Gary Moore & The Midnight Blues Band - Live at Montreux 1990

Recensent:
Alexander de Mol
16-03-2005

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Gary Moore & The Midnight Blues Band - Live at Montreux 1990 (DVD)
Samenvatting

Gary Moore brak in 1990 in Nederland door met het nummer Still Got The Blues afkomstig van het gelijknamige album. Dit optreden tijdens het Montreux Jazz Festival is opgenomen op 7 juli 1990. Moore en zijn band waren toen bezig met de Still Got The Blues-tour. Gary Moore en de Midnight Blues band brengen onderstaande nummers ten gehore:

1. Oh Pretty Woman
2. Walking By Myself
3. The Stumble
4. All Your Love
5. Midnight Blues
6. Don\'t Love Me
7. Still Got The Blues
8. Texas Strut
9. Moving On
10. Too Tired
11. Cold Cold Feeling
12. Further On Up The Road
13. Stop Messing Around
14. Blues Is Alright
15. The Messiah Will come Again.

Commentaar

Gary Moore werd geboren op 4 april 1952 in het Ierse Belfast. Zo’n beetje eind jaren zestig begon hij te spelen in allerlei bands waaronder hardrockformatie Thin Lizzy, jazzrockers Colosseum II en Skid Row. Begin jaren ’80 ging hij op de solotoer en begaf zich nog steeds met name in het rock- en metalgenre. In 1990 gooide hij het roer om. Hij besloot gehoor te geven aan zijn liefde voor de blues. En dat bleek geen slechte keuze. Zijn album Still Got the Blues deed het, mede dankzij het succes van de gelijknamige hitsong, uitstekend in Europa. In het kader van zijn wereldtournee bracht hij ook een bezoek aan het Montreux Jazzfestival.
Eén van Moore’s grote idolen, bluesgitaar legende Albert ‘The Master of the Telecaster’ Collins, speelt ook een paar nummers (10, 11 en 12) tijdens Live at Montreux mee. De nummers met Albert Collins zijn ook een genot om naar te kijken en te luisteren. De kwaliteit spettert er echt van af. Collins heeft nog meegewerkt aan Moore’s \"After Hours\"-album en overleed op 61-jarige leeftijd in 1993.
In Amerika heeft Gary Moore met zijn blues overigens nooit echt een voet aan de grond gekregen. En dat is, als dit optreden als maatstaf zou dienen, redelijk opvallend te noemen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1990
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 5034504944572

Extra's

  • Bonus Songs Montreux 1997

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van deze DVD-9 schijf is 1.33:1 en dus beeldvullend op standaard 4:3 televisies. Het concert is op analoge video geschoten, waarbij de kwaliteit van de gebruikte camera’s onderling lijkt - qua scherpte - te verschillen. Zo zijn karakteristieke aspecten, die zich regelmatig voordoen bij analoge video-opnamen, als colour-bleeding en cross-colouration aanwezig. En ook zien we met regelmaat het ‘afterglow’-effect opduiken als felgekleurde objecten door het beeld bewegen (bijv. close-ups van gitaren). De kleuren ogen wat onnatuurlijk, dat overigens grotendeels lijkt terug te voeren op de ingetogen belichting. De beperkingen in het beeld zijn vooral te wijten aan de (analoge) kwaliteit van de opname en de – overigens best wel redelijke - staat van het bronmateriaal.
De regie van Thierry Amsallem is van prima kwaliteit. Nergens wordt je geïrriteerd door haastige shots, maar telkens prima gedoseerde camerawisselingen waardoor je de muziek wordt ingezogen.
Ondanks de ietwat kritische kanttekeningen maakt het geheel een acceptabele indruk, zeker gezien de origine en leeftijd.

Geluidskwaliteit

De DVD van Gary Moore & The Midnight Blues Band - Live at Montreux 1990 bevat drie verschillende geluidssmaken. Allereerst is daar een LPCM stereotrack (1509 kbit/s), met een resolutie van 16 bit. Deze Linear PCM track klinkt uitstekend, maar komt qua ambiance en ruimtelijkheid in zekere zin tekort bij zowel de eveneens aanwezige DTS track (754 kbit/s) als ook de selecteerbare Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). De voorkanalen worden zodanig ingevuld dat er een prima ruimtelijk en uitgebalanceerd geluidsbeeld ontstaat. De achterkanalen ondersteunen deze ruimtelijkheid daarbij optimaal middels het weergeven van in het bijzonder de geluiden uit het publiek.
Beide tracks demonstreren een prima geluidskwaliteit. Datzelfde kan grotendeels ook worden gezegd van het PCM spoor. Een hele lichte ruis staat bij dit stereospoor een absolute topscore in de weg. Desalniettemin blijft er genoeg kwaliteit \'over\' om van de muziek te genieten.

Extra's

Bonus Songs Montreux 1997 (26:54 min)
Als extra bevat de DVD een drietal bonussongs. Deze nummers zijn opgenomen tijdens Moore’s optreden tijdens het Montreux Jazz Festival in 1997. Het betreft de nummers:
- Out In The Fields
- Over The Hills
- Parisienne Walkways
Het beeld heeft overigens hier een verhouding van 16:9 (LTBX) en het geluid bestaat hier ‘slechts’ uit een puike LPCM 2.0 track met een bitrate van 1536 kbit/s.

Conclusie

Gary Moore & The Midnight Blues Band - Live at Montreux 1990 is een uitstekende registratie van een optreden van de in Belfast geboren Gary Moore en zijn band op het Montreux Jazz Festival. Het optreden dateert uit hetzelfde jaar waarin Moore een enorme hit had met Still Got The Blues afkomstig van het gelijknamige album.
De beeldkwaliteit van deze registratie is bevredigend. Ondanks dat er technisch gezien wel het nodige op aan te merken is, laat het beeld uiteindelijk toch zeker een positief gevoel achter. Dit kan zeker worden gezegd van het geluid. De liefhebbers van stereoweergave selecteren de prima LPCM 2.0 track en de mensen die ook de surrounds betrokken willen hebben in het geluidsbeeld kiezen tussen enerzijds het Dolby 5.1 spoor en anderzijds het DTS spoor.
Gary Moore brengt tijdens het Montreux festival met zijn eigen repertoire een ode aan de echte Chicago blues uit de vijftiger jaren uit de vorige eeuw. Liefhebbers van bluesmuziek en de stijl van Gary Moore in het bijzonder zouden deze registratie daarom beslist eens een kans moeten geven. Aanbevolen.

Laatste reacties

Daniël R.  |  16-03-2005

Gary Moore is goed als bluesgitarist, maar ik prefereer toch nog steeds z'n CD's uit z'n (hard-)rock tijd en Thin Lizzy. Op een gegeven moment beginnen z'n blue...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  16-03-2005

Alexander, allereerst mijn complimenten over jouw recensie, perfect!! Vind het erg leuk dat er de laatste tijd meer aandacht voor muziek is op deze site :D ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  16-03-2005

Gary Moore is goed als bluesgitarist, maar ik prefereer toch nog steeds z'n CD's uit z'n (hard-)rock tijd en Thin Lizzy. Op een gegeven moment beginnen z'n blue...
Lees meer >

robvanknegsel  |  16-03-2005

PIAS gaat een heleboel van dit soort 'Live In Montreux' dvd's uitbrengen. Ik kan haast niet wachten op Mike Oldfield in mei 2005
Lees meer >

Harry stadman  |  16-03-2005

Oh pretty woman en still got the blues zijn mooie songs.
Lees meer >

Ge_Someone  |  16-03-2005

The Messiah will come again is mijn favoriete "Roy Buchanan" nummer. Leuk dat G.Moore het hier ook speelt.
Lees meer >

Daniël R.  |  16-03-2005

Toch eens overwegen deze DVD. Ben sowieso een liefhebber van het blueswerk van Gary Moore, draai ze nog met grote regelmaat(vooral 'After Hours', 'Back to the B...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.