Missing, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-08-2004

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Missing, The (DVD)
Samenvatting

In 1885 in New Mexico, het geïsoleerde en woeste westen van Amerika, woont Maggie Gilkeson (Cate Blanchett) samen met haar twee dochters Lily (Evan Rachel Wood) en Dot (Jenna Boyd). Naast dat Maggie de mensen als arts helpt, runt zij samen met Brake Baldwin (Aaron Eckhart) een veeranch, waarbij ze ook nog worden geholpen door Emiliano (Sergio Calderón). Alhoewel niet getrouwd, heeft Maggie met Brake een heimelijke intieme relatie. Op een dag komen Emiliano en Brake een vreemdeling tegen die medische hulp nodig heeft. Het is Samuel Jones (Tommy Lee Jones), een man die als Chiricahua indiaan door het leven gaat, maar feitelijk een blanke man is. Maggie reageert heftig afwijzend op zijn aanwezigheid en wil hem zo snel mogelijk weer weg hebben. Het blijkt haar vader te zijn, die het gezin in vroege dagen verlaten heeft om zich bij de Indianen te vestigen. Iets dat Maggie haar vader nooit vergeven heeft. Na medische hulp wordt Samuel dan ook weggestuurd. De volgende dag gaan Brake, Emiliano tezamen met Lily en Dot in het land de koeien brandmerken. Maggie wordt ongerust als zij ’s avonds niet terugkeren en gaat de volgende vroege ochtend op onderzoek uit. Zij vindt alleen Dot terug, Lily blijkt te zijn ontvoerd door een Indiaan. Brake en Emiliano zijn door deze Indiaan op gruwelijke wijze vermoord. Alhoewel Maggie direct aan haar vader denkt, blijken de daders een groep Apache indianen te zijn, die moordend door de omgeving trekken en daarbij jonge vrouwen ontvoeren met het doel deze vrouwen te verkopen in Mexico. Omdat het leger geen hulp kan bieden, gaat Maggie samen met Dot en haar vader op zoek naar Lily. De indiaan (Eric Schweig) blijkt een ‘brujo’ (heks) te zijn, die over sterke magische krachten beschikt. Hij en zijn wrede groep trekken moordend rond en kidnappen daarbij nog meer jonge vrouwen. Maggie en haar vader raken verwikkeld in een race tegen de klok om de gewetenloze kidnappers in het halen voordat deze de Mexicaanse grens zullen bereiken….

Commentaar

Regisseur/producer Ron Howard heeft samen met producer Brian Gazer de laatste jaren prachtige films afgeleverd. Denk hierbij aan Apollo 13 (1995) met Tom Hanks, Ransom (1996) met Mel Gibson en het recentere A Beautiful Mind (2001) met Russell Crowe. Bij al deze films leverde meestercomponist James Horner een sublieme soundtrack af. Tezamen heeft dit duo trouwens nog meer films gemaakt, zoals EdTV (1999) met Matthew McConaughey en How the Grinch Stole Christmas (2000).
Met The Missing heeft het trio Howard, Gazer en Horner wederom een zeer mooie film afgeleverd. The Missing is gebaseerd op de roman The Last Ride van Thomas Eidson, waarbij Ken Kaufman (o.a. Space Cowboys ) het script voor de film heeft geschreven. Kenmerkend voor de films van Howard zijn de aandacht voor en goede uitwerking van de karakters en het zeer sfeervol neerzetten van een specifiek thema of tijdsbeeld. Bij de laatste film neigt Howard daarbij wel naar het te sentimentele. Al deze aspecten zijn ook terug te vinden in zijn laatste film The Missing. Ook hier zeer sfeervolle beelden, alles op locaties opgenomen in New Mexico. Sterke uitwerking van de karakters, met enerzijds de verstoorde relatie tussen vader en dochter en anderzijds de rol van Cate Blanchett als sterke, onafhankelijke vrouw. De ontvoering door indianen en de daaropvolgende zoektocht hebben als thema enige gelijkenis met de western The Searchers (1956), waarin John Wayne op zoek gaat naar zijn nicht, die door Indianen is gekidnapt. Ook hier een moeizame relatie, want Wayne wordt hierbij geholpen door een andere Indiaan, die hij eigenlijk haat. Verdere vergelijking tussen deze films houdt hierbij ook op.
Evenals bij A Beautiful Mind neigt Howard ook bij The Missing naar een iets te sentimenteel einde. Je moet dit voor jezelf maar eens bekijken en beoordelen. De bekende filmcriticus Robert Ebert van The Chicago Sun-Times heeft weinig goede woorden over voor de film, waarin hij met name het realiteitsgehalte sterk in twijfel trekt. Persoonlijk vind ik de film wel realistisch genoeg overkomen, waarbij je er natuurlijk altijd rekening mee moet houden dat het een film is, gebaseerd op een fictief verhaal.
Acteur Val Kilmer woont zelf op een ranch in New Mexico en speelt daarom in de film ook een kleine rol. Hij is kort te zien als luitenant Jim Ducharme, die geen tijd heeft om Maggie te helpen. De nu 11-jarige Jenna Boyd, die de rol van Dot speelde, heeft voor haar rol de Young Artist Award gewonnen. Ook haar medespeelster Evan Rachel Wood, die haar ontvoerde zuster Lily speelt, was genomineerd voor deze prijs.

Columbia heeft The Missing in de PAL regio (regio 2 en 4) uitgebracht op een enkele disc, waarbij de film vergezeld gaat met een redelijk aantal goede extra’s. Deze release is onderwerp van deze bespreking en zoals je hieronder kunt lezen is het een nette release, waar op technisch vlak weinig op aan te merken is. Toch een gevoel van tekort komen, want in de Amerikaanse regio (regio 1) is de film uitgebracht als een 2-disc special edition. Waarbij de film op de eerste disc staat en een uitgebreider aantal extra’s op de tweede disc.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller, Western
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 131 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609964189

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Fotogalerie
  • Bloopers
  • Alternatieve eindes
  • Documentaires van Ron Howard
  • Korte filmpjes van Ron Howard

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het brede beeldformaat 2.40:1 anamorf op de DVD. Een uitstekende transfer die het sfeervolle brede panorama beeld van cameraman Salvatore Totino prachtig weergeeft. Het beeld is stylistich aangepast om het kille, onherbergzame karakter extra te accentueren, iets dat op deze transfer ook goed tot uitdrukking komt. De kleuren ook zeer natuurlijk en prima verzadigd, het contrast is ook prima in orde. Scherpte en detaillering zijn beide ook zeer goed. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. Een nieuwe film als deze heeft uiteraard geen ongerechtigheden als vuil of beschadigingen in het beeld.
De film is verdeeld in 28 chapterstops. De laagwisseling is kort merkbaar, maar niet storend. De ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s). Ook de kwaliteit van de soundtrack is uitstekend. Alle speakers worden intensief gebruikt, de surroundspeakers worden zeer intensief in split-surround gebruikt. Hierdoor ontstaat een zeer ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld met veel richtingsgevoel, waarbij vooral opvalt hoe natuurlijk de soundtrack klinkt. De bijzonder mooie en sfeervolle soundtrack van componist James Horner komt hierbij ook uitstekend tot zijn recht en klinkt ook zeer ruimtelijk. In de soundtrack een ruim aanwezig laag, waarbij het LFE kanaal intensief wordt gebruikt. De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals ook gebruikelijk, netjes uit de centerspeaker. Een werkelijk uitstekende soundtrack.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Deze DVD is voorzien van een aantal goede extra’s. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat, met alle filmfragmenten in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat. Het geluid is DD2.0 en er is Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Deleted Scenes (5 min)
Een vijftal scènes die op de snijtafel zijn gesneuveld. Howard heeft ruim drie uur materiaal geschoten, dus deze vijf minuten zijn slechts een klein deel van het gesneuvelde materiaal. Elke scène is apart te bekijken of alles achter elkaar met de Play All optie.

Outtakes (2½ min)
Een korte verzameling van bloopers.

Alternate Endings
Twee alternatieven voor de eindscène van de film. Helaas geen verder toelichting. Deze alternatieven versterken het sentiment en persoonlijk ben ik dan ook blij dat regisseur Howard niet voor deze alternatieven heeft gekozen. Er is keuze uit twee versies: Long Version (8 min) en Take Me Home (13 min)

Ron Howard On…
Een verzameling van interviewfragmenten met regisseur Ron Howard die een en ander vertelt over het maken van films in het algemeen en The Missing in het bijzonder. De interviewfragmenten bevatten eigen gemaakte oude schoolfilmpjes en beelden van de opnames van The Missing. Je hebt keuze uit de volgende onderwerpen:
Home Movies (6 min)
Editing (2 min)
The Filmmaking Process (2 min)
His Love For Westerns (2 min)
Conventions Of Westerns (3 min)

View Ron Howard’s Home Movies
De zelfgemaakte (super 8) schoolfilmpjes die bij de interviews al ter sprake kwamen, kun je hier los en in zijn geheel bekijken. Met keuze uit:
The Deed Of Daring Do (3 min)
Old Paint (8 min)
Cards, Cads, Guns, Gore And Death … (2 min)
Beeldformaat van dit alles is 1.33:1

Photo Galleries
In breedbeeld kaders wordt een groot aantal foto’s weergegeven, gesorteerd naar drie onderwerpen: Cast, Production en Location.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting.

Op deze uitgave missen we, vergeleken met de regio 1 uitgave, een vijftal korte documentaires die gerelateerd zijn aan de productie van de film, te weten:
- The Last Ride: The Story of The Missing (6 min), over het script
- New Frontiers: Making The Missing (29 min), een making of over de film
- The Modern Western Score (5 min), over de muziek van James Horner
- Casting The Missing (16 min), over de casting van de film
- Apache Language School (6 min), over het gebruik van de Indiaanse taal in de film.
Verder missen we nog een zestal extra verwijderde scènes (6 min) en de bekende bioscooptrailer.

Conclusie

The Missing is een spannende, sfeervol gemaakte film van regisseur/producer Ron Howard, die wederom samenwerkte met producer Brian Gazer en filmcomponist James Horner. Het verhaal speelt zich eind 19e eeuw af in het woeste New Mexico, waar Apache indianen de oudste dochter van een alleenstaande vrouw ontvoeren. Tezamen met haar jongste dochter en haar vader, die als indiaan door het leven gaat en met wie zij een verstoorde relatie heeft, gaat zij op zoek naar haar dochter. Een gevaarlijke tocht en een race tegen de klok. In de film goed acteerwerk van Cate Blanchett als de alleenstaande vrouw en Tommy Lee Jones als de ‘indiaanse’ vader.
Over de technische kwaliteit van deze Columbia uitgave zijn we zeer te bespreken, met zeer goed beeldkwaliteit en een uitstekend klinkende soundtrack. Toegevoegd is een interessante collectie extra’s, al missen we een aantal zeer interessante documentaires in vergelijking met de regio 1 uitgave. Desondanks een aanrader.

Laatste reacties

nova6666  |  19-04-2005

Leuke film maar verwacht niks spectaculairs,beetje standaard verhaal.
Lees meer >

Gert Paassen  |  31-08-2004

Werd positief verrast bij deze film. Gert
Lees meer >

Henry Leenheers  |  28-08-2004

Niet slecht, maar erg traag........................ er waren momenten dat ik me wakker moest houden.....
Lees meer >

chimera01  |  26-08-2004

Als je van westerns houdt een uitstekende film, met een zeer goede Tommy Lee Jones en Cate Blanchett. Ik heb er van genoten. 8)
Lees meer >

Wizz-Art  |  26-08-2004

Ik vond hem een tikkeltje aan de lange trage kant en daarnaast niet zo boeiend, viel bij mij dus tegen.
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  25-08-2004

Door deze recensie zal ik deze film eens huren...
Lees meer >

Marcel Rinia  |  25-08-2004

Vooropgesteld, ik ben altijd een fan geweest van Ron Howard. Van Willow tot Backdraft en ook Far and Away, zijn films hebben me altijd geraakt (buiten het mijns...
Lees meer >

elvis  |  25-08-2004

ik vond het goede film ik vond een 8 waard
Lees meer >

Paul H.  |  25-08-2004

Vond het een aardige film maar zoals hierboven al vernoemd vind ik ook Open Range een betere western film dan The Missing. De beelden in deze film zijn briljant...
Lees meer >

scheur  |  25-08-2004

Verwachtte niet veel van deze titel, maar ben zeer positief verrast!!!! :wink:
Lees meer >

Daniël R.  |  25-08-2004

Persoonlijk vond ik hem tegenvallen, maar het klopt dat er veel mensen zijn die hem echt goed vonden. Hoewel niet de critici. Voor een goede recente western zi...
Lees meer >

Z-Man  |  25-08-2004

Dit is echt een toppertje, de 4 bolletjes voor deze film zijn zeker terecht. heb em laatst gehuurd en verwachtte er niet al te veel van maar het bleek dat er to...
Lees meer >

martini  |  25-08-2004

Goeie film helemaal in de stijl van Howard. Ik vind persoonlijk de extra's wat te min.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 183
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.