Foolproof

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-07-2004

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Foolproof (DVD)
Samenvatting

Kevin (Ryan Reynolds), Samantha (Kristin Booth) en Rob (Joris Jarsky) beramen in hun vrije tijd uiterst nauwkeurig doordachte en waterdicht uitgewerkte plannen voor de meeste gedurfde roof ooit. Maar het blijft allemaal bij theorie, want hun ‘foolproof’ plan is slechts een spel van hun eigen \'brainwave-club\' en worden nooit echt uitgevoerd. Hun laatste plan gaat over een diamantenroof. Dan wordt er ingebroken bij Samantha en blijken de plannen ook verdwenen te zijn. Ze tippen de politie, maar de roof blijkt al plaats gevonden te hebben. Kort daarna neemt de gevaarlijke gangster Leo Gillette (David Suchet) contact met hen op, hij blijkt de diamantenroof gepleegd te hebben. Leo dreigt het trio medeplichtig te maken aan deze roof en chanteert ze om een zeer gewaagde overval te plannen en te plegen. Een overval die 20 miljoen aan aandelen zal op leveren. Nu hebben ze niet meer genoeg aan een \'foolproof\' plan, maar moeten ze ook iets geniaals bedenken om zich van Leo te ontdoen.

Commentaar

Foolproof is een lowbudget Canadese filmproductie van regisseur William Phillips. Phillips is een vrij onbekende regisseur, Foolproof is zijn tweede film. Phillips heeft de film geregisseerd en ook zelf het verhaal/script geschreven. Het beschikbare budget voor de film was slechts 8 miljoen dollar. Desalniettemin is Foolproof een geslaagde actie/thriller film met een prima verhaal, goede uitwerking, goed acteerspel en enkele leuke technische snufjes. Alleen nieuw of verfrissend is de film niet, we hebben het allemaal al eens eerder gezien. Neemt niet weg dat Phillips het verhaal met goed gevoel voor snelheid brengt en er voldoende kleine verrassende elementen in wist te brengen om je 1½ uur te boeien. De hoofdrolspelers zijn geen grote namen, maar ook niet gehele onbekend. Ryan Reynolds zagen we recent nog in de Michael Douglas film The In-Laws evenals acteur David Suchet. Reynolds zal in 2005 te zien zijn in Blade III: Trinity. Kristin Booth kennen we hier eigenlijk alleen van de film Gossip. Ondanks het lage filmbudget was kreeg Foolproof het voor Canadese begrippen grote reclamebudget van 2 miljoen dollar. Dit mocht niet echter baten, buiten Canada was de film geen succes. Op DVD (en video) krijgt de film een tweede kans, een kans die de film toch wel verdient.
Kleine opmerking nog van onze kant. De film heeft een leeftijdsadvies van 16. Gezien het karakter van de film, de mate van geweld en het woordgebruik lijkt ons dit wat aan de hoge kant. Een leeftijdsadvies van 12 past beter bij deze film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 90 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664018446

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in beeldformaat 1.785:1 anamorf op deze DVD, wat nagenoeg overeenkomt met het oorspronkelijke bioscoopformaat van 1.85:1. Op de hier gepresenteerde beeldkwaliteit is weinig aan te merken. Het scherpe beeld ziet er natuurlijk uit met prima verzadigde kleuren en goede detaillering. Het merendeel van de film speelt zich in het donker af, het contrast en het zwartniveau zijn beide prima in orde. Filmgrain is nauwelijks aanwezig. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 13 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een mooi klein lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) surroundtrack. Een prima klinkende soundtrack waarbij alle speakers intensief worden gebruikt. Dankzij het gebruik van de surrounds klinkt de zeer ruimtelijk en ligt als een soort deken geheel rondom de luisteraar. De surroundspeakers worden uitstekend gebruikt voor een driedimensionale plaatsing van alle filmgeluiden. Ook de muziek, van componist Jim McGrath, klinkt op deze wijze mooi ruimtelijk. Er is veel laag in de soundtrack aanwezig, waarbij het LFE kanaal ook frequent wordt aangesproken. Dialogen komen uiteraard via de centerspeaker.
Het verschil in kwaliteit tussen de DD en DTS track is dit keer erg groot. Zo groot zelfs, dat dit niet alleen aan het technische verschil tussen beide systemen kan liggen, maar ook veroorzaakt moet worden door een verschil in de mix. Wat direct opvalt is het verschil in balans. Bij de DD track is het volume van de achterkanalen net iets luider, bij de DTS track ligt de balans iets meer naar voren. Ook de openheid en detaillering van de soundtrack is bij de DTS veel beter, waar de DD beduidend minder gedetailleerd is. Als laatste is ook een duidelijk verschil te horen in het laag, dat bij de DD track wat rommelig klinkt en bij de DTS veel meer gecontroleerd. Een zo groot verschil tussen beide tracks is ons niet eerder opgevallen. Maar hier is duidelijk de DTS track de betere.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische schermen met achtergrondgeluid. Deze uitgave bevat geen extra’s, anders dan enkele promotionele trailers van andere DFW releases, te vinden onder de menukeuze:

Also / Soon on DVD.
Te zien zijn de trailers van Cabin Fever, Imagining Argentina en Don’t Tempt Me.

Conclusie

Foolproof is een onderhoudende Canadese actiefilm van de onbekende regisseur William Phillips, die ook zelf het verhaal schreef. Het verhaal gaat over drie voormalig studievrienden die in theorie de meest doordachte en waterdichte plannen voor roof smeden. In theorie, totdat de gevaarlijke gangster Leo Gillette de plannen in handen krijgt en het trio met chantage voor zich laat werken. Het trio krijgen nu een echte uitdaging, niet alleen te plannen maar ook uit te voeren.
De technische presentatie van deze Dutch FilmWorks DVD release is prima in orde. Kwaliteit van beeld en geluid is prima, waarbij vooral de aanwezige DTS soundtrack je surroundinstallatie aan het werk zet. Als extra alleen enkele promotionele trailers.

Laatste reacties

Indiana  |  07-01-2005

Ik moet zeggen dat ik na het zien van deze film aangenaam verrast was. Het is een leuk verhaal met hier-en-daar goede plotwendingen. Beetje een vergelijkbare...
Lees meer >

Tom L.  |  01-08-2004

Vond dit niet zo'n superfilm. Aardig om 1 keer te kijken meer niet. In mijn ogen ook niet te vergelijken met Heist of Italian Job, waren naar mijn id toch veel ...
Lees meer >

Chris W  |  24-07-2004

Hmmm, dit lijkt me eigenlijk wel wat :) kleine correctie naar Arnold.. Dit mocht niet echter baten, buiten Canada was de film geen succes. Dit mocht echter ...
Lees meer >

Wizz-Art  |  24-07-2004

Een leuke heist film, met een nice twist in het verhaal maakt van deze film toch weer een aanradertje zo eentje waar je je echt wel mee vermaakt. Er zijn al ...
Lees meer >

Rudolph  |  23-07-2004

Ken deze film niet, heb de trailer net gezien; http://www.empiremovies.com/movies/2003/foolproof.shtml Ziet er goed uit, beetje ala The Score en Italien J...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 70
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.