Aerosmith - You Gotta Move

Recensent:
Alexander de Mol
15-02-2005

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Aerosmith - You Gotta Move (DVD)
Samenvatting

Vorig jaar bracht Aerosmith het veertiende studioalbum Honkin\' On Bobo uit waarna de groep op tournee ging door Amerika. In totaal 2 miljoen mensen bezochten de concerten. Van het concert in Orlando werd een registratie gemaakt welke onder de naam You Gotta Move door de Amerikaanse zender A&E werd uitgezonden. Deze A&E Concert Special is dus sinds november op DVD verkrijgbaar en bevat de volgende songs uit de inmiddels 35-jarige carrière van Aerosmith:

1. Toys In The Attic
2. Love In An Elevator
3. Road Runner
4. Baby, Please Don\'t Go
5. Cryin\'
6. The Other Side
7. Back In The Saddle
8. Draw The Line
9. Dream On
10. Stop Messin\' Around
11. Jaded
12. I Don\'t Want to Miss A Thing
13. Sweet Emotion
14. Never Loved A Girl
15. Walk This Way
16. Train Kept A Rollin\'

Commentaar

Aerosmith draait inmiddels alweer 35 jaar mee en in die periode heeft de band de nodige successen beleefd. Het verhaal begint wanneer Steven Tyler een optreden van The Jam Band met Joe Perry op gitaar en Tom Hamilton op basgitaar bezoekt. Hoewel de band niet al te zuiver speelt, is Steven zeer onder de indruk van de energieke uitvoering van de Fleetwood Mac-klassieker Rattlesnake Shake. Hij is zelfs zo onder de indruk dat hij Tom en Joe vraagt met hem een band te beginnen. Het tweetal reageert enthousiast en stemt toe. In eerste instantie wil Steven gaan drummen en zingen, maar na enig overleg wordt besloten een drummer te zoeken zodat Steven zich volledig op het frontman-schap kan richten. Joey Kramer, een oude bekende van Steven omdat hij altijd zijn drumstel leende, wordt vervolgens als drummer aangetrokken. Ray Tabano wordt de tweede gitarist, maar niet lang na de oprichting vervangen door Brad Whitford. Wel blijft Tabano betrokken bij de band en ontwerpt in een later stadium zelfs het welbekende Aerosmith logo. Als bandnaam wordt Aerosmith, wat overigens geen speciale betekenis heeft, gekozen.
Fans van Aerosmith zijn nog niet zo heel erg verwend op het gebied van DVD releases. Nadat in 2000 de eerste DVD verscheen, The Making of Pump, werd het oorverdovend stil op DVD gebied. Met de aankondiging van You Gotta Move ging het bloed van de gemiddelde Aerosmith fan ongetwijfeld sneller kloppen. Het zou immers niet alleen de eerste DVD in lange tijd zijn maar ook nog eens een live-concertregistratie. Ondanks dat ik geen die-hard fan ben mag ik op z\'n tijd best graag luisteren naar de muziek van Aerosmith en kon daarom ook de teleurstelling niet onderdrukken dat de nummers op deze ‘concert’ DVD aan elkaar worden geplakt door ‘making of’-videobeelden om wellicht een concertfilm te imiteren. Hierdoor mis je intro’s van diverse nummers en dat is in dit geval op z’n zachtst gezegd niet erg gelukkig gekozen. In mijn beleving had dit enkel als extra aanwezig moeten zijn. Nu versjteert het toch in zekere zin de concertbeleving en de uitstekende performance van Steven Tyler en consorten. Dit moest ik echt even kwijt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 96 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony Music
EAN: 5099720269373

Extra's

  • Discography
  • Bonus CD
  • Bonus performances
  • The Making of Honkin’ on Bobo
  • UmixIt: You Gotta Move

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is vastgelegd met een beeldverhouding van 1.33:1 in verband met de uitzending op de Amerikaanse televisie. De beeldkwaliteit is niet spectaculair. De vele kleuren van de belichting van het concert worden goed weergegeven. Het contrast en het zwartniveau zijn voldoende. Scherpte en de detaillering zijn beide minder goed, wat resulteert in een wat soft beeld. De transfer is niet gevrijwaard van compressiefouten. ‘Aliasing’, \'moiré\' en ‘cross colouration’ zijn aspecten die zichtbaar aanwezig zijn.
Het concert is verdeeld in 32 tracks, elke song en intermezzo een track. De DVD is van het type DVD-9, dus een enkelzijdige DVD met een dubbele laag. Ondertiteling is niet aanwezig en dat is gezien de samenstelling van de DVD enigszins spijtig.

Geluidskwaliteit

Het audiodeel van de DVD bestaat uit de keuzemogelijkheid voor een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) en een Lineair PCM Stereotrack (1536 kbit/s). Het Dolby 5.1 spoor weet een acceptabel concert-geluidsbeeld neer te zetten. De voorkanalen kennen een prima stereospreiding en de zang komt goed gedoseerd bovendrijven. De nadruk ligt hierbij op de linker- en rechterfrontspeaker. Het centerkanaal zorgt voor een subtiele, ingetogen aanvulling. De surroundkanalen worden voornamelijk gebruikt om het geluid van het publiek aan het redelijk uitgebalanceerde geluidsbeeld toe te voegen. Voor de mensen die onverhoopt de voorkeur geven aan een stereosound is de aanwezige Linair PCM track natuurlijk een uitkomst. Deze presteert ook goed. Een goede \'showcase\' voor de zeer acceptabele definitie van beide tracks is o.a. het eerste couplet van \"I Don\'t Want to Miss a Thing\". Wat mij betreft geniet het meerkanaals Dolby spoor in dit geval wel de voorkeur. Ondanks dat er geen sprake is van een ultieme concertbelevenis, weet deze toch voldoende te overtuigen.

Extra's

Bonus CD (32:31 min)
In de keepcase treffen we bovenop de concert DVD ook een audio CD aan met daarop de You Gotta Move live uitvoeringen van:
1. Toys in the Attic
2. Love in an Elevator
3. Rats in the Cellar
4. Road Runner
5. The Other Side
6. Back in the Saddle

UmixIt: You Gotta Move
Op dezelfde audio CD staat ook nog UmixIt / Cakewalk Media Mixer voor de PC. Na het installeren van de benodigde (trial)software krijg je de mogelijkheid om You Gotta Move volledig naar eigen inzicht te laten klinken door de zang van Steven Tyler, gitaarpartijen en andere instrumenten in volume te laten variëren. (zie screenshot 5)

Discography
Aangezien het nu eenmaal geen Aerosmith DVD releases regent is het geen verkeerde keus om een discografie toe te voegen. Deze toont een overzicht van de album covers, waarbij na selecteren van het bewuste album netjes een opsomming van de songs wordt getoond evenals de oorspronkelijke releasedatum.

Bonus performances (30:51 min)
Een aantal nummers werden geknipt uit het You Gotta Move programma zoals uitgezonden op televisie. Deze nummers zijn als bonusitem aan deze DVD toegevoegd. Het betreft:
1. Fever
2. Rats in the Cellar
3. Livin’ on the Edge
4. Last Child
5. Same Old Song and Dance.

The Making of Honkin’ on Bobo (34:39 min)
Honkin’ on Bobo is Aerosmith’s meest recente (en veertiende!) studioalbum waarin de heren zich op geheel Aerosmithiaanse wijze op het bluespad begeven. In deze feature zie je onder andere opnames van het album en krijgen we enkele prima interviews voorgeschoteld. Materiaal uit deze ‘making of’ zien we (helaas) ook terug door het hoofdprogramma van deze DVD heen. Neemt niet weg dat dit een interessante ‘making of’ is voor - met name - de liefhebbers van hun laatste ‘bluesy’ album.

Daarnaast staan er nog DVD Credits, eenzelfde verzameling pagina’s voor de CD Credits en Where To Get More, waarbij reclame wordt gemaakt voor de enige andere DVD van Aerosmith: The Making of P.U.M.P., op de DVD.

Conclusie

Met de release van de You Gotta Move DVD is pas de tweede Aerosmith DVD een feit. De sticker op de keepcase maakt daarbij melding van de ‘first ever live dvd’. Het moet dan ook voor de fans een (lichte) teleurstelling zijn dat het concert enigszins wordt verstoord door er doorheen gemonteerde interviews. Dit had met de beschikbare techniek gewoon een bonusoptie moeten zijn. Niets is minder waar. Desondanks bevat de DVD een prima optreden van de rockgroep, die inmiddels alweer een slordige 35 jaar op niveau meedraait. De beeldkwaliteit is voldoende en de geluidskwaliteit is zelfs ruim voldoende tot goed. Qua extra’s is deze release prima verzorgd. Als bijzondere bonus moet natuurlijk de bijgeleverde audio CD worden beschouwd met daarop ook nog een geinig mixtooltje. In potentie zou dit een uitstekende DVD kunnen zijn. Helaas maakt het eindresultaat deze potentie niet helemaal waar. Aerosmith fans zullen echter allang blij zijn met het feit dat er eindelijk weer een DVD release van hun favoriete rockband te bewonderen valt.

Laatste reacties

Alexander de Mol  |  19-02-2005

FF voor de duidelijkheid; ik vond de resencie niet slecht geschreven hoor, integendeel. Ik bedoel dat hij nou niet echt positief is, over deze DVD. MrEd Okay...
Lees meer >

MrEd  |  19-02-2005

<knip> Beetje jammer dat dze resencie niet geweldig is. MrEd Kan je dit wat specifieker omschrijven? FF voor de duidelijkheid; ik vond de resencie niet sl...
Lees meer >

JFC_  |  19-02-2005

Wat mij betreft: het enige goede dat Aerosmith voortgebracht heeft is de dochter van de zanger.... Voor wie het nog niet wist: Arwen! Tsja, smaken verschi...
Lees meer >

rkrijger  |  17-02-2005

Wat mij betreft: het enige goede dat Aerosmith voortgebracht heeft is de dochter van de zanger.... Voor wie het nog niet wist: Arwen!
Lees meer >

Alexander de Mol  |  17-02-2005

<knip> Beetje jammer dat dze resencie niet geweldig is. MrEd Kan je dit wat specifieker omschrijven?
Lees meer >

MrEd  |  17-02-2005

De muziek van Aerosmith is erg goeie muziek. Daarom is deze DVD ook erg interessant voor mij. Ik mis alleen Falling in love is so hard on your knees. Beetje ja...
Lees meer >

D'Mon  |  15-02-2005

Die tussen stukken is voor 1x leuk om te zien. Voor de 2de keer is het enigzins irritant. Hopelijk brengen ze over niet al te lange tijd een concert zonder gelu...
Lees meer >

Filmgek  |  15-02-2005

ik ben wel een die hard fan, en ben inderdaad ook lichtelijk teleurgesteld door al dat gelul er doorheen. het betekent doorspoelen en dat is toch n hoop geklooi...
Lees meer >

Hankster  |  15-02-2005

Ik vind de muziek van Aerosmith best leuk zo nu en dan, en ik zet dan ook graag een cd van hen op. Maar ik denk toch neit dat ik deze dvd aan zal schaffen als i...
Lees meer >

Traveller  |  15-02-2005

Voor mensen met een Lukas Klamer (of Marko) pas - bij de Nieuwegeinse vestiging kocht ik deze DVD een week of 3 geleden voor maar 7 EUR. Ik dacht daarom dat het...
Lees meer >

jschort  |  15-02-2005

Tsja, dat de dvd iets tegenvalt klopt wel. Concert is prima, lekker rauw, lange instrumentale jamstukken en niet die gladde sound van enkele jaren geleden. Hela...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.