Office, The - The Christmas Specials

Recensent:
Koen Koene
11-01-2005

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Office, The - The Christmas Specials (DVD)
Samenvatting

In 2001 nam de BBC een documentaire op over het wel en wee in een kantoor van de grote Engelse papierhandel Wernham Hogg. We zagen plezier, hard werk en sluimerende liefdes. En irritaties, veel irritaties. Voor dit laatste was meestal afdelingshoofd David Brent verantwoordelijk. Hoe gaat het momenteel, drie jaar na de opnames van de docu, met de betrokkenen? Nou, David Brent trekt rond als vertegenwoordiger, voormalig receptioniste Dawn woont in Amerika en Tim werkt nog steeds bij Wernham Hogg, nu onder de leiding van de sullige Gareth. Bij het jaarlijkse kerstfeest komt iedereen weer bij elkaar...

Commentaar

Steven Merchant en Ricky Gervais, beiden complete leken in de TV-wereld, verbaasden in 2001 vriend en vijand door een enorme hit te scoren met de door hun geschreven en geregisseerde BBC-comedyserie The Office. Gervais nam zelfs de dappere stap om als hoofdrolspeler op te treden. Een schot in de roos, zo bleek, want Gervais is werkelijk briljant als David Brent, de irritante afdelings-baas van een grote papierhandel. De serie, geschoten als ‘mockumentary’ (nep-documentaire), liep slechts twee seizoenen. Maar dat had niks te maken met tegenvallende kijkcijfers, maar met het feit dat Merchant en Gervais vonden dat de formule na twee jaar zijn dienst wel bewezen had. Toch kregen de fans een jaar nadat de serie gestopt was nog één laatste traktatie, en wel in de vorm van een tweedelige kerstspecial. Zoals al eerder beschreven wordt hierin gekeken hoe het drie jaar na het eind van de serie met Brent en zijn voormalige collega’s gaat. En dat staat garant voor een uitermate vermakelijke, soms tenenkrommende 96 minuten. Zo kijk je mee hoe Brent zichzelf vernedert bij verschillende schnabbels, hoe hij zelfs na zijn vertrek de mensen van het papierbedrijf lastig valt, en zie je dat het blind-daten hem niet bepaald van een leien dakje gaat. Wat betreft de andere werknemers van Wernham Hogg speelt vooral de Grote Vraag weer op: zal het ooit nog iets worden tussen Dawn en de in het verleden afgewezen Tim? Ben je benieuwd maar heb je de afleveringen onlangs op TV gemist? Dan is er nu de oplossing, en wel in de vorm van de hier besproken DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 96 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932985504

Extra's

  • Videoclip
  • Audiocommentaar
  • Buiten de kantooruren
  • Freelove Freeway
  • Golden Globes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net zoals de serie zijn ook de kerst-specials geschoten in de bekende, vanuit de losse hand geschoten documentaire-stijl. Het geheel wordt afgewisseld met ‘statische’ interviews met de betrokkenen, zodat een effectieve en overtuigende docu-sfeer ontstaat. Kijken we naar de transfer (1.78:1 anamorf), dan is deze sfeer prima bewaard gebleven. Het geheel is scherp, maar heeft wel die typische look, met grauwe, fletse kleuren. Perfect passend bij de saaie kantoor-setting. Hier en daar is wel wat posterisatie of macroblocking zichtbaar, maar deze zullen alleen door de allergrootste kniesoor als storend worden ervaren. Wat sommigen wellicht wél storend vinden, is de enorme korreligheid van slecht belichte scènes (avond, nachtclub, enzovoort). Dit resulteert ook in wat compressie-probleempjes. Maar goed, op een bepaalde manier draagt de korreligheid ook weer bij aan het sfeertje. Wat ons betreft kunnen we dan ook spreken van een prima transfer!

Geluidskwaliteit

Bij Warner vond men het niet nodig om het geluid van The Office op te waarderen naar volwaardig 5.1. En dat is in dit geval een heel begrijpelijke beslissing en in de verste verte geen geen ramp, want het is en blijft natuurlijk een puur dialoog-gedreven serie. En daar bereik je met 5.1 nu eenmaal weinig meerwaarde. De Dolby Digital 2.0-track (192kbit/s) die je op het schijfje aantreft levert dan ook acceptabele prestaties, met als belangrijkste pluspunt dat de dialogen altijd prima verstaanbaar ten gehore worden gebracht. Met de versterker in de ProLogic-stand zul je de titelmuziek ook uit de achterluidsprekers horen, maar verder doet het spoor grotendeels aan als zijnde mono. Zoals verwacht.

Extra's

In de Nederlandstalige menu’s van deze DVD vind je een redelijk aantal leuke extra’s. Hierbij is het audiocommentaar de enige toevoeging die niet Nederlands ondertiteld is.

Audiocommentaar
Bij het tweede deel van de Kerstspecial kun je een toelichting beluisteren van schrijvers/regisseurs Stephen Merchant en Ricky Gervais. Heb je deze twee heren ooit samen bezig gezien (bijvoorbeeld bij de extra’s op de DVD’s van seizoen 1 en 2) dan kun je je wel indenken dat het niet het meest serieuze commentaar ooit zal zijn. En inderdaad, qua boeiende en nuttige info valt het allemaal wat tegen. Desalniettemin maken het gegrap van de heren en de typische uitspraken van Gervais het toch tot een onderhoudend geheel.

The Office: Buiten de kantooruren (23 min)
Een Making Of die betrekking heeft op de kerstspecials. Hierin krijg je te horen hoe de specials tot stand kwamen, en vertellen de betrokkenen hoe het was om aan de serie mee te werken. Uiteraard mag daarbij ook Gervais zijn zegje doen. En we zagen het al in de extra’s bij de seizoens-uitgaven, maar wéér blijkt Gervais in het echte leven bijna net zo irritant en zelfingenomen als alter-ego Brent. Gervais hakt er dan ook menigmaal lekker met de botte bijl in. Erg vermakelijk, vooral in contrast met de serieuze toon van de andere betrokkenen.

Golden Globes (6 min)
Een korte featurette over de uitreiking van de Golden Globes. Werkelijk niemand had verwacht dat ‘die gekke Engelsen’ een kans zouden maken, dus de verbazing is dan ook groot als Gervais en Co toch het befaamde beeldje op mogen komen halen (zelfs twee maal). Deze featurette bevat beelden van de voorbereiding en het limo-ritje, en daarna uiteraard de uitreiking zelf.

Videoclip (4 min)
De ontzettende foute videoclip van het nummer “If you don’t know me by now”, gezongen (ahum) en vertolkt door onze eigen David Brent.

Freelove Freeway (5 min)
Hier zie en hoor je hoe Gervais en enkele gastmuzikanten het nummer ‘Freelove Freeway’ opnemen. Een akoestische versie van dit nummer was te horen in de nu al klassieke vierde aflevering van het eerste seizoen, waarin de medewerkers van het kantoor training krijgen van een externe deskundige.

Conclusie

De Engelse comedyserie The Office is een mateloos populaire nep-documentaire over het kantoor van een papierhandel. Helaas voor de fans liep de serie maar twee seizoenen, maar een jaar later bracht de kerstman alsnog één laatste kadootje: een tweedelige kerstspecial rond onze vrienden van het kantoor. Deze special, met een duur van 96 minuten, is echt weer ouderwets goed. Volop lachen en tenenkrommen dus! Wil je niet tot de volgende Kerst hoeven wachten voor je de afleveringen op TV kunt zien, dan is er nu de DVD. Meerwaarde van de DVD-uitgave, naast het prima beeld en aanvaardbare geluid, zijn natuurlijk vooral de extra’s. Wat dat betreft tref je een aantal vermakelijke zaken aan, zoals commentaar van de bedenkers en een Making Of. En dus is het een net verzorgd schijfje, dat garant staat voor vele minuten topvermaak. Ook ná de Kerst.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Tim k  |  18-02-2007

en dan gaan we gelijk door voor het meest tragische: Eerst een glas water en dan een glas bier. :lol: " I was already wet, so the joke is on you " :lol:
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  18-02-2007

en dan gaan we gelijk door voor het meest tragische: Eerst een glas water en dan een glas bier. :lol:
Lees meer >

Tim k  |  17-02-2007

Geniaal dit. Beste Moment: De blind date met de witte sjaal. ''Oh for fuck's sake'' :D Idd. Jij beschreef al het Beste, dit vond ik het mooiste moment: de k...
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  16-02-2007

Geniaal dit. Beste Moment: De blind date met de witte sjaal. ''Oh for fuck's sake'' :D
Lees meer >

Ingo Deswert  |  18-02-2005

Dave Van Aken heeft absoluut gelijk. De X-mas aflevering (zo'n 90 minuten geloof ik) is uitstekend en een waardige afsluiter van het verhaal.
Lees meer >

Dave van Aken  |  12-01-2005

Als ik eerlijk ben, ik vond series 1 echt prachtig, maar series 2 slechts aardig. Ik verwacht dan ook dat voor mij deze christmas-special (maar 2 afleveringetj...
Lees meer >

A3aan  |  12-01-2005

Als ik eerlijk ben, ik vond series 1 echt prachtig, maar series 2 slechts aardig. Ik verwacht dan ook dat voor mij deze christmas-special (maar 2 afleveringetj...
Lees meer >

Dave van Aken  |  12-01-2005

Net als die andere heb ik de X-mas special van "The Office" al lang geleden aangeschaft op R2 UK. Ik heb hem onlangs voor heel weinig geld aangeschaft. Ik ...
Lees meer >

Dan the Man  |  11-01-2005

Net als die andere heb ik de X-mas special van "The Office" al lang geleden aangeschaft op R2 UK. Ik heb hem onlangs voor heel weinig geld aangeschaft. Ik ...
Lees meer >

Dave van Aken  |  11-01-2005

Net als die andere heb ik de X-mas special van "The Office" al lang geleden aangeschaft op R2 UK. Ik heb hem onlangs voor heel weinig geld aangeschaft. Ik ...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  11-01-2005

Samen met "The League of Gentlemen" en "Little Britain" het beste wat er vanuit de UK aan comedy is gemaakt de laatste 5 jaar. Net als die andere heb ik de X...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Grof Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.