Different Loyalty, A

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-03-2005

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Different Loyalty, A (DVD)
Samenvatting

Het is januari 1963, ten tijde van de Koude Oorlog. In Beiroet ontmoet de mooie maar verveelde Sally Tyler (Sharon Stone) de charmante Times correspondent Leo Caufield (Rupert Everett). Niet lang daarna scheidt Sally van haar man Paul (John Bourgeois) en trouwt met Leo. De jaren erna leven Sally en Leo een gelukkig huwelijksleven. Sally weet ook dat Leo in het verleden voor de Britse MI6 heeft gewerkt. Dan op een dag verdwijnt Leo. Sally en de drie kinderen zijn doodsongerust, niet wetende wat er met Leo is gebeurd. De veiligheidspolitie doet in hun huis onderzoek en de Britse ambassade vermoedt dat Leo een dubbelspion voor de KGB is en onder dreiging van ontmaskering is teruggekeerd naar Moskou. Sally weigert dit te geloven, maar krijgt kort daarna een brief van Leo. Vanaf dat moment weet Sally niet meer wie te vertrouwen. Haar zoektocht leidt uiteindelijk naar Moskou, waar ze oog in oog komt te staan met het eeuwenoude conflict tussen liefde en plicht.

Commentaar

Let op: onderstaande toelichting op de film bevat spoilers!

De film A Different Loyalty is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eleanor Philby, die er achter komt dat haar man Kim Philby dubbelspion is voor de Russen. In 1963 loopt hij over naar de Russen. Harold ‘Kim’ Philby was de zoon van een Britse diplomaat die in de jaren ’30 studeerde aan de Cambridge Universiteit. Philby was aanhanger van het Marxisme en werd samen met twee andere studenten Guy Burgess en Donald Maclean gerekruteerd als Sovjet spion. Philby schreef in 1968 het boek “My Silent War” waarin hij toegaf een KGB dubbelagent te zijn geweest. Dit boek is uitgangspunt geweest voor het script, dat Jim Piddock schreef voor de film. Piddock speelt ook zelf in de film in de rol van George Quenell en was tevens co-producer van de film. De film is een Engels / Canadese productie.
Regisseur is Marek Kanievska, onder andere ook bekend van de film Where The Money Is (2000) met Paul Newman.
Het onderwerp van de film concentreert zich niet zozeer op het spionnenwerk, maar vooral op achterblijvende vrouw die een ongewisse toekomst tegemoet gaat. De rol van de vrouw wordt zeer fraai gespeeld door Sharon Stone, die de laatste jaren druk bezig is met een comeback op het witte doek. In 1990 brak Stone door met haar rol in Verhoevens Total Recall (1990), om twee jaar later het absolute sekssymbool te worden dankzij haar rol in Verhoevens Basic Instinct (1992). In 1996 werd Stone genomineerd voor een Oscar voor haar rol in de Scorsese film Casino (1995). Laatste paar jaar was Stone te zien in Cold Creek Manor (2003) en in Catwoman (2004).
De rol van Leo Caufield wordt gespeeld door de wat minder bekende Engelse acteur Rupert Everett. Everett speelt vooral rollen in films met een relatie met de Engelse literatuur.
In de dagen van de Koude Oorlog werd overlopen naar ‘gene zijde’ beschouwd als een misdaad. Of is het meer een kwestie van A Different Loyalty, een andere loyaliteit? De film is geen groot kassucces geweest. Dat ligt zeker niet aan regisseur Kanievska die dit spionage liefdesdrama ingetogen maar fraai in beeld heeft gebracht, geholpen door een goed spelende cast.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504968747

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van het 1.85:1 anamorfe beeld is redelijk goed. De eerste paar minuten van de film spelen zich af in 1951. De kwaliteit van het beeld oogt dan geheel anders dan de rest van de film. Deze eerste minuten heeft het beeld opzettelijk een erg fletse kleur en een ruime aanwezigheid van filmgrain. Vanaf het moment dat we twaalf jaar in de tijd vooruitgaan, oogt het beeld meteen een stuk fraaier. Heldere kleuren geven het jaren ’60 tijdsbeeld goed weer. De film maakt ook gebruik van flashbacks, het beeld is dan sepia (bruingeel) gekleurd. De kleuren doen natuurlijk aan, waarbij het contrast van het beeld goed is. Tenminste bij de scènes die zich bij daglicht afspelen. In de meer donkere avondscènes is het contrast minder, waarbij ook het zwartniveau niet ideaal is. De beelden zijn dan niet mooi zwart, maar hebben dan een fletse donkergrijze uitstraling. Het beeld oogt voldoende scherp met een redelijk detailniveau. Filmgrain is nog steeds zichtbaar aanwezig. Af en toe zit een spettertje in het beeld. Edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 14 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype en staat goed geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). Het is een goed klinkende surroundtrack met een goed ruimtelijk karakter. De ruimtelijke karakter valt vooral goed op bij de scène met het onweer. Verder worden de surrounds gepast gebruikt voor de subtiele omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. De soundtrack is sterk dialooggedreven, waarbij de rustige muziek het ingetogen karakter van de film benadrukken. Het LFE kanaal wordt spaarzaam gebruikt. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statisch zonder achtergrondgeluid. De extra’s beperken zich tot de trailer en enkele andere promotietrailers.

Trailer (2½ min)
Beeldformaat 1.85:1 anamorf, DD2.0 geluid.

Also Available
Met enkele trailers van andere Paradiso uitgaven; The Butterfly Effect, Fahrenheid 9/11 en The United States of Leland.

Conclusie

A Different Loyalty is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eleanor Philby. In de film heet ze Sally Caufield en wordt de rol gespeeld door Sharon Stone. In de dagen van de Koude Oorlog trouwt Sally met de charmante Times correspondent Leo Caufield. Zij weet dat hij in vroegere dagen voor de Britse geheime dienst MI6 heeft gewerkt. Groot is de schrik als Leo plotseling verdwijnt. Wie kan Sally nog vertrouwen en waar is haar man gebleven. Sally’s zoektocht leidt naar Moskou, alwaar ze oog in oog komt te staan met het eeuwenoude conflict tussen liefde en plicht.
Deze uitgave van Paradiso Home Entertaiment heeft een redelijk goede beeldkwaliteit. Het DD5.1 geluid klinkt prima waarbij alle speakers goed worden gebruikt. Als extra is alleen een bioscooptrailer voor handen. De film was geen kassucces, ondanks dat regisseur Marek Kanievska het liefdesdrama fraai in beeld heeft gebracht.

Laatste reacties

Kaplan  |  16-03-2005

Ik had nog niet gehoord van deze film, dank voor de review. Sinds ik ooit de tv film "a question of attribution" imdbover Anthony Blunt ( nog één van de Cam...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.