Mean Season, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-09-2004

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Mean Season, The (DVD)
Samenvatting

Malcolm Anderson (Kurt Russell) is een uitgebluste journalist bij een krant in Miami, Forida. Hij heeft er een genoeg van en wil met zijn vriendin Christine (Mariel Hemmingway), die onderwijzeres is, ergens anders in een klein plaatsje bij een kleine lokale krant opnieuw beginnen. Zijn laatste artikel voor de Miami Herald gaat over de brute moord op een jong meisje. Dan wordt Malcolm op de redactie telefonisch benaderd door een man, die claimt de moordenaar van het meisje te zijn. Omdat de man bepaalde details weet, lijkt hij inderdaad de moordenaar te zijn. In overleg met de politie houdt Malcolm het contact met deze man, temeer daar hij zijn volgende slachtoffers bij Malcolm aankondigt. Dit kan niet voorkomen dat er meer moorden volgen. Uiteraard levert dit contact en zijn artikelen over de moorden in de krant veel publiciteit op. Malcolm raakt geobsedeerd door dit contact en de publiciteit en ziet zichzelf al de Pullitzer prijs winnen. Daarmee krijgt Malcolm meer aandacht in de pers dan de moordenaar en dat zint de moordenaar totaal niet. Dan krijgt Malcolm een afspraak met een man genaamd Alan Delour (Richard Jordan), die zegt te weten wie de onbekende moordenaar is.

Commentaar

Het verhaal van The Mean Season doet natuurlijk direct denken aan de ‘klassieker’ Se7en. Maar The Mean Season haalt absoluut niet het hoge niveau van deze film. De titel The Mean Season slaat op het jaargetijde waarin deze film zich afspeelt. Het jaargetijde waarbij Florida door menig storm of orkaan wordt geteisterd. Iets dat op dit moment ook weer in alle hevigheid het geval is. The Mean Season is gebaseerd op de bestseller roman ‘In the Heat of the Summer’ van John Katzenbach. Het intrigerende onderwerp van het verhaal is natuurlijk het ethische vraagstuk waar iedere journalist mee wordt geconfronteerd; de flinterdunne scheidslijn tussen objectief nieuws verslaan en de inmenging om zo nieuws te maken. Ondanks dat The Mean Season een tamelijk voorspelbare film en zeker geen cinematografisch hoogstandje is, weet de film wel een bepaalde mate van mysterie en spanning op te roepen. De onbekende identiteit van de moordenaar, waar je lange tijd slechts het silhouet van ziet draagt daar zeker toe bij. Naast hoofdrolspeler Kurt Russell, zijn nog twee acteurs die een verdienstelijke rol spelen. Ten eerste de in 1993 overleden acteur Richard Jordan, die schitterend de rol van Alan Delour speelt. En Andy Garcia als Ray Martinez, de openbare aanklager. Het is dankzij het goede spel van de spelers dat de film toch in bepaalde mate boeiend is, met name waar het gaat om de uitdieping van de spanningsvolle relatie tussen de journalist en de moordenaar.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 100 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8717438132709

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke beeldformaat van de film is 1.85:1, en zo staat ook anamorf op de DVD. Het beeld doet wat soft aan, waarbij scherpte en detaillering matig tot redelijk zijn. De kleuren van het beeld doen wat grauw aan, het contrast is redelijk goed. In het beeld is constant filmgrain aanwezig, dat soms duidelijk zichtbaar is. Edge enhancement is zo te zien niet toegepast. Het beeld is niet geheel vrij van incidentele spetters als gevolg van vuil of krasjes. De begintitels staan licht in het beeld te wiebelen (telecine wobble). De film is verdeeld in 17 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkelzijdig en enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een wat groot lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige mono soundtrack staat ook mono op de DVD. De soundtrack is een Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) soundtrack, waarbij het linker en rechterkanaal dezelfde informatie krijgt en zo ogenschijnlijk uit de centerspeaker komt. De film is voornamelijk dialoog georiënteerd, dus meestentijds ervaar je de monotrack niet als gemis. De filmgeluiden en de filmmuziek komen met een beperkt frequentiebereik uit de speakers. De totale soundtrack klinkt redelijk goed, waarbij het hoog ietwat gematteerd is met verder een voldoende aanwezig laag. Subwoofer en surrounds hebben deze film vrijaf gekregen. De dialogen klinken ten opzichte van de overige geluiden iets te zacht en zijn daardoor wat lastiger te volgen.

Extra's

De statische breedbeeld menuschermen zijn zonder achtergrondgeluid. Bij deze release wat kritiek op de menuschermen. De menukeuzen bestaan uit symbolen waarvan niet zo direct duidelijk is welke keuze erachter zit. Op deze DVD staan geen extra’s.

Conclusie

The Mean Season is een redelijk onderhoudende misdaadthriller. Kurt Russell speelt hierin een journalist die via de telefoon contact krijgt met een moordenaar die publiciteit zoekt. De man vertelt hem elke moord die hij gaat plegen. De journalist krijgt hierdoor veel belangstelling van zowel de politie als collega pers. Dat laatste zint de moordenaar niet, omdat de jounalist nu belangrijker is geworden dan hij.
Deze budgetuitgave van MGM heeft redelijke beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s heeft deze DVD niet.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  28-08-2007

The Mean Season (1985) Tijdens een stormachtige zomer wordt Miami opgeschrikt door een meedogenloze psychopaat die zijn bevrediging haalt uit de aandacht die de...
Lees meer >

steven van dijk  |  03-04-2005

Wat een matige recensie..a de film was er eerder dan seven dus kun je hem daarmee niet vergelijken..het was een spannende film vond ik er werd goed in geacteerd...
Lees meer >

Frank  |  25-09-2004

Zit er dan geen bijsluiter bij wat die icoontjes betekenen :?: :cry: Volgens mij niet en bij nieuwe MGM-DVD's wordt ook geen hoofdstukindeling vermeldt.
Lees meer >

martin  |  25-09-2004

Het lijkt erop dat MGM een nieuw beleid heeft m.b.t. tot de menu's. Verschrikkelijk die icoontjes, maar ik ben erachter gekomen dat meer nieuwe DVD's alleen maa...
Lees meer >

Frank  |  24-09-2004

Het lijkt erop dat MGM een nieuw beleid heeft m.b.t. tot de menu's. Verschrikkelijk die icoontjes, maar ik ben erachter gekomen dat meer nieuwe DVD's alleen maa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.