Hero (SCE)

Recensent:
Marcel den Haan
17-11-2004

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Hero (SCE) (DVD)
Samenvatting

Ten tijden van deze film bestaat China uit zeven verschillende staten. De Koning van het Qin rijk wil alle staten samen brengen tot één verenigd China en zichzelf uitroepen tot Keizer. Hij gaat meedogenloos te werk in zijn pogingen de andere staten aan zich te onderwerpen. Hierdoor is hij het doelwit van verscheidene aanslagen op zijn leven. Hij heeft een beloning gezet op het leven van de meest gevreesde huurmoordenaars. Dit zijn Broken Sword (Tony Leung Chiu Wai), Flying Snow (Maggie Cheung) en Sky (Donnie Yen). Dan hoort hij ineens dat er een man is die al deze huurmoordenaars heeft verslagen. Uiteraard is de Koning erg geïnteresseerd hoe deze krijger al deze mensen heeft kunnen verslaan. De naamloze zwaardvechter, ook wel Nameless genaamd (Jet Li), wordt ontboden bij de Koning en hij presenteert de Koning de wapens van zijn tegenstanders. Met veel interesse luistert hij naar het verhaal van Nameless. Toch krijgt de Koning het gevoel dat er iets niet klopt en hij vertelt Nameless zijn versie van het verhaal.

Commentaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Hero is een lust voor het oog. Hoewel de vergelijking met Crouching Tiger, Hidden Dragon natuurlijk snel gemaakt is, mag deze film blij zijn in één adem genoemd te worden met Hero. Regisseur Zhang Yimou, bekend van onder andere Raise the Red Lantern, heeft een film gemaakt die bol staat van de mooie beelden en prachtig uitgevoerde vechtscènes. De beelden van het Chinese landschap en natuur zijn schitterend in beeld gebracht en in elke scène gebeurd er wel wat, ook al staat de acteur soms alleen maar stil. De vechtscènes zitten uitstekend in elkaar en zijn bijna allemaal van het zweef en vliegwerk type. Toch stoort dit geen moment, zolang je maar weet wat je kan verwachten. Het helpt uiteraard een hoop als je enkele van de meest getalenteerde Martial Arts acteurs in je film hebt. Fans van het genre hebben lang uitgekeken naar wederom een gevecht tussen Jet Li en Donnie Yen. Helaas is dit gevecht wat aan de korte kant. Tussen alle gevechten door is er voldoende tijd voor de acteurs om een goede acteerprestatie neer te zetten. Zhang Yimou staat dan ook voornamelijk bekend als een maker van karakterfilms. In de film worden verschillende kleuren gebruikt, afhankelijk van wie zijn versie van het verhaal vertelt. Dit draagt bij aan de indrukwekkende sfeer die de film uitademt. De muziek in de film werd verzorgd door Tan Dun, die ook de muziek voor Crouching Tiger, Hidden Dragon maakte. Deze prachtige muziek komt volledig tot zijn recht in de film en versterkt de prachtige beelden op het scherm. In Azië is inmiddels een Director’s Cut verschenen van de film. Zhang Yimou was namelijk erg boos op Miramax, de studio die de rechten had gekocht van de film. De studio eiste namelijk enkele aanpassingen die bij de regisseur in het verkeerde keelgat schoten. Of deze versie ooit hier uit komt, is op dit moment niet bekend. Het geheel samenvattend betekent dit, dat eigenlijk iedereen deze film gezien moet hebben. Ook, of zelfs juist, mensen die geen fan zijn van het genre.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 96 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Mandarijn
  • DTS 5.1 - Mandarijn
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 715664018552

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • B-roll
  • Documentaires
  • Also Available
  • Bonusfilm

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele formaat van 2.35:1 op de DVD en is anamorf. Het beeld ziet er in eerste instantie goed uit. Contrast en zwartniveau zijn dik in orde en ook de scherpte is bijna de gehele film meer dan voldoende. De kleuren komen in sommige scènes wat overdreven over, maar dit is met opzet gedaan. Dit om goed duidelijk te maken wiens versie van het verhaal we zien op het scherm. Bij nadere bestudering van het beeld komen we toch enkele ongerechtheden tegen. Zo is er gedurende de gehele film filmgrain aanwezig. De hoeveelheid hiervan verschilt per scène. Ook zijn er hier en daar wat compressiefouten te zien. Tenslotte zien we ook wat lichte edge enhancement en moire. Echt schokkend wordt het allemaal niet, dus scoort deze transfer een ruime voldoende.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Je hebt op de DVD keuze uit twee audiotracks, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448(kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Beide tracks zijn in het Mandarijn, de originele taal van de film. Beide tracks klinken erg warm en vooral ook dynamisch. Er is een goede spreiding over de vijf aanwezige speakers. De dialogen komen netjes uit het centerkanaal en zijn goed verstaanbaar. De voorkanalen laten een mooi breed stereogeluid horen en de prachtige muziek van Tan Dun komt volledig tot zijn recht. De achterkanalen worden regelmatig gebruikt om omgevingsgeluiden en muziek te laten horen. Het LFE kanaal laat tenslotte een mooi gedoseerd laag horen. De DTS track heeft de lichte voorkeur boven de Dolby Digital track, omdat hier een betere spreiding van het geluid te horen is en ook het laag klinkt beter gedoseerd. Twee uitstekende tracks die weinig voor elkaar onder doen.

Extra's

De menu’s bestaan uit beelden afkomstig uit de film, aangevuld met animaties. Het beeldformaat is 1.78:1 anamorf en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

De extra’s zijn verdeeld over de twee aanwezige discs. Naast deze 2 Disc uitgave heeft Dutch Filmworks ook nog een 1 Disc uitgave uitgebracht. De extra’s op die DVD komen overeen met de extra’s op Disc 1 van deze versie.

Disc 1

Selected Interviews
Drie korte interviews met twee acteurs en de regisseur van de film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Zhang Yimou (2 min.)
De regisseur praat uiteraard erg kort over verschillende zaken die met de film te maken hebben. De muziek is één van de onderwerpen die voorbij komen.

Jet Li (3 min.)
De samenwerking met regisseur Yimou komt aan bod en Li spreekt zijn bewondering uit voor de jonge actrice Zhang Ziyi.

Zhang Ziyi (1 min.)
Zhang Ziyi vertelt hoe het was om de film te maken en dan voornamelijk de vechtscènes.

B-Roll (6 min.)
Beelden van achter de schermen waar de acteurs een scène doornemen. Althans zo lijkt het. Het geheel is namelijk Chinees gesproken en er zijn geen ondertitels aanwezig.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Trailer (1 min.)
Een trailer van de film. Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Photo Gallery
De galerij bestaat uit maar liefst 8 foto’s die allemaal uit de film komen.

Also Available
Trailers van twee films die binnenkort uitkomen bij Dutch Filmworks. Deze trailers zijn ook te zien aan het begin van de DVD en zijn over te slaan door op de Skip toets te drukken.
Het gaat om de trailers van Blueberry (Beeld 2.35:1 letterboxed, geluid Dolby Digital 2.0) en Immortal (Beeld 1.85:1 letterboxed, geluid Dolby Digital 2.0).


Disc 2

Bonus Movie
Als extra is er op Disc 2 een complete film te vinden met in de hoofdrol Jet Li. Het gaat hier om de film Last Hero in China. In deze film kruipt Li wederom in de huid van de legendarische Wong Fei-hung. Dit had hij al eerder gedaan in de Once Upon a Time in China films, maar deze film kan eerder als parodie gezien worden dan als serieuze poging een verhaal over Wong Fei-hung te vertellen. Lengte van de film is 105 minuten. De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.85:1 en het geluid is Dolby Digital 5.1 (448 kb/s).

Selected Interviews
In deze interviews komen meerdere leden de cast en crew aan het woord. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Tony Leung Chiu Wai (1 min.)
Leung praat vooral over wat het is een held te zijn en wie hij een held vindt. Verder praat hij nog over het maken van de film.

Maggie Cheung (1 min.)
Het werken met Jet Li en het maken van de film zijn de onderwerpen die Maggie Cheung behandeld.

Donnie Yen (1 min.)
Donnie Yen krijgt dezelfde vragen voorgeschoteld als Tony Leung en hij vertelt hoe het is om te werken met Zhang Yimou en Jet Li.

Tan Dun (2 min.)
Tan Dun heeft de muziek verzorgd voor de film en hij vertelt hoe deze tot stand is gekomen.

Emi Wada (3 min.)
Deze dame was verantwoordelijk voor de kleding in de film en ze vertelt waar ze de inspiratie vandaan haalde. Ook vertelt ze hoe het is om met Zhang Yimou te werken.

Selected Clips
Deze extra lijkt ons vrij overbodig, aangezien je hier bepaalde scènes uit de film kunt bekijken door ze aan te klikken in het menu. Elke scène heeft een naam en door er op te klikken wordt je direct naar deze scène gebracht. Wat het nut is van deze extra is niet geheel duidelijk, want dit kun je uiteraard ook doen bij de film zelf. Ook is het beeld en geluid nog eens veel minder van kwaliteit dan bij de film. Beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

USA Trailer Hero (1 min.)
De Amerikaanse trailer van de film die verschilt van de originele doordat er hier met grote letters staat, dat de film gepresenteerd wordt door Quentin Tarantino. Iets wat hij bij elke Martial Arts film lijkt te doen in Amerika. Beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Documentaries
Vier verschillende korte documentaires die, met behulp van interviews van cast en crew en beelden achter de schermen, dieper ingaan op het maken van de film. Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

The Backstory (5 min.)
Er wordt uitgelegd hoe het verhaal tot stand is gekomen en hoe de geschiedenis van China in het verhaal verwerkt is.

The Action (8 min.)
Een kijk op hoe de vechtscènes ontwikkeld zijn en hoe deze opgenomen tijdens het draaien van de film.

The Challenges (4 min.)
De problemen die zich voordeden tijdens het filmen komen hier aan bod. Het betreft dan vooral het draaien op afgelegen gebieden en de problemen die dat met zich meebrengt.

The Magic (3 min.)
Deze documentaire behandelt de manier waarop de makers de magie van het verhaal op het scherm wisten te brengen en hoe zij vonden dat het eruit moest zien.

Conclusie

Hero behandelt de vroege geschiedenis van China en hoe een Koning probeert alle losse staten te verenigen tot één land. Hij is echter vaak het doelwit van aanslagen, maar dan is er ineens de naamloze zwaardvechter, die beweert de drie gevaarlijkste huurmoordenaars te hebben uitgeschakeld. De manier waarop dit alles in beeld is gebracht is een lust voor het oog. De film is prachtig in beeld gebracht en wordt ondersteund door mooie muziek. De vechtscènes zijn goed verzorgd en passen goed bij de sfeer van de film. De acteurs zetten allen goede prestaties neer en komen erg geloofwaardig over. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en ook qua extra’s mogen we niet klagen. Voor de liefhebbers van Martial Arts films is dit verplichte kost, maar ook mensen die normaal niet naar deze films kijken, zouden er goed aan doen deze film toch een kans te geven.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

olifantmaxim  |  30-09-2005

Deze film is KUNST, hiervan kunnen ze in Hollywood nog wat leren... Kijk ook eens naar The house of flying daggers... Nog zo een meesterwerk
Lees meer >

Surya  |  01-08-2005

maar House of Flying Daggers toch iets beter. Ik ook. Ik denk dat ik hem vooral beter vind door een beter tempo. Hero leek maar niet echt op dreef te komen...
Lees meer >

wolsinkpower  |  01-08-2005

ik snap dus die hele heisa niet rond HofD want het verhaal is zo brak als maar kan (vind ik) ik keek hem samen met mijn "vaste filmmaat" en wij kijken wel vak...
Lees meer >

Richard B.  |  01-08-2005

Hero is echt een favoriet bij mij.. House Of Flying Daggers viel mij daarentegen ZWAAAAAAAAAAAAR tegen (wat een saaie film zeg.. ) Ieder z'n mening. Ik vond b...
Lees meer >

wolsinkpower  |  01-08-2005

Hero is echt een favoriet bij mij.. House Of Flying Daggers viel mij daarentegen ZWAAAAAAAAAAAAR tegen (wat een saaie film zeg.. )
Lees meer >

Daniël V.  |  01-08-2005

Op de RCV-site staat dat House of Flying Daggers wel degelijk DTS gaat krijgen hoor. Maar inderdaad geen extra's verder (behalve een setje trailers). Klopt i...
Lees meer >

Richard B.  |  01-08-2005

Die film wordt hier in Nederland uitgebracht door de RCV-maffia... een kale frisbee (zonder DTS ook nog :evil:) Op de RCV-site staat dat House of Flying Dagg...
Lees meer >

Daniël V.  |  01-08-2005

Werkelijk een lust voor het oog, deze Hero, inderdaad met super beeld en geluid. Ook de verhaallijn kon me van begin tot eind zeker boeien. En Zhang Ziyi he... ...
Lees meer >

Caledonians  |  06-07-2005

Mooie film met super beeld en geluid! Verhaal is inderdaad wat simpel maar dat kan wel bij deze film vind ik. Indrukwekkende legers, erg goed weergegeven in de ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  05-07-2005

Gisteren voor het eerst bekeken en inderdaad wat Kees zegt, het verhaal is vrij simpel en dun maar de (audio)visuele effecten voegen erg veel toe aan deze film....
Lees meer >

Diana  |  05-07-2005

Film met een aantal visuele hoogstandjes en prachtige muziek.
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  22-06-2005

Zeker visueel prachtig,verhaal stelt niet veel voor,maar dat is in dit soort films niet het belangrijkste.Muziek was ook erg mooi,deed me een beetje denken aan ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  19-02-2005

Ik heb ooit een klein stukje CTHD bekeken en toen kreeg ik het gevoel van :? .. Nu ik sinds een tijd Oldboy heb, is bij mij echter de gekte voor de Aziatische...
Lees meer >

Axel de Mol  |  19-02-2005

ondertussen de chinese versie (directors cut) en de gereviewde versie liggen. Vond die van de chinese versie namelijk vrij brakke beeldkwaliteit hebben. De gere...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  27-01-2005

Ik heb het nooit echt met Martial Arts films gehad, maar ik ga deze toch zeker een kans geven. Dit wordt dus waarschijnlijk een blinde aanschaf voor mij. Ond...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 111
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.