Cirque du Soleil - La Nouba

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-02-2005

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Cirque du Soleil - La Nouba (DVD)
Samenvatting

Cirque du Soleil biedt al jaren een unieke combinatie van circus en theater entertainment. Opgericht door de Canadees Guy Laliberté is Cirque du Soleil ontstaan doordat een groep artiesten het publiek wilde vermaken met circusentertainment. Wat begon als een vorm van straattheater is 20 jaar later uitgegroeid tot één van ’s werelds meest succesvolle reizende circusgezelschappen. Cirque du Soleil heeft haar basis in het Canadese Montreal. Cirque du Soleil brengt circusentertainment, waarbij elke show is opgezet rond een bepaald thema. De circusacts vormen daarbij een onderdeel van dit thema, waarin ook theaterspektakel en muziek een rol spelen.

Cirque du Soleil heeft in Amerika vier vaste shows. Dit zijn de shows Mystere op het Treasure Island in Las Vegas, Ka in het MGM Grand Theater in Las Vegas, O in het Bellagio theater in Las Vegas en La Nouba in het Walt Disney World Resort bij Orlando. Deze laatste show is in 2003 live opgenomen en onderwerp van deze bespreking.
Met La Nouba brengt Cirque du Soleil een show waarin dromen en nachtmerries elkaar afwisselen. Een magische droom met clowns, trapeze artiesten, ongelooflijke stunts en nog veel meer. La Nouba is een visueel spektakel waarbij je ogen te kort komt om het allemaal te volgen. Op het programma staat:

1. German Wheel
2. High Wire
3. Diabolos
4. Clown and Web
5. Cycles
6. Aerial Cradle
7. Aerial Ballet in Silk
8. Clown Cowboys
9. Balancing on Chairs
10. Flying Trapeze
11. Power Track and Trampoline

De clowns zorgen voor de grappige intermezzo’s, waarbij ondertussen het podium klaar gemaakt wordt voor de volgende act. Alles volgt elkaar in hoog tempo op, waarbij op het toneel tussendoor nog vele andere grappige stukjes worden opgevoerd. Bijzondere rol is er voor een schoonmaakdame die tijdens de show haar droom ziet uitkomen.

Commentaar

Regisseur David Mallet heeft de show voor deze registratie in beeld gebracht. Mallet is onder andere ook bekend van de registraties van de musical Cats van Andrew Lloyd Webber, van het Pink Floyd concert P.U.L.S.E. en vele andere live registraties van grote popartiesten.
La Nouba is een show die zich niet gemakkelijk laat vastleggen op video. Er gebeurt zoveel op het toneel, waarbij je in de zaal al ogen tekort zou komen om de hoofdacts met alle sidekick acts, die onderwijl ook op het toneel plaats vinden, te volgen. Mallet heeft geprobeerd dit alles in beeld te brengen. Hierdoor komt de registratie erg druk over, waarbij het beeld flitst van de ene camera naar de andere. Voordeel is wel dat je een indruk krijgt van alles dat plaats vindt, maar tegelijkertijd is het nadeel dat de registratie enigszins versnipperd aan doet. Maar gezien de dynamiek die in de show zit, heeft Mallet het beste eruit gehaald om je als kijker een goede indruk van de acts en de sfeer te geven. De registratie van La Nouba staat garant voor anderhalf uur spektakel, circusacts en muziek.

Muziek is een heel belangrijk aspect van de shows van Cirque du Soleil. De stijlen variëren met de thema’s en ondersteunen deze ook goed. De muziek is natuurlijk gericht op het variété aspect, maar heeft ook invloeden van techno beat, hip hop en klassiek.
Nog een noemenswaardig puntje van de Cirque du Soleil shows. De shows bestaan uit mensen die andere mensen, ons dus, entertainen. Cirque du Soleil maakt als circusgezelschap geen gebruik van dieren in hun shows.

Naast de vaste shows heeft Cirque du Soleil ook enkele reizende shows. Dit zijn bij de meeste van ons wellicht ook de bekendste shows. Deze shows zijn Alegria, Quidam, Saltimbanco, Dralion, Varekai en Cirque 2005. Enkele hiervan zijn al eerder op DVD uitgegeven.
Cirque du Soleil komt in juni 2005 maar de show Dralion voor tien uitvoeringen in Rotterdam en in juli en augustus eveneens tien uitvoeringen in Oostende (B). Dralion is een show waarin Oosterse Chinese elementen en Westerse Avant Garde elkaar ontmoeten en samensmelten. De naam Dralion is een samenvoeging van dragon (het Oosterse) en lion (het Westerse). Meer informatie kun je vinden op de website van Cirque du Soleil.

Filmspecs

Regisseur

David Mallet

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 90 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609051285

Extra's

  • Fotogalerij
  • Interviews met de artiesten
  • Documentaire 'Les Cons'
  • Documentaire 'Meet the Musicians'
  • Cirque du Soleil promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is volgens informatie op de cover in ‘high definition’ opgenomen. Het beeld op deze DVD is anamorf 1.78:1 breedbeeld. Dat de opname ‘high definition’ is, zou je niet direct zeggen. Het beeld ziet er weliswaar goed uit, maar heeft ook enkele grote tekortkomingen. Bij ‘high definition’ verwacht je een gestoken scherp en zeer detailrijk beeld. En dat is hier niet het geval. Nu laat de show, die erg kleurrijk is maar ook veel met gedimd licht werkt, zich niet gemakkelijk vast leggen. De registratie heeft over het algemeen een redelijk scherp beeld met voldoende detaillering. Maar probleem is hier dat deze transfer een interlaced beeld heeft, wat zeer duidelijk zichtbaar is bij bewegende beelden. Dit heeft een nadelige invloed op de scherpte en heeft soms ook aliassing tot gevolg. De vele kleuren van de belichting van de show worden goed weergegeven met volle goed verzadigde kleuren. Het contrast en het zwartniveau zijn beide niet optimaal. Met name bij de donkere scènes valt op dat het zwart meer donder grijs is. Dan valt ook op dat het beeld redelijk veel (digitale) ruis heeft. De ruis heeft ook tot gevolg dat detaillering dan iets minder goed is.
Het concert is verdeeld in 13 chapterstops, elk optreden een track. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags). De laagwisseling is tussen twee nummers in geplaatst en is alleen merkbaar doordat het geluid van het publiek even stokt. Tijdens de show wordt niet gesproken, de show heeft derhalve geen ondertiteling.

Geluidskwaliteit

De muzikale soundtrack is naar keuze in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 224 kb/s). De 2.0 track is een gewone stereotrack die goed klinkt. Goed stereobeeld, goede definitie en een prima laag. Dit is ook de track waarmee de DVD standaard begint. Voor de 5.1 track moet je even omschakelen.
De 5.1 soundtrack klinkt heerlijk. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen intensief gebruikt, wat een zeer ruimtelijk geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het publiek komt uit alle kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. Het LFE kanaal zorgt voor een prima laag geluid. Door een goede detaillering zijn alle verschillende instrumenten goed te plaatsen en te horen.

Extra's

De set bestaat uit 2 discs. Op de eerste disc staat alleen de show, zonder verdere extra’s. Alle extra’s staan op de tweede disc. De menuschermen zijn breedbeeld animaties met Dolby Digital 5.1 achtergrondgeluid. De extra’s zijn in 1.78:1 anamorf breedbeeld en hebben Nederlandse ondertiteling. De ondertiteling moet je vooraf via het DVD menu wel even activeren.

In Depth Interviews (25 min)
Interviews met verschillende artiesten van de show, gerangschikt onder acht verschillende keuzes. Ieder vertelt in ongeveer 3 minuten iets over hun act en hoe dit in de show past.
Wil je trouwens een keuze maken voor een interview, dan moet je twee keer op de OK knop drukken. De eerste keer verschijnt in het menu de foto van de gekozen artiest, als je dan nog een keer op OK drukt, begint het interview.

Les Cons (5 min)
Waarbij de aandacht uitgaat naar de vier ‘witte karakters’ die in de La Nouba show zorgen voor komische intermezzo’s’. Je ziet hier ook videofragmenten uit de show, van bijvoorbeeld een andere avond, die niet in de registratie zitten.

Meet the Musicians (14 min)
Muziek is een heel belangrijk aspect van de show. De muziek wordt tijdens de show live gespeeld door een groep muzikanten en twee zangers. De stijl van de muziek tijdens de show is heel gevarieerd, van stevige techno tot variété, van moderne pop tot klassiek.

Photo Gallery (4 min)
Een collage van foto’s die gemaakt zijn tijdens de shows trekt aan je voorbij in vier minuten. Evenals de show, daarbij ondersteunt door muziek.

Cirque du Soleil Promos
Trailers voor andere Cirque du Soleil DVD uitgaven, zoals La Nouba, Fire Within en Solstrom. Cirque on DVD is een collage van de verschillende Cirque titels. Cirque Club is een reclamefilmpje voor de website van Cirque du Soleil.

DVD Credits
Een overzicht van de betrokkenen bij de DVD productie.

Bij de DVD nog een inlay met de tracklisting.

Conclusie

La Nouba is de registratie van de magische wereld van Cirque du Soleil. Een show opgenomen in het Walt Disney Resort in Orlando, Amerika. La Nouba is één van de vier vaste shows van Cirque du Soleil, de drie andere shows zijn te vinden in Las Vegas. Daarnaast heeft Cirque du Soleil nog en zestal shows waarmee zij de wereld over reizen. Deze zomer zijn ze met een show in zowel Rotterdam als Oostende te bewonderen.
La Nouba is in 2003 door regisseur David Mallet op high definition video vastgelegd. Door het dynamische karakter van de show een hele prestatie, want naast de hoofdacts gebeurt er op het toneel van alles en nog wat. De circusacts worden ondersteund door een soort theaterspektakel, waarbij muziek een belangrijke rol speelt. La Nouba is 90 minuten circus vermaak gecombineerd met muzikaal entertainment.
Columbia heeft de live registratie van La Nouba uitgebracht als een 2-disc DVD set. Op de eerste schijf staat het alleen concert. Ondanks de high definition registratie valt de beeldkwaliteit een beetje tegen. Scherpte en detaillering zijn minder dan verwacht, waarbij het beeld ook interlaced is. De kleurenpracht van de show daarentegen wordt zeer fraai weergegeven. Bij het geluid zorgt de Dolby Digital 5.1 surroundtrack voor prima muzikaal genot. Er is ook een DD2.0 stereo track aanwezig. Op de 2e disc diverse interviews met de artiesten van de show en aandacht voor de muziek. La Nouba is een bijzondere vorm van vermaak, die we zeker kunnen aanbevelen. De dynamiek van de show zorgt ervoor dat je aan één keer kijken niet genoeg hebt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Fries46  |  21-02-2005

Als deze DVD in het verlengde ligt van de andere, op DVD verschenen registraties, dan zal ik hem zeker aanschaffen. Circus van BOVENSTE PLANK: circus+entertainm...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.