Simpsons, The: D'ohlympics

Recensent:
Koen Koene
16-11-2004

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Simpsons, The: D'ohlympics (DVD)
Samenvatting

Dancin’ Homer (Seizoen 2, Aflevering 5): Bij een matige honkbalwedstrijd weet Homer het publiek op te zwepen met zijn wilde gedans. Als gevolg wordt hij als ‘Dancin’ Homer’ de officiële mascotte van de thuisploeg. Uiteindelijk denkt hij klaar te zijn voor de stap naar de grote stad, maar dat pakt anders uit dan hij verwacht had.

Lisa on Ice (Seizoen 6, Aflevering 8): Op school blinkt Lisa in alle vakken uit, behalve in gym. Daarom moet ze verplicht gaan sporten. Al gauw blijkt dat Lisa een prima ijshockey-speelster is. Hierdoor ontstaat er een woeste concurrentiestrijd tussen haar en Bart.

The Homer They Fall (Seizoen 8, Aflevering 3): Als Homer door zijn verbluffend harde hoofd een pak slaag overleeft, ziet Moe een groot bokser in hem. Puur door zijn tegenstanders uit te putten weet Homer menig wedstrijd te winnen. Maar dan dient zich een moeilijkere tegenstander aan…

Faith Off (Seizoen 11, Aflevering 11): Als Bart ziet hoe een gebedsgenezer de kwaaltjes van allerlei mensen geneest, denkt hij zijn roeping gevonden te hebben. Ondertussen bereid Homer zich voor op de sportwedstrijd van zijn schoolreünie.

Commentaar

In een lange reeks thema-uitgaven van The Simpsons is D’ohlympics de DVD die – je raadt het al – de sportieve kant van ieders favoriete gezin uit Springfield laat zien. En wel in vier leuke afleveringen uit uiteenlopende seizoenen. De liefhebber zal zich zoals gebruikelijk prima vermaken met de set van vier. Bijvoorbeeld met \'Faith Off\', waarin wordt verwezen naar een aflevering uit het vijfde seizoen, namelijk ‘Homer Goes to College’ (onder andere te vinden op The Simpsons.com). Altijd leuk voor de vaste fans. Fans die ongetwijfeld al de vier inmiddels verschenen seizoensboxen hebben aangeschaft. Hoe interessant is deze uitgave voor hen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden kijken we zoals gebruikelijk naar de recentheid van de afleveringen. Wat dat betreft zien we één hele oude aflevering (Dancin’ Homer), eentje die gauw aan de beurt zal komen bij de komende seizoensboxen (Lisa on Ice) en twee afleveringen uit wat latere seizoenen. Het had beter gekund (zie bijvoorbeeld Too Hot For TV), maar toch ook slechter (zie The Simpsons Against the World). En daarmee is het een aardige Simpsons-DVD, maar wel eentje die – net als de overige compilatie-uitgaven – overbodig is voor degenen die het geduld hebben om te kunnen wachten op de seizoensboxen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626016175

Extra's

  • Trailers
  • Good Sports Make Sports Good

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De vier afleveringen op D’ohlympics staan (uiteraard) met de oorspronkelijke verhouding van 1.33:1 op DVD. Helaas valt er wel het nodige aan te merken op het beeld. Grootste problemen zijn de overmatig aanwezige aliasing, cross coloration, dot crawl en compressie-artefacting. Niet alleen in de oudste aflevering, het (ook qua animatie) antieke ‘Dancin’ Homer’, maar ook in ‘Lisa on Ice’ en ‘The Homer They Fall’. Wel zijn laatstgenoemde beduidend scherper dan het op momenten erg softe ‘Dancin’ Homer’. Maar over het algemeen valt de beeldkwaliteit toch wel tegen. Eigenlijk ziet alleen ‘Faith Off’ (niet toevallig de meest recente aflevering) er gewoon echt goed uit qua beeld. En dus is een lichte onvoldoende op zijn plaats.

Geluidskwaliteit

Het geluid op deze thema-uitgave is in het oorspronkelijke 2.0-surroundformaat op DVD gezet, in tegenstelling tot het opgepoetste 5.1 van de seizoensboxen. Maar dat mag inmiddels bekend zijn. Bij veel van de overige compilatie-DVD’s constateerden we al dat er met deze keus weinig mis is. En in sommige gevallen kwamen we zelfs tot de conclusie dat een 5.1-track weinig toe zou voegen aan het prima 2.0-surroundgeluid. Maar deze keer schort er toch wel wat. Het geluid klinkt over het algemeen namelijk nogal aan de schelle kant. Vooral in ‘Lisa on Ice’ is het scherpe randje goed merkbaar. Het surroundgebruik is daarentegen prima voor een relatief eenvoudige animatieserie, al zul je uiteraard de detaillering en kanaalscheiding van volwaardig 5.1 moeten missen. Niet spectaculair, wel acceptabel.

Extra's

Naast de Nederlands ondertitelde trailers zoals die te vinden zijn veel van de overige thema-uitgaven (een algemene trailer en een trailer van het derde seizoen) is er ook een korte compilatie van sportieve momenten uit The Simpsons aanwezig, getiteld Good Sports Make Sports Good. Deze duurt twee minuten en is Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Op D’ohlympics vind je vier sport-gerelateerde afleveringen van The Simpsons. Het geluid is zoals gebruikelijk in acceptabel 2.0-surroundformaat, en de beeldkwaliteit varieert van benedenmaats/matig tot goed. Waarbij helaas alleen de meest recente aflevering tot de categorie ‘goed’ geteld kan worden. Op het gebied van extra’s zoals verwacht geen schokkende zaken: enkel een paar standaard trailertjes en een korte thema compilatie. De conclusie zal ondertussen geen verrassing meer zijn: moet je koste wat kost alles van The Simpsons in huis hebben, dan kun je de aanschaf van dit schijfje overwegen. Heb je echter het (engelen)geduld om te kunnen wachten op de seizoensboxen, dan is dat het betere alternatief.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Wizz-Art  |  16-11-2004

Ik wacht nog steeds op S5 :wink:
Lees meer >

Jordy van Buel  |  16-11-2004

Duidelijk iemand die te veel tijd heeft en graag 100 keer dezelfde review post (met hier en daar een andere naam) :roll: snap niet wat je hiermee bedoelt. :?...
Lees meer >

Werner  |  16-11-2004

Hoeveel van deze boxen kunnen we nog verwachten. Wel, om precies te zijn, de volgende compilatie-video's of dvd's zijn verschenen: * The Dark Secrets Of T...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  16-11-2004

Duidelijk iemand die te veel tijd heeft en graag 100 keer dezelfde review post (met hier en daar een andere naam) :roll: snap niet wat je hiermee bedoelt. :?...
Lees meer >

expo  |  16-11-2004

Duidelijk iemand die te veel tijd heeft en graag 100 keer dezelfde review post (met hier en daar een andere naam) :roll:
Lees meer >

Subzer0  |  16-11-2004

Hoeveel van deze boxen kunnen we nog verwachten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 77
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.