Fire in the Sky

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-01-2005

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Fire in the Sky (DVD)
Samenvatting

Het is 5 november 1975. In het kleine plaatsje Snowflake nabij de White Mountains, Noordoost Arizona in Amerika, komt een groep houthakkers (Craig Sheffer, Peter Berg, Bradley Gregg en Henry Thomas) onder leiding van Mike Rogers (Robert Patrick) vanuit de bossen geracet en duiken de plaatselijke kroeg in. Ze kijken allemaal erg verdwaasd. Dan belt Mike de sherrif met de mededing dat zijn vriend en collega Travis Walton (D.B. Sweeney) waarschijnlijk dood is. Ook ter plaatste komt FBI agent Frank Watters (James Garner). Mike en de houthakkers doen hun relaas. Zij vertellen hoe zij op hun terugtocht een vreemdsoortig rood licht in de lucht zagen. Travis stapt op dat moment uit de auto en wordt geraakt door een vreemdsoortig wit licht. De rest gaat er vandoor, maar Mike gaat kort daarop terug om Travis te zoeken. Maar die is spoorloos verdwenen. Volgens de mannen is Frank meegenomen door buitenaardse wezens. Frank Watters gelooft het verhaal niet en is ervan overtuigd dat de groep het verhaal heeft verzonnen om de moord op Travis te verhullen. Ook de plaatselijke bevolking heeft zo zijn gedachten bij het verhaal van de houthakkers. Vijf dagen later duikt Travis opeens weer op.

Commentaar

Ontmoetingen met, contact met en zelfs ontvoering door buitenaards leven is geen nieuw gegeven. Menig sciencefiction speelfilm heeft dit als onderwerp gekozen. Ook de onlangs beëindigde sciencefiction televisieserie X-Files maakte van dit gegeven dankbaar gebruik. Maar Fire in the Sky is anders. Want het verhaal is gebaseerd op een gebeurtenis die daadwerkelijk heeft plaats gevonden. Of buitenaardse wezens ook daadwerkelijk een rol hebben gespeeld doet er wat minder toe. In Fire in the Sky is vooral aandacht voor het feit dat de groep een pijnlijke ervaring heeft ondergaan, maar ondertussen door politie en de gehele gemeenschap worden geconfronteerd met minachting, ongeloof en bespottingen. En als de man vijf dagen later terug is gevonden, verkeerd hij in dusdanig zorgwekkende staat dat onduidelijk is wat er met hem gebeurd is. In ieder geval heeft Industrial Light and Magic (ILM) zich weer heerlijk kunnen uitleven met goed geslaagde special effects.
Bij de release in 1993 trok de film weinig publiek. Mogelijk doordat de film geen echte sciencefiction film is. Buitenaardse wezen spelen nauwelijks een rol in de film. De focus ligt op wat de hele gebeurtenis met deze groep mensen heeft gedaan. Naast het onderwerp is er natuurlijk nog een link met X-Files, waar acteur Robert Patrick in de laatste twee seizoenen vanaf 2000 de rol van FBI agent John Doggett speelde. Ook in de film is Henry Thomas te zien, beter bekend als Elliot uit E.T.. Of het echt waar gebeurd is? In de film zijn de echte Travis Walton, die dus ontvoerd is, en zijn vrouw ook even te zien bij de dorpsbijeenkomst. Liefhebbers van X-Files zullen zeker met deze film ook een onderhoudend 1½ uur kijkplezier hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865550359

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en in dit formaat staat de film anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. Het beeld is voldoende scherp en gedetailleerd met af en toe wat soft ogende momenten. Kleuren ogen mooi helder en natuurlijk, met goed contrast en zwartniveau ook prima in orde. Filmgrain is af en toe in lichte mate wel duidelijk aanwezig. In enkele scènes is edge enhancement te zien. Af en toe zijn spettertjes als gevolg van vuil of een beschadiging te zien.
De film is verdeeld in 16 chapterstops. De laagwisseling van deze DVD-9 (dubbellaags) is kort merkbaar. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk en is netjes onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Oorspronkelijk had de film een Dolby Stereo geluidstrack, maar deze remix op DVD is verrassend goed te noemen. Met name het goede surround gevoel en het gebruik van de surroundkanalen zorgt ervoor dat de soundtrack verbluffend goed klinkt. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) enkele momenten zeer actief gebruikt voor geluidseffecten De fraaie muziek van Mark Isham heeft een goede ruimtelijke spreiding, waarbij de surrounds zorgen voor een mooi ruimtelijk geluid. Het laag van de soundtrack is ook prima, met goed gebruik van het LFE kanaal. Het is vooral een dialogen gedreven film, waarbij de dialogen goed verstaanbaar zijn en via de centerspeaker tot je komen.

Extra's

De breedbeeld menu’s zijn statische schermen zonder achtergrondgeluid. De DVD heeft geen extra’s.

Conclusie

Fire in the Sky is een intrigerende sciencefictionfilm gebaseerd op een waar gebeurd gegeven. Robert Patrick speelt een houthakker die samen met collega’s de politie het verhaal vertellen dat zijn beste vriend en collega Travis door buitenaardse wezens is gekidnapped. De FBI agent, gespeeld door James Garner, gelooft hem niet en denkt dat er sprake is van moord. In mindere mate heeft de film een sciencefiction karakter, centraal staat meer wat de gebeurtenis met alle betrokkenen heeft gedaan.
Paramount heeft de film met goede beeld- en geluidskwaliteit op de DVD gezet. Deze release heeft geen extra’s. Voor liefhebbers van X-Files is de film zeker een keer het bekijken waard.

Laatste reacties

Simon Elzinga  |  29-01-2005

Teaser: Het waargebeurde verhaal van een ‘alien abduction’ Er is voor zover ik weet nog geen 1 alien abduction waar gebeurd. :? Maar ik zal me zeker en vast...
Lees meer >

El Barto  |  18-01-2005

Maar ja, ben ook fan van The X-Files dus dan zal dit zeker wel aan mij besteed zijn. Juist! Alleen daarom al ga ik deze DVD zeker bekijken!
Lees meer >

RickySway  |  17-01-2005

Het werd tijd dat deze film op dvd gezet werd! Altijd van die rare verhalen van mensen die aandacht te kort komen, nu eens in een prima film verwerkt, en wel...
Lees meer >

rudie  |  16-01-2005

Het werd tijd dat deze film op dvd gezet werd! Altijd van die rare verhalen van mensen die aandacht te kort komen, nu eens in een prima film verwerkt, en wel...
Lees meer >

Sneaker  |  16-01-2005

Waar gebeurd of niet, ik vind het altijd een intrigerend en boeiend gegeven en zal zeker uitkijken naar deze film. Maar ja, ben ook fan van The X-Files dus dan...
Lees meer >

DeeVeeDee  |  16-01-2005

Teaser: Het waargebeurde verhaal van een ‘alien abduction’ Er is voor zover ik weet nog geen 1 alien abduction waar gebeurd. :? Maar ik zal me zeker en vast...
Lees meer >

xandernijsten  |  15-01-2005

Het waargebeurde verhaal van een ‘alien abduction’. Moet 'waargebeurde verhaal' niet tussen aanhalingstekens in plaats van 'alien abduction'? :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.