Spider-Man 2

Recensent:
Nathan Strik
16-12-2004

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Spider-Man 2 (DVD)
Samenvatting

Na zijn ontmoeting met de Green Goblin in de eerste film heeft zowel Spider-Man, als zijn alter-ego Peter Parker, het er niet bepaald rustiger op gekregen. Peter probeert met twee baantjes de eindjes aan elkaar te knopen, maar heeft dankzij zijn Spidey-verantwoordelijkheden zowat geen tijd om alles te combineren. Zijn studie schiet er grandioos bij in en voor zijn vrienden Harry en Mary Jane heeft hij eveneens weinig tijd. Tot overmaat van ramp dient een nieuwe schurk zich aan. Tijdens een experiment met een fusie-reactie raakt wetenschapper Otto Octavius buiten bewustzijn. Als hij wakker wordt blijkt zijn gordel met speciale robotarmen die hij in het lab gebruikte, vastgegroeid te zitten met zijn lichaam. Vastbesloten om zijn experiment voort te zetten draait Octavius helemaal door en wordt de boosaardige Dr. Octopus (Doc Ock). Peter Parker raakt ondertussen steeds dieper in een identiteitscrisis en ook zijn spinnenkrachten lijken het te begeven. Ondertussen is Harry op zoek naar Spider-Man; hij wil wraak nemen op de webslingeraar omdat hij verantwoordelijk is voor de dood van Harry\'s vader: Norman Osborn. Simpel gezegd: onze superheld krijgt het zwaar te verduren in deze film.

NB: Columbia heeft Spider-Man 2 in drie versies beschikbaar gemaakt in Nederland: de hier besproken 2-disc versie, een Superbit versie met enkel de film in de hoogst mogelijke audio/video kwaliteit en een speciale giftset waarin je onder andere een reprint van het beroemde Amazing Spider-Man comic-album vind waarin Spider-Man er mee kapt. Voor ieder wat wils dus.

Commentaar

Beste Sam,
Je kent me niet, maar ik schrijf je dit om je te complimenteren met een waardig vervolg op Spider-Man. Niet alleen heb je de voltallige cast weer bij elkaar weten te sprokkelen voor dit vervolg, je hebt ze ook nog beter laten presteren dan de vorige keer. De sullige Peter Parker is natuurlijk, tsja, nog steeds sullig, maar Tobey past gewoon perfect in deze rol. Ook de bevallige en lieftallige Kirsten Dunst is weer een prachtige Mary Jane die niet alleen Peter\'s hart sneller doet kloppen. Ook leuk is de \"Evil Dead\"-achtige scène die je toch maar mooi langs de filmkeuring hebt weten te krijgen. Het verhaal is ook sterker dan de vorige film; met meer tijd voor emoties, en actie-scènes die nog beter in het verhaal passen. Het succes van het vorige deel betekende ook een groter budget en het moet gezegd: de special effects zijn duidelijk beter dan in deel 1. Vooral in de actiescène op de trein zitten een aantal flink indrukwekkende shots; mede dankzij het feit dat niet alles uit de computer komt, maar dat waar mogelijk echte beelden gebruikt worden. Al met al, beste Sam, een indrukwekkend staaltje regiewerk waar ik denk dat je zeker trots op kunt zijn.

Was getekend,
Nathan Strik

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 122 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 712609964639

Extra's

  • Twee Audiocommentaren en commentaar voor blinden
  • Pop-up track met feitjes over de film
  • Web-i-Sode featurettes
  • Trailers en Videoclips
  • Making the Amazing - documentaire
  • Verschillende langere featurettes
  • Multi-Angle achter de schermen
  • Trailer en Making-Of van de Spider-Man 2 game
  • Galerie en Weblinks

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Als je een breedbeeldbezitter bent die niet van zwarte balken houdt heb je dit keer dikke pech. Sam Raimi heeft namelijk besloten het tweede deel in het superbrede widescreen 2.40:1 formaat te filmen en Spidey 2 is dan ook in deze ratio (anamorf) op de DVD gezet. Deze beslissing betekent dat de uitsnede wat panoramischer is geworden en het \"landschap\" van dit fictieve New York waar Spider-Man leeft nog indrukwekkender overkomt op de kijker. Zeker geen verkeerde beslissing geweest dus en de film ziet er daardoor net een tikkie spectaculairder uit dan zijn voorganger. De transferkwaliteit zelf verschilt verder niet zoveel van het eerste deel. Wederom is er een klein beetje edge-enhancement, maar niet echt van een storend niveau. Scherpte is verder prima en het beeld kent weinig ongerechtigheden, op wat zeer lichte filmgrain na in enkele scène. De kleurverzadiging is, net als in deel één, een beetje dikker aangezet dan normaal om het comic-gevoel te vergroten. Tijdens sommige snelle actiescènes zien we heel lichte compressiefoutjes, dit komt gelukkig enkel voor als er echt superveel in beeld gebeurd en dit zal de meeste kijkers allerminst storen. De ondertitels staan verder perfect geplaatst en zijn prima te lezen. Een nagenoeg perfecte transfer dus.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) zal zelfs Doc Ock\'s tentakels laten vibreren van plezier. De surrounds worden actief benut in split-surround en vooral tijdens actiescènes klinkt het geluid spectaculair. Het LFE-kanaal wordt explosies gebruikt tijdens de film en vooral Dr. Octopus kondigt zijn entree aan met veel subwooferactiviteit. Het geluidsontwerp is verder heel goed gedaan, al klonken de tentakels mij iets teveel als de velociraptors uit Jurassic Park. Toegegeven: dat geeft ze wel een extra \'engheidsfactor\'. Voor de ongelukkigen zonder 5.1 systeem is er ook nog een (zeer goed klinkende) Dolby 2.0 mix aanwezig. Deze is zelfs surround geflagd voor bezitters van een Pro-Logic systeem. Maar de echte liefhebber kan natuurlijk genieten van het prachtige 5.1 geluid dat deze DVD te bieden heeft.

Extra's

Columbia heeft voor deze release wederom kosten noch moeite gespaard om weer met wat mooie extra\'s op de proppen te komen. Alle documentaires en audiocommentaren zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, complimenten dus! Jammer is wel dat de eerste disc begint met enkele filmtrailers, maar gelukkig zijn deze met een welgerichte ram op de menu-toets te omzeilen. Op disc 1 staan vooral korte featurettes en de audiocommentaren; het echte werk begint pas op disc 2; een bloemlezing:

Audiocommentaren
Op disc 1 staan twee audiocommentaartracks. De eerste met regisseur Sam Raimi, Tobey Maguire, producer Avi Arad en co-producer Grant Curtis. Het tweede commentaar is afkomstig van het effectenteam, onder leiding van John Dykstra. Daarnaast staat er ook nog een verhalende commentaartrack op voor blinden; zodat ook visueel gehandicapten de film kunnen volgen. Van de twee tracks vond ik vooral het commentaar van het effectenteam interessant. De track met Sam Raimi en Tobey is wat rustiger aangezien hier wat meer stiltes vallen, maar ook zeker het beluisteren waard. Het leuke aan de eerste track is de wisselwerking tussen Tobey Maguire en Sam Raimi. De ondertiteling van de tracks had soms beter gekund, maar het is al een luxe dat audiocommentaar ondertiteld wordt, dus daar zullen we verder geen heisa om maken.

Pop-up track met feitjes over de film
De leuke \'Web-i-sodes\' zijn weer terug! Deze pop-up feitjes, weergegeven door subpicture overlays, geven tijdens het kijken van de film wat extra informatie over o.a. de acteurs of de achtergronden van de Spider-Man comics. Extra leuk is dat deze track ook in het Nederlands te kijken is.

Web-i-Sode featurettes
En ja, we bevinden ons nog steeds op disc 1, waar nog wat korte featurettes te zien zijn, die eerder vertoons werden op Internet. De vier featurettes duren gemiddeld zo rond de 2 á 3 minuten en barsten niet echt van de informatie. Toch zijn het aardige toevoegingen. De eerste featurette, \'Costume Design\' gedoopt, gaat over de aanpassingen die werden gedaan aan Spider-Man\'s kostuum. Daarna krijgen we in \'Comic Con Q&A\' een kijkje op een comicbeurs, waar Alfred Molina voor het eerst publiekelijk voorgesteld werd als Doc Ock. Dit is de minst interessante toevoeging op de hele DVD, al is het wel leuk om even gezellig nerds in het wild te bewonderen; check vooral die gast met de Spidey-schmink op zijn gezicht. De laatste twee featurettes: \'J. Jonah Jameson\' en \'Peter Parker and Mary Jane Watson\', gaan uiteraard over die respectievelijke personages.

Trailers en Videoclips
Naast de trailers voor Spider-Man 2, Hellboy, Seinfeld, Christmas with the Kranks, Steamboy en Astroboy, vinden we ook nog de videoclip \'Ordinary\' terug van de band \'Train\'. En hiermee besluiten we de extra\'s op disc 1 en gaan we (on to the good stuff) naar disc 2.

Making the Amazing - documentaire (126 min.)
Deze dik twee uur(!) durende documentaire bevat alles wat je wilt weten over de productie van Spider-Man 2. De docu is opgedeeld in 12 afzonderlijke delen zodat je niet alles in één keer hoeft te bekijken. Maar voor de die-hards is er dus de handige \"Play All\" functie waarmee je dik 2 uur onder de pannen bent. Zoals gezegd is het een erg diepgaande docu, met stukken over het verhaal, het ontwerp, de Spydercam-techniek waarmee veel webslinger-scènes zijn gerealiseerd, de stunts, de praktische effecten, de montage, het geluidsontwerp en nog veel meer. Voor Spidey-fans en filmliefhebbers een must-see.

Verschillende featurettes
Ook treffen we drie lange featurettes aan op de tweede disc:

  • \'Hero in Crisis\' (14 min.), over de emotionele conflicten van het personage Peter Parker. \'
  • \'Ock-Umentary: Eight Arms to Hold You\' (22 min.), over Dr. Octopus; de acteur en de effecten die hem tot leven brachten.
  • \'Interwoven: The Women of Spider-Man\' (15 min.), over de vrouwen in het leven van Spider-Man / Peter Parker.
Deze drie featurettes zijn allen zeer interessant en geven een prima aanvulling op de langere documentaire waarmee deze DVD van start ging.

Multi-Angle achter de schermen (14 min.)
Deze feature, \'Enter the Web\' geheten, laat je met 4 camera\'s achter de schermen kijken. Je kunt kiezen om met je angle-knop tussen de 4 B-roll camerastandpunten te schakelen, of allevier de camera\'s in miniatuur op je beeld te zien. Eigenlijk is deze feature het beste te omschrijven als een \'B-Roll on steroids\'. Leuk om te kijken en weer eens een goede reden om met die angle-knop op je afstandsbediening te pielen. Tijdens het kijken krijg je trouwens wel bijna medelijden met die arme Kirsten Dunst, die bijna continu vastgebonden is en alle kanten op getrokken wordt. Ik zeg \"bijna\', want ze krijgt er natuurlijk wel dik voor betaald.

Trailer en Making-Of van de Spider-Man 2 game
In het gedeelte \'Interactive\' op de DVD kun je ook nog een trailer en een making-of bewonderen van het spel van Spider-Man 2. Leuke reclame voor de producent van het spel, maar het voegt niet zo heel veel toe aan de film zelf natuurlijk.

Galerie en Weblinks
In de galerie kun je de geschilderde kunst bewonderen die tijdens de openingscredits van de film gebruikt is. Daarnaast is er voor mensen met een DVD-ROM drive in hun computer nog wat web-materiaal beschikbaar, maar helaas is dit een link naar een nieuwsbrief en wat Spidey-gerelateerd materiaal. Verwacht dus geen vernieuwend gebruik van DVD-ROM toevoegingen, zoals wel bij het vorige deel werd gedaan.

Conclusie

Spider-Man 2 is een vervolg dat zijn voorganger overtreft. Zowel qua effecten, acteerwerk, als verhaal is deze film zeker een verbetering. De beeldkwaliteit is op gelijk niveau met de vorige uitgave, waar ook weinig mis mee was. De enige echte verandering is de omschakeling van 1.85:1 naar een 2.40:1 kader; wat in mijn optiek zeker een prima beslissing is geweest. De geluidskwaliteit is ook nu weer prima en maakt van deze DVD uitstekend show-materiaal mocht je jaloerse buurman een keer je Home Theater komen bewonderen. Verder levert het natuurlijk ook gewoon een goede filmervaring op (ook niet onbelangrijk). Last, but not least, heeft Columbia weer alle medewerkers uitgewrongen zodat zelfs het laatste druppeltje van hun kennis op de DVD terecht is gekomen in de vorm van erg goede extra\'s. Een zeer degelijk, compleet en goed gepresenteerd DVD-product dat ons \'DVD.nl TOPPER\' predikaat ruimschoots verdient.

Laatste reacties

Sneaker  |  17-04-2006

Vandaag gezien. Hele goede film. De actiescene's zijn top (die scene in het cafe is heel erg vet) en het is heerlijk om Spider-man door New York te zien slinger...
Lees meer >

Richard B.  |  13-03-2006

Ik vindt de Spider-Man-films zeker niet zo leuk als bijv. de X-Men-films maar het zijn toch nog wel amusante films. In vergelijking met de meeste actie/avontur...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  16-01-2006

Mensen, ik HOU van deze film, én van deze DVD. Ik lukte me toch niet om geduld op te brengen voor het wachten op de trilogy-box, dus toen ik de Collectors Luxe ...
Lees meer >

starbuck  |  21-08-2005

Eindelijk is deze dvd in mijn lade geschoven en bekeken. Ik kan alleen maar bevestigen dat de film erg leuk is, een hoog niveau popcorn film. Top entertai...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  13-07-2005

Leuk vervolg op het eerste deel met verbluffende special effecten al had de film wel een kwartiertje korter gemogen van mij.4 en halve bol vind ik ook wel iets ...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  05-05-2005

Volgens een intervieuw van SciFi. com met Spider-man regisseur Sam Raimi komen er in totaal 6 Spider-man films in de bios getuige dit bericht: Raimi Mulls Ma...
Lees meer >

John Leppink  |  05-05-2005

Volgens een intervieuw van SciFi. com met Spider-man regisseur Sam Raimi komen er in totaal 6 Spider-man films in de bios getuige dit bericht: Raimi Mulls Ma...
Lees meer >

Chris Taylor  |  31-03-2005

ik moet zeggen dat deze film mij wel heeft geboeid, maar dat deel 1 leuker vond dan deel 2. vooral het verhaal dat hij superheld wordt, en zo klungelig is int b...
Lees meer >

John Leppink  |  28-02-2005

Heb Spider-man 2 dit weekend voor de 25e(!) keer gezien.... Het blijft gewoon 1 van mijn all-time favorites!! :D 8) Wel weer waardeloos dat deel 3 pas u...
Lees meer >

John Leppink  |  29-01-2005

Hallo allemaal, ben net nieuw hier en wilde even zeggen dat ik dit een prima dvd-site vind Voor een ieder die dit een mindere of gewoon geen goede film vi...
Lees meer >

pcboi  |  09-01-2005

ik vind spiderman helemaal niets, het is zo cartoon kinderachtig , ik kan het niet uitleggen , maar ik houd er gewoon niet van :cry:
Lees meer >

Ron-G  |  09-01-2005

Tja, na overwegend positieve reacties, hier dan toch een wat mindere, vond het een aardige film maar niet meer dan dat, vond hem zelfs af en toe wat langdradig,...
Lees meer >

RickySway  |  07-01-2005

Op zich wil ik de giftset wel hebben, maar ik heb begrepen in DVDValley dat er misschien een 2,5 editie aankomt met extra scenes. Dan wacht ik liever daar op. ...
Lees meer >

Smooth-J  |  05-01-2005

Ik vond de inmiddels (in hollywood actiefilms) zo verplichte grappen helemaal niet in het verhaal passen, daarnaast het liefdesdrama helemaal niet geloofwaardig...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  05-01-2005

Ik vond de inmiddels (in hollywood actiefilms) zo verplichte grappen helemaal niet in het verhaal passen, daarnaast het liefdesdrama helemaal niet geloofwaardig...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 538
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.