Verdi - Nabucco

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-02-2005

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Verdi - Nabucco (DVD)
Samenvatting

Het verhaal van Nabucco speelt zich deels af in Jeruzalem en deels in het oude Babylon, gedurende de heerschappij van koning Nabucco (Nebuchadnezzar) in de periode 605-562 v. Chr..
De Hebreeuwen bidden in de Tempel van Solomon tot God voor bescherming tegen koning Nabucco (Juan Pons), die op het punt staat Jeruzalem aan te vallen. De Hebreeuwen hebben Fenena (Wendy White), de dochter van Nabucco, als gijzelaar gevangen genomen en hopen haar uit te ruilen tegen vrede. Ismaele (Gwyn Hughes Jones), de neef van de Hebreeuwse koning, en Fenena zijn heimelijk verliefd op elkaar. Een groep Babylonische strijders, onder leiding van Abigaille (Maria Guleghina), de oudste dochter van Nabucco, vallen de tempel binnen. Alleen Abigaille is ook verliefd op Ismaele. Haar liefde gaat zover dat zij de Hebreeuwen wil sparen in ruil voor Ismaele’s liefde, alleen Ismaele weigert dit. Als Nabucco arriveert, wordt Fenena door tussenkomst van Ismaele bevrijd en steekt Nabucco in woede de tempel in brand. Abigaille zweert wraak op Ismaele, die door de bevrijding van Fenena door de Hebreeuwen als verrader wordt gezien.
Abigaille komt erachter dat zij eigenlijk niet Nabucco’s dochter is, maar een Hebreeuwse slavendochter. Desondanks wil zij heerschappij over Babylon, waar Nabucco nu Fenena tot regentes heeft benoemd. Abigaille krijgt haar kans op heerschappij als zij door de Hoge Priesters wordt gevraagd de macht over te nemen. Fenena heeft zich ondertussen bekeert tot het Christendom en helpt de Hebreeuwen. Eenmaal aan de macht zweert Abigaille wraak op Fenena.

Commentaar

De opera Nabucco is de derde opera van de Italiaanse componist Guiseppe Verdi (1813-1901), die deze opera in 1842 schreef. De opera was onmiddellijk een groot succes en zorgde voor een doorbraak van Verdi. Een jaar later schreef Verdi de opera I Lombardi alla prima Crociata en vestigde daarmee definitief zijn reputatie. In totaal heeft Verdi 26 opera’s geschreven, waarvan vele zeer bekend zijn. Opera’s als Rigoletto (1851), Il Trovatore (1853), La Traviata (1853) en Aïda (1871), om er een paar te noemen.
Het verhaal van Nabucco is eigenlijk een ontroerend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een vrijheidsstrijd en een machtstrijd. Dit dramatische verhaal werd één van de populairste opera’s van Verdi. Een bepaald lied uit de opera groeide uit tot het alternatieve volkslied van Italië, het bekende Slavenkoor. In het Italiaans bekend als “Va, pensiero”.
Bij de première van Nabucco vertolkte de sopraan Giuseppina Strepponi de rol van Abigaille. Strepponi werd Verdi’s minnares en uiteindelijk trouwde hij met haar.
We bespreken hier de live uitvoering van Nabucco door het Metropolitan Opera Orchestra and Chorus, kortweg The Met, onder leiding van de Amerikaanse dirigent James Levine. In deze uitvoering wordt de rol van Abigaille vertolkt door de Russische sopraan Maria Guleghina. In 1996 maakt zij haar debuut als operazangeres met een indrukwekkende vertolking van deze rol in de beroemde Arena in het Italiaanse Verona. Zij zingt een fantastische rol, evenals de andere zangers trouwens. Juan Pons (Nabucco) en Samuel Ramey (Zaccaria) zijn beide bekende en uitstekende Verdi vertolkers. Levine brengt een zeer gepassioneerde uitvoering van de opera. Om dit gevoel te versterken kiest Levine zijn tempo’s in het algemeen aan de rustige kant.
De opera is in deze uitvoering geënsceneerd door John Napier. De beeldregie is gedaan door Brian Large. Beide hebben al heel wat operaproducties op hun naam staan. De video-opname is gemaakt in april 2001 in het Metropolitan Operahuis.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2002
Speelduur: 142 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • PCM 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans
Uitgever: Universal Music
EAN: 044007307793

Extra's

  • Trailers
  • Fotogalerie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De opname is een registratie bedoeld voor televisie en is in 1.33:1 standaard beeldformaat vastgelegd. Evenals andere klassieke Universal Classics releases, waaronder de klassieke labels Deutsche Grammophon, Philips Classics en Decca vallen, het het beeld op deze DVD is in NTSC, het Amerikaanse beeldsysteem. De DVD is een internationale uitgave (alle regio’s) en daarbij kiest Universal er voor om als beeldsysteem alleen NTSC te gebruiken. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De beeldkwaliteit van deze televisieregistratie is bijzonder goed. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen erg natuurlijk. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn uitstekend, al had een PAL release hier duidelijk nog een schepje bovenop gedaan. Als gevolg van het lager aantal beeldlijnen zie je wel af en toe aliasing. Het beeld oogt helder met een prima contrast en goed zwartniveau. Beeldruis is slechts heel minimaal aanwezig. Eigenlijk een uitstekend beeld, met als enig minpuntje dat het spijtig genoeg geen PAL uitgave is.
Het concert is netjes verdeeld in 38 chapterstops, waarbij de verschillende stukken in de opera zich makkelijk laten kiezen. De laagwisseling is kort merkbaar, maar niet storend. Er is keuze uit verschillende ondertiteling. Gelukkig is de gezongen Italiaanse tekst als ondertiteling beschikbaar. Daarnaast de vertalingen in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Chinees. De ondertiteling is netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Waar het vooral om draait is natuurlijk de muziek. Hierbij heb je keuze uit drie mogelijkheden: DTS5.1 (bitrate 754 kb/s), Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s) en een ongecomprimeerde 16 bit PCM stereo track (bitrate 1536 Kb/s). Standaard speelt de DVD de PCM stereo track af.
De PCM stereo track is vergelijkbaar met de kwaliteit van de CD uitgave. De live opname heeft een prima stereobeeld met een prima detaillering van de instrumenten en de stemmen. De ruimtelijkheid en diepte in de opname komt goed tot zijn recht. Uiteraard hoor je door de toneelgeluiden en het aanwezige publiek dat dit een live uitvoering is. Maar dat is verder niet storend.
Daarnaast heb je keuze uit zowel een DTS als een DD track voor de surround weergave van de muziek. Over deze beide surround tracks zijn we niet zo enthousiast. Ze klinken onnatuurlijk hol, waarbij de detaillering ook deels verloren gaat. Om het anders te zeggen, beide soundtracks klinken een stuk wolliger. Het holle karakter hoor je heel goed als het publiek applaudisseert, waarbij het lijkt alsof de kanalen niet met elkaar in fase staan. Oorzaak hiervan is dat beide surround tracks op kunstmatige wijze gemaakt zijn met de stereotrack als basis. Deutsche Grammophon maakt hiervoor gebruik van een nieuwe techniek, die zij Ambient Sound Imaging noemen. Een echte 5.1 mix is nog altijd te prefereren. Bij de surround tracks ligt de nadruk van de muziek gewoon op de frontkanalen. De achterspeakers geven de muziek een soort ruimtelijkheid, wat de illusie geeft van weergave van de ambiance van de zaal. De surround tracks maken ook incidenteel gebruik van het LFE kanaal.
Tussen de DTS en de DD track is eigenlijk geen verschil in kwaliteit te horen. In een vergelijking tussen de beide surroundtracks en de PCM stereo track valt de iets grotere ruimtelijkheid van de surround tracks op. Maar zoals gezegd, de PCM stereo is meer gedetailleerd en heeft zeker de voorkeur.

Ook bij deze uitgave zouden we een pleidooi willen houden voor een 24 bit PCM stereotrack, die vergeleken met de gebruikte standaard 16 bit PCM track hogere kwaliteit en definitie van het geluid zou geven.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen zonder achtergrondmuziek.

Trailer
iis een aantal promotietrailers van andere Deutsche Grammophon releases. In 1.33:1 beeldformaat met PCM 2.0 (1536 kb/s) geluid.

Picture Gallery
Een 18-tal zwart/wit foto’s van de Nabucco productie.

Catalogue
Reclame voor 43 andere Deutsche Grammophon titels, waarbij de cover wordt getoond met informatie van de uitvoerenden.

Weblink
Een verwijzing naar de websites van Deutsche Grammophon en Universal Classics.

Bij de DVD zit nog een fraai 30 pagina’s tellend boekje met een overzicht van alle betrokkenen bij de productie, zowel cast als crew. Daarnaast in drie talen (Engels, Duits, Frans) een korte synopsis met verwijzing naar de ook aanwezige tracklist.

Conclusie

Verdi - Nabucco is de televisieregistratie van een live uitvoering van de opera Nabucco door het Metropolitan Opera Orchestra and Chorus onder leiding van dirigent James Levine. Nabucco is de derde opera van Verdi, die dit werk in 1842 schreef. Het is een klassiek verhaal over liefde en jaloezie tegen de achtergrond van een machtstrijd en de strijd voor vrijheid. Nabucco is één van Verdi’s meest populaire opera’s en is vooral bekend geworden door het Slavenkoor. In het Italiaans heet dit “Va, pensiero” wat het alternatieve volkslied van Italië is geworden. De live uitvoering is een registratie in het Metropolitan Operahuis in april 2001. De belangrijkste zangers zijn Juan Pons, Samuel Ramey, Wendy White en Maria Guleghina. Zij geven een zeer fraaie uitvoering van de mooie opera.
Het concert is door Deutsche Grammophon, onderdeel van de Universal Classics, fraai op DVD gezet. De kwaliteit van het beeld is zeer goed, al is het jammer dat het beeld NTSC formaat is. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De geluidskwaliteit is de ongecomprimeerde PCM track prima in orde. De ook aanwezige DD5.1 en DTS5.1 surround track overtuigen iets minder, met name doordat zij kunstmatig gecreëerd zijn, maar klinkt op zich nog zeer acceptabel. Als extra een fotogalerie en reclame voor andere DG uitgaven. Voor liefhebbers van opera is deze uitgave een aanrader.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  03-03-2005

Deutsche Grammophon brengt heel wat goeie opera's uit de Metropolitan Opera op dvd uit, deze voeg ik zeker toe aan mijn collectie ! Let wel dat de 5.1. te wens...
Lees meer >

rkrijger  |  24-02-2005

hallo, da's bij een popconcert toch ook :evil: Klopt, er zijn wel uitzonderingen: luister maar eens naar In the Flesh van Roger Waters...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  23-02-2005

Ëén van de eerste opera's in DTS denk ik ? Heb een AIDA liggen met DTS, dus komt al wel vaker voor. Ah en ook nog een Bartoli :PHm, was dat DTS? :) Staat me n...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-02-2005

De beide surroundtracks zijn ook zeker het beluisteren waard, maar als jarenlange klassiekliefhebber vergeleken bij de PCM track toch iets minder. Het is eige...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-02-2005

Ëén van de eerste opera's in DTS denk ik ? Heb een AIDA liggen met DTS, dus komt al wel vaker voor. Ah en ook nog een Bartoli :P
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-02-2005

De beide surroundtracks zijn ook zeker het beluisteren waard, maar als jarenlange klassiekliefhebber vergeleken bij de PCM track toch iets minder. Het is eige...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-02-2005

De beide surroundtracks zijn ook zeker het beluisteren waard, maar als jarenlange klassiekliefhebber vergeleken bij de PCM track toch iets minder. Het is eige...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  23-02-2005

Ëén van de eerste opera's in DTS denk ik ? Jammer dan dat die zo tegenvalt, zonde... Mooie opera, Nabucco met idd het slavenkoor als hoogtepunt. Bij alle klas...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  23-02-2005

De beide surroundtracks zijn ook zeker het beluisteren waard, maar als jarenlange klassiekliefhebber vergeleken bij de PCM track toch iets minder. Het is eige...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  23-02-2005

De beide surroundtracks zijn ook zeker het beluisteren waard, maar als jarenlange klassiekliefhebber vergeleken bij de PCM track toch iets minder. Het is eige...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  22-02-2005

Ëén van de eerste opera's in DTS denk ik ? Jammer dan dat die zo tegenvalt, zonde... Mooie opera, Nabucco met idd het slavenkoor als hoogtepunt. Tegenvallen i...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  22-02-2005

Ëén van de eerste opera's in DTS denk ik ? Jammer dan dat die zo tegenvalt, zonde... Mooie opera, Nabucco met idd het slavenkoor als hoogtepunt.
Lees meer >

rkrijger  |  22-02-2005

Okay, dvd.nl blijft "klassiek" bespreken?!? Hulde, hulde, hulde!!!
Lees meer >

rkrijger  |  22-02-2005

Het "Slavenkoor" uit Nabucco, gememoreerd in de review, is een van de mooiste nummers uit een opera. Vind ik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.