Brother Bear

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-09-2004

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Brother Bear (DVD)
Samenvatting

Heel vroeger, ten tijde van de laatste ijstijd, leeft de impulsieve jonge Kenai (Joaquin Phoenix) samen met zijn broers Sitka (D.B. Sweeney) en Denahi (Jason Raize) in een kleine Inuït leefgemeenschap. Kenai staat op het punt man te worden, een ceremonie waarbij hij een totem toegewezen krijgt. De totem is een gift van de Grote Geesten en zal hem gedurende zijn verdere leven leiden. Kenai krijgt de totem ‘Beer der Liefde’, wat tot hilariteit bij Denahi en teleurstelling bij hemzelf leidt. Teleurstelling omdat Kenai niks met liefde wil, hij wil een groot jager worden. En jagen gaat Kenai zeker. Want als Sitka door toedoen van een beer dodelijk verongelukt, gaat Kenai achter deze beer aan om hem te doden. Bij het gevecht met de beer op een hoge rotsberg, gebeurt er iets magisch. Kenai verandert daarbij in … een beer. Het is de geest van Sitka die Kenai heeft veranderd, om hem te straffen voor het doden van de moederbeer en Kenai te leren de wereld door de ogen van een beer te zien. Kenai moet nu oppassen voor zijn broer Denahi, die denkt dat hij de beer is de Kenai heeft gedood. Kenai kan de betovering verbreken op een plek waar ‘het licht de aarde raakt’. Als Kenai op pad gaat, vraagt hij aan de ruziënde elandbroers Rutt (Rick Moranis) en Tuke (Dave Thomas) de weg. Alleen zijn zij bang voor hem als beer. De kleine beer Koda (Jeremy Suarez) weet wel de weg, maar is zijn moeder kwijt en vraagt Kenai hem te begeleiden naar de zalmvallei. En zo gaat Kenai samen met Koda op weg naar de zalmvallei waar ook de berg is waar ‘het licht de aarde raakt’. Gaandeweg de reis leert Kenai een aantal waardevolle levenslessen en groeit de vriendschap tussen Kenai en Koda. Eenmaal aangekomen in de zalmvallei staat Kenai voor een moeilijke beslissing.

Commentaar

Na Brother Bear komt nog één ‘avondvullende’ animatiefilm, genaamd Home on the Range, en dan komt er (voorlopig) een einde aan de traditioneel gemaakte tekenfilm bij Disney. De 43ste Disney Classic Brother Bear is de laatste film die uit de bekende Disney tekenstudio in de Walt Disney World - MGM Theme Park in Orlando, Florida komt. Ondanks een groot aandeel computeranimaties, is de basis van deze 43ste Disney Classic gewoon ouderwets tekenwerk. Voor deze film heeft Disney een eeuwenoude legende weer tot leven gewekt. Uiteraard op de haar bekende wijze met een leuk verhaal, waarin de moraal, vriendschap en wijze levenslessen een prominente plaats hebben. Om het geheel te verluchtigen wordt de humor natuurlijk niet vergeten. En zoals gebruikelijk gebeurt dit met enkele hilarische karakters en grappige, soms spitsvondige, dialogen. In Brother Bear zorgen de elanden Rutt en Tuke voor deze hilarische humor. In de Nederlandse vertaling heten deze twee komische elanden Sam en Moes. Dat doet denken aan de bekende figuren in menig mop. In Duitsland heten de twee elanden trouwens Bennie en Björn, je weet wel… die van ABBA. Echt iets nieuws heeft het verhaal niet te bieden, het bekende Disney recept zit gewoon in een ander jasje. Maar het zit dan wel wederom in een bijzonder mooi vormgegeven Disney jasje. De animaties zijn weer schitterend gedaan. Zowel de sfeervolle achtergronden als de karakters zien er bijzonder fraai uit. De achtergronden zijn geïnspireerd op de landschappen van kunstenaar Albert Bierstadt. Disney baas Michael Eisner heeft een aantal werken van deze kunstenaar in zijn persoonlijke collectie. Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe knap de tekenaars de dieren allerlei menselijke trekjes en emoties mee geven. Wat ook niet echt nieuw is, is de muziek. Net als bij Tarzan (1999) heeft ook nu Phil Collins samen met componist Mark Mancina voor de vijf nieuwe liedjes en de muziek gezorgd. Qua stijl lijken deze liedjes erg op de muziek die Collins voor Tarzan heeft gemaakt. De song Look Through My Eyes was in Nederland al in een vroeg stadium te horen en scoorde goed in de hitlijsten.
Een andere bijzonderheid is het beeldformaat van de film. Voor het eerst heeft Disney twee verschillende beeldformaten in een tekenfilm gebruikt. Op soortgelijke wijze als in The Horse Whisperer begint de film in een ‘smal’ 1.85:1 beeldformaat. Vanaf het moment dat Kenai veranderd is in een beer, wordt het beeldformaat van de film veel breder, namelijk 2.35:1. Dit om te benadrukken dat Kenai als beer een bredere kijk op de wereld heeft. Helaas komt dit aspect op deze DVD release niet tot uiting, zoals je hieronder bij beeldkwaliteit kunt lezen. Als laatste… de aftiteling is ook het bekijken waard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 82 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875973529

Extra's

  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Koda's bloopers
  • Toelichting door Sam en Moes
  • Muziekvideo "Look Through My Eyes"
  • Berenlegendes
  • Geluiden maken - de Foley-studio
  • Het tekenproces
  • "Fishing Song"
  • "Transformation Song"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft Brother Bear twee beeldformaten. De film begint in het ‘smallere’ 1:85:1 formaat om na ongeveer 24 minuten over te gaan in het brede 2.35:1 beeldformaat. Onze Nederlandse DVD release van Brother Bear heeft niet dit oorspronkelijke beeldformaat. We hadden gehoopt dat Disney de fout die het twee jaar geleden maakte met de release van Atlantis – De Verzonken Stad, waarbij het brede 2.35:1 beeldformaat teruggebracht was naar een 1.33:1 pan & scan formaat, niet weer zou maken. Maar helaas, het lijkt er op dat Buena Vista/Disney het niet aandurft een tekenfilm te presenteren in een zeer breed beeldformaat waarbij op een breedbeeldtelevisie boven en onder zwarte balken zichtbaar blijven. De pijn is bij Brother Bear iets minder groot dan bij Atlantis – De Verzonken Stad, omdat de film nu in zijn geheel in het bekende 1.66:1 beeldformaat anamorf wordt getoond. Op breedbeeld televisies geeft dit dankzij de overscan een volledig beeldvullend breedbeeld zonder zwarte balken. Maar het betekent wel dat de film aan de zijkanten bijgeknipt is en we bijna 30% minder beeld hebben. Het beoogde effect van de filmmakers gaat hierdoor verloren, evenals een deel van de prachtig getekende beelden die hierdoor aan schoonheid en impressie verliezen. Bij wijze van uitzondering verwijzen wij graag naar de recensie van de Franse release van Brother Bear van onze Belgische collega Werner Peeters. In zijn recensie, die je hier kunt vinden, vind je screenshots die duidelijk maken hoe het beeld oorspronkelijk bedoeld is en wat daarvan op de DVD is overgebleven. Deze Franse release heeft wel het juiste beeldformaat. Praktijk is wel dat de meeste consumenten dit foutieve beeldformaat niet zal opvallen, alleen de ‘echte’ cinefiel en Disney liefhebber zal zich hierover opwinden.

Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn, die is verder prima. De prachtige sfeervolle tekeningen en de mooie en warme kleuren van de film komen prachtig tot hun recht. Het contrast, de scherpte van het beeld als ook de detaillering, alles ziet er uitstekend uit. Beeldongerechtigheden zitten niet in het beeld. Alleen edge enhancement is in heel lichte mate toegepast. Bij een presentatie in het juiste beeldformaat zouden we de beeldkwaliteit met een 9 hebben beoordeeld. Doordat het beeldformaat niet is zoals oorspronkelijk bedoeld, kunnen we het beeld geen voldoende geven en blijft de waardering steken bij een 5.
De film is verdeeld in 28 chapterstops. De laagwisseling zit precies op het punt dat het beeldformaat van de film zou veranderen, dus na 23½ minuut en is nauwelijks merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is goed leesbaar, maar staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Over de geluidskwaliteit kunnen we zeer positief zijn. Want Buena Vista / Disney heeft de immer aanwezige Franstalige track laten vervallen en trakteert ons op een zeer goed klinkende Engelstalige Dolby Digital 5.1 track (bitrate 448 kb/s) en ook nog eens op een DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s). Daarnaast is er natuurlijk de Nederlandse nasynchronisatie, ook in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De soundtrack klinkt uitstekend en heeft een mooi en zeer ruimtelijk klankbeeld. De lekker klinkende muziek van Mark Mancina komt mooi ruimtelijk uit alle speakers, evenals de songs van Phil Collins. De surroundspeakers worden intensief in split-surround (stereo) gebruikt voor omgevingsgeluiden en vele speciale effecten. Ook het LFE-kanaal wordt zeer intensief gebruikt voor een lekker krachtig laag.
De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal. Tussen de Engelse DD-track en de DTS-track zit maar weinig verschil in kwaliteit.
De Nederlandse nasynchronisatie is uiteraard, we zijn niet anders gewend bij Disney, prima gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek. Al maakt deze track iets minder indruk, wat veroorzaakt wordt door de lagere bitrate van het geluid. Maar het verschil met de Engelse DD track is niet zo groot. Alle drie tracks op deze DVD klinken prachtig.

Extra's

Zoals gebruikelijk bij Buena Vista / Disney start de DVD met een aantal promotie trailers van andere of komende DVD releases van Disney. Maar liefst negen verschillende reclamestukjes krijg je voorgeschoteld, waaronder iets over de aankomende release van Aladdin , Home on the Range en de SE versies van Bambi en Mulan. Wil je de trailers niet zien, dan gewoon even op de menutoets drukken.
De breedbeeld menu’s zijn filmgerelateerde animaties voorzien van achtergrondmuziek. Deze menu’s zijn naar keuze Engelstalige, Franstalig of Nederlands. De menu’s zijn tevens van begeleidend commentaar voorzien door de elanden Sam en Moes.
Tenzij anders vermeld, hebben alle extra’s DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s) en worden ze in 1.33:1 beeldformaat gepresenteerd. De extra’s zijn gedeeltelijk Nederlands gesproken of Nederlands ondertiteld.

Koda’s Bloopers (3 min)
Evenals bij de Pixar films het geval was, heeft Disney nu ook de bloopers geïntroduceerd bij de tekenfilm. Leuk. Beeldformaat is 2.35:1 (!) niet anamorf, Nederlands gesproken.

Toelichting van Sam en Moes
Een bijzonder audiocommentaar gegeven door de elanden Sam en Moes in de personen van Rick Moranis en Dave Thomas. Evenals in de film het geval zorgen zij voor een komisch commentaar. Alhoewel… na verloop van tijd wordt het wel wat irritant. Nederlands ondertiteld.

Muziekvideo “Look Through My Eyes” (4 min)
De bekende muziekvideo met Phil Collins. Beeldformaat 1.78:1 niet anamorf, geluid is DD5.1 (384 kb/s).

Brother Bear spellen
Met een tweetal spelletjes voor de jeugd, alles Nederlands gesproken:
Bottenpuzzel
Waarin botjes in een voorbeeldfiguur moeten worden gepast.
Onthul jouw totem
Aan de hand van meerkeuzevragen wordt bepaald welke totem bij jou hoort.

Berenlegendes
Met als subtitel ‘Verhalen van de indianen’. Enkele berenverhalen worden verteld aan de hand van grottekeningen. Nederlands gesproken.

Geluiden maken – De Foley Studio (3 min)
Jeremy Suarez (Koda) legt uit hoe geluidseffecten aan de film worden toegevoegd. Nederlands gesproken.

Het tekenproces (10 min)
Twee animatoren vertellen meer over het tekenproces en hoe de karakters tot stand komen.

Niet eerder vertoonde scènes (11 min)
Met vervolgkeuzen waarbij je drie niet gebruikte scènes kunt zien. Regisseurs Aaron Blaise en Robert Walker geven een korte uitleg. Scènes zijn in 2.35:1 (!) niet anamorf beeldformaat. Er is ook een Alles spelen optie. Nederlands ondertiteld.

”Fishing Song” (4 min)
Een niet gebruikte song, met een korte introductie door Phil Collins. Bij de song zie je ruwe storyboardtekeningen. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

”Transformation Song” (2½ min)
De song gebruikt bij de transformatie, teksten zijn in Inuït. De song wordt gezongen door een Bulgaars vrouwenkoor. De Engelse teksten van Phil Collins staan onderin beeld. Beeldformaat van de film is 1.85:1 niet anamorf.

Conclusie

Brother Bear is wederom een erg leuke Disney Classic. Het verhaal is gebaseerd op oude mythen; een verhaal over een jongen die een man werd door een beer te worden. Met natuurlijk weer mooie sfeervolle tekeningen, leuke karakters, humor, wijze levenslessen en nieuwe liedjes van Phil Collins. Alles bij elkaar weer een geslaagde Disney animatiefilm.
De film is door Buena Vista / Disney met prima kwaliteit op de DVD gezet. Op de kwaliteit van het beeld is niets aan te merken, behalve dat het beeldformaat helaas niet is zoals oorspronkelijk bedoeld en in de bioscoop getoond. Bij het geluid is keuze uit een Dolby Digital en een DTS track, beide van zeer hoge kwaliteit. De toegevoegde extra’s vormen een leuke of informatieve aanvulling en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling of een voice-over.
Het merendeel van het Disney kopende publiek zal het probleem met het beeldformaat nauwelijks opvallen en vinden de aanwezigheid van de Nederlandse nasynchronisatie belangijker. De echte cinefiel of Disney liefhebber doet er goed aan te kijken naar de Franse release, die wel het correcte beeldformaat heeft. Je moet dan wel de Engelse DTS track en natuurlijk de Nederlandse nasynchronisatie missen.

Laatste reacties

Richard B.  |  07-05-2008

Ik heb inmiddels de Franse editie, en ik moet zeggen dat het toch echt wel jammer is dat de NL-editie niet de originele aspect ratio's heeft. Ik heb de indruk d...
Lees meer >

Frank  |  30-09-2006

Laat me even mijn voorspellende gaven gebruiken: 'Deze titels staan niet in de planning heruitgebracht te worden.' Please prove me wrong. Zo'n reactie verwac...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  30-09-2006

Ik heb daarnet nog een mailtje naar Buena Vista Nederland gestuurd over een mogelijke re-release van Brother Bear, Sleeping Beauty en Atlantis. Over een DTS tr...
Lees meer >

Nandor  |  30-09-2006

Laat me even mijn voorspellende gaven gebruiken: 'Deze titels staan niet in de planning heruitgebracht te worden.' Please prove me wrong.
Lees meer >

Lagomorph  |  30-09-2006

Ik heb daarnet nog een mailtje naar Buena Vista Nederland gestuurd over een mogelijke re-release van Brother Bear, Sleeping Beauty en Atlantis. Over een DTS tr...
Lees meer >

Werner  |  10-03-2005

Wij hebben hier nu eenmaal afgesproken onder de recensenten dat een DVD op DVD.nl puntenaftrek krijgt voor de beeldkwaliteit als de DVD niet in zijn oorspronkel...
Lees meer >

druppelstop  |  09-03-2005

@oakey: The lion King en Tarzan zeker ja! Vooral de sidekicks van de hoofdfiguur zijn een beetje voorspelbaar aan het worden. De muziek is ook een beetje te he...
Lees meer >

Oakey  |  07-03-2005

en nu ff over de film zelf: een flinke herhalings oefening van disney. Helaas. Hoezo? Deed het verhaal je soms denken aan Bambi/The Lion King/Tarzan/The emp...
Lees meer >

druppelstop  |  06-03-2005

en nu ff over de film zelf: een flinke herhalings oefening van disney. Helaas.
Lees meer >

rkrijger  |  20-10-2004

Uiteraard goed dat leden zo nu en dan eens kritische vragen stellen. Dat maakt het hier inderdaad minder saai./quote] Slotaccoord: ik ben het er mee eens dat...
Lees meer >

Nathan Strik  |  20-10-2004

Een voordeel van het knippen is dat ik op mijn 16x9 TV geen randen meer zie... Dat wordt niet genoemd... Kijk, dat zien wij dus weer niet als voordeel. ;) E...
Lees meer >

rkrijger  |  20-10-2004

Volgens mij is het hier de standaard om niet-originele beeldformaten te bestraffen. Inderdaad. Dat zei Nathan ook al. Wel vind ik het lastig te rijmen dat ik...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  20-10-2004

Nog even dit: het is 100% belachelijk dat er puntenaftrek heeft plaatsgevonden op het gebied van beeldkwaliteit omdat er stukken beeld niet te zien zijn. Vo...
Lees meer >

rkrijger  |  20-10-2004

Dat jij dat belachelijk vind kan mij (en de lezers die dit wél een belangrijk issue vinden) eerlijk gezegd niet schelen. ;) Gelukkig maar. Maar ik hoop dat j...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  20-10-2004

Absoluut een mooie classic! Het wisselende beeldformaat voegt echt iets toe en is daarom een must!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 105
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.