Thunderbirds

Recensent:
Marcel den Haan
23-01-2005

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Thunderbirds (DVD)
Samenvatting

Jeff Tracy (Bill Paxton) staat aan het hoofd van een organisatie genaamd, International Rescue. Dit is een echt familiebedrijf, aangezien ook de broers van Jeff betrokken zijn bij het project. Zij verzorgen, zoals de naam al aangeeft, wereldwijd allerlei reddingspogingen en hiervoor hebben zij de beschikking over een vloot van ruimteschepen en vliegtuigen. Deze zijn allen genummerd en dragen de naam Thunderbird. Als de Thunderbirds op een dag terugkeren van een missie richting hun eiland waar ze wonen, krijgen ze de melding dat Thunderbird 5 beschadigd is geraakt. Dit is het ruimtestation van de Tracy’s en een meteorietenregen zou flinke schade hebben veroorzaakt aan het station. Uiteraard gaan de Thunderbirds gelijk op pad om het station te redden. Wat ze echter niet weten, is dat dit allemaal een list is van hun aartsvijand, The Hood (Ben Kingsley). Nu de mannen het eiland verlaten hebben, kan hij samen met zijn helpers het eiland overnemen. Hij wil met Thunderbird 2 een bank beroven in Londen en zo de Thunderbirds in diskrediet brengen. Hij heeft echter geen rekening gehouden met Alan Tracy (Brady Corbet), de zoon van Jeff. Alan wilde altijd al graag in de voetsporen van zijn vader treden en nu heeft hij de kans. Samen met Fermat (Soren Fulton) en Tintin (Vanessa Anne Hudgens) gaat hij de strijd aan met The Hood.

Commentaar

Thunderbirds is uiteraard gebaseerd op de populaire poppenserie uit de jaren ’60. Voor deze film zijn de poppen vervangen door echte acteurs, maar gelukkig zijn de ruimteschepen gebleven. De film is geflopt in de bioscopen en dit komt vooral door het feit dat de film zich richt op een kinderpubliek. Jeff Tracy en zijn broers waren in de poppenserie nog de hoofdrolspelers, maar in deze film zijn zij vrij weinig te zien. De film concentreert zich bijna volledig op de zoon van Jeff en zijn twee vrienden. Ook de beroemde ruimteschepen en vliegtuigen komen helaas te weinig in beeld. Ook heeft de regisseur enkele dingen veranderd ten opzichte van de serie. Zo heeft Brains, de wetenschapper van het stel, ineens een zoon en hoe hij hieraan komt wordt niet uitgelegd. Dit alles wil niet zeggen dat het een slechte film is geworden, maar het gevoel blijft dat er zoveel meer in had gezeten. De special effects en de “look” van de film zien er erg goed uit. De ruimteschepen en het eiland zijn gelijk gebleven aan die uit de serie. Het is dus vooral een film geworden voor kinderen, maar helaas vonden zij de film wat te braaf waardoor het dus geen groot succes werd. Ook de echte Thunderbirdfan zal waarschijnlijk lichtelijk teleurgesteld zijn in deze film. Het gevoel dat dit vooral een kinderfilm is wordt versterkt door enkele hebbedingetjes die erbij geleverd worden. Zo is de verpakking een Scanavo Keep Case, waar normaal twee schijven in kunnen. Op de plaats van de tweede schijf zit nu een kartonnen schijfje met daarop afbeeldingen van de familie Tracy en de Thunderbird machines. Hier zijn op simpele wijze enkele boekenleggers van de te maken en verder zit er, op de plaats waar normaal de inlay zit, een stickervel met stickers van alle Thunderbirds.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 90 min
Verpakking: Scanavo Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 050582281439

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Muziekvideo
  • Featurettes
  • Spel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het originele beeldformaat van 1.85:1. Het beeld ziet er prachtig uit. Een haarscherp beeld met goede een contrast en zwartniveau. De kleuren ogen zeer fel en spatten bijna van je scherm. Dit is waarschijnlijk met opzet gedaan om een bepaalde sfeer op te roepen en het past zeker bij deze film. Er is verder niet veel mis met deze transfer en behalve wat filmgrain zijn er geen artefacten zichtbaar. Een erg sterke transfer die zeker bijdraagt aan de sfeer van de film.
De film is verdeeld in 16 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Er bevinden zich audiotracks op de DVD, maar voor ons zijn er maar twee interessant. Zo is er een Dolby Digital 5.1 in de originele Engelse taal (448 kb/s) en voor de kleintjes is er een Nederlandse Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). De Engelse track klinkt zeer goed en lekker agressief. Het geluid klinkt mooi helder en zonder beschadigingen. De dialogen komen netjes uit het centerkanaal en zijn duidelijk te volgen. De frontkanalen laten de muziek en omgevingsgeluiden horen en ook dit klinkt zeer goed. De achterkanalen laten de effecten horen en dit klinkt lekker agressief, zodat je echt midden in de actie zit. Het LFE kanaal levert tenslotte ook een nuttige bijdrage door een mooi gedoseerd laag te laten horen op de momenten dat dit nodig is.
De Nederlands gesproken track is vergelijkbaar met de Engelse, alleen klinken hier de dialogen wat onnatuurlijk en is het te duidelijk dat deze later zijn toegevoegd. Toch is ook dit een meer dan goede track.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en bestaan uit animaties aangevuld met beelden uit de film. Mooie menu’s waar de indruk wordt gewekt dat je in de cockpit zit van één van de Thunderbirds. Het achtergrondgeluid wordt weergegeven in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). De opties in het menu kunnen weergegeven worden in het Engels of het Nederlands, afhankelijk van de taal die je kiest bij het opstarten van de DVD. Kies je voor Nederlands, dan zijn ook de extra’s nagesynchroniseerd in het Nederlands.


Audiocommentaar
Het audiocommentaar tijdens de film wordt verzorgd door de regisseur van de film, Jonathan Frakes. Hij doet erg zijn best er een goed commentaar van te maken en hij slaagt hier zeker in. Hij geeft veel achtergrondinformatie over de film, waaronder feitjes over het verhaal, de special effects en de acteurs.

Creating The Action (7 min.)
Regisseur Frakes legt uit hoe de actie in de film tot stand is gekomen. Uiteraard met de computer, maar we zien hoe dit alles van stap tot stap tot stand komt.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Tracy Island Revealed (9 min.)
Hier wordt het eiland van de Tracy’s onder de loep genomen. De regisseur neemt ons mee op ontdekkingstocht over het eiland en ook de acteurs komen aan het woord.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Lady P. & Parker: Fun and Stunts (2 min.)
We zien hier de voorbereidingen op een vechtscène met Lady Penelope en Parker. Ook de uiteindelijke scène is te bekijken.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

FAB1: More Than A Car (3 min.)
FAB1 is de auto van Lady Penelope en was deze in de serie nog een Rolls Royce, hier is het een Ford. We zien hoe de auto tot stand is gekomen en waartoe hij allemaal in staat is.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Lady Penelope’s Pink World (4 min.)
Actrice Sophia Myles vertelt over haar rol als Lady Penelope en wat hier allemaal bij kwam kijken.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Busted: Thunderbirds Music Video (3 min.)
Een videoclip van de groep Busted en deze bestaat zoals gewoonlijk uit beelden van de band, aangevuld met beelden uit de film.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Game: Hood vs. Thunderbirds
Een wat kinderachtig en simpel spel gebaseerd op de film. Eerst speel je met The Hood en later speel je met de Thunderbirds.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers
Trailers van andere Universal uitgaven. Het gaat om trailers van de volgende films:


  • Shrek 2
  • Barbie As The Princess And The Pauper
  • The Land Before Time
  • Balto: The Wings Of Change

Conclusie

Thunderbirds is een film gebaseerd op de populaire poppenserie uit de jaren ’60. Alleen spelen hier de kinderen voornamelijk de hoofdrol. Hierdoor is het film die vooral op kinderen gericht is en dus waarschijnlijk de originele Thunderbirdsfan teleur zal stellen. Toch is er genoeg leuks aanwezig voor een leuke film, zeker voor de kleintjes. De special effects zien er erg goed uit. De DVD is goed verzorgd met een zeer goede beeld en geluidskwaliteit. Ook zijn er enkele interessante extra’s die het geheel afronden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  25-01-2005

Tja John maar hopen als er een deel 2 komt, dat hij wel aan de wensen van de meeste Thunderbirds fan's voldoet, maar voorlopig zullen we het hier mee moeten doe...
Lees meer >

John Tak  |  24-01-2005

...maar ik vond het nu wat te kinderachtig en ietwat teveel afwijken van de orginele Thunderbirds, waar de explosie's ook niet van de lucht waren herinner ik mi...
Lees meer >

Ron-G  |  24-01-2005

-------------------------------------------------------------------------------- Ron-G schreef: Mocht er een deel 2 van komen dan hoop ik dat het proje...
Lees meer >

Jaco  |  24-01-2005

vermakelijke film, vooral het geluid viel mij erg mee, mooie effecten.
Lees meer >

John Tak  |  23-01-2005

Mocht er een deel 2 van komen dan hoop ik dat het project wat serieuzer word aangepakt en dat men er dan meer een volwassenen film van maakt en dat het allemaal...
Lees meer >

Ron-G  |  23-01-2005

Heb de film al een tijdje in huis, had hem blind gekocht omdat ik vroeger een enorm fan van de ouderwetse Thunderbirds was......... Maar wat een tegenvaller,...
Lees meer >

John Tak  |  23-01-2005

Mja het blijft toch een kinderfilm, net zoals de serie destijds een kinderserie was. Al te heftige actie hoef je - terecht - hier niet te verwachten. Maar ik he...
Lees meer >

Ge_Someone  |  23-01-2005

De ruimteschepen en het eiland zijn gelijk gebleven aan die uit de serie. Nou nee, ze zijn allebei behoorlijk "ge-update", niet dat dat een bezwaar was trouwen...
Lees meer >

TheGodfather  |  23-01-2005

Heb geprobeerd om m te kijken, maar ben halverwege gestopt omdat ik der geen reed aan vond. De voertuigen zijn wel mooi gemaakt (helaas met de computer) geen r...
Lees meer >

Ron kars  |  23-01-2005

De serie blijft heilig...maak eens een serieuze film hiervan, zou mischien wel wat worden, in ieder geval beter als dit kinderachtige gezeik.
Lees meer >

basjhu  |  23-01-2005

Thunderbirds.. hmm wat vond ik dat altijd leuk om te zien. Ik heb deze film bekeken en het leukst vond ik nog wel het terugdenken aan de echte serie. Film is ge...
Lees meer >

Hankster  |  23-01-2005

kinderachtig wanproduct geef mij maar de originele serie 8)
Lees meer >

Sander V.  |  23-01-2005

Misschien dat ik 'm een keer huur, meer niet...
Lees meer >

martini  |  23-01-2005

Heb geprobeerd om m te kijken, maar ben halverwege gestopt omdat ik der geen reed aan vond. De voertuigen zijn wel mooi gemaakt (helaas met de computer)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.