Office, The - Serie 2

Recensent:
Koen Koene
20-06-2004

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Office, The - Serie 2 (DVD)
Samenvatting

In The Office zien we het reilen en zeilen van papierhandel Wernham-Hogg in Slough. Met aan het hoofd de verwaande en egoïstische David Brent, gehaat door de meeste van zijn werknemers. In het tweede seizoen van deze Britse comedyserie de volgende zes afleveringen:

Aflevering 1: Nu Neil (Patrick Baladi), hoofd van de Swindon-afdeling van Wernham-Hogg, is gepromoveerd, is het aan David Brent (Ricky Gervais) om het personeel van Swindon in te lijven. In principe geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Maar in het geval van David betekent het: nog meer mensen om onbedoeld voor de borst te stoten…

Aflevering 2: Het is tijd voor David’s evaluatiegesprekken met het personeel. De werknemers moeten niet alleen aangeven wat hun goede en slechte kanten zijn, maar ook die van hun baas. En laat het maar aan David Brent over om te zorgen dat er geen kwaad woord over hem op papier komt. Ondertussen lijkt het Swindon-personeel Brent nauwelijks te accepteren.

Aflevering 3: Als David wordt gevraagd om op te treden als spreker op een conferentie, hoeft hij geen twee keer na te denken. Ondertussen halen verkoper Tim (Martin Freeman) en zijn Swindon-maatje Rachel (Stacey Roca) vele ‘practical jokes’ uit. Een van de slachtoffers is de slijmerige Gareth (Mackenzie Crook).

Aflevering 4: De dag van de conferentie is aangebroken. Maar of David’s onconventionele motiverende praatje aan zal slaan bij het publiek? Zelf denkt hij uiteraard van wel…

Aflevering 5: Het is Red Nose Day, de dag waarop men met ludieke acties geld inzamelt voor goede doelen. Ook bij Wernham-Hogg. Zo hebben Neil en Rachel een dans uit Saturday Night Fever ingestudeerd. Maar David is niet iemand die zich gemakkelijk laat aftroeven.

Aflevering 6: Neil is niet bepaald te spreken over de prestaties van David. Hij maakt er in zijn ogen een enorm rommeltje van, ondanks herhaalde beloftes tot verbetering. Komt er nu eindelijk verandering in David’s gedrag of valt het doek voor hem?

Commentaar

De Britse comedyserie The Office, waarin op een documentaire-achtige wijze het werk op een kantoor wordt belicht, was de grote verrassing van 2001. Het eerste seizoen won vele prijzen, iets wat met het tweede nog eens dunnetjes over gedaan werd. De tweede reeks van zes afleveringen is vrijwel net zo sterk als de eerste, alhoewel de zaken dit maal wel ietsje meer over-the-top zijn. Onder andere wat betreft het gedrag en de acties van de onverbeterlijke David Brent. Maar dat maakt de serie niet minder vermakelijk. Ook nu maakt Brent zich namelijk weer volledig belachelijk met zijn gebrekkige leidinggevende capaciteiten, ondertussen denkend dat hij de meest populaire en grappige baas ooit is. Een aantal hoogtepunten uit het tweede seizoen (of dieptepunten, het ligt er maar aan van welke kant je het bekijkt): de manier waarop Brent het Swindon-personeel toespreekt, zijn motivatietoespraak op een conferentie, en zijn dansscène op Red Nose Day. Dus ook in seizoen 2 de bekende mix: hilarische situaties en perfect getimede grappen naast ongemakkelijke stiltes en momenten van plaatsvervangende schaamte. De conclusie mag duidelijk zijn: heb je je prima vermaakt met het eerste seizoen, dan is de tweede reeks verplicht kost!

De twee tot dusver gemaakte seizoenen van The Office zijn onlangs op DVD verschenen. In tegenstelling tot de eerste reeks beslaat de uitgave van het tweede seizoen slechts een enkel schijfje. Hierop staan de zes afleveringen (elk met een duur van circa een half uur), alsmede enkele extra’s. Hieronder een uitgebreidere bespreking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 175 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931962797

Extra's

  • Bloopers
  • Weggelaten scènes
  • Videodagboek

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Evenals het vorige seizoen van The Office staat ook het tweede anamorf op DVD, met de oorspronkelijke verhouding van 1.78:1. Vergeleken met de eerste reeks oogt de tweede wat scherper, maar daar staat wel tegenover dat oplettende kijkers dit maal redelijk wat kleine compressiefoutjes zullen ontwaren (iets waar het eerste seizoen in mindere mate last van had). Een ander probleempje, eentje waar de eerste serie ook al onder te leiden had, is het opduiken van aliasing en moiré. Verder is de serie geschoten op video, met onder meer als gevolg dat de kleurweergave wat grauw is. Maar dat past wel bij de documentaire-achtige opzet. Al met al is het geen perfecte transfer, maar gezien de beoogde stijl is deze meer dan acceptabel. Een nette voldoende dus.

Geluidskwaliteit

Eigenlijk geldt voor het geluid van het tweede seizoen exact hetzelfde als bij het eerste. Dus, om in het gedachtegoed van David Brent te blijven, laten we geen tijd verspillen en gewoon ons eerdere oordeel herhalen.

Het geluid van de zes afleveringen van het tweede seizoen van The Office staat als Dolby Digital 2.0-spoor (192kbit/s) op DVD. Maar omdat de serie voor het grootste deel bestaat uit conversaties, is het niet vreemd dat het stereogeluid meestentijds overkomt als zijnde mono. Dit betekent dus dat bij het beluisteren van het geluid via de Dolby ProLogic-decoder meestal enkel de centerspeaker actief is. Qua surround-ambiance voegt het inschakelen van DPL dan ook weinig toe, slechts zeer sporadisch (bijvoorbeeld bij de openingstune) valt er een noemenswaardige bijdrage van het mono-achterkanaal te bespeuren. Op zich natuurlijk geen ramp, gezien het dialooggeoriënteerde karakter. En wat dat betreft geeft het spoor eigenlijk weinig reden tot klagen: spraak is altijd prima verstaanbaar, en het geluid bevat geen vervorming, ruis of gekraak.

Extra's

In de Nederlandstalige menu’s van de DVD van het tweede seizoen van The Office vind je een klein aantal extra’s. Deze hebben allemaal anamorf breedbeeld, DD 2.0-geluid en Nederlandse ondertiteling.

Bloopers (8 min)
Na een introductie van Ricky Gervais krijg je hier een compilatie van bloopers uit het tweede seizoen te zien. De slappe lach regeert in deze extra. Kijk bijvoorbeeld hoe de onhandelbare Gervais 25 takes verspilt door elke keer in de lach te schieten.

Weggelaten Scènes (13 min)
Net als op de uitgave van het eerste seizoen ook nu een verzameling gesneuveld materiaal (1.78:1 anamorf, DD 2.0). Met als verschil dat de fragmenten deze keer achter elkaar zijn geplakt, in plaats van ze individueel te kunnen selecteren in een menu. Voorafgaande aan de vermakelijke fragmenten krijg je wederom een introductie door Ricky Gervais.

Video Dagboek (20 min)
Bij het tweede seizoen besloten bedenkers/schrijvers/regisseurs Stephen Merchant en Ricky Gervais om de productie vast te leggen op een soort van ‘home-video’. Een selectie uit het geschoten materiaal kun je hier bekijken. Je krijgt onder meer een blik op het schrijfproces (bestaande uit Gervais die zoveel mogelijk tissues in zijn mond probeert te proppen) en de opnames. Uiteraard wordt er volop lol getrapt, en moet je dus niet te veel serieuze info verwachten, maar deze extra geeft wel een prima idee van de werksfeer op ‘Het Kantoor’.

Jammer genoeg is de in 2003 uitgezonden kerstspecial van The Office niet op het schijfje gezet (zoals Warner bijvoorbeeld bij Yes Minister wel deed). Dat zou immers een ideale extra zijn geweest.

Conclusie

Het Britse The Office is een originele, goed gemaakte, en bovenal zeer grappige serie over een kantoor van een papierhandel. De serie verschilt nogal van de gebruikelijke ‘sitcom’. Vooral wat betreft de documentaire-achtige opzet. Een ‘lachband’ hoef je dus ook niet te verwachten. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er niets te lachen valt, want de alledaagse gang van zaken op het kantoor leidt tot genoeg hilarische momenten. Vooral met de verwaande, incompetente David Brent aan het hoofd, voortreffelijk gespeeld door mede-bedenker Ricky Gervais. De DVD-uitgave van het tweede seizoen is op audiovisueel gebied vergelijkbaar met die van het eerste: bovengemiddelde prestaties, die goed passen bij de beoogde stijl. Een bescheiden aantal extra’s zorgt voor enige meerwaarde. Een nette uitgave dus. Gewoon aanschaffen en genieten! En blijven hopen dat je nooit op een dergelijk kantoor terecht zult komen...

Laatste reacties

MrPink  |  23-06-2004

Amerikaanse 'The Office' zou waardeloos zijn. De Amerikanen hebben een heel ander soort humor. En dan krijg je misschien zelfs van die lachbanden te horen. Daar...
Lees meer >

Spacemann Spiff  |  22-06-2004

The Royle Family = inderdaad ook briljant. Snap niet dat dit soort programma's niet veel populairder zijn in Nederland...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  22-06-2004

In een andere thread heb ik wel 's geroepen behoorlijk pro-USA te zijn. Dat is na het lezen van dit bericht een stuk minder: http://www.chortle.co.uk/news/mar03...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  21-06-2004

Geweldige serie. 1 van de beste Britse sinds jaren. Op de The Royle Family na dan... http://www.bbc.co.uk/comedy/guide/images/220/roylefamily_1.jpg 8)
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  20-06-2004

Info over de 'Christmas specials' bij de BBC: http://www.bbcshop.com/invt/bbcdvd1374
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 57
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.