Wimbledon: A History of the Championships

Recensent:
Alexander de Mol
21-06-2004

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Wimbledon: A History of the Championships (DVD)
Samenvatting

Een ultieme mix van traditie, sportiviteit, triomf en verlies. De geschiedenis van het grootste en belangrijkste tennistoernooi ter wereld met schitterende, nooit eerder vertoonde beelden van het toernooi. Met officiële films vanaf 1968 en perfecte beelden van de BBC verslaggeving. In interviews vertellen kampioenen hun fascinerende verhaal over de sfeer en uitstraling van het toernooi. Dit wordt met stijl afgewisseld door de grootse prestaties die ze hebben geleverd. Illustere namen van zowel sporthelden uit het verleden als spelers die geschiedenis hebben gemaakt en nog steeds hun sporen verdienen op het heilige gras van The All England Club. Met Fred Perry (\'30er jaren), Björn Borg en McEnroe (\'70-\'80er jaren) en Sampras (\'90er jaren) bij de heren en bij de dames Suzanne Lenglen (\'20er jaren), Billy Jean King (\'60-\'70er jaren), Martina Navratilova (\'80er jaren) en de zusjes Williams (heden).
De DVD Wimbledon: A History of the Championshipsis opgedeeld in vier hoofstukken:

1. Dare to Dream (51:40 min)
2. The Glory of Years (51:22 min)
3. Coming of Age (51:40 min)
4. More Than a Game (52:01 min)

Commentaar

Wimbledon is het meest prestigieuze tennistoernooi op deze aardbol. Deze Wimbledon: A History of the Championships toont eens te meer de uitstraling van het wereldberoemde grastoernooi. Natuurlijk zijn de overige drie Grand Slam toernooien (US Open, French Open en het Australian Open) indrukwekkend, het winnen van de titel op het heilige gras van Wimbledon is de grootste uitdaging van de meeste toppers in het tenniscircuit. In 1996 was het Richard Krajicek die de beker in ontvangst mocht nemen en daarmee het absolute hoogtepunt van het vaderlandse tennis tot nu toe bewerkstelligde. Krajicek doorbrak de hegemonie van Pete Sampras, die uiteindelijk in een periode van acht jaar tijd maar één keer op Wimbledon het onderspit moest delven. Sampras had maar wat graag het record van vijf Wimbledon titels op rij van Björn Borg overgenomen, maar het was de lange Krajicek die hier zijn racket voor stak. Het is daarom wel begrijpelijk, maar wel jammer voor ons Nederlanders, dat het jaar 1996 vooral vanuit het perspectief van ‘Pistol Pete’ Sampras kort wordt belicht in Coming of Age. De legendarische finalewedstrijd die Sampras in 1999 speelde tegen rivaal André Agassi krijgt gelukkig ook de nodige aandacht. Ook komt de nodige tennisgeschiedenis voorbij met aandacht voor de ‘vier musketiers’; de Fransen Jean Borotra, Henri Cochet, Rene Lacoste en Jacques Brugnon. Maar ook toppers als Fred Perry en wat recenter Martina Navratilova en Stefan Edberg komen aan bod. Kortom, deze DVD geeft een zeer fraaie kijk op het verleden van het beroemdste tennistoernooi van de wereld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Sport
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 208 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664009529

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding bedraagt 1.33:1 (4:3). Het beeld maakt een keurige indruk. De weergave van kleuren van het recente materiaal is goed en neigt weinig naar oververzadiging. De scherpte is ook toereikend. Uiteraard zijn de archiefbeelden niet te vergelijken met recent materiaal maar desalniettemin is het meer dan acceptabel wat we krijgen voorgeschoteld. De archiefbeelden uit de jaren ’80 lijken wat last te hebben van ‘cross-colouration’ en lopen de kleuren wat in elkaar over. Ook constateren we ‘aliasing’ bij een aantal fragmenten. Voor een DVD als deze waarin veel met archiefmateriaal is gewerkt, is de kwaliteit echter zeker ruim voldoende. Het programma is daarnaast keurig netjes voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Geluidskwaliteit

Wimbledon: A History of the Championships bevat een Dolby Digital Surround 2.0 track met een bitrate van 224 kbit/s. De interviews worden prima verstaanbaar weergegeven en het geluid dat de archiefbeelden vergezeld klinkt zoals je zou mogen verwachten.

Extra's

De DVD bevat geen extra’s.

Conclusie

De DVD Wimbledon: A History of the Championships is een fraai document over het meest prestigeuze tennistoernooi ter wereld. De liefhebbers van de tennissport kijken elk jaar weer uit naar de partijen op het heilige gras van Wimbledon. Door middel van interviews met kampioenen en veel archiefbeelden krijg je een uitstekende indruk van de magie van het grastoernooi.
De beeldkwaliteit is heel bevredigend. Uiteraard zijn de archiefbeelden van wisselende kwaliteit, maar aan de hand hetgeen we kunnen waarnemen is er met respect omgegaan met het beeldmateriaal. Het geluid is voor een DVD als deze met een Dolby Digital Surround 2.0 track prima verzorgd. Extra’s zijn daarentegen niet aanwezig op deze DVD.
Warm aanbevolen voor de tennisliefhebber!

Laatste reacties

Kaplan  |  05-10-2004

Ik ken de dvd en het is leuk om een keer deze aaneenschakeling van hoogtepunten te zien. Wat je mist is toch echt een aantal historische partijen die je helemaa...
Lees meer >

Marc1978  |  05-10-2004

Acteurs : Rod Laver Jimmy Connors Boris Becker Björn Borg John McEnroe Ste...
Lees meer >

Wizz-Art  |  21-06-2004

Ik ben een tennisliefhebber, wat deze DVD bied zijn hoogte/diepte punten van 1 van de meest belangrijke grandslams maar voor de echte liefhebber zijn dat dus pa...
Lees meer >

Surya  |  21-06-2004

Misschien wel interessant, maar toch niet iets dat je keer op keer gaat herbekijken volgens mij... behalve dan misschien de echte tennis freaks :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.