Elvira’s Haunted Hills

Recensent:
Koen Koene
18-06-2004

Totaalbeoordeling:

3
DVD

Elvira’s Haunted Hills (DVD)
Samenvatting

In 1851 zijn de entertainster Elvira (Cassandra Peterson) en haar bediende Zou Zou (Mary Jo Smith) op weg naar Parijs, om daar een dansrevue op te zetten. Al liftend belanden ze in een koets die hen meevoert naar het kasteel van Lord Hellsubus (Richard O’Brien). Hellsubus leidt aan een ziekte die al zijn zintuigen overgevoelig maakt. En dus zou je verwachten dat de komst van de immer uitbundige Elvira niet echt iets is wat hij goed kan gebruiken. Er speelt echter iets anders mee, wat te maken heeft met Elura, de vrouw van Lord Hellsubus...

Commentaar

De rondborstige Elvira, ook wel bekend als ‘Mistress of the Dark’, presenteerde in de jaren ’80 menige B-horrorfilm aan het Amerikaanse TV-publiek. In 2001 beleefde ze met het hier besproken Elvira’s Haunted Hills haar comeback in de wereld van de avondvullende film. Om vervolgens niets meer van zich te laten horen… Maar dat terzijde. Heb je als pulpliefhebber de Edgar Allen Poe-verfilmingen van Roger Corman uit de jaren ’60 gezien, dan moeten de Spookachtige Heuvels van Elvira (no pun intended) je bekend voorkomen. De film is namelijk duidelijk gemaakt met een knipoog naar het werk van Corman, en is zelfs opgedragen aan vast Corman-acteur Vincent Price. Zo bevat de film onder meer elementen uit Corman’s The Pit and the Pendulum, The Tomb of Ligeia en – last but not least – het klassieke The Fall of the House of Usher. Het resultaat is een aardige mix, die de fans van Corman (en indirect ook fans van de schrijfsels van Poe) wel zal aanspreken. Elvira, het alter-ego van actrice Cassandra Peterson, voorziet de film op typische wijze van een eigentijdse portie sarcasme en zelfspot. Kun je het klassieke pulp/horror-genre wel waarderen, dan zul je je redelijk vermaken met Elvira’s Haunted Hills, al haalt de onnodig flauwe slapstickachtige humor (inclusief cartoonachtige geluidseffecten) het geheel duidelijk naar beneden. En dus is het alom bekende ‘alleen voor de echte liefhebbers’ weer eens van toepassing.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 86 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664016145

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Elvira’s Haunted Hills is niet zonder tekortkomingen. Om met de positieve zaken te beginnen: het beeld heeft een verhouding van 1.78:1 (een acceptabel verschil met het oorspronkelijke 1.85:1), de kleurverzadiging is in orde, en vuiltjes en krasjes zijn tot een minimum beperkt gebleven. De minpunten? Nou, om te beginnen is de interlaced transfer niet anamorf, waardoor onder meer de scherpte wat tegenvalt. Daar komt nog bij dat de ondertiteling te ver onder in het beeld is geplaatst, zodat de tekst op een breedbeeld-TV wegvalt bij schermvullende weergave. Ook het schaduwdetail is niet om over naar huis te schrijven. Het grootste probleem is echter dat er continu een soort van bewegende diagonale lijnen door het beeld lopen. Het verschijnsel laat zich niet gemakkelijk omschrijven (in het tweede screenshot is het redelijk goed te zien, met name aan de bovenkant van het beeld), maar neem maar van ons aan dat het erg hinderlijk is. Ook de chapter-indeling is met zes tracks erg magertjes. Een benedenmaatse transfer.

Geluidskwaliteit

De uitgave van Elvira’s Haunted Hills die in Regio 1 en 4 is verschenen bevat een redelijk goede 5.1-mix, maar hier in Nederland moeten we het stellen met een normale Dolby Digital 2.0-track (192kbit/s). Deze levert acceptabele prestaties, maar verwacht geen wonderen. De klank is acceptabel, met een redelijk goede definitie in het hoog, maar met slechts beperkt laag. Schakel je de Dolby ProLogic-stand op de versterker in, dan komen de dialogen redelijk uit het midden, en wordt het geluidsbeeld verrijkt met wat muziek en ambiance uit het mono-achterkanaal. Aanvaardbaar, maar spectaculair is anders.

Extra's

Geen extra’s op deze DVD van DFW. We komen er duidelijk weer bekaaid vanaf, want zowel in Amerika als Australië zijn uitgaven van Elvira’s Haunted Hills verkrijgbaar met onder meer een redelijk interessante Making Of.

Conclusie

Elvira’s Haunted Hills (2001) had de comeback moeten zijn van de rondborstige cult-vamp Elvira. Het verhaal bestaat uit een aardige mix van verschillende Edgar Allen Poe-vertellingen, en ook het feit dat de film een vette knipoog geeft naar de klassieke Poe-verfilmingen van vermaard pulp-regisseur Roger Corman zal de fans wel kunnen bekoren. Toch is Elvira’s Haunted Hills vaak te flauw om van een geslaagde parodie/hommage te kunnen spreken. De DVD-uitgave van DFW laat nogal wat te wensen over. Zo heeft het niet-anamorfe beeld een benedenmaatse kwaliteit, en staat het geluid in de vorm van een weinig spectaculaire 2.0-track op de schijf (op de R1- en R4-versies wél 5.1-geluid). Ook qua extra’s komen we er bekaaid van af, aangezien we van de toevoegingen op de buitenlandse uitgaven er welgeteld nul terugvinden. Duidelijk geen DVD waaraan veel aandacht is besteed.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

shihuandgi  |  29-05-2005

leuke film voor 4 euro(in de frs) maar meer zou ik echt niet geven!
Lees meer >

Nathan Strik  |  18-06-2004

Erg suggestieve titel trouwens. ;) Dit is nu ook niet bepaald mijn cup-of-tea. Al dat B-horror gedoe heeft ook wel een soort charme (kijk maar naar films als...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:3
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.