Four Feathers, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-06-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Four Feathers, The (DVD)
Samenvatting

1884: Harry Faversham (Heath Ledger) en zijn vrienden Jack Durrance (Wes Bentley), Trench (Michael Sheen) en Willoughby (Rupert Penry Jones) zijn allen uitstekende officieren in het Koninklijke Cumbrians leger van het Britse Rijk. Harry’s vader (Tim Pigott-Smith) is generaal en de belangrijkste reden dat hij in het leger is gegaan. De avond dat hij zich verloofd met de mooie Ethne (Kate Hudson), horen de vrienden dat zij naar de Britse kolonie Soedan worden verscheept om in de brandende hete Sahara te vechten tegen opstandige moslimextremisten. Harry krijgt angst en neemt ontslag uit het leger. Dit heeft tot gevolg dat zijn vader hem niet meer wil kennen. Maar nog erger, zijn drie vrienden en zijn verloofde sturen hem alle vier een witte veer, het teken van lafheid. Ook aan zijn verloving met Ethne komt een einde. Als Harry hoort van de vele slachtoffers bij de Britse troepen, gaat hij op eigen gelegenheid naar de Sahara. Door zijn baard en bruin verbrande kop wordt Harry niet herkent als Brit. In de woestijn wordt Harry van een bijna dood gered door de Afrikaan Abou Fatma (Djimon Hounsou), die zich over Harry ontfermt en er daarna voor zorgt dat hem niets overkomt. Harry is vast van plan zijn vrienden in de brandende woestijn te helpen en ieder van hen de witte veer terug te geven.

Commentaar

Deze verfilming van de Indische regisseur Shekhar Kapur is alweer de zevende verfilming met als basis de roman The Four Feathers van de Britse schrijver Alfred Edward Woodley Mason. Al in 1915 werd de eerste verfilming gemaakt door regisseur J. Searle Dawley, een verfilming in zwart/wit en nog zonder geluid. Daarna volgde een verfilming in 1921, ook in zwart/wit en zonder geluid. De verfilming in 1929 was nog steeds in zwart/wit maar nu wel met geluid. Het was een succesvolle verfilming uit de Paramount studio’s met Richard Arlen in de hoofdrol. MGM studio’s maakte in 1939 een verfilming met regisseur Zoltan Korda en John Clements in de hoofdrol. In 1955 maakte Korda samen met Terrence Young een remake van zijn eigen film, nu onder de titel Storm over the Nile. In 1977 werd een verfilming voor televisie gemaakt met Beau Bridges en Jane Seymour in de hoofdrollen. En nu 25 jaar later hebben we de verfilming van Shekhar Kapur. Kapur is bij ons vooral bekend geworden door zijn mooie verfilming van Elizabeth (1998). Een verfilming waarin Kapur ons indrukwekkende gevechtsbeelden voorschotelt en sfeervolle plaatjes van het woestijngebied. Dat laatste is trouwens in Marokko opgenomen. De film is door de bekende filmcomponist James Horner van prima muziek voorzien. Ook het acteerwerk is van een prima niveau. Djimon Hounsou is ondertussen al geen onbekende meer en liet al uitstekende rollen zien in Amistad (1997) en Gladiator (2000). Heath Ledger liet goede rollen zien in The Patriot (2000), A Knight’s Tale (2001) en Monster’s Ball (2001). De agenda van Kate Hudson is druk bezet, we zien haar regelmatig in films verschijnen, zoals in About Adam (2000), Almost Famous (2000) en Le Divorce (2003).
The Four Feathers is een prima combinatie van oorlogsspektakel en romantiek in een film waarin vriendschap en heldenmoed centraal staan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 126 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045203764

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1 anamorf op de schijf. Op de hoes wordt onjuist een beeldverhouding van 1.85:1 genoemd. Je kunt genieten van een goed scherp en kleurrijk beeld, waarbij de kleuren met behulp van filters stilistisch aangepast zijn. Het beeld is in het algemeen wat aan de donkere kant. De huidtinten zijn iets te rood. Het contrast en zwartniveau zijn prima in orde. Detaillering van het beeld is redelijk. Filmgrain is minimaal, edge enhancement is in lichte mate, maar wel zichtbaar toegepast. De film is verdeeld in 21 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op het gebeid van het geluid stelt de film niet teleur. In tegendeel zelfs. Bij de originele Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) track. Beide klinken bijzonder goed, waarbij het enorm ruimtelijke karakter van de geluidstrack direct opvalt. Er wordt intensief gebruik gemaakt van alle kanalen, waarbij de verschillende geluidseffecten met veel richtingsgevoel tot je komen. De muziek klinkt dankzij een mooie balans tussen de voorste en achterste kanalen zeer ruimtelijk. Dynamiek en detaillering van de soundtrack is zeer goed. Laag is dankzij het LFE kanaal ook goed gedoseerd aanwezig om het geheel een stevige body te geven. Er is geen hoorbaar verschil waargenomen tussen de DD en de DTS track. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen voornamelijk uit de centerspeaker.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondmuziek. Op de DVD staan alleen enkele promotionele trailers van andere RCV uitgaven. Dit zijn in dit geval The English Patient, We Were Soldiers en De Tweeling.

Extra’s die de andere buitenlandse uitgaven sieren, als een audiocommentaar, verwijderde scènes en documentaires moeten we op deze release helaas missen.

Conclusie

The Four Feathers is een prima combinatie van oorlogsspektakel en romantiek in een film waarin vriendschap en heldenmoed centraal staan. Het is de zevende verfilming van de gelijknamige roman van de Britse schrijver E.A.W. Mason, nu gemaakt door de Indische regisseur Shekhar Kapur.
Technisch is er weinig op de DVD aan te merken. Beeldkwaliteit is zeer goed, evenals het geluid waar keuze is uit een Dolby Digital en een DTS track. Als extra helaas niet wat te vinden is op buitenlandse releases van deze film, bij ons alleen promotietrailers van andere RCV uitgaven.

Laatste reacties

Menno Hagendoorn  |  30-06-2004

Dit is echt een bout film.... ik heb 'm op Canal plus gezien, en zelfs toen had ik de neiging om geld terug te vragen :cry: Slecht acteerwerk, warrig geregi...
Lees meer >

scheur  |  28-06-2004

Vond deze erg slaapverwekkend, zelfs bij de actiescene's had ik moeite om mijn ogen open te houden. :?
Lees meer >

Richard B.  |  28-06-2004

Ik heb hem wel eens 'per ongeluk' gezien toen ik bij de videotheek de verkeerde dvd meekreeg. Het is geen slechte film maar twee van de hoofdpersonen komen wege...
Lees meer >

Kars  |  28-06-2004

Een film die erg statisch aandoet, lijkt om de mooie plaatjes heen te zijn gebouwd. Het acteren vond ik beneden gemiddeld (is helaas ook te wijten aan wat foute...
Lees meer >

jeanreno  |  28-06-2004

Ik vond het een niet meer dan gemiddelde film, bij vlagen boeiend en dan weer ongeinspireerd, maar ja, de DVD kan ik nu wel kopen, aangezien die al voor 4.99 bi...
Lees meer >

Reginald  |  28-06-2004

ik vond het geen slechte film maar ik heb precies de indruk dat die een beetje traag ging. zeker het huren waard
Lees meer >

tjeert!  |  28-06-2004

lang geleden een keer gezien en wat ik me kan herinneren is dat het geen bijzondere film is, vooral qua verhaal niet legendarisch maar goed om een keertje te h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:1
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 94
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.