Terminal, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-01-2005

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Terminal, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Op het JFK vliegveld nabij New York wordt Viktor Navorski (Tom Hanks) bij een paspoort controle uit de schare binnenkomende toeristen gehaald. Viktor komt uit het kleine Oost Europese Krakozhia en tijdens zijn vliegreis naar Amerika heeft in zijn land een coup plaats gevonden. Frank Dixon (Stanley Tucci), verantwoordelijk voor de veiligheid op het vliegveld, houdt zich strikt aan de bureaucratische regels. Dit betekent dat Viktor niet terug kan naar zijn eigen land, maar ook Amerika niet binnen mag. Kortom, Viktor is zogezegd ‘ontoelaatbaar’. Het feit dat Viktor nauwelijks Engels kan spreken of verstaan maakt de zaak niet gemakkelijker. Dixon staat op het punt een belangrijke promotie te maken, en zit dus niet te wachten op een probleemgeval als Viktor. Viktor moet noodgedwongen zijn tijd doorbrengen in de terminalruimte. Dixon hoopt dat Viktor, net als ieder ander, in een onbewaakt ogenblik gewoon het hazenpad zal kiezen. Maar nee, Viktor houdt zich aan de regels en gaat volledig op in de enorm drukke en complexe wereld van het vliegveld. In de weken die volgen maakt Viktor vrienden met onder andere de schoonmaker Gupta (Kumar Pallana) en Enrique (Diego Luna). Viktor vindt zelfs werk op de terminal en wordt verliefd op de stewardess Amelia Warren (Catherina Zeta-Jones). En al die tijd vraagt Dixon zich af wat er in het blikje bonen zit, dat Viktor zo zorgvuldig bij zich houdt.

Commentaar

Met The Terminal heeft regisseur Steven Spielberg weer een hartverwarmende en sentimenteel getinte film gemaakt. De warme, menselijke sfeer die in de film opgeroepen wordt, is een sfeer zoals alleen Spielberg die kan neerzetten. Een sfeer die te vergelijken is met zijn al wat oudere film E.T. – The Extraterrestrial. The Terminal valt in de categorie van extremen: of je vindt hem leuk of je vindt hem niet leuk. Een middenweg is er eigenlijk niet. En dus kreeg Spielberg nogal wat kritiek te verduren. Maar wat hij met The Terminal heeft gedaan, is in mijn ogen juist ontzettend knap. Daarom ook een hoog cijfer voor de inhoud. Want goed beschouwd is dat wat met hoofdpersoon Viktor gebeurd gewoon schrijnend. Spielberg heeft zich voor dit verhaal laten inspireren door een vergelijkbaar waar gebeurd geval, dat nog extremer is. In 1988 kwam de Iranese vluchteling Merhan Nasseri in Europa om asiel te vragen. Nergens werd hij toegelaten en steeds weer weggestuurd. Uiteindelijk is hij terecht gekomen op het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. En tot de dag van vandaag zit deze man vast op dit vliegveld, kan nergens heen en leeft dus op het vliegveld in terminal 1. Het verhaal van Nasseri is trouwens in 1993 verfilmd door Franse regisseur Phillipe Lioret.
Goed beschouwd is een dergelijk bureaucratisch ‘geval’ onbegrijpelijk en is het een stukje schrijnend menselijk leed. Spielberg heeft dit op een luchtige, relativerende en onderhoudende wijze in beeld gebracht. Hij laat Viktor in contact komen met tal van mensen, die zo ook allemaal hun eigen leed hebben. Dat alles gevat in een soort suikerzoet jasje van sfeervolle romantiek en humor. Zelfs de ‘bad guy’, de man van de beveiliging, komt niet als echte ‘bad guy’ over. Maar al kijkend maakt Spielberg een emotie bij je los, die je zogezegd ‘tussen de regels door laat lezen’.
De cast van spelers levert goed en overtuigend acteerwerk. De focus ligt natuurlijk op Viktor, een bijzonder goede rol van Tom Hanks. Met verder uitstekende support van onder andere Stanley Tucci, Catherina Zeta-Jones, Diego Luna, Kumar Pallana en Chi McBride.
Uiteraard werkte Spielberg ook weer samen met meestercomponist John Williams. Wederom toont Williams zich de meester met een soundtrack die perfect de sfeer van de film ondersteunt. De eindaftiteling van de film is erg leuk gedaan, waar de naam van de betrokkenen in eigen handschrift wordt getoond.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 124 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 5050583018027

Extra's

  • Fotogalerie
  • De vlucht boeken: het script, het verhaal
  • Wachten op de vlucht: hoe de terminal werd gebouwd
  • Aan boord gaan: Wie is wie in The Terminal
  • Opstijgen: The Making of The Terminal
  • Service aan boord: De muziek van The Terminal
  • Landen: Luchthavenverhalen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1. De film staat met deze beeldverhouding anamorf op de DVD.
De transfer is erg mooi, waarbij het filmische karakter van het beeld behouden is gebleven. Dit houdt in dat je niet een ‘klinisch’ scherp gestoken beeld voorgeschoteld krijgt. Maar een beeld dat een soortgelijke uitstraling heeft als de sfeer die Spielberg in zijn film oproept. Dus een beeldkwaliteit die voldoende scherp en gedetailleerd is, maar tegelijkertijd ook een licht softe look heeft. Dit is geheel volgens de intenties van Spielberg. Ook het kleurenpalet, erg belangrijk in deze film, wordt prima weergegeven. De film begint in een wat koelere grijsblauwe sfeer, gaandeweg de film wordt de kleurbalans steeds warmer. Ook dit komt in deze transfer goed tot uiting.
Contrast en zwartniveau zijn prima in orde. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. Uiteraard is het beeld van deze nieuwe film verder volledig vrij van fouten.
De film is verdeeld in 29 chapters (hoofdstukken). De DVD is van het type DVD-9 (dubbelaags), de laagwisseling is netjes weggewerkt en niet merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, maar staat wel erg hoog onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is beschikbaar in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s). Helaas is de aanwezige DTS 5.1 (bitrate 768 kb/s) alleen beschikbaar voor de Franse nasynchronisatie. Deze Franse track staat ook als een DD5.1 (bitrate 384 kb/s) track op de schijf. Ondanks het feit dat volgens Amerikaanse recensies er nauwelijks verschil is te horen tussen de DD en de DTS track, blijft het natuurlijk erg jammer dat een nasynchronisatie gevoelsmatig betere kwaliteit krijgt boven de originele geluidstrack.
Zoals bij de uitleg over de film al geschreven, de film kenmerkt zich door een rustige en ingetogen maar zeer muzikale soundtrack. De soundtrack klinkt bijzonder natuurlijk waarbij de muziek een mooie brede stereospreiding heeft. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, maar de achterkanalen worden zeer goed gebruikt om de soundtrack een mooie ruimtelijkheid te geven en voor het weergeven van de nodige omgevingsgeluiden. Als geheel is het een zeer natuurlijk klinkende surroundtrack. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op beide DVD’s zijn leuke animaties gelijk de begintitels van de film met achtergrondmuziek. De menuschermen zijn beschikbaar in diverse talen waaronder Engels en Nederlands. Op disc 1 staat alleen de film, alle extra’s staan op de tweede disc. De extra’s zijn allemaal in 1.85:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 surround (192 kb/s) geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

De vlucht boeken: het script, het verhaal (8 min)
In interviews leggen Spielberg, schrijvers Jeff Nathanson en Sacha Gervasi en producers Walter F. Parkes en Laurie McDonald uit waarom men juist dit verhaal ging verfilmen en wat er zoal aan voorbereiding bij kwam kijken. Afgewisseld met fragmenten uit de film en enkele achter de schermen fragmenten.

Wachten op de vlucht: het bouwen van de terminal (12 min)
De terminal waar de film zich afspeelt is speciaal voor de film opgebouwd. Spielberg en productieontwerper Alex McDowell gaan hier dieper op in.

Instappen: de mensen van de terminal (32 min)
Met drie vervolgkeuzen Tom Hanks is Viktor, Catherina Zeta-Jones is Amelia en Viktor’s wereld, waarin nader ingegaan wordt op de verschillende gespeelde karakters. Via de Speel alles af optie kun je de drie documentaires aaneengesloten bekijken.

Opstijgen: het making of The Terminal (17 min)
Centraal in deze documentaire staat de speciaal voor de film gerealiseerde terminalruimte met alle potenties die dat heeft. Alle sprekers zijn bijzonder positief over deze set. De informatie blijft oppervlakkig.

Bediening aan boord: de muziek van The Terminal (6 min)
Spielberg en componist John Williams bediscussiëren de filmmuziek.

Landen: luchthavenverhalen (6 min)
Spielberg en verschillende acteurs vertellen hun eigen luchthavenervaringen.

Fotogalerie
Een groot aantal foto’s uit de film en van de set.

We missen op onze R2 release de biografieën van cast en crew en de productie aantekeningen, die op de regio 1 versie ook nog te vinden zijn.

Conclusie

The Terminal is een hartverwarmende, enigszins sentimenteel getinte film van regisseur Steven Spielberg. Gevat in een luchtig romantische en komische stijl vertelt de film het verhaal van een Oost Europeaan die noodgedwongen op het JFK vliegveld nabij New York moet verblijven. Als gevolg van doorgeslagen bureaucratie mag hij de VS niet in, maar ook niet terug naar eigen land. De hoofdrol wordt op treffende wijze gespeeld door Tom Hanks, met uitstekende support van onder andere Stanley Tucci, Catherina Zeta-Jones, Diego Luna en Chi McBride. Geïnspireerd door een waargebeurd vergelijkbaar verhaal van een Iraanse vluchteling op het Franse De Gaulle vliegveld, maakte Spielberg een ‘feel good’ film zonder spektakel en special effects. Maar onder het zoete romantische laagje gaat een schrijnend stukje menselijk leed schuil.
De 2-disc Special Edition van Universal / Dreamworks is een nette uitgave van de film. De beeldkwaliteit is goed en geeft de filmische sfeer van de film uitstekend weer. De DD5.1 geluidskwaliteit is ook prima, al is het jammer dat niet de originele Engelse track ook in DTS beschikbaar is, maar wel de Franse nasynchronisatie. Op de tweede schijf staan de extra’s die bestaan uit diverse korte documentaires die meer over de film en het verhaal vertellen. Een geslaagde film gepresenteerd in een nette DVD set.

Laatste reacties

YAH87  |  28-12-2006

Een hele mooie film is dit. Je gaat echt meeleven met de hoofdpersoon en het verhaal achter de blik pinda's is natuurlijk schitterend.
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  10-08-2006

Erg leuke feel good film! Had gisteren niet zn zin een een 'zware' film en dan is deze film uitermate geschikt om te kijken. Ben het hier helemaal met Scott ...
Lees meer >

Richard B.  |  05-02-2006

Ik vond hem erg matig. Je kunt het verhaal van tevoren wel zo'n beetje uittekenen en de film is ook gewoon net iets te typisch 'Spielberg'. Ik zou hem niet snel...
Lees meer >

Caledonians  |  02-01-2006

Erg leuke feel good film! Had gisteren niet zn zin een een 'zware' film en dan is deze film uitermate geschikt om te kijken.
Lees meer >

xbarryx  |  21-11-2005

Ik vind dit ook een zeer leuke film..Had hem toen is gehuurd toen die net uit was. Als ik hem voor een mooie prijs zie dan neem ik hem mee :lol:
Lees meer >

grabberke  |  21-11-2005

Charmante film, nooit vervelend, maar zeker geen topfilm. Film 3 op 5; DVD 3,5 op 5. Enkele leuke extra's maar een beetje veel "promotioneel" vond ik (wat wer...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-10-2005

Heerlijke ''feelgood'' film met een sterke rol van Tom Hanks. Verhaal met de nodige humor is ook erg leuk al had ik wel verwacht dat het een einde met Catherin...
Lees meer >

raymond koene  |  08-06-2005

Leuke film met weer een goede rol van Tom Hanks! Hanks blijft toch een van mijn favoriete acteurs!
Lees meer >

sebastian vinkenborg  |  14-05-2005

WAT EEN GEWELDIGE FILM!!!! spielberg klasse, tom hanks de beste, catherina de leukste... Ik heb hem gelijk gekocht...
Lees meer >

fredje-astaire  |  08-02-2005

Een heerlijke film met wederom een knappe acteersprestatie van Tom Hanks. Gebaseerd op op echt gebeurte feiten die zich hebben voor gedaan op de Franse luchthav...
Lees meer >

Jaap22  |  01-02-2005

Knap staaltje filmwerk van Steven Spielberg. Spielberg regisseert weer op een manier waar hij heel goed in is. Hij weet al gauw de juiste balans tussen drama, r...
Lees meer >

Z-Man  |  31-01-2005

Oeps das per ongeluk gebeurt computer bleef beetje hangen:P
Lees meer >

El Barto  |  30-01-2005

3 keer het zelfde bericht... een beetje overdreven hoor! :lol:
Lees meer >

Z-Man  |  30-01-2005

ZWAAR omdergewaardeerde film zowel door critici als door het publiek. Ik denk dat dit over 20 jaar een klassieker blijkt. Tom Hanks is in topvorm, maar ook de k...
Lees meer >

Demon  |  30-01-2005

Leuke film! heb er tot de laatste minuut van genoten. alleen het einde vond ik wel erg simpel.. i`m going home toppie!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 104
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.