Eye of the Beholder

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-06-2004

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Eye of the Beholder (DVD)
Samenvatting

The Eye (Ewan McGregor) is een Britse geheimagent die de opdracht krijgt te onderzoeken of de zoon van een VS senator wordt gechanteerd. Bij deze opdracht maakt hij een foto van de zeer aantrekkelijke vrouw (Ashley Judd), die in gezelschap is van die zoon. Geschokt ziet The Eye dat in de afdruk van deze foto een spookachtige afbeelding verschijnt van zijn verdwenen dochter. Dit maakt bij hem het gevoel los dat zijn lot op de een of andere wijze aan deze mooie vrouw is verbonden. Kort daarna is The Eye getuige hoe die zoon door deze onbekende vrouw op brute wijze wordt vermoord, waarbij zij het lichaam dumpt. The Eye raakt geïntrigeerd door deze mooie maar fatale vrouw en volgt haar zo dicht mogelijk. Daarbij is hij steeds getuige hoe deze vrouw, waarvan hij ondertussen weet dat zij Joanna Eris heet, de mannen die zij ontmoet vermoord. In zijn groeiende obsessie voor deze vrouw komt hij als een soort beschermengel in haar bizarre leven.

Commentaar

The Eye of the Beholder is gebaseerd op een roman van Mark Behm en voor de film bewerkt tot script door de regisseur Stephan Elliot. Twee thema’s lopen in deze film door elkaar heen. Enerzijds de verwerking van een verlies, waar de geheim agent zijn vrouw en dochter heeft verloren en steeds praat tegen een denkbeeldig jong meisje. En anderzijds over de obsessie van deze geheimagent voor een mooie jonge moordzuchtige vrouw die hij in bescherming neemt door na ieder moord belastend bewijsmateriaal te verwijderen. De film is betiteld als thriller, maar daarvoor ontbreekt toch elke vorm van spanning. Je weet niet direct wat de motieven van handelen van zowel het karakter van Ewan McGregor als Ashley Judd is, maar daar zit verder geen spanning in. Veel aandacht heeft de regisseur besteed aan de bijzondere visuele vormgeving van de film, dat zit goed in elkaar. Onderhuids bevat de film de visualisatie van een bijzonder psychologisch verhaal. Naar de motieven van het handelen van beide hoofdkarakters blijft het een beetje raden. De vrouw wordt, zo lijkt het, in haar handelen gedreven door het gemis van een vader die zij nooit heeft gehad. Bij de geheim agent speelt mee dat hij nooit de vader van zijn (vermiste) dochter kan zijn. Beide hoofdrolspelers, Ewan McGregor en Ashley Judd laten redelijk goede acteerprestaties zien. Daarnaast kleinere rollen voor Geneviève Bujold als de psychiater Joanna Eris, van het karakter van Ashley Judd, en Partrick Bergen als de blinde geliefde van Joanna.

Paar opvallende zaken. De DVD start met een openingscherm over auteursrechten van HOM Vision, terwijl de film hier uitgegeven is door RCV. In regio 1 is de film door Columbia Tristar uitgebracht. Daarnaast blijken er verschillende versies van de film te bestaan, waarbij het verschil met name in het einde van de film zit. Deze uitgave van RCV is gelijk aan de UK uitgave en bevat de langere versie van de eindscène. Daarnaast zitten er verschillen in het beeldformaat, hierover meer bij Beeldkwaliteit.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045205669

Extra's

  • Trailer
  • Interviews
  • B-roll

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het beeldformaat 1.85:1 anamorf op deze DVD. Volgens de IMDB is het oorspronkelijke beeldformaat van de film 2.35:1, waarbij de regio 1 DVD uitgave van de film inderdaad een 2.35:1 beeldformaat hebben. De verschillende uitgaven in regio 2 hebben allemaal 1.85:1 als beeldformaat. Het 1.85:1 beeld betekent in dit geval dat een iets andere beelduitsnede van het 35 mm beeldmateriaal is gemaakt, waarbij aan boven- en onderzijde meer beeld zichtbaar is. Op de kwaliteit van het beeld is verder weinig aan te merken. Het ziet er natuurlijk en kleurrijk uit en heeft goed contrast. Scherpte en detaillering zijn beide goed. Er is licht edge enhancement toegepast. Verder zitten er in het beeld geen ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 11 chapterstops. De film staat op een DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De Nederlandse ondertiteling staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack is een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. De soundtrack klinkt uitstekend met een zeer actief gebruik van alle speakers. Met name het actieve gebruik van de surrounds geeft het geluidsbeeld een mooie ruimtelijkheid. Een mooie scène zit rond de 25ste minuut, waarbij het hoofdkarakter zijn dochter vanuit verschillende hoeken ziet en hoort, waarbij de verschillende geluiden rondom uit alle speakers komt. Heel mooi gedaan. Detaillering van het geluid is prima. De soundtrack is ook zeer dynamisch met harde en zachte passages. Het LFE kanaal wordt frequent aangesproken voor extra laag. Dialogen zijn altijd goed te volgen.

Extra's

De menuschermen zijn statische schermen met achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in 4x3 beeldformaat met DD2.0 (224 kb/s) geluid en helaas geen Nederlandse ondertiteling.

Interviews, waarbij de drie hoofdrolspelers en regisseur wat vertellen over de film en de gespeelde karakters. De interviewfragmenten zijn hele korte stukjes waarbij de vraag er uit is geknipt.
- Ashley Judd – Joanna Erin (1½ min)
- Ewan McGregor – The Eye (1 min)
- Jason Priestly – Garry (½ min)
- Stephan Elliot – regisseur / schrijver (2 min)

B-Roll (3 minuten)
Opnames op de set tijdens het draaien van de film, zonder toelichting.

Trailer (2 minuten)

Conclusie

Eye of the Beholder is het verhaal van een Britse geheim agent die geobsedeerd raakt door een mooie maar fatale vrouw. Het verlies van zijn dochtertje doet hem geloven een bijzondere band te hebben met deze mysterieuze dame, die al bijna haar geliefden vermoord. Zijn obsessies voor haar gaat zover dat hij in het geheim als een soort beschermende engel optreedt. In de hoofdrollen spelen Ashley Judd en Ewan McGregor. De film is geschreven en geregisseerd door Stephan Elliot.
De uitgave van RCV heeft een 1.85:1 beeld, waar de regio 1 versie van Columbia Tristar een 2.35:1 beeld heeft. In dit geval betekent dit dat boven en onder iets meer beeld zichtbaar is. Beeldkwaliteit is verder goed, evenals het geluid. De toegevoegde extra’s stellen niet veel voor.

Laatste reacties

SuperDre  |  16-06-2004

Is deze versie gelijk aan de eerder uitgebrachte versie van HOM Vison of is deze nu anders? http://217.148.171.144/ProductImages/DVD/EyeOfTheBeholder.jpg ...
Lees meer >

Niels Simons  |  15-06-2004

ik vond dit dan weer wel een zeer aardige film.wel duidelijk B-materiaal,maar toch zeer vermakelijk.jammer dak em verkocht heb,binnenkort weer es halen. mazz...
Lees meer >

basset  |  15-06-2004

SLechte film IMHO, geen ontwikkeling in de karakters. De film gaat werkelijk nergens heen. Het had net zo goed een film over Ewan en een film over Ashly kunnen ...
Lees meer >

GJB  |  15-06-2004

Is deze versie gelijk aan de eerder uitgebrachte versie van HOM Vison of is deze nu anders? http://217.148.171.144/ProductImages/DVD/EyeOfTheBeholder.jpg ...
Lees meer >

Hrodbern  |  15-06-2004

Is deze versie gelijk aan de eerder uitgebrachte versie van HOM Vison of is deze nu anders? http://217.148.171.144/ProductImages/DVD/EyeOfTheBeholder.jpg ...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  15-06-2004

Een afknapper die op basis van de premisses (interssant gegeven, respectabele acteurs) de verwachtingen helemaal niet kan inlossen. Te mijden.
Lees meer >

GJB  |  15-06-2004

Is deze versie gelijk aan de eerder uitgebrachte versie van HOM Vison of is deze nu anders? http://217.148.171.144/ProductImages/DVD/EyeOfTheBeholder.jpg
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.