Miniserie Marathon - Oorlog

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-09-2004

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Miniserie Marathon - Oorlog (DVD)
Samenvatting

Bridge Entertainment heeft vier TV miniseries, die eerder als losse edities zijn uitgebracht, samengebracht in één verzamelbox onder de naam Miniserie Marathon. In deze box vier series met de Tweede Wereldoorlog als onderwerp.

Haven (176 min)
In 1944 besluit de Amerikaanse president Roosevelt dat Amerika 1000 Joodse vluchtelingen uit de Nazi concentratiekampen zal opvangen. Haven vertelt het waargebeurde verhaal over Ruth Gruber (Natasha Richardson), een Joods-Amerikaanse vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse zaken, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Italië gaat om een groep van 1000 Joodse vluchtelingen uit de concentratiekampen mee te naar een veilige haven in Amerika. De reis over de Atlantische Oceaan is turbulent en gevaarlijk, waarbij het militaire schip regelmatig onder vuur van de Duitsers komt te liggen. Ook de Amerikaanse bemanning gedraagt zich tegenover de Joden vijandig en afwijzend. Bij aankomst in Amerika blijkt het Joodse onderkomen een angstwekkende gelijkenis te hebben met de concentratiekampen die ze net hebben verlaten. Er ontstaat paniek als het erop lijkt dat ze hun ergste nachtmerrie weer herbeleven op Amerikaanse bodem.

The Man Who Lived at the Ritz (185 min)
De Amerikaan Philip Weber (Perry King) woont al jaren als gast van het prestigieuze Ritz Hotel in Parijs. Nabij het hotel heeft hij een atelier waar hij schildert, niet alleen stillevens maar ook modellen. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt het Ritz hotel door de Duitsers geconfiskeerd en gebruikt als belangrijke basis. Niemand minder van Herman Goering (Joss Ackland), Duitsland’s tweede man, neemt zijn intrek in het hotel. Philip probeert als Amerikaan neutraal te blijven, maar houdt dat niet lang vol. Hij wordt door Goering gebruikt als kunstexpert. Vanwege deze positie dichtbij Goering is Philip interessant voor het Franse verzet, die hem benaderd in de persoon van de aantrekkelijke Martine Fauvet (Sophie Barjac).

Commentaar

Nuremberg (177 min)
Mei 1945, Duitsland is verslagen en ligt grotendeels in puin. Hitler heeft zelfmoord gepleegd in zijn Berlijnse bunker. De geallieerden nemen andere kopstukken, waaronder reichsmarschall Hermann Goering (Brian Cox), gevangen. In Amerika krijgt de Amerikaanse opperrechter Robert Jackson (Alec Baldwin) van de Amerikaanse president, via Sir David Maxwell-Fyfe (Christopher Plummer), de opdracht om de Duitsers te berechten voor hun gruwelijk oorlogsmisdaden. Onder zijn leiding wordt in het gerechtsgebouw in Duitse plaatsje Nuremberg voor het eerst in de geschiedenis een oorlogstribunaal ingericht. Jackson en zijn team, waaronder de knappe secretaresse Elsie Douglas (Jill Hennessy), selecteren 21 Duitse kopstukken die ieder een verschillende rol hebben gespeeld in de oorlog, voor het oorlogstribunaal. Vier rechters, afkomstig uit Amerika, Groot Brittanië, Frankrijk en Rusland, buigen zich over de bewijzen die Jackson, in de rol van hoofdaanklager, presenteert in het proces van de eeuw.

Hiroshima (178 min)
Harry S. Truman (Kenneth Welsh) wordt na de dood van president Roosevelt direct geïnstalleerd als de nieuwe president. En daarmee ook met het grote vraagstuk van de Tweede Wereldoorlog over het wel of niet inzetten van de atoombom tegen Japan. Een beslissing die het verschil kon maken in de oorlog maar ook in het leven van duizenden mensen. Ook aan Japanse zijde, bij keizer Hirohito (Naohiko Umewaka) en zijn Samurai generaals is twijfel over zich over te geven of door te vechten tot het bittere eind. Dan neemt Truman, onder enorme druk, in augustus 1945 de beslissing die voor eeuwig de wereld zou veranderen.


Alle vier bovenstaande films zijn Amerikaanse topproducties van grote televisienetwerken zoals Hallmark Entertainment. Afhankelijk van land van uitzending zijn deze miniseries in 2 of 4 delen op de televisie uitgezonden. Alle vier films behandelen een aspect van de Tweede Wereldoorlog en zijn gedramatiseerde versies van waar gebeurde verhalen. Verhalen waarin de gruwelen van de tweede wereldoorlog ondubbelzinnig naar voren komen. Iedere miniserie is een kwalitatief hoogstaande topproductie, met bekende filmsterren, uitstekende regisseurs en grootse decors de sfeer uitademen van een grote bioscoopfilm.
De vier films zijn verpakt in een Double Scanova Keep Case. Door een handig wijze van opbergen, waarbij twee DVD’s gedeeltelijk over elkaar heen liggen, passen vier DVD’s in deze box. Nadeel is dat je eerst de bovenste DVD eruit moeten halen als je net de onderste DVD wilt bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog, TV
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 720 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983470743

Extra's

  • Biografieen
  • Fotogalerij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bedoeld voor televisie zijn de series fullframe op 35 mm opgenomen en worden gepresenteerd in het standaard 4:3 televisieformaat. Bij Nuremburg hebben we lichte twijfel over het juiste beeldformaat, waar de regio 1 uitgave in breedbeeld is. Maar het beeld geeft nauwelijks het gevoel aan de zijkanten ‘gecropt’ te zijn. De beeldkwaliteit ziet er gemiddeld genomen redelijk goed uit. Kleuren zien er natuurlijk uit en met het contrast zit het wel goed. Bij Haven ziet het beeld er scherp en gedetailleerd uit, waarbij wel lichte edge enhancement is toegepast. Bij Nuremberg heeft het beeld een wat tegenvallende scherpte waarbij vooral de detaillering tegenvalt. Bij The Man Who Lived at the Ritz en Hiroshima is het beeld soft en iets minder gedetailleerd. Bij Hiroshima is dit bewust, omdat deze miniserie het karakter van een documentaire heeft. Ook het kleurenpalet van Hiroshima is sterk aangepast, waarbij het beeld sepia gekleurd is. Beeldruis is in alle gevallen in lichte mate aanwezig. De beelden zijn vrij van beeldbeschadigingen of andere ongerechtigheden, behalve natuurlijk waar gebruik is gemaakt van archiefmateriaal.
De lange series zijn elk slechts verdeeld in 8 chapterstops, een beetje weinig. Elke DVD is van het type DVD-9, (dubbellaags), die laagwisseling is in alle gevallen netjes weggewerkt. De ondertiteling is wit en is goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Met uitzondering van Hiroshima hebben de miniseries een Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s). Bij Haven en Nuremberg loont het de moeite om de Dolbly ProLogic decoder in te schakelen. Hoewel deze soundtracks niet surround geflaged zijn, heb je dan wel een goed klinkende surroundgeluid. Zowel muziek en filmgeluiden winnen dan aan ruimtelijkheid. Bij The Man Who Lived at the Ritz is dit effect van de ProLogic decoder veel minder en blijft meer een stereokarakter houden. In alle gevallen is de detaillering van het hoog prima. Ook is er voldoende laag aanwezig. Stemmen zijn in alle gevallen prima te volgen.
Hiroshima heeft verrassend genoeg een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack. De hoes maakt hiervan geen melding. Ook hier een goed klinkende geluidstrack, waarbij het geluidsbeeld nadrukkelijk op de frontspeakers is gericht. De achterspeakers doen heel subtiel mee. Het LFE kanaal wordt wel enkele momenten gebruikt.

Extra's

De menu’s zijn statische plaatjes in 4x3 standaard beeldformaat zonder achtergrondgeluid. Uiteraard is door de lange speeltijd van de extra’s nauwelijks ruimte voor extra’s. Een paar kleine extra’s zijn er toch. Op de DVD van Haven staat een uitgebreide Nederlandstalige biografie van Ruth Gruber en een fotogalerij met enkele foto’s uit de film. Op de DVD van The Man Who Lived at the Ritz staat een Nederlandstalige biografie van Joss Ackland. Op de DVD van Nuremberg staan geen extra’s. Op de DVD van Hiroshima staat een Nederlandstalig historisch overzicht genaamd Hiroshima – The Story en een fotogalerij met enkele foto’s uit de film.

Conclusie

Bridge Entertainment heeft vier miniseries bedoeld voor televisie uitgebracht in een verzamelbox genaamd Miniserie Marathon. De hier besproken box bevat vier miniseries waarbij een aspect van de Tweede Wereldoorlog wordt behandeld, elk gebaseerd op ware gebeurtenissen. Elke miniserie heeft een speeltijd van 3 uur. De miniserie Haven is het gedramatiseerde verhaal van een Amerikaanse vrouw die 1000 Joodse vluchtelingen naar Amerika haalt. In The Man Who Lived at the Ritz raakt een Amerikaan tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs vestrikt in het web van Reichsmaarschalk Hermann Goering en het Franse verzet. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het eerste oorlogstribunaal gehouden in Nurmenberg, waarbij diverse Duitse kopstukken werden veroordeeld voor hun oorlogsmisdaden. En Hiroshima verteld in documentairevorm de verschrikkelijke beslissing die de wereld voorgoed zou veranderen, het inzetten van de atoombom tegen Japan. Iedere miniserie is een kwalitatief hoogstaande topproductie.
Beeldkwaliteit is in alle gevallen redelijk goed, evenals het geluid. Extra’s beperken zich tot een enkele biografie en twee kleine fotogalerijen. Gezien de hoge kwaliteit van de series en de lage prijs van de box is dit een aanrader.

Laatste reacties

Pieter Kleine  |  21-09-2004

De serie Nuremberg heb ik. Persoonlijk vond ik het een goede serie.
Lees meer >

Sneaker  |  21-09-2004

Lijk me op zich een aardige box,als ik hem tegen kom rond de 10 euro misschien dat ik hem dan wel aanschaf al ben ik niet zo gek op die boxen. Voor rond die ...
Lees meer >

HiddeV  |  21-09-2004

zijn er nog meer mensen die de mening van Arnold delen dat dit goede miniserie's zijn?
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  21-09-2004

Lijk me op zich een aardige box,als ik hem tegen kom rond de 10 euro misschien dat ik hem dan wel aanschaf al ben ik niet zo gek op die boxen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.