Ripley's Game

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-10-2004

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Ripley's Game (DVD)
Samenvatting

Tom Ripley (John Malkovich) heeft samen met zijn criminele partner Reeves (Ray Winstone) een deal voor de verkoop van kostbare tekeningen. De deal gaat fout, waarbij Tom het geld en de tekeningen meeneemt. Hij geeft Reeves het geld, maar vertelt er niet bij dat hijzelf de tekeningen heeft gehouden.
Drie jaar later leeft Tom als welgesteld kunstdealer een teruggetrokken leven in een riante Italiaanse villa, samen met zijn vrouw Luisa Harari (Chiara Caselli) die klavecimbel recitals geeft. Tom wordt door zijn buurman Jonathan Trevanny (Dougray Scott) uitgenodigd voor een feestje. Als Tom die avond bij Trevanny komt, hoort hij net hoe de licht aangeschoten Jonathan zich beledigend over Tom uitlaat. Kort daarna krijgt Tom onaangenaam bezoek van Reeves, de man die hij eigenlijk nooit weer wou zien. Reeves is nu clubeigenaar in Berlijn, maar heeft problemen met de Russische maffia. Hij wil dat Tom voor hem een moord pleegt. Tom bedenkt een plan om Jonathan, die ongeneeslijk ziek is, de moord te laten plegen, als wraak op zijn beledigende uitlatingen jegens Tom.

Commentaar

Tom Ripley is het karakter in diverse thrillerromans van Patricia Highsmith. Ripley is hierin een koele, stoïcijnse moordenaar die mensen manipuleert voor zijn eigen gewin. In 1999 verscheen de film The Talented Mr. Ripley met Matt Damon als Tom Ripley. De film werd geregisseerd door Anthony Minghella, die ook het script gebaseerd op schreef. De film portretteerde de ijzig koude en gevaarlijke Tom Ripley uitstekend en werd in positieve zin vergeleken met films van Hitchcock. Drie jaar later verscheen Ripley’s Game. Het verhaal speelt zich twintig jaar later af, waarbij Tom Ripley in ruste een teruggetrokken bestaan leidt. Tom Ripley wordt nu door John Malkovich gespeeld, die dat overigens uitstekend doet. Malkovich geeft een nieuwe dimensie aan het stoïcijnse onderkoelde karakter van Ripley. De film werd geregisseerd door toen bijna 70-jarige Italiaanse regisseur Liliana Cavani. Ook zijn schreef zelf het script voor de film. Ripley’s Game is Cavani’s laatste film. Alhoewel deze film minder mysterieus en thrillerachtig is dan The Talented Mr. Ripley, is het zeker ook een goede verfilming. Dit komt toch vooral door het uitstekende spel van John Malkovich. De thrillerachtige sfeer van de film wordt daarbij uitstekend versterkt door de prachtige muziek van Ennio Morricone. Deze Italiaanse filmcomponist behoeft geen introductie meer. Sommige momenten doet de muziek een beetje denken aan de muziek van de Italiaanse televisieserie La Piovra, oftewel De Octopus.
Al in 1977 was de eerste film met Tom Ripley als karakter verschenen. De Duitse regisseur Wim Wenders maakte de film Der Amerikanische Freund. In deze film werd Ripley gespeeld door Dennis Hopper. Ripley’s Game is trouwens een film van Duits/Italiaanse makelij en is geheel op locatie in Duitsland en Italië opgenomen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045203825

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 anamorf op deze DVD. Op de kwaliteit van het beeld is weinig aan te merken. Het ziet er natuurlijk en kleurrijk uit en heeft goed contrast. Scherpte en detaillering zijn beide goed, al is er wel zichtbaar edge enhancement toegepast. Dit gaat wel ten koste van de fijne detaillering. Verder is filmgrain in sommige scènes duidelijk aanwezig. In het beeld zitten verder geen ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 24 chapterstops. De film staat op een DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is niet merkbaar. De Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar groot lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack is in zowel Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) als in DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) t beluisteren. De soundtrack klinkt uitstekend met een zeer actief gebruik van alle speakers. Met name het actieve gebruik van de surrounds, waarbij omgevingsgeluiden met een grote ruimtelijke dimensie worden weergegeven, is erg mooi gedaan. Luister bijvoorbeeld eens naar het achtergrondgeroezemoes op het feestje, of de telefoon die in een andere kamer overgaat en je dan achter je hoort overgaan. Heel mooi gedaan. Detaillering van het geluid is prima. Het is verder een heel rustige soundtrack die de subtiele muziek, met onder andere de klavecimbel als instrument, goed tot zijn recht laat komen. Ook deze soundtrack klinkt dankzij de surrounds mooi ruimtelijk. Het LFE kanaal wordt slechts enkele momenten, bv. bij een voortrazende trein, aangesproken en geeft dan een mooi diep laag. Het overige laag zit in de beide frontkanalen. Dialogen zijn altijd goed te volgen en komen uit de centerspeakers. De DTS track is voor de DVD release gemixt, aangezien de aftiteling van de film alleen maar het Dolby Digital logo weergeeft. De DTS track klinkt iets gedetailleerder, met name in de geluidsbeleving van de surrounds.

Extra's

Het schijnt een gewoonte te worden. Ook deze DVD start met enkele promotietrailers alvorens het DVD menu wordt getoond. Skippen met de ‘track forward’ toets of je kunt direct op de menutoets drukken. Deze trailers kun je later ook nog bekijken onder de menukeuze Also Available on DVD.
De menuschermen zijn animatieschermen met achtergrondgeluid. Enige extra is de Theatrical Trailer (2 min), gepresenteerd in 1.85:1 anamorf beeld met DD5.1 geluid.

Conclusie

In Ripley’s Game speelt John Malkovich de rol van Tom Ripley, een manipulatieve crimineel. Tom Ripley leidt een teruggetrokken leven in een Italiaanse villa, als hij plots wordt opgezocht door zijn vroegere criminele partner. De man wil dat Ripley iemand voor hem vermoordt. Ripley verzint een plan om zijn ongeneeslijk zieke buurman de moord te laten plegen, om zo wraak te nemen op diens beledigende houding jegens hem. Het verhaal is gebaseerd op een roman van Patricia Highsmith. Deze Italiaans/Duitse productie is geregisseerd door de toen bijna 70-jarige Italiaanse regisseur Liliana Cavani. De muziek is van de Italiaanse componist Ennio Morricone.
Deze uitgave van RCV heeft een kwalitatief goed ogend breedbeeld en uitstekend klinkende soundtrack. De soundtrack is in zowel DD5.1 als DTS5.1 beschikbaar. Als extra is alleen de bioscooptrailer toegevoegd tezamen met enkele andere promotionele trailers.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Luchtgordijn Bogey  |  18-01-2006

Zie ook dit net aangemaakte topic in Pricewatch: http://www.dvd.nl/forum/showthread.php?t=41194
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  06-09-2005

Ik heb ze beide gezien en ik vond ze beide erg goed!
Lees meer >

Dimitri  |  06-10-2004

Ik vond het een goede film, met een uitstekende prestatie van Malkovich. Zelf heb ik de Talented mr. Ripley nog niet gezien en kan dus deze film nog objectief...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  04-10-2004

Saai, traag, nergens spanning of inleving, je wordt geen enkele keer in de film getrokken. Nee, deze maar niet, liever de voorganger :? Het is maar 1 mening...
Lees meer >

Roadster  |  02-10-2004

yup idd suf, veels te traag op gang, vond het einde dan wel me weer aanspreken. Maar moest daarvoor eerst wel even wakker worden.
Lees meer >

xandernijsten  |  01-10-2004

Ik vind 't een gigantisch suffe film. Komt waarschijnlijk ook omdat The Talented Mr. Ripley een mijn favoriete films is en ik dus zekere verwachtingen had bij h...
Lees meer >

Wizz-Art  |  01-10-2004

Vond dit een aardige titel om te zien maar niet zo goed als zijn voorganger.
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  01-10-2004

Ik vind 't een gigantisch suffe film. Komt waarschijnlijk ook omdat The Talented Mr. Ripley een mijn favoriete films is en ik dus zekere verwachtingen had bij h...
Lees meer >

Tom van den Hout  |  01-10-2004

Deze film heb ik helaas gemist in de bios, maar ik wil hem zeker eens zien, ik vind het Ripley personage best leuk :D Ikke nie ;> heb hem in de bios gezien e...
Lees meer >

Surya  |  01-10-2004

Deze film heb ik helaas gemist in de bios, maar ik wil hem zeker eens zien, ik vind het Ripley personage best leuk :D
Lees meer >

ofnoavail  |  01-10-2004

Nog een kleine opmerking: met name in de geluidsbeleving van de surrOUnds.
Lees meer >

Boullie  |  01-10-2004

Klein opmerkingetje: "De man wil dat Ripley iemand voor hem vermoordT" :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:1
6.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 40
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.