Tears of the Sun (Superbit)

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-02-2005

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Tears of the Sun (Superbit) (DVD)
Samenvatting

Special Navy Commander A.K. Waters (Bruce Willis) krijgt met zijn SEAL-team de riskante opdracht de Amerikaanse dokter Lena Kendricks (Monica Bellucci) uit het oorlogsgebied van Nigeria, Afrika te redden. De situatie is erg riskant en gespannen, rebellen vermoorden iedereen die er andere overtuigingen er op na houdt en ze voeren etnische zuiveringen waarbij volledige dorpen worden geplunderd en uitgemoord. Er is ook het bericht dat de volledige Nigeriaanse presidentiele familie is omgebracht. Wanneer ze Lena vinden, weigert zij mee te gaan als Waters ook niet alle 70 vluchtelingen van haar missiepost in veiligheid brengt. Tegen zijn orders in besluit Waters de vluchtelingen die kunnen lopen mee te nemen. Een non en een priester blijven met de overige gewonde vluchtelingen achter. Eenmaal op het rendez-vous punt gekomen, neemt Waters alleen Kendricks mee in de helikopter en laat alle vluchtelingen achter. Maar als Waters ziet wat er ondertussen met de missiepost is gebeurd, kan hij zich niet langer afzijdig houden en laat tegen alle orders in de helikopters terugkeren. Enkelen kunnen mee in de helikopter. Waters en zijn mannen nemen de rest, inclusief Lena Kendricks, op een gevaarlijke tocht door de dichte jungle naar een nabijgelegen grens met Kameroen. Zij worden daarbij gevolgd door een grote groep rebelse militie die wil voorkomen dat de vluchtelingen de grens bereiken. Waters vraagt zich echter af waarom zo’n grote groep hen volgt en zij zo snel steeds dichterbij kunnen komen.

Commentaar

Tears of the Sun is een realistisch in beeld gebracht oorlogsdrama. Maar hoe realistisch het ook lijkt, het verhaal is fictief. Twee problemen worden in de film aangesneden. Ten eerste de geweldspiraal in Afrika met onderwerpen als etnische zuiveringen. Maar ook de betrokkenheid van de rest van de wereld, hier dus Amerika. En dan beter gezegd, de afwezigheid van betrokkenheid. Want de opdracht was simpel, het redden van enkele Amerikaanse staatsburgers, zonder inmenging in de binnenlandse politiek. Regisseur Antoine Fuqua, onder andere bekend van Training Day (2001) en King Arthur (2004), brengt dit gegeven de eerste 90 minuten van de film uitstekend in beeld. De film concentreert zich volledig op Bruce Willis, als de leidinggevende NAVY commandant, die voortdurend in strijd leeft met zichzelf in relatie tot zijn orders en de opstelling van de eigenwijze dokter. Een mooie rol trouwens van Monica Bellucci. Overige spelers doen wel mee en geven goed partij, maar hun rollen blijven erg op de vlakte. Bruce Willis hoeft in de film niet zoveel te zeggen. Maar zijn stoïcijnse expressie zegt genoeg. Fuqua heeft samen met cameraman Mauro Fiore dit gegeven fraai in beeld gebracht. De spanning van enerzijds de oorlog en anderzijds de jungle met al haar groennuanceringen heeft Fiore vertaalt in prachtige plaatjes.
De laatste 20 minuten van de film zijn dan eigenlijk een tegenvaller, waarbij alles terugvalt tot een doodgewone oorlogsfilm met veel rondvliegende kogels. Ander punt wat vreemd is, is het gedrag van de dokter. Wetend dat je achtervolgt wordt door wrede rebellen en dan alleen maar klagen over de mensen die nodig moeten rusten. Het zal bedoeld zijn om de spanning tussen Waters en Kendricks te benadrukken zullen we maar denken.
Het karakter dat Bruce Willis neerzet verschilt niet zoveel met zijn John McClane karakter in de Die Hard films. Naar verluidt was het ook de bedoeling dat dit een 4e Die Hard film zou worden.
De begeleidende filmmuziek is afkomstig van de vaardige hand van componist Hans Zimmer. Zoals we van Zimmer gewend zijn een fraaie meeslepende soundtrack.

Deze Superbit uitgave is een heruitgave van de film, die in 2003 met de nodige extra’s was uitgebracht. Zoals bekend heeft Columbia bij de Superbit DVD’s alle extra’s weggelaten. De hierdoor vrijgekomen ruimte op de schijf is optimaal benut om het beeld met een lagere compressie (hogere bitrate) vast te leggen. Volgens Columbia resulteert dit in een contrastrijker en gedetailleerder beeld. Verder is bij een Superbit DVD de sound ook in DTS formaat opgenomen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 116 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609050080

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. We kunnen van deze Superbit editie van Tears of the Sun geen vergelijking maken met de ‘gewone’ DVD editie. Van andere recensies weten we dat op de beeldkwaliteit van de ‘gewone’ editie nagenoeg niets aan te merken is. Voor deze Superbit heruitgave is dezelfde transfer gebruikt, alleen is de bitrate verhoogd, ofwel er is minder compressie toegepast. In algemene zin betekent dit een net iets scherper en gedetailleerder beeld. Iets dat vooral zal opvallen bij grootbeeldprojectie en iets minder duidelijk waarneembaar zal zijn op een gemiddelde breedbeeldtelevisie. Kort samengevat ziet het scherpe beeld er bijzonder fraai uit met goede diepte en detaillering. De donkere sfeer met al haar verschillende groene kleur nuanceringen worden uitstekend weergegeven. Artefacten als filmgrain, edge enhancement en aliasing zul je op deze release nauwelijks aantreffen. Ook ontbreken ongerechtigheden als gevolg van vuil of beschadigingen in het beeld.
De film is verdeeld in 28 chapterstops. De laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, goed leesbaar en netjes in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (met de hoge bitrate van 448 kb/s). Deze uitstekend klinkende soundtrack is gelijk aan de DD5.1 track op de ‘gewone’ uitgave van Tears of the Sun. Een zeer dynamische soundtrack waarbij alle speakers zeer intensief worden gebruikt en waarbij de surroundspeakers in split-surround (stereo) worden gebruikt. Alle subtiele junglegeluiden uit de veschillende speakers, maar ook de rondvliegende kogels en overvliegende helikopters geven de soundtrack een fraai ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. Het geluid klinkt lekker vol met een goed aanwezig laag. Het LFE kanaal wordt frequent aangesproken voor dat extra laag met vergroting van de impact.
Op deze Superbit uitgave staat nu ook een DTS 5.1 track, bitrate 754 kb/s. Er is een klein verschil te horen tussen de DTS en de DD track. De DD track heeft meer impact door een nadrukkelijker aanwezig laag. De DTS track daarentegen heeft meer transparantie en daardoor detail in het hoog. De verschillen zijn klein en beide tracks zijn van een zeer hoog kwaliteitsniveau. Voorkeur voor de een of de ander is dan ook meer een kwestie van persoonlijke smaak.
Bij beide tracks blijven de dialogen te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals ook gebruikelijk, netjes uit de centerspeaker. Een zeer dynamische soundtrack die goed kan dienen als demonstratie van je hometheater setup.

Extra's

Zoals bekend hebben Superbit DVD’s geen extra’s om alle ruimte te benutten voor maximale beeld- en geluidskwaliteit. Op de DVD staan wel een DD en een DTS promotietrailer. Bij de DVD zit ook een inlay met de tracklisting.
In tegenstelling tot vroegere Superbit releases is de zilvergrijze Amaray keepcase nu niet meer verpakt in een metaalglanzende kartonnen omslag.

Conclusie

Tears of the Sun is het fictieve verhaal van een reddingsmissie door een Navy SEAL team onder leiding van Bruce Willis. De opdracht is simpel, gewoon een dokter, een priester en een non uit gevaarlijk gebied halen, zonder inmenging in de plaatselijke strijd. Maar wat zo eenvoudig lijkt, wordt al gauw gecompliceerd, waarbij afzijdig blijven niet mogelijk blijkt. En zo voert een gevaarlijke tocht door de dichte jungle met de vijand op de hielen naar een nabijgelegen grens.
Bij deze Superbit uitgave zijn alle extra’s verdwenen om zo ruimte te bieden voor maximale beeld- en geluidskwaliteit. Dit betekent in het algemeen dat vergeleken met de ‘gewone’ uitgave het beeld iets scherper en gedetailleerder is. We konden dat bij deze uitgave niet checken, maar met de beeldkwaliteit van deze Superbit uitgave zit het wel goed. Zowel de Dolby Digital als de DTS track weten de zeer dynamische soundtrack van de film op indrukwekkende wijze in je huiskamer te brengen. Een soundtrack die je kunt gebruiken als demonstratiemateriaal voor je hometheater installatie. Bij deze Superbit uitgave is de hoge kwaliteit wel ten koste gegaan van alle extra’s. Dat betekent dat je een keuze moeten maken tussen maximale beeld- en geluidskwaliteit of extra’s bij de film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Bas Hokke  |  23-07-2007

Wat bedoel je te zeggen??? dat wij als Nederlanders OOK met ons vlaggetje onze trots laten blijken te pas en te onpas?? Nee dank U, laat die Amerikanen maar tr...
Lees meer >

superman  |  06-03-2006

Het is inderdaad bij bepaalde scenes een beetje overdone, maar dat is in bijna elke amerikaanse speelfilm waarin het amerikaanse leger in actie is. Ik vond het ...
Lees meer >

Bas Hokke  |  26-01-2006

Het is inderdaad bij bepaalde scenes een beetje overdone, maar dat is in bijna elke amerikaanse speelfilm waarin het amerikaanse leger in actie is. Ik vond het ...
Lees meer >

Bas Hokke  |  26-01-2006

Het is inderdaad bij bepaalde scenes een beetje overdone, maar dat is in bijna elke amerikaanse speelfilm waarin het amerikaanse leger in actie is. Ik vond het ...
Lees meer >

Rutger  |  03-03-2005

Ik heb de film alweer een tijdje geleden gezien. En de film was in mijn ogen wel aardig. De sterke punten van de film is het proberen te laten zien van de wreed...
Lees meer >

El Barto  |  28-02-2005

mmmhhh... ik moet eerlijk zeggen dat ik dit een van de betere hedendaagse oorlogsfilms vond. De scene in het hutje waar die zwangere vrouw opengesneden lig...
Lees meer >

nova6666  |  26-02-2005

Aardige film in bios gezien. Verwachtte toen eigenlijk een soort Black Hawk Down dus dat viel een beetje tegen maar toch zeker geen slechte film.
Lees meer >

Surya  |  25-02-2005

Niet slecht, maar nogal cliché, melig en gewoon te Hollywood...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  25-02-2005

Goeie recensie Arnold!!! Vond dit een prima film van Willis overigens :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 55
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.