Imagining Argentina

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-07-2004

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Imagining Argentina (DVD)
Samenvatting

Buenos Aires in de late jaren zeventig: de militaire dictatuur is verantwoordelijk voor de verdwijning van duizenden burgers. In Buenos Aires is Carlos (Antonio Banderas) regisseur van een klein jeugdtheater. Zijn vrouw Cecilia (Emma Thompson) is journaliste en is bezig met een kritisch stuk over de verdwijning van mensen in Argentinië. Als Carlos op een avond thuis komt, blijkt Cecilia spoorloos verdwenen te zijn. De politie weet van niets en doet er verder ook niets aan. Ondanks al zijn zoekpogingen blijft Cecilia spoorloos. Carlos verwaarloost het theater. Op een avond komt hij terug in het theater. Een van de kinderen vertelt Carlos te willen stoppen. Carlos beseft dat dit te maken heeft met de verdwijning van de vader van de jongen. In een flits lijkt Carlos een soort visioen te hebben over wat er met de man zal gebeuren. De volgende dag blijkt zijn voorspelling bewaarheid. Carlos gebruikt zijn gave om andere mensen, de zgn. ‘desaparecidos’, waarvan een familielid verdwenen is, te helpen me zijn visioenen. Maar wanneer hij zijn gave wil gebruiken om te zien wat er met zijn eigen vrouw is gebeurd, blijkt dit niet te werken. Carlos krijgt wel flarden te zien en gaat op zoek naar de tekens en plaatsen die hij in zijn visioenen ziet.

Commentaar

Imagining Argentina wordt omschreven als een hartverscheurende romantische thriller met bovennatuurlijke trekjes. De film is, zeker door de pers, niet zo positief ontvangen. Dit zal ongetwijfeld komen door de wat vreemde combinatie van harde realiteit en bovennatuurlijke magie. Deze film van regisseur Christopher Hampton is gebaseerd op het eerste deel van de magisch-realistische trilogie over de Argentijnse geschiedenis van schrijver Lawrence Thornton. In dit eerste deel staat het Argentinië van de jaren ’70 centraal. Een zwarte periode van militaire dictatuur, die haar tegenstanders veelal spoorloos liet verdwijnen. Meer dan 30.000 mensen zijn in die periode spoorloos verdwenen. Het is ook de periode die bekend is geworden door ‘de dwaze moeders’, die tot op de dag van vandaag nog zoeken naar hun verdwenen familieleden. Het is een geschiedkundige periode van Argentinië waaraan diverse (hooggeplaatste) mensen liever niet herinnerd willen worden. Men wil vergeten en vooruitkijken. Door een generaal pardon in 1990 zijn alle verantwoordelijken van de militaire dictatuur van vervolging ontheven. Deze film maakt juist een pleidooi dat we deze zwarte periode niet vergeten.
Wat in Argentinië is gebeurd en de mensen met folteringen is aangedaan is onbeschrijflijk en vreselijk. De kijker dat onverbloemd laten zien, zal geen publiek trekken. De film heeft door de toevoeging van het bovennatuurlijk aspect wel een middel gevonden om ook die confronterende harde beelden de kijker niet te onthouden. De hoofdpersoon ziet flarden van wat er met zijn vrouw, of de andere verdwenen mensen is gebeurd. Deze flarden zijn al erg genoeg en geven intens de verschrikkingen weer. In de film zit bijvoorbeeld een verkrachtingsscène waarbij je niets ziet, maar door de suggestie al zeer aangrijpend is. De sfeer van de film is ingetogen met mix van warmte en kilheid. Warmte waar de hoofdpersoon meevoelt met de andere ‘desaparecidos’, kilte bij de weergave van de verschrikkingen. De spelers laten goede acteerprestaties zien, met name Antonio Banderas maar ook Emma Thompson. Klein negatief puntje is misschien de gesproken taal, die is Engels zij het met een Spaans accent. Desondanks een bijzondere film die onze aandacht verdiend.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 103 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664018057

Extra's

  • Trailers
  • Interviews met cast en crew
  • B-roll
  • Movieclips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 anamorf op deze DVD. Het beeld ziet er prima uit met natuurlijk ogende en goed verzadigde kleuren. Scherpte en detaillering zijn goed maar niet helemaal optimaal. Het contrast en zwartniveau is prima. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 13 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is kort mekbaar. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een mooi klein lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) surroundtrack. Een goed klinkende surround soundtrack met goed gebruik van alle speakers. De surroundspeakers worden goed gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. De muziek is evenals de film erg ingetogen en heeft de gitaar als hoofdinstrument. De soundtrack klinkt mooi gedetailleerd. Het LFE kanaal wordt passend gebruikt voor het laag, dat niet overdreven aanwezig is. Dialogen komen uiteraard via de centerspeaker en zijn goed te volgen.
Tussen de DD en de DTS track zit weinig kwaliteitsverschil. De DTS track is iets gedetailleerder en heeft een meer ruimtelijk geluid. Ook het laag is beter onder controle. Maar de verschillen zijn erg klein.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van delen van de soundtrack als achtergrondgeluid. Deze uitgave bevat enkele korte extra’s.

Interviews
Interviewfragmenten met acht cast- en crewleden. Het onderwerp van de vraag staat als tekstscherm kort in beeld. Aan het woord zijn:
- Antonio Banderas (3½ min)
- Emma Thompson (3 min)
- Rubén Blades (2½ min)
- Maria Canals (1½ min)
- Leticia Dolera (2 min)
- Kuno Becker (1½ min)
- Guillermo Navarre - director of photograhy (2 min)
- Christopher Hampton – director (5½ min)

Trailer (2 min)
Trailer voor de film in standard 1.33:1 beeldformaat.

B-Roll (12 min)
Opnames op de set tijdens het draaien van de film, zonder toelichting.

Selected Scenes
Feitelijk een nutteloze optie, waarbij je kunt kiezen voor enkele geselecteerde korte filmfragmenten. Beeld is nu 1.85:1 niet anamorf.

Also / Soon on DVD.
Te zien zijn de trailers van Alex & Emma, Underworld en Cabin Fever.

Conclusie

Imagining Argentina is een ingetogen hartverscheurende romantische thriller met bovennatuurlijke trekjes. Het verhaal speelt zich af in Argentinië ten tijde van de militaire dictatuur. Duizenden mensen, tegenstanders van de dictatuur, verdwenen spoorloos. Zo ook de vrouw van de hoofdpersoon, gespeeld door Antonio Banderas. Hij ontdekt echter een gave te bezitten anderen te kunnen vertellen wat er met hun dierbare is gebeurd. Deze gave werkt echter niet bij zijn zoektocht naar zijn eigen vrouw. De film heeft door de toevoeging van het bovennatuurlijk aspect een middel gevonden om de kijker flarden van confronterende beelden van de verschrikking van de dictatuur te laten zien. Deze flarden zijn al erg genoeg om de intensiteit van de verschrikkingen over te brengen.
De technische presentatie van deze Dutch FilmWorks DVD release is prima in orde. Kwaliteit van beeld en geluid is meer dan prima. De aanwezige extra’s zijn erg kort, waarvan alleen de korte interviewfragmenten enige achtergrondinformatie geven. Een bijzondere film die onze aandacht verdiend.

Laatste reacties

Wizz-Art  |  20-09-2004

Deze viel me wel tegen, had een sterke drama film verwacht zeker naar aanleiding van het onderwerp.
Lees meer >

Mariner Blues  |  20-09-2004

Ik had na alle recenties een niet al te hoge verwachting van deze film; ik moet toch eerlijk zeggen dat deze film me 100% meeviel, de acteerprestaties waren op ...
Lees meer >

mjlfadriaans  |  29-07-2004

Ieder zijn mening natuurlijk. Dat 'bovennatuurlijke' wordt wel een beetje to veel benadrukt hoor, het is geen X-files-achtige film of zo. De nadruk ligt echt me...
Lees meer >

Edwin V  |  29-07-2004

Ik vond de film ook wel tegenvallen. Het onderwerp had beter verdiend. Acteerwerk viel tegen, met name bij de bovennatuurlijke ervaringen.
Lees meer >

Juba  |  29-07-2004

Ik had hoge verwachtingen van deze film, maar met name de acteerprestaties van Banderas vielen mij zwaar tegen. Het kwam mij nogal "B-filmerig" over... Nee, di...
Lees meer >

Hrodbern  |  28-07-2004

Het onderwerp en de cast spreken mij wel aan, maar dan dat bovennatuurlijke... Bij dit onderwerp heb ik het er niet zo op. Nou ja ik zal hem wel eens gaan kijke...
Lees meer >

mjlfadriaans  |  28-07-2004

Ik vond hem ook erg goed. Het stukje bovennatuurlijk voegt inderdaad genoeg toe, maar daarnaast is de rest van het verhaal ook een indrukwekkend stukje geschied...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.