Tarzan Collectie, De

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-01-2005

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Tarzan Collectie, De (DVD)
Samenvatting

De 3-DVD set De Tarzan Collectie bevat zes speelfilms, die de MGM studio’s met Olympisch zwemkampioen Johnny Weissmuller in de hoofdrol van Tarzan in de jaren ’30 en ’40 heeft gemaakt.

Tarzan the Ape Man - 1932 (96 min)
In de jungles van Afrika voegt Jane Parker (Maureen O’Sullivan) zich bij haar vader James Parker (C. Aubrey Smith). Tezamen met Harry Holt (Neil Hamilton) ondernemen zij een expeditie naar de Mutia klif om daar een legendarische gewijde olifantenbegraafplaats te vinden. Als zij de plek uiteindelijk vinden, worden ze aangevallen door inboorlingen, die kannibalen blijken te zijn. Ze vluchten en horen dan een indrukwekkende roep door de jungle. Kort daarna komt een witte, atletische man uit de lianen geslingerd: Tarzan.

In 1914 schreef Edgar Rice Burroughs zijn grote succesroman en klassieker Tarzan of the Apes. Het grote succes van deze roman bracht Burroughs ertoe om in totaal maar liefst 26 vervolgverhalen te schrijven. Verhalen waarin Tarzan en zijn Jane avonturen beleven in zowel de jungle als de ‘beschaafde’ wereld. Het verhaal van Tarzan is al tientallen malen verfilmd.
In 1932 kwam MGM met de film Tarzan the Ape Man, waarin de atletisch gebouwde Olympisch zwemkampioen Johnny Weissmuller de rol van Tarzan speelde en Maureen O’Sullivan de rol van Jane. Dit legendarische duo sprak de onsterfelijke woorden “Me Tarzan, You Jane”. Maar ook Tarzan’s ‘jungleroep’ en de aap Cheetah zorgde voor een onmiddellijk groot succes.


Tarzan and His Mate - 1934 (100 min)
Harry Holt (Neil Hamilton) keer terug naar Afrika, wederom met de olifantenkerkhof als doel, maar ook om Jane weer te zien. Zij is in Afrika achtergebleven bij Tarzan. Holt en zijn vriend Arlington (Paul Cavanagh) zijn vooral geïnteresseerd in het ivoor van de dode olifanten. Tarzan redt hen uit de handen van de inboorlingen, maar weigert hen verder te helpen. Als Arlington dan een olifant neerschiet om zo het olifantenkerkhof te kunnen ontdekken, komt Tarzan samen met Jane en de aap Cheetah in actie.

Na het grote succes van Tarzan The Ape Man volgde vier jaar later een vervolg. Qua opzet bijna gelijk aan het eerste verhaal. Desondanks wordt deze film als de beste van de reeks van zes films beschouwd, mede door de humor, het goede acteren en de realistische scènes met dieren. Meest opvallend in deze film is het naakt zwemmen in deze film. Nog net voordat een leeftijdskeuring werd ingevoerd. Desondanks vonden de studiobazen dat de naaktscènes eruit moesten. Lange tijd is gedacht dat dit materiaal verloren was gegaan. Maar de hier getoonde versie heeft deze scènes er weer netjes inzitten. Al is voor deze scènes actrice Maureen O’Sullivan wel ‘gedubbeld’ door Olympisch kampioene Josephine McKim.


Tarzan Escapes - 1936 (86 min)
Jane is erfgename van een grote erfenis. Reden voor enkele nicht Rita (Benita Hume) en neef Henry (William Henry) haar op te zoeken in de jungle. Met hen komt ook de jager Fry (John Buckler), die het heeft voorzien op een grote witte aap. De neven willen Jane mee terugnemen naar Engeland. Uiteraard is dit alles tegen de zin van Tarzan.

De derde film betekende een duidelijke verandering in de setting en de verfilming. Omdat een proefpresentatie van de eerste versie van deze film niet goed viel, werd regisseur Richard Thorpe aangetrokken. Thorpe koos voor een duidelijk andere insteek en zou ook de drie vervolgen regisseren. Opvallendste is de verandering aan het onderkomen van Tarzan en Jane, dat een vreemdsoortige modernisering onderging. Ook het tempo van de film ligt beduidend hoger. Als geheel neemt de film zich minder serieus en neigt naar een persiflage. Het is de humor die de film redt.

Commentaar

Tarzan Finds a Son! - 1939 (79 min)
In de buurt van Tarzan en Jane’s onderkomen stort een vliegtuig neer. Allen komen om, behalve een baby. Tarzan en Jane ‘adopteren’ de jongen en noemen hem Boy (John Sheffield). Vijf jaar later arriveert een expeditie die op zoek is naar de restanten van het vliegtuig en mogelijke overlevenden. Het blijkt dat de jongen Boy eigenlijk Lord Greystoke is, en uiteraard moet hij weer terugkeren naar de beschaafde wereld. Alhoewel Tarzan bedenkingen heeft, gaat Jane schoorvoetend akkoord.

Oorspronkelijk zou de film Tarzan in Exile heten, waarin Tarzan en Jane een kind zouden krijgen en zouden ze terugkeren naar het Greystoke landgoed in Engeland. Maar omdat hun relatie eigenlijk platonisch is, zou dit niet goed werken. Het script werd aangepast. Nu zou Jane aan het eind sterven door toedoen van de inboorlingen. Dit omdat actrice O’Sullivan eigenlijk niet verder wou met haar rol van Jane. Zowel het testpubliek als schrijver Edgar Rice Burroughs verworpen dit idee. En zo bleef Jane toch nog in leven, maar kregen Tarzan en Jane wel een adoptiekind.


Tarzan’s Secret Treasure - 1941 (78 min)
Boy vind goud in de buurt van hun onderkomen, waar Jane hem vertelt over de waarde van dit kostbare spul. Al dromend over de mogelijkheden die dit geeft, komt Boy terecht bij de Ubardi’s, die getroffen zijn door een ziekte. Volgens de Ubardi’s moet Boy opgeofferd worden, maar hij wordt door de toevallig passerende jagers Medford (Tom Conway) en Vandermeer (Philip Dorn) gered. Als Boy hen over het goud vertelt, beramen zij een gemeen plan om al het goud te stelen. Uiteraard hebben zij buiten Tarzan gerekend.

De Tarzan formule begint wat van haar glans te verliezen en dus verschoof de aandacht wat meer naar de jonge Boy, waar een andere donkere jongen genaamd Tumbo (Cordell Hickman) ook zijn entree maakt.


Tarzan’s New York Adventure - 1942 (68 min)
Boy wordt gekidnapped door jagers en in New York aan een circus verkocht. Tarzan, Jane en Cheetah reizen ook af naar New York om Boy te redden. Voor Tarzan is de stad als stenen jungle onbekend terrein.

De laatste film van de reeks verschuift het jungleterritorium naar de moderne stad. De aap Cheetah krijgt in deze film een grote (en hilarische) rol toebedeeld.
Actrice Maureen O’Sullivan had er genoeg van en wou meer dramatiek. MGM besloot te stoppen met de filmcyclus. Het concurrerende RKO ging verder met Johnny Weissmuller, John Sheffield en de aap Cheetah en maakte nog zes films met hen. Daarna speelde Weissmuller nog de rol van Jungle Jim, een gecultiveerde versie van Tarzan, in zestien films die in zeven jaar tijd werden gemaakt. John Sheffield kreeg een eigen serie genaamd Bomba the Jungle Boy.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1932
Speelduur: 508 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931669979

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle films zijn in zwart/wit op 35 mm film vastgelegd met een negatief beeldverhouding van 1.37:1, bekend als de academy standard. De film staat met een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3) full frame op deze DVD.
Waar de eerste film al ruim 70 jaar oud is, zal het geen verrassing zijn dat het beeld niet perfect is. De beeldkwaliteit van de eerste twee films ademt ook duidelijk de oude tijd uit. Duidelijk zichtbare flikkeringen in het beeld, regelmatig zichtbare beeldbeschadigingen en een scherpte en detaillering die ondermaats zijn. Ook filmgrain is zeer duidelijk aanwezig. De latere films hebben een toenemende betere beeldkwaliteit, waarbij vooral scherpte en contrast aan kwaliteit winnen. Duidelijk zichtbaar is dat het bronmateriaal in de loop der jaren ook aan kwaliteit heeft gewonnen. Ook de hoeveelheid grain en beschadigingen is beduidend minder. Rekening houdend met de leeftijd van de films, is de gemiddelde beeldkwaliteit voldoende.
De films zijn elk ruim verdeeld in ongeveer 27 chapterstops. De films zijn geplaatst op 3 dubbelzijdige DVD’s, met op elke zijde een film. Elke zijde is enkellaags, dus geen laagwisseling tijdens de films. De optionele ondertiteling is wit en staat redelijk onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film staat in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Evenals bij de beeldkwaliteit varieert ook de kwaliteit van het geluid bij de films. Ook hier klinken de twee oudste films erg gedateerd, met een duidelijk beperking in het frequentiebereik. Ook is duidelijk ruis te horen en zijn de dialogen soms moeilijk te verstaan. Ook hier een duidelijke verbetering bij de latere films, met name als het gaat om de helderheid, verstaanbaarheid en het ruisniveau van de soundtrack. Frequentiebereik en dynamiek blijven natuurlijk beperkt.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op de DVD zijn statische plaatjes met achtergrondmuziek. Grote tegenvaller is het volledig ontbreken van de extra’s. De regio 1 uitgave van deze set bevat nog een vierde DVD waarop de extra’s in de vorm van historische documentaire over Tarzan, twee korte featurettes met Johnny Weissmuller en de originele trailers van de zes Tarzan films. Voor ons onbegrijpelijk en feitelijk ook een niet te respecteren keuze van Warner om deze vierde disc niet in deze uitgave op te nemen.

De drie DVD’s zijn verpakt in drie keepcases, die op hun beurt in een kartonnen slipcase zitten. Jammer is dat de films niet in chronologische volgorde op de DVD’s zijn gezet. De eerste en de derde staan samen op een DVD evenals de tweede en vierde film. De twee laatste films staan wel samen op een DVD.

Conclusie

De 3-DVD set De Tarzan Collectie bevat de zes speelfilms, die de MGM studio’s met Olympisch zwemkampioen Johnny Weissmuller in de hoofdrol van Tarzan in de jaren ’30 en ’40 heeft gemaakt. De rol van Jane wordt gespeeld door de actrice Maureen O’Sullivan. De eerste film, met de legendarische ‘jungleroep’ van Tarzan en de woorden “Me Tarzan, You Jane” was een groot succes en legde de basis voor vijf vervolgfilms. Zoals bij alle vervolgen verbleekt de kracht van het concept gedurende de serie. Na deze zes films maakte Weissmuller, zonder O’Sullivan, maar wel met de aap Cheetah, nog zes vervolgfilms.
Warner heeft deze zes zwart/wit films uitgebracht op 3 dubbelzijdige DVD’s, op elke zijde een film. Beeld en geluid van de eerste films hebben duidelijk te lijden gehad in de afgelopen 70 jaar. De latere films hebben duidelijk betere kwaliteit. Gemiddeld genomen is de kwaliteit van beeld en geluid aanvaardbaar. Grote misser is het ontbreken van de vierde DVD met de extra’s, zoals die is opgenomen in de regio 1 uitgave van de set. Het waarom van deze keuze is onduidelijk. De films zijn voor de liefhebber van de bekendste Tarzan vertolking een must.

Laatste reacties

chimera01  |  28-08-2006

als je een tarzan liefhebber bent vindt ik er maar 1 film bovenuit springen en dat is greystoke: legend of tarzan appels en peren, joh. De enige echte Tar...
Lees meer >

Richard B.  |  27-08-2006

Volgens mij hebben deze films de term 'token black guy' doen ontstaan. :lol: Maar serieus: het is bizar hoe makkelijk de zwarte karakters in deze films sne...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  18-07-2006

als je een tarzan liefhebber bent vindt ik er maar 1 film bovenuit springen en dat is greystoke: legend of tarzan
Lees meer >

chimera01  |  17-06-2006

Ik heb die Australische dvds als gecheckt via dvdprofiler. Er zouden geen subs op staan. Klopt geen subs en nagenoeg geen extra's behoudens een trailer als i...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  16-06-2006

Ik heb die Australische dvds als gecheckt via dvdprofiler. Er zouden geen subs op staan.
Lees meer >

Alex T  |  16-06-2006

Die RKO-films zijn nu ook verkrijgbaar op twee dvd's die bij Van Leest in de budgetbakken staan voor (dacht ik) 6 euro per stuk.) Die zijn geloof ik de Autra...
Lees meer >

Richard B.  |  16-06-2006

Die RKO-films zijn nu ook verkrijgbaar op twee dvd's die bij Van Leest in de budgetbakken staan voor (dacht ik) 6 euro per stuk. En OOK bij Van Leest: de hie...
Lees meer >

RDV  |  23-10-2005

De box is nu ook verkrijgbaar in een mooie tinpack. :D http://217.198.201.210/dvdfinalshop/images/packshots/12142ps.jpg
Lees meer >

chimera01  |  13-03-2005

Ezy had altijd de twee disks die regio 0 waren waar per disk 3 van de RKO films op stonden. Geen beste kwaliteit maar wel passend bij de films. Als zij ze niet...
Lees meer >

James2774  |  13-03-2005

Weissmuller maakte samen met Maureen O' Sullivan (Jane) 6 films voor MGM van 1932 tot 1942, en daarna in de forties (van 1943 tot 1948) nog eens zes voor RKO ...
Lees meer >

hitchberg  |  13-01-2005

:lol:
Lees meer >

Pieter Kleine  |  13-01-2005

Out of stock had ik ook op moment van mijn bestelling. Maar de stock was zo weer aangevuld. :)
Lees meer >

hitchberg  |  13-01-2005

ezydvd.com.au dank je wel Tarzan Collection (3 Disc Set) (Warner) $AU46.95 M15+ Currently Out of Stock :cry:
Lees meer >

Pieter Kleine  |  13-01-2005

ezydvd.com.au
Lees meer >

hitchberg  |  13-01-2005

Deze box is met nl ot en r2/4 codering te koop in Australië voor circa €27,--. Bij mij is hij net in de bus gevallen. waar in Australië?say God made Australia ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 49
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.