Hoffman.
John Travolta kreeg voor zijn hoofdrol een Golden Globe toegekend, waarbij de film zelf en scriptschrijver Scott Frank beiden een Golden Globe nominatie hadden gekregen.
Regisseur Barry Sonnenfeld heeft met Get Shorty een bijzondere film afgeleverd, die zo fraai in elkaar zit dat meerdere keren kijken niet tot verveling zal leiden. Het was niet Sonnefeld’s eerste bijzondere en ook zeer geslaagde film en ook niet zijn laatste. Denk bij Sonnenfeld aan films als The Adams Family (1991), Men in Black (1997), Wild Wild West (1999), Big Trouble (2002) en Men in Black II (2002).

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 100 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626025016

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Photo Gallery
  • Deleted Scene
  • 6 featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld heeft de originele bioscoop beeldverhouding van 1.85:1 en staat anamorf op de DVD. Door alle extra’s op een tweede schijf te plaatsen, kon de beschikbare ruimte optimaal voor de film worden benut en werd een zeer lage compressie toegepast. Voor deze re-release van Get Shorty heeft MGM een nieuwe high definition transfer gemaakt, waarbij de bitrate van het beeld constant vrij hoog is. Dat vertaalt zich in een zeer goede beeldkwaliteit. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn erg goed, al oogt in sommige scènes het beeld een beetje soft. Contrast en zwartniveau zijn beide prima. De kleuren zijn mooi helder en goed verzadigd en ogen zeer natuurlijk. In het beeld is nog een beetje filmgrain te zien.
De film is verdeeld in 32 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een redelijk groot lettertype en staat goed onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. De originele soundtrack voor de toenmalige bioscooprelease was trouwens een DTS track, maar dat is niet vergelijkbaar met het DTS dat op DVD staat. Evenals het beeld is ook de soundtrack van prima kwaliteit. Alle speakers worden intensief gebruikt, waarbij de surrounds in split-surround (stereo) worden gebruikt. De soundtrack met een prima ruimtelijk geluid, waarbij goed geplaatste geluidseffecten het nodige richtingsgevoel geven. Het LFE kanaal wordt hierbij incidenteel gebruikt voor het extra diepe laag. De dialogen, uit de centerspeakers, zijn goed te volgen.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Deze Special Edition bestaat uit twee DVD’s. Op beide DVD’s zijn de extra’s terug te vinden.

Disc 1

Audio Commentary
Een commentaar dat regisseur Barry Sonnenfeld al enkele jaren terug heeft ingesproken. Prima informatief commentaar me de nodige achtergrondweetjes bij de film.

Disc 2
Deze DVD heeft ook breedbeeld geanimeerde menuschermen met achtergrondgeluid. Tenzij anders vermeld zijn alle extra’s in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en hebben Nederlandse ondertiteling.

Featurettes, met keuze uit zes documentaires.

Get Shorty: Look At Me (26 min)
In deze documentaire meer over het proces van de verfilming van het boek, het script en aandacht voor de karakters. Met de interviewfragmenten met schrijver, regisseur en acteurs.

Get Shorty: Wiseguys And Dolls (20 min)
Waarin dieper wordt ingegaan op de vier hoofdpersonen, waarbij de acteur zelf meer vertelt over het gespeelde karakter.

Page To Screen: Get Shorty (28 min)
Elmore Leondard vertelt meer over hoe zijn boek tot stand kwam en zijn relatie met de echte Chili Palmer.

Going Again (5 min)
Barry Sonnenfeld staat stil bij het filmen van één bepaalde scène met Danny DeVito.

Get Shorty Party Reel (6 min)
Raar filmpje met beelden van een feest, achter de schermen en enkele filmfragmenten. Dat alles begeleidt door muziek.

Be Cool : Be Very Cool (8 min)
Klein voorproefje van de opvolger op Get Shorty genaamd Be Cool.

Deleted Scene (8 min)
Met aandacht voor de Graveyard Scène. Met twee vervolgkeuzes, waarin Barry Sonnenfeld en Ben Stiller meer vertellen over de scène en waarom die gesneuveld is en een keuze waarbij je de volledige scène kunt bekijken.

Photo gallery (2 min)
45 foto’s die tijdens de opnames zijn gemaakt.

Theatrical Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer, in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

Verder kun je nog een aantal Easter Eggs vinden.

Conclusie

Get Shorty is een komische en ingenieuze parodie op Hollywood en de maffiawereld. Regisseur Barry Sonnenfeld maakte daarbij gebruik van de roman van Elmore Leonard. Het verhaal gaat over een geldophaler voor de maffia, gespeeld door John Travolta, die toevallig in contact komt met een filmregisseur. Deze regisseur, gespeeld door Gene Hackman, heeft dringend behoefte aan geld voor zijn volgende project. En daar ziet onze geldophaler weer zijn sterke kant, ofwel hij gaat de film produceren. Dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk, want er zijn nog andere spelers op het veld. Get Shorty is een mooi opgebouwde misdaadkomedie en feitelijk een film in een film. Naast John Travolta en Gene Hackman spelen nog meer bekende acteurs in de film.
Met deze nieuwe Special Edition 2-DVD release heeft MGM de film een nieuwe beeldtransfer gegeven. Zowel beeld als geluid zijn van prima kwaliteit. Op de tweede DVD nog informatieve aanvullende extra’s, allemaal Nederlands ondertiteld. Een nette release van een bijzondere film.

Laatste reacties

Sneaker  |  21-01-2006

Echt een hele lekkere misdaad comedy. Acteerwerk is top. Vooral Travolta is cooler dan ooit en helemaal opdreef. En het plezier straalt van de cast af. Daarnaas...
Lees meer >

Eric B.  |  18-09-2005

geweldige film, ga deze zeker nog heel vaak kijken :D
Lees meer >

Eddie  |  06-07-2005

Ja. dank u! bestelling geplaatst :D
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  06-07-2005

Verpakking: Duo Keep Case zit hier een slip omheen? ik sta namelijk op het punt 'm te bestellen bij FRS in de 2voor25euro aktie Ja.
Lees meer >

Eddie  |  06-07-2005

Verpakking: Duo Keep Case zit hier een slip omheen? ik sta namelijk op het punt 'm te bestellen bij FRS in de 2voor25euro aktie
Lees meer >

TheGodfather  |  01-04-2005

Fantastische film! Jammer dat ik het afgelopen jaar de oude uitgave heb gekocht als Big Deal titel :cry: gewoon verkopen ;)
Lees meer >

X  |  01-04-2005

Fantastische film! Jammer dat ik het afgelopen jaar de oude uitgave heb gekocht als Big Deal titel :cry:
Lees meer >

Erwin de Koning  |  25-03-2005

Ga zeker deze nieuwe uitgave kopen, ik vind de film fantastisch en m'n huidige uk uitgave is echt van slechte beeldkwaliteit
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  23-03-2005

Mwah weinig aan,ik ben maar gestopt met kijken,gewoon oninterresant en weinig vaart,jammer,de film zit toch vol met goeie acteurs.
Lees meer >

Remco Out  |  23-03-2005

Ik heb de film nog nooit gezien, maar ben toch eigenlijk wel benieuwd. Denk dat ik deze van de week maar eens ga aanschaffen.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  22-03-2005

Toch maar eens een keer huren of opnemen. Als ie leuk is kan ik deze editie voor m'n verjaardag vragen. Ben erg benieuwd.
Lees meer >

rkrijger  |  21-03-2005

Kon mij niet bekoren. Maar het kan ook gewoon zo zijn dat ik de clou miste...
Lees meer >

TheGodfather  |  21-03-2005

heb m nog niet gezien. wellicht toch eens doen binnenkort 8)
Lees meer >

scheur  |  21-03-2005

Ga deze toch maar aanschaffen denk ik...... :wink:
Lees meer >

Martin Stanneveld  |  21-03-2005

Als dit een komedie is, is de paus een Afrikaan :shock: Heb de film na drie kwartier uit de speler gehaald, niks voor mij dit.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.