Cullum, Jamie - Live at Blenheim Palace

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-11-2004

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Cullum, Jamie - Live at Blenheim Palace (DVD)
Samenvatting

In zeer korte tijd is de nu 24 jarige pianist Jamie Cullum één van Engeland’s best verkochte jazzartiesten geworden. Met zijn debuutalbum Pointless Nostalgic scoorde Cullum onverwachts een groot succes. Zijn combinatie van jazz doorspekt met popelementen spreekt blijkbaar vele mensen aan. Het is een vorm van jazz die ook de mensen die niet van jazz houden zal aanspreken. Bij de, vooral vrouwelijke, jeugd is Cullum bijzonder populair, mede ook doordat Cullum zich erg toegankelijk opstelt. Begin dit jaar verscheen al het derde album van Jamie Cullum, genaamd Twentysomething. Dit album, waarvan er in korte tijd meer dan 750.000 werden verkocht, bezorgde Cullum de prestigieuze titel ‘biggest selling UK jazz artist’.
Op 1 juli 2004 gaf Cullum een energetisch concert in de achtertuin van het prachtige Engelse Blenheim Palace. Cullum speelde op dit ruim 1½ uur durende concert de volgende nummers:

I Get A Kick Out Of You
Frontin\'
Twentysomething
All At Sea
Old Devil Moon
God Only Knows
What A Difference A Day Made
Why Do Today What You Can Do Tomorrow
Next Year Baby
Wind Cries Mary
Lover You Should Have Come Over
High & Dry / Singin\' In The Rain
These Are The Days
I Could Have Danced All Night
But For Now

Commentaar

Evenals artiesten als Alicia Keys en Norah Jones brengt Jamie Cullum met zijn warme, wat zwoele stem, jazz op een zeer toegankelijk manier. Hij vertolkt oude klassiekers in een nieuw jasje. Klassieke nummers van grootheden als Cole Porter (I Get A Kick Out Of You), Brian Wilson (God Only Knows) en Jimi Hendrix (Wind Cries Mary). Dit wisselt hij af met eigen composities, zoals het titelnummer van zijn laatste album Twentysomething.
Cullum geeft op het podium een zeer energiek concert. Hij zit nauwelijks een moment stil achter de (Yamaha) vleugel, behalve als hij virtuoos de toetsen bespeelt. Cullum schuwt het niet om de vleugel zeer controversieel als drumstel te gebruiken, daarbij de klep hard dichtgooiend. Het ene moment staat hij bovenop de vleugel, het andere moment ligt hij eronder. Tussendoor zingt en speelt hij met veel gevoel en passie de nummers, waarbij hij het publiek duidelijk bespeelt.
Cullum heeft twee vaste begeleiders, Geoff Gascoyne op bas en Sebastiaan de Kromm op drums. Daarnaast spelen op dit concert nog mee: John Hoare (trompet), Ben Castle (saxofoon), Barnaby Dickinson (trombone) en het Londen Session Orchestra bestaande uit vier violisten.

Op deze DVD release staat het concert, waarbij op verschillende momenten een zestal korte documentaireachtige onderbrekingen zijn geplaatst met impressies van Engelse en Amerikaanse optredens. Dit zijn:
A Love Supreme - Portland, Oregon, USA
Planes, Trains and Automobiles - On Tour, USA
Beat Surrender - San Francisco, USA
Singin\' In The Rain – Somerset, UK
Roxy Music - Los Angeles, USA
These Are The Day - Plymouth, UK

Gelukkig heb je als extra optie de keuze het concert ook zonder de korte onderbrekingen te bekijken. Speeltijd is dan 99 minuten. Ook kun je de zes korte documentaireachtige onderbrekingen apart achter elkaar bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 110 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Duits, Engels, Frans, Portugees, Spaans
Uitgever: Universal Music
EAN: 00602498675342

Extra's

  • Busking in San Fransisco
  • Live in the UK Footage
  • Video: I Wanna Be A Popstar
  • Video: All At Sea
  • Video: These Are The Days
  • Video: Wind Cries Mary
  • Making The Wind Cries Mary Video

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld (1.78:1 beeldformaat) vastgelegd en staat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is zeer goed. Een kleurrijke registratie met goed contrast. Scherpte van het beeld is redelijk goed, evenals de detaillering. Het beeld kent twee duidelijke problemen. Ten eerste is het aantal horizontale lijnen minder, waardoor het beeld duidelijk geplaagd wordt door aliasing. Dit heeft ook tot gevolg dat je soms wat ‘cross colouration’ ziet. De regisseur benadrukt met de snelle afwisseling van de beelden en soms vreemde camerastandpunten de energieke uitstraling van Jamie Cullum en zijn muziek.
Elke nummer is uiteraard een aparte chapter. Er is geen Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack en een stereo DD2.0 (bitrate 192 kb/s) geluidstrack. Standaard begint de DVD met de DD2.0 track. Deze track biedt een redelijk goede stereokwaliteit, dat zijn beperkingen kent door de lage bitrate. Jammer dat niet gekozen is voor een ongecomprimeerde PCM track. De DD5.1 track daarentegen klinkt uitstekend. De muziek concentreert zich op de voorspeakers, waarbij de zang uit de centerspeaker komt. De achterkanalen geven de muziek een ruimtelijk karakter door een soort van echo-effect. Het geluid van het dolenthousiaste publiek komt vooral uit de achterspeakers. Het LFE kanaal wordt gebruikt om vooral de baspartij te benadrukken. Als totaal een prima klinkend sfeervol concertgeluid.
Op de cover wordt ook nog melding gemaakt van een DTS5.1 track, maar deze track ontbreekt (helaas).

Extra's

De Engelstalige breedbeeldmenu’s zijn geanimeerd met een stukje soundtrack op de achtergrond. Onder de menukeuze Scenes kun je de keuze maken om het concert met of zonder de documentaireachtige onderbrekingen te zien.
De extra’s zijn te vinden onder de menukeuze Unseen. Extra’s zijn allemaal in 1.78:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid. Er is geen Nederlandse ondertiteling aanwezig, wel Engels.

Busking in San Fransico (5 min).
Evenals bij het concert, een impressie van Cullum’s aanwezigheid in San Fransico.

Live at UK Footage (14 min)
Impressie van Cullum’s verschillende optredens in Engeland

I Wanna Be A Popstar (4 min)
Video met studio-opname van dit nummer, waarbij Cullum alleen begeleid wordt door zijn vaste begeleiders Geoff Gascoyne en Sebastiaan de Kromm.

All At Sea (4 min)
De video van dit nummer. Beeldformaat is 2.35:1 anamorf, maar dit lijkt een verkeerd formaat. Het beeld lijkt eerder een 1.78:1 niet anamorf formaat dat ten onrechte anamorf op de schijf is geplaatst.

These Are The Days (3 min)
Ook van dit nummer de video. Zelfde beeldprobleem, waarbij het beeld nu zwart/wit is.

Wind Cries Mary (4 min)
Ook van dit nummer de video. Wederom zelfde beeldprobleem.

Making the Wind Cries Mary video (2½ min)
Een kijkje achter de schermen bij het maken van de muziekvideo.

Verder nog een 4 pagina’s tellende inlay met enkele foto’s, de tracklisting en een creditoverzicht van alle betrokkenen.

Conclusie

Jamie Cullum is in Engeland in korte tijd een razend populaire jazzartiest geworden. Cullum behoort tot de nieuwe generatie jazzartiesten, die jazz op een popachtige wijze presenteren. Daarmee spreekt dit genre ook de vele niet jazz liefhebbers makkelijker aan. De 24 jarige Cullum gaf op 1 juli 2004 een concert in de tuin van het Engelse Blenheim Palace. De regisratie van dit concert staat op deze DVD, waarbij de nummers worden afgewisseld met documentaireachtige onderbrekingen van zijn Amerikaanse en Engelse optredens. Je hebt de mogelijkheid om het concert ook zonder deze onderbrekingen te bekijken.
De beeldkwaliteit van deze registratie is ruim voldoende, al wordt het beeld wel duidelijk geplaagd door aliassing. Het DD5.1 geluid klinkt erg goed en geeft de sfeer van het concert zeer goed weer. De extra’s bestaan uit een twee korte impressie van Amerikaanse en Engelse optredens, een viertal liedjes in videovorm en een kijkje achter de schermen bij het maken van één van deze video’s. Voor de liefhebbers van Jamie Cullum en zijn muziek een aantrekkelijke DVD.

Laatste reacties

TheGodfather  |  25-11-2004

Heerlijke muziek (y). denk niet dat ik deze dvd ga aanschaffen tenzij die over een tijdje voor een redelijke prijs te krijgen is :D
Lees meer >

Rogier Bruggeman  |  22-11-2004

Frontin' staat wel op de re-release van de cd, met nog twee andere nummers die op de eerdere versie niet stonden, zoals Everlasting Love uit de nieuwe Bridget J...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  22-11-2004

Lekkere, maar toch (voor mij iig) duidelijke achtergrondmuziek. Leuk om een cd van in huis te hebben maar een concert ervan hoef ik niet te zien. Wel leuk dat F...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.