Legend of the 7 Golden Vampires, The

Recensent:
Koen Koene
16-02-2005

Totaalbeoordeling:

4.9
DVD

Legend of the 7 Golden Vampires, The (DVD)
Samenvatting

Graaf Dracula reist af naar het Verre Oosten in het lichaam van een Chinese monnik, om daar een aantal legendarische Gouden Vampieren onder zijn hoede te nemen. Tegelijkertijd geeft professor Van Helsing (Peter Cushing) op een Chinese universiteit les over diezelfde vampieren, die de bewoners van een nabijgelegen dorpje terroriseren. De familie van deze bewoners haalt Van Helsing over om naar het dorpje te trekken om daar een eind te maken aan de vervloekte kwelling. Maar dat kan hij niet alleen, en dus krijgt hij hulp van Hsi Ching, zijn zus en zijn broers, allen gespecialiseerd in de Oosterse vechtkunsten. Laat de reis beginnen!

Commentaar

“Hoe zou het zijn om een vampieren-film met Oosterse kung-fu te kruisen?” Zoiets moet men zich in de zeventiger jaren afgevraagd hebben bij Hammer Films, de welbekende Britse producent van low-budget horror. En op zich is het nog niet eens zo’n gek idee, want beide genres deden het destijds erg goed bij het publiek. En dus zien we in The Legend of the 7 Golden Vampires hoe oude bekende Van Helsing, zoals gebruikelijk bij films uit de Hammer-stal gespeeld door Peter Cushing, op vampierenjacht gaat met een groep Chinese vechtspecialisten. Voor deze unieke opzet ging Hammer de samenwerking aan met de Shaw Brothers, toen China’s grootste producent van kung-fu-films. Het resultaat is pure pulp, inclusief slechte effecten en overbodig naakt, maar dat ligt natuurlijk helemaal in de lijn der verwachting. In Hammer-films op zoek gaan naar Oscar-waardig materiaal staat immers (meestal) gelijk aan het zoeken naar explosieve actie in een Hugh Grant-film. Dat neemt niet weg dat goeie pulp op zijn tijd best smakelijk kan zijn. En wat dat betreft is The Legend of the 7 Golden Vampires redelijk te pruimen, al is het verhaaltje wel erg mager en flauw (zo laten de vampieren uit de titel zich voor ‘legendarische’ exemplaren wel heel erg makkelijk uitroeien). Maar dat wordt deels gecompenseerd door enkele aardige martial-arts-scènes. Fans zullen blij zijn om te weten dat de onlangs verschenen DVD-release niet de gruwelijk verminkte Amerikaanse versie van de film bevat, die destijds The Seven Brothers Meet Dracula als titel kreeg om publiek te trekken met de populariteit van Dracula, maar gewoon de oorspronkelijke Engelse uitgave. Nu we het toch over Dracula hebben: grote afwezige in The Legend of the 7 Golden Vampires is vast Dracula-vertolker Christopher Lee, die destijds van zijn horror-imago afwilde en begin 1974 met The Satanic Rites of Dracula voor de laatste keer in de huid van de oer-vampier kroop. Maar ach, aangezien Dracula hooguit enkele minuten meespeelt is dit niet zo’n heel groot gemis.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 1974
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931112628

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Of de film nu in je straatje ligt of niet, één ding is zeker: bij Warner heeft men in ieder geval hun best gedaan om The Legend of the 7 Golden Vampires zo goed mogelijk op DVD te zetten. Zo heeft de anamorfe transfer netjes de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1 behouden en zijn ook qua kleurweergave en scherpte de prestaties uitstekend. Eigenlijk zijn de kleine vuiltjes/beschadigingen die regelmatig opduiken en de lichte posterisatie de enige probleempjes. Prima beeld dus, voor een low-budget film uit 1974 had het allemaal veel en veel slechter gekund (kijk maar eens naar Queen Kong).

Geluidskwaliteit

Het beeld mag dan netjes opgeknapt zijn, helaas is de geluidskwaliteit minder spectaculair. De aanwezige Dolby Digital 1.0 monotrack (192kbit/s) klinkt namelijk onmiskenbaar als die van een film van meer dan dertig jaar oud. Inclusief scherp randje en beperkte dynamiek. Daar staat dan wel tegenover dat ruis tot een minimum beperkt is gebleven en dat ook vervorming nauwelijks hoorbaar is. En dus is een magere voldoende toch wel op zijn plaats.

Extra's

Er zijn geen extra’s te vinden op deze DVD.

Conclusie

The Legend of the 7 Golden Vampires is een aparte kruising tussen een Engelse vampierenfilm uit de stal van de bekende productiestudio Hammer Films en een Chinese kung-fu-film van de gebroeders Shaw. Het pulpachtige resultaat is erg zwak qua verhaal, maar vanwege de unieke opzet is de film voor liefhebbers van een van beide genres toch wel aardig om een keer te zien. Deze (kale) DVD is daar met zijn goede beeldkwaliteit en acceptabele monogeluid prima geschikt voor.

Laatste reacties

DaveT  |  18-02-2005

Ik heb deze film al een paar keer willen kopen. Na wat ik hier lees is dat nog helemaal niet zo'n gek idee volgens mij. Hong Kong films weten me altijd wel aan ...
Lees meer >

Beschuitfluiter  |  17-02-2005

ik heb iig flink gelachen bij deze film... echt zo fout en nep dattie leuk wordt. Martial arts zitten wel best goed in elkaar bij deze film moet ik zeggen...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  17-02-2005

Als hij zo goed is als Mr. Vampire heb ik wel interesse. Dit was dan ook een kung fu, horror comedy. Een uitstervend genre :wink:
Lees meer >

Rickje  |  17-02-2005

Mij lijkt deze film ook interresant om te zien.. kung-fu meets horror :D Dat zou ik wel eens willen zien ..
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  16-02-2005

Geweldig! :D Als deze ooit eens goedkoop wordt schaf ik 'm zo blind aan!
Lees meer >

Surya  |  16-02-2005

Deze film ziet er zo fout uit, dat hij me zelfs bijna interessant lijkt :) Als ik eens niet veel te doen heb zal ik 'm misschien wel eens proberen :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.