Stargate SG-1 - Season 1

Recensent:
Nathan Strik
16-02-2005

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Stargate SG-1 - Season 1 (DVD)
Samenvatting

In 1994 kwamen regisseur Roland Emmerich en producent Dean Devlin met de film Stargate, die een ongewone draai gaf aan de Egyptische cultuur door deze te verweven met een verhaal over buitenaardse slavendrijvers. In 1997 kreeg deze film een vervolg in de vorm van de TV-serie Stargate SG-1, waar het verhaal verder gaat een aantal jaren na de gebeurtenissen van de film als het Stargate project bijna op zijn eind is. Als plotseling de Stargate echter wordt geactiveerd van buitenaf moeten de autoriteiten wel snel handelen. In de pilot (die helaas niet in deze DVD-box zit, maar hierover zo meer) wordt duidelijk dat er niet 2, maar vele sterrenpoorten zijn; verspreid over het heelal, die een soort netwerk vormen waarmee je binnen no time in een verre uithoek van het universum kunt staan. Ook blijkt dat de buitenaardse slavendrijvers, genaamd de Goa\'Uld, meer volkeren onderdrukken dan alleen de mensen op Abydos (de planeet uit de oorspronkelijke film). Er worden uiteindelijk militaite teams gevormd om de planeten met sterrenpoorten in kaart te brengen en zodoende kennis te vergaren waarmee hopelijk de dreiging van de Goa\'Uld ooit kan worden gestopt. De naam van het eerste SG-team? SG-1 natuurlijk!

Commentaar

Het eerste seizoen van Stargate SG-1 staat, op de pilot na, in zijn geheel op 5 DVD\'s. De beschikbare afleveringen zijn:

The Enemy Within Fire and Water
Emancipation Hathor
The Broca Divide Singulatity
The First Commandment Cor-AI
Cold Lazarus Enigma
The Nox Solitudes
Brief Candle Tin Man
Thor\'s Hammer There But for the Grace of God
The Torment of Tantalus Politics
Bloodlines Within the Serpent\'s Grasp

Zoals hierboven vermeld staat de pilot aflevering (Children of the Gods) niet op deze DVD\'s. Dit is erg jammer, aangezien deze aflevering de link vormt tussen de film en de serie. Fans die toch de pilot in hun bezit willen hebben zijn dan ook verplicht om de eerder uitgebrachte DVD met hoogtepunten van seizoen 1 te kopen, waar de bewuste pilot wel op staat. Uiteraard staan op die disc enkele afleveringen die ook in deze box zitten, dus dat is een gedeeltelijke geldverspilling. Op dit minpunt na is dit een must-have box voor fans van Stargate SG-1 aangezien dit nog steeds 1 van de sterkste seizoenen is uit de serie. Soms is het wel erg duidelijk dat de schrijvers bijna iedere aflevering hun inspiratie uit een of andere oude beschaving halen, maar de serie kent enkele memorabele afleveringen. Een sterk begin van een serie die inmiddels al bijna aan zijn negende seizoen toe is. Het filmen hiervoor begint in maart 2005. Voorlopig zit er dus nog genoeg leven in het Stargate-concept; aanrader!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 840 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: MGM
EAN: 8717438131535

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Afgezien van wat storende filmgrain is het anamorfe 1.78:1 beeld op deze DVD\'s erg mooi gezien de leeftijd. De scherpte had wat beter gekund, maar het contrast en het zwartniveau van het beeld is erg solide. De kleuren spatten niet echt van het beeld af doordat het kleurenpalet wat teruggedrongen oogt, maar de kleuren komen realistisch over en zijn prima gedefinieerd. Digitale compressieartefacten werden nergens waargenomen. De optionele Nederlandstalige ondertiteling staat netjes onder in beeld geplaatst. Prima beeld dus, op wat storende filmgrain na.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 2.0 Surround (224 kbit/s) tracks bij de afleveringen klinken prima. In vergelijking tot de 5.1 tracks van latere Stargate seizoenen heeft het geluid wat minder power, maar klinkt nog steeds prima voor een TV-serie. Er is wat ruimtelijkheid in het geluidsbeeld wat voornamelijk tijdens actiescènes en bij de gebruikte muziek tot uitdrukking komt. De tracks kennen een mooie spreiding en zijn goed gemixt. Dialogen zijn goed te verstaan en komen bij het gebruik van een Pro Logic decoder netjes uit het middenkanaal.

Extra's

Helaas staan er geen extra\'s op deze DVD\'s. De serie zit wel in een fraai vormgegeven zilverkleurige box, die zeker gezien mag worden. De breedbeeldmenu\'s zijn redelijk aantrekkelijk vormgegeven 3D animaties, maar een skip-functie was handig geweest.

Conclusie

Dit eerste seizoen van Stargate SG-1 bevat helaas niet de pilot van de serie, waardoor de boxset toch minder compleet is dan gehoopt. Een jammerlijke beslissing van MGM, aangezien fans speciaal voor deze pilot opnieuw in de buidel zullen moeten tasten. Beeldkwaliteit is verder heel redelijk, op wat zware filmgrain na. Het geluid is wat minder mooi dan bij latere seizoenen van de serie, maar de aanwezige Dolby Digital Surround tracks weten toch een prima geluidsbeeld te scheppen. Jammer is de complete afwezigheid van extra materiaal. Hoewel het ontbreken van de pilot een enorme domper is, zullen fans van de serie erg content zijn met deze boxset.

Laatste reacties

matthe  |  11-08-2006

Wat ik bedoelde is dat ik bij FRS in Rotterdam, zowel deze 'Best of Season 1' als een 1-disk versie 'The Pilot' heb zien liggen.
Lees meer >

frank33_98  |  09-08-2006

de pilot en best of season 1 is hetzelfde de eerste disc bevat de pilot (die niet opgenomen is in de season 1 box), de tweede disc bevat nog enkele afleveringe...
Lees meer >

matthe  |  09-08-2006

Sorry, dubbel, en ik wist nog wel zeker dat ik maar 1 keer op 'OK' geklikt had. :oops: Maarruh, is dat nummer nou van de 'Best of Season 1' of van de 'Pilo...
Lees meer >

frank33_98  |  08-08-2006

streepjescode van de pilot (best of season 1) is 717438-134376 ik kan me geen extra's herinneren op die uitgave
Lees meer >

matthe  |  08-08-2006

Ik heb de pilotversie nu ook apart gezien. Bij FRS, met van die vieze stickers. :( Dus maar niet gekocht daar. Musicstore kan :oops: de hele serie niet eens ...
Lees meer >

matthe  |  08-08-2006

Ik heb de pilotversie nu ook apart gezien. Bij FRS, met van die vieze stickers. :( Dus maar niet gekocht daar. Musicstore kan de hele serie niet eens vinden i...
Lees meer >

Surya  |  22-06-2005

Toch wel alle leeftijden hoor, je ziet nooit bloed of afgerukte ledematen, het is allemaal behoorlijk braaf
Lees meer >

shihuandgi  |  22-06-2005

is dit een bloederige serie of is het meer iets voor alle leeftijden???
Lees meer >

Nathan Strik  |  24-02-2005

Uhhh jaartal klopt niet¿ :lol: Dat moest inderdaad 1997 zijn ipv. 1994. Ik heb het even aangepast. Dank voor de oplettendheid. (y)
Lees meer >

matthe  |  24-02-2005

Uhhh jaartal klopt niet¿ :lol:
Lees meer >

Elessar  |  18-02-2005

Hij is de Spock van SG1, maar dan anders :D 8)
Lees meer >

Nathan Strik  |  18-02-2005

Hehe, ik was je net voor. ;)Indeed, zou Teal'c zeggen :wink: Hehe, precies. ;) Echt gaaf hoe die gast ie-de-re let-ter-greep af-zon-der-lijk ar-ti-cu-leert....
Lees meer >

Marco  |  18-02-2005

Hehe, ik was je net voor. ;)Indeed, zou Teal'c zeggen :wink:
Lees meer >

Elessar  |  17-02-2005

Bedankt voor de informatie over de transfers (y) Er is toch niks mis met Amanda? Lekker ding, en ze kan nog acteren ook ;)
Lees meer >

Remco de Swart  |  17-02-2005

Ik heb gelukkig de regio 1 versie en daar zit de pilot gewoon op de eerste disc van de box
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.