Ella Enchanted / Princess Ella

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-02-2005

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Ella Enchanted / Princess Ella (DVD)
Samenvatting

Ella of Frell (Anne Hathaway) heeft bij haar geboorte van fee Lucinda (Vivica A. Fox) een speciale gave gekregen. Ella krijgt ‘gehoorzaamheid’ als goede eigenschap mee. Deze gave blijkt later tegelijk een vloek te zijn als ze als tiener ontdekt dat ze alles moet doen wat men haar opdraagt. Wanneer haar moeder overlijdt, hertrouwt haar vader Sir Peter (Patrick Bergen) met de afschuwelijke hebberige Dame Olga (Joanna Lumley). Zij en haar twee evenzo afschuwelijke dochters Hattie (Lucy Punch) en Olive (Jennifer Higham) komen al snel achter het geheim van Ella, en maken haar daarmee het leven bijzonder onaangenaam. Er zit niets anders op voor Ella dan op zoek te gaan naar Lucinda, die haar moet verlossen van de vloek. Ze wordt op haar reis vergezeld door een pratend boek, dat zij heeft meegekregen van de aardige fee Mandy (Minnie Driver). Ella ontmoet op haar reis de elf Slannen (Aidan McArdle). Slannen wil graag advocaat worden, maar door een wet van koning Edgar (Cary Elwes) zitten alle elven noodgedwongen in de entertainmentbusiness. Zij ontmoet ook de jonge prins Charmont ‘Char’ (Hugh Dancy), op wie alle meisjes in het land gek zijn. Ella’s stiefzuster Hattie is zelfs voorzitster van de prins Char fanclub. Prins Char, die op het punt staat koning te worden, vergezeld Ella op haar reis naar het paleis in Lamia. Dankzij Ella ziet prins Char dat het land lijdt onder allerlei misstanden. De naïeve Char is ervan overtuigd dat het allemaal een misverstand is en Edgar alles wel recht zal zetten. Eenmaal in het paleis blijkt Edgar andere plannen te hebben. Dankzij Hattie ontdekt ook Edgar het geheim van Ella en wil daar handig misbruik van maken. Zal Ella ook nu moeten gehoorzamen?

Commentaar

Ella Enchanted, zoals de film officieel heet, is een bijzonder leuk vormgegeven sprookje voor groot en klein. Om onduidelijke redenen heeft RCV de film in ons land de titel Princess Ella gegeven. Of het moet iets te maken hebben met de andere prinsesfilm waarin Anne Hathaway de hoofdrol speelt. Als je het verhaal kent, zal duidelijk zijn dat Ella Enchanted, wat vertaald ‘Ella betoverd’ betekent, de enig juiste titel is. De film is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Gail Carson Levine. De nog jonge regisseur Tommy O’Haver regisseerde de film. Het script voor de film is geschreven door vijf schrijvers, waarbij aardig afgeweken is van het boek. Hoewel sommigen dat natuurlijk maar niks vinden, is Ella Enchanted gewoon een erg leuke film geworden. Qua stijl doet de film denken aan The Princess Bride. Daarnaast zitten in de film ook elementen van Shrek. Zelfs de ‘ogre’ (vertaald als wildeman) doet mee in de film, al is die in deze film niet groen. Het is een sprookje, dus elementen van sprookjes mogen zeker niet ontbreken. In basis lijkt het verhaal op Assepoester. Maar naar de sprookjes van Grimm ligt ook een duidelijk knipoog. Hoewel knipoog… een knappe reuzin in de film moppert op de sprookjes van Grimm. Want die zijn er de oorzaak van dat reuzen niet alleen groot maar ook lelijk zijn. Deze reuzin is dat zeker niet.
De elven hebben in de film een gedwongen entertainmentrol, opgelegd door koning Edgar. Een bijzonder stukje entertainment zit halverwege de film met een zeer geslaagde uitvoering van de Queen hit ‘Somebody to Love’. In de film gezongen door Anne Hathaway. Aan het eind een leuke uitvoering van Elton John’s ‘Don’t Go Breaking My Heart’. Verder nog tal van andere popklassiekers in de film, zoals ELO’s ‘Strange Magic’ en ‘You Make Me Feel Like Dancing’ van Leo Sayer.
Hoofdrol in de film is weggelegd voor Anne Hathaway. Ze lijkt een voorkeur voor sprookjesfilms te hebben. Ze maakte haar speelfilmdebuut in The Princess Diaries (2001), waar ondertussen ook al een vervolg van verschenen is The Princess Diaries 2: Royal Engagement (2004). Daartussen was ze ook te zien in de verfilming van Dickens’ Nicholas Nickleby (2002).
Al is Ella Enchanted niet ‘De Harry Potter voor meisjes’, zoals RCV op de cover meldt, een bijzondere leuke en geslaagde film is het zeker.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045207205

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van de film is gelijk het originele bioscoopformaat 1.85:1 en is op deze DVD uitgave anamorf. De kwaliteit van het beeld is zeer goed. De stilistisch aangepaste beeld dat een sprookjesachtige uitstraling heeft met felle kleuren ziet er op deze transfer net zo helder en gekleurd uit. Goed verzadigde kleuren en een prima contrast. Scherpte en detaillering zijn beide ook goed. Er is slechts een lichte mate van filmgrain zichtbaar. Het beeld van deze nieuwe film is volledig vrij van ongerechtigheden.
De film is ondermaats verdeeld in slechts 7 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, goed leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack op deze DVD uitgave is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s). En dat is dan meteen een grote teleurstelling. Want de regio 1 uitgave heeft een nette full bitrate Dolby Digital 5.1 soundtrack. Dus waar hebben wij dan die magere DD2.0 stereo track aan verdiend?
Ondanks dat de soundtrack niet surround geflaged is, loont het de moeite de Dolby ProLogic II(x) decoder in te schakelen, als dat al niet automatisch gebeurd. Want dan ontstaat er toch een alleszins acceptabele soundtrack met een redelijk ruimtelijk geluidsbeeld. Het is vooral de muziek die voor het ruimtelijke karakter zorgt, het merendeel van de filmgeluiden blijft beperkt tot de frontspeakers. De nadruk blijft op de voorste kanalen, waar de soundtrack een goed breed stereogeluid heeft. De detaillering is redelijk, het aanwezige laag is voldoende. De dialogen komen goed verstaanbaar uit de centerspeaker. Maar ach.. een film als deze kan niet zonder een mooie DD5.1 track. Dus het gevoel van gemis is groot.

Extra's

De DVD start met drie verplicht te kijken promotietrailers van andere RCV uitgaven. Daarna start de film direct. Na de film stopt de DVD weer vanzelf. Een menuscherm is niet aanwezig.

Evenals bij het geluid ook nu weer een enorm gevoel van tekort komen. Wederom is de regio 1 uitgave beter voorzien. Daar vind je extra’s als een audiocommentaar van de regisseur en Anne Hathaway, verwijderde scènes, een half uur durende making of en nog wat ander aantrekkelijk materiaal. Maar ook dat moeten we hier missen.

Conclusie

Ella Enchanted, of zoals RCV de film heeft genoemd Princess Ella, is een erg leuke sprookjesfilm voor groot en klein. Anne Hathaway speelt Ella die bij haar geboorte de gave van gehoorzaamheid krijgt. Als Ella een tiener is blijkt deze gave eerder een vloek. Zij gaat opzoek naar de fee die haar vloek ongedaan kan maken. Onderwijl maakt zij kennis met de jonge prins Char en nog vele andere leuke en verrassende figuren. Ella Echanted doet denken aan een combinatie van Assepoester, The Princess Bride en Shrek, en is daarmee 90 minuten heerlijk sprookjesachtig vermaak.
Deze uitgave van RCV heeft een zeer goede beeldkwaliteit. Helaas vallen de andere aspecten van deze uitgave nogal tegen. Het geluid is slechts stereo, waar de regio 1 uitgave een fraaie DD5.1 track heeft. Extra’s heeft de RCV uitgave niet, zelfs niet een menuscherm. We missen de regio 1 extra’s als audiocommentaar, documentaire en verwijderde scènes. Jammer dat RCV zo’n magische sprookjesfilm tekort doet met deze erg magere release.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

deweb  |  03-11-2005

Vermakelijke film, meer niet meer en niet minder. Leuke vondsten ook. In de videotheek vond ik de film terug onder de oorspronkelijke titel. Is het jullie tr...
Lees meer >

Nandor  |  23-02-2005

Hmmm, video op dvd... Zonde.
Lees meer >

TheGodfather  |  23-02-2005

Heb deze niet gezien dus daar kan ik niet over oordelen. Anne is wel cute trouwens :P Maar wat is dat dan voor actie: geen menuschermen?? wtf?? :shock: :rol...
Lees meer >

Surya  |  23-02-2005

Nice going RCV :roll: Wat een idiote verdraaing van de titel, en wat en afgrijselijk artwork... een Barbie film waardig... maar dit is niet echt een Barbie film...
Lees meer >

nlamste3  |  22-02-2005

Princess Ella vind ik veel te zwak. Vind ik ook. En dit is overduidelijk gedaan om liefhebbers van The Princess Diaries in verwarring te brengen dat het hier...
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-02-2005

Princess Ella vind ik veel te zwak. Vind ik ook. En dit is overduidelijk gedaan om liefhebbers van The Princess Diaries in verwarring te brengen dat het hier...
Lees meer >

Maick Werner  |  22-02-2005

Zeker weten dat het aanschaffen van de R1 een zeer goede stap was. Ik vind het nog steeds een erg leuke film. Anne Hathaway is al een sprookje van zichzelf :oo...
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-02-2005

Een erg leuke film, ook dankzij de openingsnarratie van Eric Idle. Ben wel blij dat ik een tijdje geleden voor de Regio 1 versie gegaan ben. Die ik iedereen ...
Lees meer >

Steve Muller  |  22-02-2005

Was toch wel benieuwd naar deze film maar zo'n slechte uitgave komt zeker niet in mijn collectie :?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.