Party, The (SE)

Recensent:
Alexander de Mol
27-09-2004

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Party, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Hollywood tycoon Fred Clutterbuck geeft niet zomaar een feestje, hij geeft HET feest van het jaar! Iedereen die ook maar iets met Hollywood van doen heeft is van de partij, van prachtige modellen en bevallige starlets tot machtige producers en zelfs een babyolifant! Maar door een verkeerd gelopen uitnodiging is ook de altijd stuntelende en door pech achtervolgde Indiase acteur Hrundi V. Bakshi (Sellers) aanwezig. Clutterbuck’s megafeest loopt uit op een complete ramp want bij Bakshi zit het ongeluk niet in een klein hoekje….Bakshi is het ongeluk zelf!

Commentaar

Regisseur Blake Edwards heeft ervoor gekozen om de film vanuit een ruw kader te filmen waarbinnen op de nodige improvisatie werd gerekend. Hiermee wist Peter Sellers wel raad. Peter Sellers was ontegenzeggelijk een groot (komisch) acteur. Dit bewees hij eerder in Dr. Strangelove, waarin hij zelfs drie rollen vertolkt, en natuurlijk in de Pink Panther-films. De wijze waarop Sellers de aandoenlijk irritante Indiër Hrundi V. Bakshi neerzet past in het rijtje uitstekende rollen van de Britse acteur. Het gegeven is even simpel als doeltreffend; laat een onhandig figuur een groot feest verstoren met alle kolderieke gevolgen van dien. Types als Leslie Nielsen (als Frank Drebin) en Rowan Atkinson (als Mr. Bean) zijn met dergelijke rollen pas echt bekend geworden bij het grote publiek. Vooral het spel van Sellers in The Party zorgt ervoor dat de film heden ten dage nog zeer genietbaar is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1968
Speelduur: 95 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626028369

Extra's

  • Photo Gallery
  • Theatrical trailer
  • Inside the Party documentaire
  • The Party Revolution: Een nieuwe technologie
  • Informatie over de producenten
  • Interviews met Peter Sellers
  • Barclays Bank Reclamespots

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Party (SE) staat met het originele aspect ratio van 2.35:1 op de DVD. Het beeld heeft namelijk vrij frequent een wat softe uitstraling en hier en daar zie je de nodige blauwe omrandingen. Dit gaat zoals valt te verwachten ten koste van de scherpte en de detaillering in de betreffende scènes. Het beeld staat ook niet altijd helemaal stil (telecine wobble) en de iets mat ogende kleuren lijken soms wat in elkaar over te lopen (colour bleeding). De beginscène heeft last van een redelijke dosis ‘filmgrain’, iets dat overigens verderop in de film aanzienlijk verminderd. De aanwezigheid van vuil en andere ongerechtigheden is beperkt tot een minimum. De goed leesbare ondertiteling staat prima gepositioneerd in het beeld. Ondanks dat we de leeftijd van de film in ogenschouw nemen stelt het visuele aspect niet helemaal tot tevredenheid. Er zijn transfers van dezelfde leeftijd èn ouder die er beter uitzien.

Geluidskwaliteit

The Party (SE) bevat maar liefs een vijftal Dolby Digital 5.1 geluidssporen, waarvan één in de originele, Engelse taal. Deze dient bijna als vanzelfsprekend als basis voor deze bespreking.
Men heeft het monogeluid voor deze speciale editie netjes opgewaardeerd naar een full bitrate Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). We mogen van deze ‘opvoerde’ monotrack natuurlijk geen wonderen verwachten. De track klinkt, niet verrassend, wat gedateerd en de hoge tonen missen zo hier en daar zuiverheid. De surroundkanalen worden op gepaste wijze aangesproken voor de filmmuziek en de actieve ondersteuning van de geluidseffecten. Dialogen zijn goed verstaanbaar en in het midden gepositioneerd. Hoewel de meer natuurlijke warmte van de gemiddelde hedendaagse 5.1 mix ontbreekt, presteert deze 5.1 mix op deze The Party (SE) DVD acceptabel.
Op de schijf was overigens nog genoeg ruimte extra over voor de originele monotrack. Deze had uit sentimenteel oogpunt niet misstaan. Maar laten we hierover niet gaan muggeziften.

Extra's

De anamorfe menuschermen zijn op vrolijke wijze geanimeerd en voorzien van Indiase klanken. Alle onderstaande extra’s zijn keurig netjes voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Disc 2

Inside the Party (23:59 min)
In deze interessante documentaire, welke recentelijk is opgenomen, staan ondere andere interviews met Blake Edwards, producer Ken Wales.

The Party Revolution: Een nieuwe technologie (16:30 min)
Vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld dat regisseurs de opgenomen scene meteen kunnen terugzien. Blake Edwards was de eerste, samen met producer Ken Wales, die video-assist integreerde in de filmcamera. Jerry Lewis deed het eerder maar zette daarbij de videocamera naast de filmcamera, waardoor er een afwijkend beeld ontstond. Interessante documentaire uit 2004 die ingaat op één van de revoluties voor de filmindustrie.

Informatie over de producenten
Recente interviews met Blake Edwards (5:59 min), Walter Mirisch (4:25 min) en Ken Wales (7:19 min) waarin voornoemde heren hun carrière doornemen. Deze originele invalshoek maakt het interessant om de interviews eens te bekijken.

Interviews met Peter Sellers (18:05 min)
Een reeks fragmenten afkomstig uit interview met Peter Sellers welke vermoedelijk dateert uit de latere jaren ’70. Helaas is het niet als compleet interview te bekijken en zijn de vragen van de interviewer niet aanwezig. Het geheel heeft niet veel van doen met The Party, de fragmenten tonen vooral de komische kant van Sellers.

Barclays Bank Reclamespots (3:06 min)
Een drietal reclamespots die Sellers in de jaren ’70 heeft opgenomen voor Barclays Bank. Ze hebben echter niet veel met The Party van doen, op de hoofdrolspeler na. Deze commercials maakten reeds hun opwachting op The Pink Panther Collection.

Daarnaast bevat de tweede disc nog de originele Bioscooptrailer (3:07 min) die eigenlijk niet vooraf gekeken moet worden vanwege de spoilers. En als laatste staat er op de disc een tweeledige Photo Gallery slideshow met een aantal authentieke promotionele posters (0:36 min) en een bescheiden collectie aan achter de schermen foto’s.

Conclusie

In de komedie The Party uit 1968 loopt een Hollywoodfeestje volledig in het honderd dankzij de Indiase acteur Hrundi V. Bakshi. Peter Sellers zet op onnavolgbare wijze de Indiër neer. Het is spijtig dat Sellers en regisseur Blake Edwards niet vaker hebben samengewerkt dan met de Pink Panther-films en deze The Party.
Technisch gezien is de DVD voldoende, maar niet overdonderend. De beeldkwaliteit is in onze ogen dan wel voldoende, maar deze heeft toch een aantal minpunten in zich. Het geluid is opgewaardeerd van een monotrack naar een Dolby Digital 5.1 track. De extra’s zijn onderhoudend en in een aantal gevallen zeker informatief.
Een klassieke komedie op een keurige (SE) DVD uitgave die liefhebbers van de begaafde Peter Sellers zonder twijfel aan hun collectie dienen toe te voegen.

Laatste reacties

Richard B.  |  22-01-2007

Wat een leuke komedie is dit! Eigenlijk heeft het verhaal niet zo heel veel om het lijf, maar de relaxte sfeer en de slapstick-achtige humor maken het een hele ...
Lees meer >

InspectorClouseau  |  13-05-2006

Even over de recensie: Het interview met Peter Sellers komt uit 1971/1972, niet uit de late jaren 70.
Lees meer >

PvdS  |  27-09-2004

Ook één van mijn favoriete Sellers films. Het mooie aan deze komedie vind ik dat alle humor op een terloopse manier wordt gebracht in plaats van door je strot g...
Lees meer >

Edgar Smit  |  27-09-2004

Dit vind ik persoonlijk een van de betere seller films. Juist omdat hij niet de sullige en aandoenlijk cloeusau speelt, maar een heerlijk stompzinnige en naieve...
Lees meer >

Harry stadman  |  27-09-2004

Volgens mij heb ik deze film al eens op de tv gezien. is wel een leuke film. peter sellers staat altijd garant voor goede lach-momenten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.