Thunderbolt and Lightfoot

Recensent:
Alexander de Mol
27-12-2004

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Thunderbolt and Lightfoot (DVD)
Samenvatting

John ‘Thunderbolt’ Doherty (Clint Eastwood) is een voormalige dief. Zijn kennis en ijzersterke zenuwen maken hem tot een meester in zijn vak en hij staat op het punt om opnieuw de genadeloze wereld wereld van de misdaad binnen te stappen. Lightfoot (Jeff Bridges), een wilde jonge zwerver, weet Thunderbolt met zijn levenslust en energie over te halen tot een nieuwe kraak. Het doelwit: een ogenschijnlijk ondoordringbare geldopslag. Nadat de twee een nogal ongemakkelijke samenwerking aangaan met Thunderbolt’s voormalige collega’s (George Kennedy en Geoffrey Lewis), zetten ze een geniaal plan in werking dat hun vaardigheden op de spits drijft en een ware test wordt voor hun vriendschap.

Commentaar

Thunderbolt and Lightfoot was het debuut van de toen 34-jarige regisseur Michael Cimino. Clint Eastwood had Cimino het script voor Magnum Force, de tweede Dirty Harry-film, laten herschrijven en was zo onder de indruk dat hij hem aanbood om Thunderbolt and Lightfoot te schrijven en regisseren. Cimino maakte na zijn debuut overigens het alom geprezen The Deer Hunter met in de hoofdrol Robert de Niro.
Thunderbolt and Lightfoot is eigenlijk een enigszins onderschatte Eastwood-film. De film komt wat traag op gang maar weet te boeien door de luchtige maar vermakelijke verhaallijn, de komische momenten en de goede acteerprestaties. Clint Eastwood en Jeff Bridges vertonen chemie en zetten geloofwaardige rollen neer. Jeff Bridges werd voor zijn puike optreden als Lightfoot in 1975 genomineerd voor een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1974
Speelduur: 110 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626024736

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele aspectratio van 2.35:1 op de DVD. Helaas is MGM niet in staat gebleken om ons een anamorfische transfer voor te schotelen met deze release. Iets waar het beeld natuurlijk, door toename van het aantal beeldlijnen, aanmerkelijk van had kunnen profiteren. De kleuren ogen ietwat grauw en verwassen en dit geeft de film een typische jaren ’70 uitstraling. Die grauwe uitstraling komt ook zeer gepast terug in de (saaie) menuschermen. Zwartniveau is redelijk en het schaduwdetail schiet tekort.
De ondertiteling staat onder het filmbeeld geplaatst. Dit is niet handig gekozen aangezien bij inzoomen op een 16:9 breedbeeldscherm delen van de ondertiteling buiten beeld terechtkomt.

Geluidskwaliteit

Voor de DVD release van Thunderbolt and Lightfoot heeft men het originele monogeluid opgeknapt waardoor het geluid een redelijk opgeschoonde indruk maakt. Het geluid vertoont geen noemenswaardige beschadigingen en slechts een hele lichte ruis is waarneembaar op de achtergrond. Helaas ontbeert de Dolby Digital 2.0 monotrack (224 kbit/s) de nodige dynamiek waardoor het geluid wat vlak blijft. Dialogen zijn over het algemeen goed te volgen. Voor het geluid geldt eigenlijk hetzelfde als voor de kwaliteit van het beeld: net niet.

Extra's

De menuschermen zijn statisch uitgevoerd. Achtergrondgeluid of muziek ontbreekt. De DVD bevat slechts een enkele toevoeging:

Trailer (1:56 min)
De originele Amerikaanse bioscooptrailer is zoals gezegd als enige extra aanwezig. Gezien het feit dat er een aantal spoilers in zitten is het raadzaam deze niet voor het bekijken van de eigenlijke film te aanschouwen.

Conclusie

Thunderbolt and Lightfoot is een relatief onbekende en onderschatte Clint Eastwood film waarin hij als door de wol geverfde dief weer op het slechte pad beland met de hulp van een jonge landloper gespeeld door Jeff Bridges.
De technische prestatie van de schijf valt tegen. De beeldkwaliteit is, mede dankzij het feit dat de transfer niet anamorfisch is, wat aan de povere kant. Geluidsmatig weet de Dolby Digital 2.0 track ook niet echt te imponeren. Tel daarbij op dat er, naast de originele bioscooptrailer, ook op het gebied van extra’s niet echt te genieten valt. Het is daarom ook niet meer dan terecht dat deze release van MGM direct een budgetpredikaat heeft gekregen. De film zelf blijft, zeker voor de Eastwood liefhebbers, zeker te pruimen.

Laatste reacties

SuperDre  |  26-01-2008

Daarom kan het toch nog wel zo zijn dat hij niet anamorph is. Nee.. er staat dus 2.35:1 en een stukje verder widescreen 16x9.. dat zou dus betekenen dat het o...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  26-01-2008

Op de hoes van de door fox hier uitgegeven versie staat wel doodleuk (widescreen) 16:9.. Daarom kan het toch nog wel zo zijn dat hij niet anamorph is.
Lees meer >

SuperDre  |  26-01-2008

Op de hoes van de door fox hier uitgegeven versie staat wel doodleuk (widescreen) 16:9..
Lees meer >

Colonel Mortimer  |  19-04-2006

Goede "buddy-film". Buiten Eastwood en Bridges vond ik George Kennedy erg goed spelen.
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  16-04-2006

Anamorf transfer op de R1 versie volgens dvdcompare!
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  18-05-2005

Idd,ik heb deze ook in het weekend gezien,hele leuke film,maar een non anamorphic release is toch wel matig,en ook geen extra's.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-05-2005

Heb deze van het weekend op tv gezien en beviel me uitstekend,wil hem wel aanschaffen op dvd,maar dit is wel een erg benedenmaatse release,hopelijk komt hier ee...
Lees meer >

Zoolander  |  28-12-2004

Dat zou lullig zijn aangezien de schijf is uitgegeven door MGM. :roll: :wink: Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. :oops: Stom van me, Ik boycot MGM ...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  28-12-2004

Ik loop er zwaar over te denken om Universal uit protest helemaal te boycotten. :evil: Dat zou lullig zijn aangezien de schijf is uitgegeven door MGM. :roll: ...
Lees meer >

Zoolander  |  27-12-2004

Helemaal mee eens! Hoe f***ing moeilijk is het nu om een film in ieder geval een anamorfe transfer mee te geven. Deze film staat al heel lang op mijn verlanglij...
Lees meer >

RDV  |  27-12-2004

Die gast die deze dvd gemasterd heeft, moeten ze op staande voet ontslaan.... :evil:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.