Four Weddings and a Funeral (SE)

Recensent:
Alexander de Mol
21-09-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Four Weddings and a Funeral (SE) (DVD)
Samenvatting

Charles (Hugh Grant) is altijd de ceremoniemeester maar nooit de bruidegom. Vastbesloten om ook maar ieder spoor van verplichting te vermijden, is deze knappe Engelse gentleman een notoire telaatkomer op iedere bruiloft. Maar vandaag overtreft hij zichzelf, hij vergeet niet alleen de ring maar vangt ook een glimp op van het meisje van zijn dromen! Gefascineerd door Carrie (Andie MacDowel) - een zwoele Amerikaanse schoonheid - verlaat Charles het feest. Wanneer hij haar steeds, bij allerlei ceremonies tegen het lijf loopt, kan zelfs een verstokte vrijgezel als Charles zich niet langer tegen het onvermijdelijke verzetten. Hij is van plan om de grote sprong te wagen en dan ontdekt hij dat Carrie er ook klaar voor is om zich in het huwelijk te storten, echter met een andere man!

Commentaar

De film was een onverwacht groot succes en zorgde er mede voor dat de Britse cinema weer voor vol werd aangezien na jaren van misère. Geheel onverwacht sleepte Four Weddings and a Funeral zelfs een Oscar-nominatie in de wacht voor Beste Film. Het succes van de film is misschien wat moeilijk te verklaren aangezien het verhaal niet heel speciaal is, de grappen aardig maar niet om je te bescheuren en het geheel wel wat lang is voor een dergelijke film. Een groot deel van het succes is toe te schrijven aan de acteerprestaties.
Four Weddings and a Funeral betekende de doorbraak voor Hugh Grant. De ietwat onrustige, van droefogen voorziene Engelsman neemt de film op sleeptouw. Zijn inmiddels beproefde stuntelige acteerstijl weet precies de snaar te raken die je bij een rol als die van Charles zou verwachten. Althans, die indruk laat Grant achter en dat is op zich een verdienste. Het is alleen jammer dat hij sindsdien in filmprojecten vooral dezelfde stuntelige Engelsman is gaan uithangen. Andie MacDowell speelt op verdienstelijke wijze de rol van de Amerikaanse Carrie. Het schijnt dat MacDowell overigens pas twee weken voor aanvang van de opnames aan de cast is toegevoegd omdat keus nummer één afhaakte.
De Britse formatie Wet Wet Wet scoorde destijds een wereldhit met de titelsong ‘Love Is All Around’. Helaas is op deze DVD geen plaats ingeruimd voor de videoclip.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1994
Speelduur: 113 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626025009

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Theatrical trailer
  • Promotional Spots
  • Behind The Scenes Photogallery
  • Audiocommentaar Mike Newell, Duncan Kenworthy en Richard Curtis
  • Four Weddings And A Funeral in the Making
  • The Wedding Planners
  • Two Actors and a Director

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer van Four Weddings and a Funeral heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en is speciaal voor het tienjarig jubileum opnieuw onder handen genomen. De transfer maakt op enkele punten na een goede indruk. Op de beeldscherpte is over het algemeen weinig aan te merken, vooral close ups kennen een prima detaillering. Sporadisch is wel sprake van een licht bijeffect (lichtgekleurde rand om objecten) van kunstmatige verscherping. In een aantal scènes is lichte ‘filmgrain’ aanwezig, maar dit werkt geenszins storend. De ondertiteling is goed leesbaar en netjes geplaatst in het beeld. Four Weddings and a Funeral is opgedeeld in 32 chapterstops. De beeldkwaliteit is er zeker op vooruit gegaan.

Geluidskwaliteit

De eerste uitgave van Four Weddings and a Funeral was voorzien van een Dolby Digital 2.0 surround geluidsspoor. Gelukkig is voor deze speciale editie de originele Dolby stereotrack opgewaardeerd tot een volwaardige Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). Nu klinkt dat volwaardige misschien wat overtrokken aangezien het overgrote deel van de activiteit van het geluid zich in het voorste gedeelte van de speakeropstelling afspeelt. De stemmen komen uitstekend verstaanbaar en zonder verstoring uit het centerkanaal. Hoewel de track verder geen echt indrukwekkende dynamiek tentoonspreidt en veelvuldig gebruik van de surroundkanalen achterwege laat, worden zowel de surroundkanalen als het LFE-kanaal op gepaste wijze gebruikt.

Extra's

De menuschermen zijn prachtig in de stijl en sfeer van de film (romatische uitstraling) geanimeerd. Deze (SE) bevat een aantal onderhoudende extra’s, in tegenstelling tot de eerdere (vanilla) uitgave van de film. Daarbij zijn de extra’s keurig netjes voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Disc 1

Audiocommentaar
Het audiocommentaar op deze DVD wordt verzorgd door regisseur Mike Newell, producer Duncan Kenworthy en scenarist/co-producer Richard Curtis. De heren zijn onlangs bijeen geroepen om deze DVD uitgave, welke vanwege de tiende verjaardag van Four Weddings and a Funeral is verschenen, te voorzien van de nodige informatieve teksten. En in dat opzicht worden we niet teleurgesteld. De mannen genieten bij het opnieuw bekijken van de film en vertellen er lustig op lus. We krijgen allerhande informatie over de cast, de beperkte tijd en middelen (omstreeks $6 miljoen) waarmee de film is gemaakt, de locaties en meer. Een audiocommentaar zoals het hoort.

Disc 2

Four Weddings And A Funeral in the Making (7:44 min)
Een korte ‘Making Of’ met een promotioneel karakter zoals je wel vaker ziet. Kortom, de nodige lofuitingen aan het adres van cast en crew en dit afgewisseld met beelden uit de film.

The Wedding Planners (29:48 min)
In deze speciaal voor de ‘10th Anniversary’ DVD uitgave van Four Weddings and a Funeral opgenomen feature worden we getrakteerd op interviews met Richard Curtis, regisseur Mike Newell, producer Duncan Kenworthy, Hugh Grant, Andie MacDowell, Simon Callow. De interviews worden ondersteund door beelden uit de film. Ondanks dat deze wat overlap vertoont met de commentaartrack is dit een informatieve feature die de moeite van het bekijken zeker waard is.

Two Actors and a Director (5:40 min)
Mike Newell geeft onder andere aan dat Hugh Grant voor hem de onbetwiste keuze was om de rol van Charles te vertolken, ondanks dat vele grote acteurs auditie deden voor de rol. Hij is nog steeds onverdeeld enthousiast over het in de film geleverde werk van Hugh Grant. Grant vertelt zelf onder andere een leuke anekdote over de auditie en Andie MacDowell zegt dat ze graag nog eens een dergelijke rol zou willen spelen omdat ze een bijzonder leuke tijd heeft gehad tijdens de opnamen.

Deleted Scenes (10:23 min)
Onderstaande verwijderde scènes zijn individueel te bekijken of allemaal achter elkaar met daarbij de keuze om dit eventueel te voorzien van commentaar van producer Duncan Kenworthy.
- The Wedding Line
- The Novice Priest
- The Deaf Father
- The Friends
- The Kiss

Promotional Spots
Twee korte filmpjes van Hugh Grant (0:35 min) en Andie MacDowell (1:13 min) waarin beiden op ludieke promotie maken voor Four Weddings and a Funeral. De filmpjes komen uit het archief en zijn nooit ingezet in de promotiecampagne. Dit valt op te maken uit het begeleidende filmpje (1:39 min) waarin producer Kenworthy een toelichting geeft.

Behind the Scenes Photogallery (1:36 min)
Een korte slideshow met een dertigtal foto’s welke op de set zijn genomen.

Theatrical Trailer (2:01 min)
De originele bioscooptrailer met voor aanvang een heerlijk authentiek gewiebel van het Polygram-intro.

Conclusie

Four Weddings and a Funeral was een onverwacht succes en zorgde ervoor dat de carrière van de onbekende Hugh Grant werd gelanceerd. En dat terwijl de film eigenlijk ten aanzien van de meeste aspecten niet eens zo heel vernieuwend of origineel is. Het is wat mij betreft vooral de manier waarop vooral Grant zich presenteerde wat ervoor heeft gezorgd dat deze Britse film een bijzondere plaats heeft veroverd.
Deze speciale editie, die samenvalt met het tienjarig jubileum van Four Weddings and a Funeral, is keurig verzorgd en een hele verbetering ten opzichte van de eerdere uitgave. De beeldkwaliteit is enorm verbeterd (nu wel anamorf) en ook het geluid heeft een verbetering ondergaan. De DVD bevat ook een aantal aardige extra’s, al is in dit opzicht helaas niet alles uit de kast gehaald. Maar ook op dit vlak is een enorme progressie geboekt. De liefhebbers van deze Britse succesfilm uit de jaren ‘90 hoeven dan in onze ogen daarom dan ook niet te twijfelen over het vervangen van hun oude versie.

Laatste reacties

Richard B.  |  02-10-2004

Ik weet dat de distributierechten wat ingewikkeld lagen bij deze, maar ik vind het toch een beetje uitmelken. Ieder van de drie partijen die op een gegeven mom...
Lees meer >

Harry stadman  |  02-10-2004

Tja een kwestie van smaak denk ik: Notting Hill & Love actually zijn van dezelfde makers en met dezelfde acteur. FWAOF is scherper. Amelie kan je niet vergel...
Lees meer >

chimera01  |  02-10-2004

Tja een kwestie van smaak denk ik: Notting Hill & Love actually zijn van dezelfde makers en met dezelfde acteur. FWAOF is scherper. Amelie kan je niet vergel...
Lees meer >

freaky  |  02-10-2004

Heb hem vorige week gekocht en gisteren bekeken, maar zo goed vind ik hem niet. Vind hem vrij saai en altijd hetzelfde die trouwfeesten. Geef mij maar Notting H...
Lees meer >

Harry stadman  |  22-09-2004

Deze film is zo'n zeldzame film die je keer na keer kunt zien en leuk blijft. Als romantische film welhaast onnavolgbaar, degene die deze film niet kan waarder...
Lees meer >

chimera01  |  22-09-2004

Deze film is zo'n zeldzame film die je keer na keer kunt zien en leuk blijft. Als romantische film welhaast onnavolgbaar, degene die deze film niet kan waarder...
Lees meer >

Mark_vdH  |  22-09-2004

Een weliswaar niet-zo'n-groot-probleem, maar wel een dat me meer en meer irriteert is het feit dat MGM de titels uit hun films verwijdert en vervangt door (gege...
Lees meer >

TheGodfather  |  22-09-2004

Ga deze denk ik wel halen, vooral omdat er nu wel es leuke extra`s bijzitten. ben benieuwd naar de commentaartrack
Lees meer >

Surya  |  21-09-2004

Leuke, maar heel forgettable film...
Lees meer >

Hrodbern  |  21-09-2004

Het lijkt of er de laatste tijd meer nieuwe uitgaven dan nieuwe films uitkomen?! Maar deze zal ook ongetwijfeld in mijn collectie belanden, absolute topfilm....
Lees meer >

Werner  |  21-09-2004

Dit is dus al de derde versie, na de pan & scan-versie van Polygram en de vorige, in de bespreking gerefereerde, niet-anamorfe versie. Ik weet dat de distributi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 134
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.