Last Samurai, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-06-2004

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Last Samurai, The (SE) (DVD)
Samenvatting

In 1876 is de Amerikaanse legerkapitein Nathan Algren (Tom Cruise) verworden tot een kermisattractie. Gekweld door nachtmerries over de brute wijze waarop de indianen door soldaten zijn afgemaakt, slijt de man zijn dagen met alcohol en heldenverhalen. Tot zijn oude strijdmakker Zebulon Gant (Billy Connolly) hem opzoekt en uitnodigt voor een gesprek met een Japanse delegatie. Daar ook aanwezig is kolonel Bagley (Tony Goldwyn), de man onder wie Algren tegen de indianen heeft gevochten. De Japanse delegatie, onder leiding van Japanse leider Omura (Masato Harada), wil Algren inhuren om het Japanse leger te trainen in moderne vechttechnieken met moderne wapens. Als Algren een grote som geld wordt beloofd, reist hij af naar Japan en begint de training van de manschappen. Omura wil de strijd aan gaan met een groep Samoeraistrijders. De Samoerai, onder leiding van Katsumoto (Ken Wanatabe), zijn verzetstrijders die de oude Japanse traditie eren en in de ogen van Omura de Japanse modernisering in de weg staan. Alhoewel Algren vindt dat de Japanse manschappen nog niet klaar zijn, beveelt kolonel Bagley tot een eerste confrontatie met de Samoerai. Bij dit gevecht worden vele Japanse soldaten gedood en wordt Algren gevangen genomen. Via Algren hoopt Katsumoto meer over de moderne Japanse strijdkrachten te weten te komen. Gedurende de winter van 1877 verblijft Algren bij de Samoerai en raakt steeds meer onder de indruk van hun levenwijze en filosofie. Tussen Katsumoto en Algren groeit een gevoel van wederzijds respect en langzaam raakt het lot van beider mannen met elkaar verstrengeld.

Commentaar

De Japanse Samoerai strijders hebben altijd al een apart plaatsje in verhalen en films ingenomen. Hun levenswijze die gekenmerkt wordt door een extreem grote zelfdiscipline, innerlijke rust en respect staat in schril contrast met de oppervlakkige en veelal respectloze levenstijl van het ‘moderne westen’. Het is dit gegeven dat gebruikt is in The Last Samurai, een meeslepend epos over de geboorte van het moderne Japan. Regisseur Edward Zwick, die samen met schrijvers John Logan en Marshall Herskovitz het script schreef, schotelt ons een verhaal voor waarin twee strijders uit verschillende culturen bondgenoten werden door hun eigen geloof en waarden. Deze grootse Amerikaanse filmproductie is bijna geheel in Japan opgenomen. In een aantal opzichten lijkt de film op Dances With Wolves, waarin een Westerse man onder de indruk komt van een andere cultuur en levensfilosofie en uiteindelijk deze cultuur en filosofie omarmt. Bij The Last Samurai leert de westerling de cultuur waarderen door de leider van het dorp, de Samoerai Katsumoto. De film ontleent ook zijn overtuiging aan het feit dat regisseur Edward Zwick ervoor gekozen heeft het merendeel van de Japanse dialogen ook in het Japans te doen. Om het niet al te ingewikkeld te maken, spreekt Katsumoto wel Engels. De diepe levensstijl van de Samoerai weet Zwick nog te versterken met de prachtige beelden van het Japanse landschap, door cameraman John Toll erg mooi in beeld gebracht. Meestercomponist Hans Zimmer heeft de film van een mooie en perfect passende muziek voorzien. Bij Zimmer is dat natuurlijk geen verrassing meer, de man is een natuurtalent. Enkele momenten doet de muziek denken aan Gladiator, waar Zimmer ook de muziek voor schreef. The Last Samurai is trouwens de honderdste film die Zimmer van prachtige muziek heeft voorzien. Dat The Last Samurai een Amerikaanse productie is, blijkt wel uit het einde van de film. Wie de film gezien heeft, zal direct snappen wat we hiermee bedoelen en anders moet je de film eerst maar gaan bekijken. Omwille van spoilers gaan we hier niet dieper op in. Ondanks het wat tegenvallende einde is The Last Samurai als geheel een prachtige film. Een film die een groot aantal prijzen en onderscheiding heeft gekregen of ervoor is genomineerd.

Update april 2005
Warner heeft de film nu ook uitgebracht als een 1-disc Edition. Deze enkele disc uitgave heeft exact dezelfde beeld- en geluidskwaliteit als de besproken 2-disc Special Edition. Ook het audiocommentaar van de regisseur is gebleven. Toegevoegd is een Franstalige DD5.1 track (bitrate 384 kb/s) en een Franse en Arabische ondertiteling.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 148 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932283839

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • Achter de schermen
  • Weggelaten scènes
  • Productieontwerp
  • Documentaire History vs Hollywood
  • Het maken van een epos
  • Kostuumontwerp
  • A Warrior's Journey
  • Basistraining van het keizerlijke leger
  • DVD Rom opties

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.40:1 anamorphic op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is prima. De mooie beelden van het Japanse landschap zijn sfeervol en kleurrijk in beeld gebracht en dit komt ook in deze transfer uitstekend tot uiting. Scherpte en detaillering van het beeld is prima, al lijkt de achtergrond (grasveld) bij enkele scènes wat egaal en mist daarin het detail. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Filmgrain is minimaal aanwezig. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden.
De film is netjes verdeeld in 41 chapterstops. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst. De ondertiteling kan alleen via het DVD menu worden ingeschakeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De soundtrack klinkt zeer goed en heeft een mooie surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De muziek van Hans Zimmer komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De meeste filmgeluiden beperken zich hoofdzakelijk tot de voorste speakers, al worden de surrounds goed gebruikt voor de omgevingsgeluiden en diverse geluidseffecten. Als geheel geeft dit een zeer goed klinkende soundtrack met veel diepte en ruimtelijkheid. Detaillering van het geluid is prima evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt op sommige momenten goed gebruikt om extra laag aan de soundtrack te geven. Toch twee kanttekeningen bij de soundtrack. Bij de gevechtsscène aan het einde van de film valt op dat bij de kanonsschoten het diepe laag beperkt is, ondanks de aanwezigheid van het LFE kanaal. En verder vinden we het jammer dat Warner er niet voor heeft gekozen om de hogere bitrate (448 kb/s) voor het geluid te gebruiken. Het was de detaillering, dynamiek en laagcontrole van de soundtrack zeker in positieve zin te goede gekomen. Met slechts twee soundtracks op de schijf was daar ruimte genoeg voor geweest.
Volgens het DVD menu is alleen een Engelse soundtrack aanwezig en een audiocommentaar (zie onder extra’s). Wanneer je de DVD bekijkt met bv. PowerDVD, blijkt er nog een derde (Engelse?) geluidstrack te zijn. Deze track is niet te selecteren, waardoor het onduidelijk is wat er op deze track staat.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn passende filmgerelateerde animaties met filmmuziek als achtergrondgeluid. Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op disc 1 staat de film, inclusief het audiocommentaar, alle andere extra’s staan op disc 2. Alle extra’s hebben 4x3 beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar van Edward Zwick
Informatief commentaar gedurende de film van regisseur Edward Zwick. Het audiocommentaar is helaas niet ondertiteld.

Tom Cruise: A Warrior\'s Journey (13 min)
Tom Cruise en andere castleden, waaronder regisseur Edward Zwick vertellen meer over het verhaal van de film. Natuurlijk afgewisseld met filmfragmenten en beelden tijdens de opnames.

Achter de schermen met regisseur Edward Zwick (26 min)
Een kijkje achter de schermen tijdens de opnames, gemaakt met een amateur videocamera. Regisseur Edward Zwick heeft de beelden voorzien van eigen commentaar.

Het maken van een epos: een gesprek met Edward Zwick en Tom Cruise (18 min)
Een tweegesprek tussen Zwick en Cruise waarin zij herinneringen ophalen over de film.

Documentaire: History vs. Hollywood: The Last Samurai (22 min)
Korte documentaire waarin dieper wordt ingegaan op de rijke historie van de samoerai en hoe de film hiermee is omgegaan.

A World of Detail: Productieontwerp met Lilly Kiverts (7 min)
Een nadere kijk op de setopbouw en andere aspecten van productieontwerp, waarbij productieontwerpster Lilly Kiverts toelichting geeft.

Silk and Armor: Kostuumontwerp met Ngila Dickson (6 min)
Nog meer informatie over het productieontwerp, nu de focus op de kleding.

Basistraining van het Keizerlijke Leger (6 min)
Een kijkje hoe de acteurs zich hebben voorbereid op de vechtscènes.

From Soldier to Samurai: De wapens (5 min)
In deze korte featurette ligt de focus op de gebruikte wapens in de film.

Bushido: Het pad van de krijger
De wijsheden en levenslessen van de Bushido, gepresenteerd in een aantal Nederlandstalige breedbeeld tekstschermen.

Weggelaten scènes (6 min)
Twee niet gebruikte scènes, met optioneel audiocommentaar van de regisseur. De scènes zijn via de optie Alles spelen achter elkaar te zien. De scènes zijn voorzien van ingebrande Engelse ondertiteling waar Japans wordt gesproken.

Filmpremière in Japan (7 min)
Een korte impressie van de filmpremière in Japan.

Bioscooptrailer (1 min)
De originele bioscooptrailer in 2.40:1 anamorf beeldformaat.

Verder kun je nog andere opties bekijken als je de DVD in de PC DVD-ROM speler stopt. Hiervoor is de InterActual speler nodig, die meegeleverd is.

Op de bijgesloten inlay staat een overzicht van de tracklisting en een opsomming van de extra’s op disc 2. De set is tevens voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

The Last Samurai is een mooie meeslepende film van regisseur Edward Zwick, waarin de aanvoerder van de samoerai het moderne Japan als een bedreiging ziet voor de oude levenswijze en deze oude cultuur langzaam ziet verdwijnen. Zijn tegenstander is een Amerikaanse kolonel, die hij als vijand beter wil leren kennen waardoor er langzaam tussen hen wederzijds respect ontstaat en hun lot verstrengeld raakt. Een sfeervolle film met goed acteerwerk en mooie beelden van Japan, voorzien van evenzo mooie muziek door Hans Zimmer.
Beeld en geluid van deze Warner uitgave zijn weer prima in orde. Deze 2-disc Special Edition herbergt bovendien op de tweede schijf nog een aantal informatieve extra’s. Mooie film door Warner in een nette release uitgebracht. Aanbevolen.

Update april 2005
Warner heeft de film nu ook uitgebracht als een 1-disc Edition. Deze enkele disc uitgave heeft exact dezelfde beeld- en geluidskwaliteit als de besproken 2-disc Special Edition. Ook het audiocommentaar van de regisseur is gebleven. Toegevoegd is een Franstalige DD5.1 track (bitrate 384 kb/s) en een Franse en Arabische ondertiteling. Als je alleen geïnteresseerd bent in de film is deze 1-disc Edition mogelijk een goed alternatief voor je.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  02-12-2008

Volgens mij wijkt m'n mening niet veel af van het gros van de meningen hier: goeie film die niet echt een klassieker genoemd mag worden maar toch wel wat te bie...
Lees meer >

Daniël V.  |  26-10-2005

Erg mooie sfeervolle film, waarmee Cruise een goede poging doet de Oosterse Samurai-waarden toegankelijk te maken voor een massapubliek (hoewel de inheemse bevo...
Lees meer >

sam&moos  |  25-10-2005

Dit vind ik dus een van de betere films zins tijden.
Lees meer >

Richard G  |  18-10-2005

Ik vond persoonlijk dat de surroundkanalen wel vaak werden gebruikt, ik had de EX-optie aangezet op mijn receiver, de middenachterkananel werden vaak gebruikt, ...
Lees meer >

ReDone  |  17-05-2005

Leuke film om een keer te zien, met jammerlijk inderdaad een te Amerikaans einde. Deze film zal ik niet aanschaffen op DVD. ??Verklaar je is nader aub , want...
Lees meer >

Cupido  |  16-05-2005

Dit was weer een mooie historische epic, die mijn wrange nasmaak van Troy en King Arthur deed wegspoelen. 8)
Lees meer >

The Omen  |  09-03-2005

Is 'ie nog ergens te krijgen met het kartonnetje eromheen?! Via dit forum vast wel. Zet een TKG topic neer anders. Heb hem een paar weken geleden nog via het...
Lees meer >

Caledonians  |  09-03-2005

Is 'ie nog ergens te krijgen met het kartonnetje eromheen?! Via dit forum vast wel. Zet een TKG topic neer anders. Heb hem een paar weken geleden nog via het...
Lees meer >

The Omen  |  09-03-2005

Is 'ie nog ergens te krijgen met het kartonnetje eromheen?!
Lees meer >

Frank  |  09-03-2005

Dames en Heren, De (2-disc) Special Edition ligt nu voor 9,99 bij Free Record Shop! Rennen? Nee, want ik heb 'm een tijdje terug al gekocht bij het Kru...
Lees meer >

Aruba75  |  09-03-2005

Dames en Heren, De (2-disc) Special Edition ligt nu voor 9,99 bij Free Record Shop! Rennen?
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  30-01-2005

Aardige film, die mij geen moment heeft verveeld. Goede rollen ook van Cruise en Wanatabe. Toch vind ik de film niet super, geen aanschaf dus voor mij. :)
Lees meer >

Swanski  |  29-01-2005

tis een boeiend verhaal, met mooie gevechten, aantal goede acteurs (natuurlijk Cruise ook) MAAR ik had aan het einde niet zoiets van: JA GEWELDIG! vond het e...
Lees meer >

Frank  |  16-09-2004

Erg goede film, met een mooie rol van Nathan Algren die sterk wordt vertolkt door Tom Cruise. Ik heb de DVD vandaag bestelt bij VanLeest, waar ie DVD van de wee...
Lees meer >

RVX  |  16-09-2004

Erg goede film, met een mooie rol van Nathan Algren die sterk wordt vertolkt door Tom Cruise. Ik heb de DVD vandaag bestelt bij VanLeest, waar ie DVD van de wee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 211
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.