Name of the Rose, The (SE)

Recensent:
Nathan Strik
28-09-2004

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Name of the Rose, The (SE) (DVD)
Samenvatting

In een 14de-eeuws klooster zijn een aantal bizarre sterfgevallen die toegeschreven worden aan de duivel. De monniken denken meteen aan de Openbaringen, en hoewel de tekenen zeker aanwezig zijn, denkt Broeder William van Baskerville (Sean Connery) er zo het zijne van. Samen met zijn pupil Adso (een debuutrol van Christian Slater) is hij naar het klooster geroepen om de moorden te onderzoeken. Eerst worden ze nog verwelkomd door de strenge abt van het klooster (Michael Lonsdale), die echter al snel doorkrijgt dat Broeder William meer gelooft in wetenschap dan in bovennatuurlijke oorzaken; iets waar je in de Middeleeuwen zonder pardon de brandstapel voor kon krijgen. William en zijn pupil Adso zien zich al snel voor twee vijanden staan: aan de ene kant de strenge kerk, bijgestaan door die fijne lui van de Inquisitie, en aan de andere kant een moordenaar die steeds meer slachtoffers weet te maken.

Commentaar

De samenvatting hierboven doet eigenlijk geen recht aan de diepgang van de film. Maar aangezien je dit verhaal, op basis van Umberto Eco\'s bestseller roman, het beste zelf kunt ervaren, heb ik besloten om het spoiler-gehalte zo minimaal mogelijk te houden. The Name of the Rose zou je kunnen omschrijven als een serial-killer-thriller, maar dan in de Middeleeuwen. De film weet echter zoveel diepgang toe te voegen aan het thriller-principe, dat de rolprent duidelijk niet makkelijk in één genre is te vatten. De film werpt vragen op over religie en de angst van de kerk in die tijd om informatie vrij te geven die niet in lijn was met heilige geschriften. De Franse regisseur Annaud heeft dit op wonderlijke wijze verfilmd. De immense productiewaarden zijn direct van het scherm af te lezen aan de prachtig vormgegeven sets van productieontwerper Dante Ferreti. Ook de cast is van hoog niveau, met uiteraard Sean Connery in zijn element als de wijsneuzerige Broeder William, bijgestaan door een prima rollen van nieuwkomer Christian Slater en een heleboel Europese castleden. The Name of the Rose is nog steeds een magnifieke film, niet alleen vanwege het mysterie, maar ook vanwege de diepgang en de intelligente discussies over geloofskwesties. Een film die je in spanning houdt en aan het denken zet; een geslaagde combinatie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 126 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 321931396219

Extra's

  • Making Of
  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • Foto/Video gesprek met Annaud
  • Analyse van de film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De aangeboden beeldverhouding op deze DVD bedraagt 1.78:1, wat slechts een klein beetje afwijkt van de originele ratio (1.85:1) uit de bioscoop. Het geheel is anamorf gepresenteerd en is afkomstig van een nagenoeg perfecte print. Werkelijk de enige aanmerking die ik kan hebben is de soms lichtjes aanwezige filmgrain, maar daar houdt het wel mee op. Warner levert ons wederom een prachtige transfer af die de leeftijd van de film nergens prijsgeeft. De stabiliteit van de print is prima, evenals de totale afwezigheid van filmvlekjes en andere narigheden. De kleuren, hoewel de film een beetje grauwig is gefilmd, weerspiegelen een haast middeleeuwse sfeer, en op momenten waar wat fellere accenten in het beeld te zien zijn (zoals vuur en donkerblauwe luchten) zien we een uitstekende kleurverzadiging. Ook het contrast is erg goed en gelukkig zien we door het goede schaduwdetail nog voldoende details in de vele donkere scènes die deze film kenmerken. De ondertiteling staat helaas net even iets te hoog in beeld, maar de chapter-index (33 chapters) is wel lekker ruim.

Geluidskwaliteit

De originele Dolby Stereo track is geremixt naar Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en deze remix is zeer goed gedaan. Aangezien de film is gemaakt vóór de surround revolutie begin jaren \'90 is de film ingetogen in het gebruik van surrounds. Toch hebben de remixers hier en daar wat extra ruimtelijkheid weten aan te brengen, wat vooral in de holle ruimten van het klooster en de catacomben eronder goed te horen is. Ook de muziek maakt hier en daar prima gebruik van de extra spreiding die het 5.1 formaat biedt. Het LFE-kanaal geeft daarnaast een warme ondersteuning in het laag en geeft de film net even dat stukje extra dynamiek wat met een 2.0 track een stuk moeilijker te realiseren was geweest. De film klinkt erg ingetogen en het is dus geen uitermate agressieve track, of zelfs maar een demo voor je Home Theater. Het is simpelweg een uitstekend geremixte versie die het Stereo origineel op sommige punten verbetert, zonder al te gekke dingen met het geluidsbeeld te doen. Prima geluid dus!

NB: Aangezien er een flink aantal Europese acteurs meedoen in deze productie die het Engels niet goed machtig zijn, werden veel van hun teksten achteraf opnieuw ingesproken (gedubt). Hierdoor lopen hun mondbewegingen af en toe niet synchroon. Dit is geen defect in de DVD, maar gewoon een productiefout in de originele film. Vandaar dat we hier geen punten voor aftrekken.

Extra's

Warner is niet bepaald scheutig met 2-disc Special Editions, maar als ze besluiten uit te pakken, dan doen ze het meestal ook goed. En The Name of the Rose is hierop gelukkig geen uitzondering. Alle extra\'s zijn Nederlands ondertiteld, met uitzondering van het audiocommentaar,

Audiocommentaar
Regisseur Jean-Jacques Annaud geeft bij de film commentaar in zowel Engels als Frans. Omdat ik het Frans niet machtig ben, heb ik me geconcentreerd op de Engelse track en die is zeer informatief. Annaud vertelt rustig en geeft een schat aan informatie. Vooral leuk is zijn commentaar tijdens de liefdesscène tussen Christian Slater en Valentina Vargas. De toentertijd 15-jarige Slater wist blijkbaar niet wat er allemaal precies zou gebeuren en zijn (niet geacteerde) verbazing is duidelijk van zijn gezicht af te lezen tijdens die scène. Helaas is het commentaar niet ondertiteld, maar het Engels van Annaud is goed genoeg om prima te kunnen verstaan wat hij zegt.

Making Of (43 min.)
Een originele Duitstalige making-of van de film, gemaakt toen de film uitkwam, midden jaren \'80. De docu is hier en daar wat langdradig, saai en beschrijverig (de Duitse dubbing van de Engels gesproken fragmenten helpt ook niet echt), maar over het algemeen geeft de docu wel een uitgebreid beeld van het filmproces. Ik wil alleen aanraden om deze docu pas te kijken nadat je de film hebt gezien, want er zitten serieus veel spoilers in. Sterker nog: na het kijken van deze docu heb je 80% van het plot al gezien.

Foto/Video gesprek met Annaud (16 min.)
Deze nieuw opgenomen feature wordt gepresenteerd door regisseur Annaud, die ons aan de hand van foto\'s laat zien wat een enorm werk er in de film is gaan zitten. Hij focust zich vooral op de prachtige decors van Dante Ferreti. Ook het filmen in een echt klooster wordt besproken en Annaud heeft het nog even over zijn Italiaanse cameraman, die nog voor Fellini gewerkt schijnt te hebben. Een erg informatief gesprek, met een aantal leuke anecdotes over het filmproces.

Bioscooptrailer (2 min.)
De originele trailer van de film in anamorf beeld en 2.0 geluid.

Analyse van de film (116 min.)
Op disc 2 staat een zeer uitgebreide analyse van de film, die in twee stukken is gehakt. Daarnaast zijn de afzonderlijke onderdelen ook nog per chapter te bekijken. Met de Play All functie tenslotte kun je alles achter elkaar kijken als één grote mega-documentaire en daar ben je vervolgens dik 116 minuten zoet mee. Werkelijk alle facetten van de film komen aan bod. Het boek waarop de film is gebaseerd, de voorbereidingen, de vele (zeventien!!!) scriptversies, de sets, de casting, het leven in de Middeleeuwen, het leven van monniken, de liefdesscène, de Heilige Inquisitie; je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt in detail besproken. Deze documentaire is Frans gesproken, maar wordt keurig Nederlands ondertiteld. In tegenstelling tot de Duitse docu op disc 1 wordt het hier nergens echt saai en blijf je geboeid kijken tot het einde. Let wel: deze docu is bedoeld voor de liefhebber, het is zeker geen standaard making-of feature waar iedereen elkaar de hemel in slijmt. Een uitstekende documentaire en wat mijn betreft de beste feature op deze 2-disc set.

Conclusie

The Name of the Rose is één van de betere films uit de jaren \'80. Het spannende plot, in combinatie met de diepgaande kwesties over het geloof en de kerk ten tijde van de Middeleeuwen tillen deze film naar een hoog niveau. Tel hierbij op het uitstekende acteerwerk van Connery, Slater en een hele rits aan Europese acteurs en je hebt de ingrediënten voor een topfilm. En omdat de DVD ook op het technische vlak (beeld, geluid en extra\'s) zeer hoge ogen gooit, kunnen we deze DVD bekronen met een welverdiend TOPPER-predikaat, aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

pietdvd  |  10-09-2018

Jammer dat de audio niet in 448 is zoals in de review staat maar helaas toch in 384 is. Trailer heeft ook geen ondertitels. Maar ben blij dat ik eindelijk e...
Lees meer >

Swanski  |  25-12-2006

Name der Rose, Der (1986) Aardige religieuze thriller met Sean Connery in de hoofdrol en van de regisseur Jean-Jacques Annaud (Enemy at the Gates en Seven Year...
Lees meer >

TheGodfather  |  20-12-2005

Heb deze een tijdje terug met die actie van Warner gratis gekregen, maar heb `m nog niet gekeken. Toch eens doen, zo te zien een goede film :P
Lees meer >

rkrijger  |  20-12-2005

Heeft iemand zich ooit aan het boek gewaagd? S-U-P-E-R Z-W-A-R-E kost. Maar de volgorde: film zien boek lezen film nog eens zien levert een fantastische...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  19-12-2005

Daarnaast moordt een serial killer volgens mij meer uit lust of wraak en deze moorden worden meer uit angst gepleegd. graag je/ ieders mening hier over. :...
Lees meer >

pieter bond  |  16-12-2005

Geweldige thriller!Connery is zoals altijd in topvorm!
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  28-07-2005

Dit lijkt me een erg goede film! Ik zal hem wel eens gaan huren of eens kopen wanneer ik hem voor een zacht prijsje tegenkom. :) Ondertussen heb ik hem dus ...
Lees meer >

Marc1978  |  31-01-2005

Een van de beste films met Sean Connery :!:
Lees meer >

rkrijger  |  30-01-2005

Inmiddels heb ik er ook een 1DVD-uitvoering van gezien. Maar er staan, eerlijk is eerlijk, mooie extra's op de 2e DVD...
Lees meer >

A3aan  |  30-01-2005

Ik heb hem gisteren nogmaals bekeken. De 5.1-mix viel wat tegen, maar verder ben ik best wel lyrisch. Blij dat ik deze DVD heb gekocht (al blijft het een 'krijg...
Lees meer >

rkrijger  |  14-01-2005

PM terug...
Lees meer >

A3aan  |  14-01-2005

Ik PM je even
Lees meer >

rkrijger  |  13-01-2005

Pff, voor een redelijk bod doe ik hem ook weg... Roept U maar!
Lees meer >

MGdutch  |  13-01-2005

Redelijk goede film met een goed neergezette sfeer. Toch vond ik de film niet goed genoeg om hem in mijn collectie te houden.Wil dat zeggen dat je'm te koop aan...
Lees meer >

A3aan  |  13-01-2005

Redelijk goede film met een goed neergezette sfeer. Toch vond ik de film niet goed genoeg om hem in mijn collectie te houden.Wil dat zeggen dat je'm te koop aan...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 157
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.