Donizetti - L'Elisir d'Amore

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-02-2005

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Donizetti - L'Elisir d'Amore (DVD)
Samenvatting

Frankrijk: de jaren ’20. In het pittoreske dorpje Basque is Nemorino (Roberto Alagna), een eenvoudige jonge boer, verliefd op de rijke Adina (Angela Gheorghiu). Tot zijn spijt beantwoordt zij zijn liefde niet. Adina is meer gecharmeerd van de arrogante sergeant Belcore (Roberto Scaltriti), die met een stel soldaten het dorp binnenmarcheert. Belcore vraagt Adina al spoedig ten huwelijk. Nemorino is ten einde raad en betwijfeld of hij ooit nog Adina’s liefde voor zich kan winnen. Hij zoekt hulp bij de kwakzalver Dr. Dulcamara (Simone Alaimo), die toevallig net in het dorp arriveert. Er is geen ziekte, geen pijntje of Dulcamara heeft er wel een wondermiddelen voor. Zo ook natuurlijk voor het liefdesprobleem van de Nemorino. Naïef als hij is, koopt Nemorino een liefdesdrankje van Dulcamara, wat eigenlijk niets anders is dan goedkope wijn. Dulcamara vertelt erbij dat het middel 24 uur nodig om te werken. Dat komt niet zo goed uit, want Belcore wil nog diezelfde dag met Adina trouwen. Nemorino raakt in paniek en vraagt Dulcamara om meer van het wondermiddel. Alleen heeft Nemorino daar geen geld meer voor. Geslepen als Belcore is, haalt hij Nemorino over in zijn leger te komen ten einde het benodigde geld te verdienen. Alles verandert als de volgende dag blijkt dat Nemorino een grote erfenis heeft gekregen.

Commentaar

De Italiaanse componist Geatano Donizetti (1797-1848) schreef in 1832 de komische opera L’Elisir d’Amore, ofwel in het Nederlands Het Liefdesdrankje. Het Libretto (de teksten) zijn afkomstig van Felice Romani, waarbij het verhaal is gebaseerd op het boek Le Philtre van Eugène Scribe. Donizetti heeft deze opera op uitnodiging van Alessandro Lanari, impresario van het Cannobiana theater in Milaan geschreven. Donizetti was toen nog maar 34 jaar oud en schreef de opera in slechts één maand tijd. Op zijn jeugdige leeftijd had hij al 36 opera’s op zijn naam staan.
Op deze DVD staat de uitvoering door koor en orkest van de l’Opéra National de Lyon. Koor en orkest stonden onder leiding van dirigent Evelino Pidò. De opname is gemaakt in september 1996 tijdens een live uitvoering. De beeldregie is van Brian Large, die bij heel veel concerten de beeldopnames voor Universal heeft geregisseerd. Recentelijk nog bespraken we het Nieuwjaarsconcert 2005, ook daar was de regie in handen van Brian Large.
Sterren in deze uitvoering zijn de Roemeense sopraan Angela Gheorghiu (Adina) en de Franse tenor Robert Alagna. Alagna en Gheorghiu zijn beide succesvolle operazangers. In 1988 won Alagna het Luciano Pavarotti International Competition in Philadelphia, Amerika. Sinds die tijd is hij een veelgevraagd zanger. Angela Gheorghiu is een veelgevraagd sopraan, sinds zij in 1994 haar debut maakte in Verdi’s opera La Traviata in een uitvoering in het Engelse Covent Garden. Alagna en Gheorghiu zijn met elkaar getrouwd en treden veel samen op in diverse opera’s en recitals.
L’Elisir d’Amore wordt in de hier besproken uitvoering in de oorspronkelijke Italiaanse taal gezongen. Één van de bekendste liedjes uit deze opera is het ‘Una Fortiva Lagrima’. Dit liedje staat trouwens niet op de verschenen CD versie. Herman van Veen gebruikt dit liedje in zijn kindervertelling ‘Colombine en de stemmendief’. Als je opera eens zou willen proberen, is L’Elisir d’Amore zeker geschikt. Het is een luchtige komische opera die redelijk gemakkelijk in het gehoor ligt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 124 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Chinees, Duits, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Universal Music
EAN: 044007410394

Extra's

  • Love Potion - behind the scenes documentaire

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De opname is een registratie bedoeld voor televisie en is in 1.78:1 breedbeeldformaat vastgelegd. Het beeld is anamorf op de DVD gezet. De opname is in 1996 gemaakt met steun van het Europese 16:9 Action Plan, een stichting ter promotie van PALplus.
Het beeld op deze DVD is in NTSC (!!), het Amerikaanse beeldsysteem. Deze DVD is een internationale uitgave (alle regio’s) en helaas kiest Universal Music, waaronder de klassieke labels Deutsche Grammophon, Philips Classics en Decca vallen, er voor om als beeldsysteem alleen NTSC te gebruiken. Dat is eigenlijk wel jammer, want de eerdere VHS-uitgave was wel in PAL verkrijgbaar. De DVD is dus alleen in NTSC beschikbaar, let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De beeldkwaliteit is redelijk goed. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen erg natuurlijk. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn redelijk goed, al had een PAL release hier duidelijk nog een schepje bovenop gedaan. Als gevolg van het lager aantal beeldlijnen en het interlaced beeld zie je wel af en toe aliasing en is er sprake van enige onscherpte bij langzame camerabewegingen. Contrast en zwartniveau zijn beide prima. In het eerste deel van de opera is de achtergrond egaal rood. Voor de bij DVD gebruikte compressie is rood bijzonder moeilijk en hier toont zich dat dan met kleine compressiefouten in de vorm van digitale blokjes. Beeldruis is in lichte mate zichtbaar.
De opera is ondertiteld in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Chinees. De ondertiteling heeft een net lettertype, maar had iets lager in het beeld mogen staan. Bijna alle gezongen tekst is ondertiteld. Alleen wanneer teksten herhaald worden, wat bij opera regelmatig gebeurd, wordt de ondertiteling niet herhaald. Lastiger wordt het ook als de zangers in duet of trio zingen, ook dan is er geen ondertiteling aanwezig. Ondanks dat we de Italiaanse taal niet beheersen, is het eigenlijk wel jammer dat de gezongen Italiaanse tekst niet als ondertiteling aanwezig is.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 448 kb/s) en in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) op de DVD.
De DVD start automatisch met de DD5.1 stereotrack. Bij deze 5.1 track ligt de nadruk sterk op de voorkanalen. Het geheel heeft een breed stereobeeld. Detaillering van de opname is prima. Zowel stemmen als instrumenten zijn duidelijk te onderscheiden en goed geplaatst in het geluidsbeeld. Dat het een live uitvoering betreft hoor je door de aanwezige toneelgeluiden en de onmiskenbare aanwezigheid van het publiek. Bij de 5.1 track wordt de centerspeaker gebruikt voor ondersteuning bij met name de zangstemmen. De zang komt niet altijd uit het midden, dit is afhankelijk van de plaats van de zanger op het toneel. De achterspeakers geven heel subtiel ruimtelijkheid aan de opname, door een licht echo effect. Het aanwezige LFE kanaal wordt niet gebruikt. Het aanwezige laag is ruim voldoende.
De balans van de DD2.0 stereo track is grotendeels geluid, alleen beperkt de muziek zich nu natuurlijk tot alleen de frontspeakers. Het geluid klinkt in dit geval iets directer.
In vergelijking met de CD uitgave valt het geluid van de DVD een beetje tegen. Dit komt zeer waarschijnlijk door de gebruikte compressie. De hier gebruikte DD2.0 stereo track heeft een bitrate van 448kb/s, terwijl een PCM stereo track een bitrate van 1536 kb/s heeft. Jammer dat niet hiervoor gekozen is. Vergeleken met de CD klinkt de opname op de DVD erg ‘plat’ zonder dat er ruimte is om de instrumenten of de stemmen. De diepte en ruimtelijkheid die een mooie CD opname heeft, mis je hier. Als je een tijdje zit te luisteren wen je daar wel aan en valt het wel wat mee.
Er is niet zo heel veel verschil tussen beide soundtracks, al heeft de DD5.1 in dit geval licht de voorkeur. Met name omdat de 5.1 track toch een beetje ruimtelijk karakter heeft, terwijl de DD2.0 track erg direct en droog klinkt.

Extra's

De standaard 4x3 menu’s zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. De menutalen zijn naar keuze in het Engels of Chinees. De DVD start direct met het concert, zonder dat het menu getoond wordt. Ook na afloop van het concert stopt de DVD gewoon, zonder een menu te tonen. Dus voor het menu moet je zelf even op de menutoets van je afstandsbediening drukken. Op deze DVD staat één extra.

Love Potion (27 min)
Dit is een aardige ‘behind-the-scenes’ documentaire, waarin de zangers toelichting geven op hun rol. Verder beelden die gemaakt zijn tijdens de repetities en de opbouw van het toneel.
De documentaire is gesproken in het Engels, wat niet ondertiteld is. Alleen de zangers en andere geïnterviewden spreken Frans of Italiaans, in dat geval is vaste Engelse ondertiteling aanwezig. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf breedbeeld.

DVD Releases (4 min)
Zijn een aantal promotietrailers van andere Decca releases. In 1.33:1 beeldformaat met PCM 2.0 (1536 kb/s) geluid.

Bij de DVD zit een uitgebreid boekje (28 pagina’s) met een tracklisting, een complete lijst van betrokkenen bij deze productie en wat informatie over andere DVD releases van Decca. Verder een korte synopsis van de opera, met verwijzingen naar de tracknummers. De synopsis is in drie talen opgenomen; Engels, Duits en Frans.

Conclusie

L’Elisir d’Amore is een luchtige komische opera van de Italiaanse componist Donizetti. Op deze DVD een live uitvoering die gemaakt is in 1996 in het Franse operahuis van Lyon. Sterren zijn het operaduo Roberto Alagna en Angela Gheorghiu. De enscenering is van Frank Dunlop, de uitvoering onder directie van dirigent Evelino Pidò, waarbij de beeldregie van Brain Large is. Een leuke, makkelijk in het gehoor liggend opera, op een aangename manier door de uitvoerenden gebracht.
Het concert is een televisieregistratie en is door Decca, onderdeel van de Universal Music Company, netjes op DVD gezet. De kwaliteit van het breedbeeld is goed, al is het jammer dat het beeld NTSC formaat is. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De geluidskwaliteit is in zowel een DD5.1 als een DD2.0 stereo track aanwezig. Beide klinken redelijk goed, al heeft een ongecomprimeerde PCM track (zoals op CD) duidelijk de voorkeur. Toegevoegd een leuke korte documentaire over de voorbereidingen van de productie. Als je opera eens zou willen proberen, is L’Elisir d’Amore zeker geschikt. Het is een luchtige komische opera die redelijk gemakkelijk in het gehoor ligt.

Laatste reacties

Werner  |  20-02-2005

Het beeld op deze DVD is in NTSC (!!), het Amerikaanse beeldsysteem. Deze DVD is een internationale uitgave (alle regio’s) en helaas kiest Universal Music, waar...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.