Babylon 5: Thirdspace

Recensent:
Koen Koene
29-11-2004

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Babylon 5: Thirdspace (DVD)
Samenvatting

Het is 2261, en op het ruimtestation Babylon 5 bevindt men zich in een overgangsperiode. De oorlog met de Shadows is achter de rug, maar de problemen met het aardse bestuur duren voort. En meer moeilijkheden dienen zich al gauw aan. Bij de terugkeer van een aanval op een bende ruimtepiraten stuit Lt. Cmd. Ivanova (Claudia Christian) namelijk op een enorm artefact, een mysterieus gevaarte waarvan niemand weet wat het doet. Onderzoekers van Interplanetary Expeditions willen hun licht laten schijnen over het artefact, en er achter komen wat de functie ervan is. Kapitein Sheridan (Bruce Boxleitner) stemt uiteindelijk toe. Maar dat blijkt een grote fout. Zeker wanneer er ineens allerlei vreemde zaken gebeuren op B5.

Commentaar

In 1994 ging in Amerika de science-fiction-serie Babylon 5 van start. Verwacht werd dat het niet meer zou zijn dan een slap aftreksel van Star Trek, maar de serie bleek al gauw zijn eigen kwaliteiten te hebben. Bijvoorbeeld wat betreft de goed uitgedachte, vijf seizoenen omspannende verhaallijnen. De B5-avonturen waren zelfs dermate populair, dat men in de loop der jaren bij de TV-zender TNT geïnteresseerd raakte in het financieren van een reeks TV-films over het ruimtestation en zijn bemanning. Voor de eerste film van Babylon 5 (tenminste, degene die als eerste werd opgenomen; op TV werd The Beginning eerder uitgezonden) besloot bedenker Joe Michael Straczynski om een wat meer donkere, horror-achtige insteek te proberen. Daarbij liet hij zich beïnvloeden door het werk van H.P. Lovecraft, de ongekende meester van de klassieke horror/fantasy-literatuur. Het resultaat is best aardig. Want al is Thirdspace niet echt eng te noemen, toch hangt er best wel een creepy sfeertje. De film speelt zich af gedurende het vierde seizoen van de serie, in 2261, en zit qua verhaal ergens tussen de afleveringen ‘Into the Fire’ en ‘Moments of Transition’. (Al moet vermeld worden dat Thirdspace wel degelijk te volgen is als je niet alles van B5 gezien hebt.) Voor de regie van deze ‘B5-filmprimeur’ ging de eer naar de Spaanse Jesús Treviño, die al eerder verschillende ‘normale’ afleveringen voor rekening nam. En uiteraard is ook de vaste cast van de partij. Grotendeels dan. Want namen als Peter Jurasik (Londo), Jerry Doyle (Garibaldi) en Andreas Katsulas (G’Kar) ontbreken. Helaas. Ook doet Thirdspace op momenten wat langdradig aan. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de film met wat knip- en plakwerk tot een aflevering van normale lengte terug had kunnen worden gebracht, zonder verlies van impact. Maar ach, eigenlijk mag dat de pret niet drukken, want voor de fans is Thirdspace prima te pruimen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931399180

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Introduction

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Thirdspace is met de beoogde verhouding van 1.78:1 op DVD gezet. Zoals we tegenwoordig mogen verwachten is de transfer anamorf. Hoe zit het met de kwaliteit? Het positieve eerst: de kleurweergave is prima, en ook heeft het beeld over het algemeen een bovengemiddelde scherpte. Uitzonderingen hierop zijn – zoals ook al het geval was bij de seizoensboxen – de scènes die (deels) uit CG-effecten bestaan. Van deze beelden bestaat namelijk geen materiaal op breedbeeld-resolutie, enkel in het standaard 1.33:1-formaat. De vertaling van dit materiaal naar 1.78:1 gaat onvermijdelijk gepaard met een dip in scherpte en detaillering. Ander minpuntje is de (variërende mate van) beeldruis die continu zichtbaar is. Ook duikt er wat compressie-artefacting op. Al met al dus niet bepaald een beeldkwaliteit waarvan je ogen uit hun kassen zullen rollen, maar voor een TV-film kan het wel door de beugel.

Geluidskwaliteit

Net als bij de seizoensboxen van Babylon 5 heeft men ook bij Thirdspace het geluid netjes opgewaardeerd van 2.0-surround naar volwaardig Dolby Digital 5.1 (448kbit/s). Ook hier geldt dat men wel wat meer met de surrounds had mogen ‘spelen’ (het had de ruimtegevechten nét wat spectaculairder kunnen maken), maar dat er verder eigenlijk weinig te klagen valt. De dialogen blijven namelijk altijd netjes beperkt tot de centerluidspreker, het geluid heeft een prettige klank, en ook liefhebbers van de subwoofer komen in ruime mate aan hun trekken. Prima geluid.

Extra's

Tegen de verwachting in (zie bijvoorbeeld de uitgave van B5: The Gathering) toch nog een paar aardige extra’s op deze B5-DVD.

Introduction (4 min)
Een korte, Nederlands ondertitelde introductie op Thirdspace, waarin cast en crew praten over hoe de film tot stand kwam, en hoe het verhaal in elkaar steekt. Let op, want deze zogenaamde ‘introductie’ zit tjokvol spoilers. Hoe vreemd het ook mag klinken: je doet er dus het best aan om de introductie tot het laatst te bewaren. Maar dat zal de bezitters van de seizoensboxen niet onbekend voorkomen.

Audiocommentaar
Op de commentaartrack bij Thirdspace hoor je regisseur Jesús Treviño en castleden Bruce Boxleitner, Jeff Conaway, Stephen Furst en Patricia Tallman. Het groepje maakt er een gezellige boel van, waarbij allerlei leuke herinneringen en anekdotes naar boven komen. Maar ook serieuze zaken, zoals de kracht van de serie en het verschil tussen het opnemen van een TV-film en een normale aflevering komen aan bod. Een leuk commentaarspoor, waaruit goed het enthousiasme van de cast blijkt. Helaas is het commentaar niet ondertiteld.

Conclusie

Het in 1997 verschenen Thirdspace is een van de TV-films die gemaakt zijn rond het ruimtestation Babylon 5 en zijn bemanning. In Thirdspace komen Kapitein Sheridan & Co in contact met een mysterieus artefact, dat erg gevaarlijk blijkt te zijn. De door Warner uitgegeven DVD van de film heeft om te beginnen een prima geluidskwaliteit. Afgezien van het gebrek aan spectaculair surroundgebruik is er namelijk weinig mis met de aanwezige 5.1-remix. De beeldkwaliteit kan wat minder indruk maken, maar is wel voldoende voor een voor TV gemaakte film. Tot slot bevat de DVD ook nog een klein aantal aardige extra’s, in de vorm van een commentaartrack en introductie van cast en crew. Leuke schijf voor de fans!

Laatste reacties

expo  |  05-12-2004

Daar ik zeer tevreden merk dat vrijwel heel de originele cast van de partij is, ben ik al zeker van de acteerprestaties en het vertouwd gevoel. Ik heb deze T...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.