Police Academy (SE)

Recensent:
Alexander de Mol
15-06-2004

Totaalbeoordeling:

4.3
DVD

Police Academy (SE) (DVD)
Samenvatting

Om het tekort aan politiemensen terug te dringen stelt de nieuwe vrouwelijke burgemeester de toelatingseisen voor de politieacademie naar beneden bij. Agenten in spé hoeven niet langer aan bepaalde eisen ten aanzien van gewicht, lengte etc. te voldoen om toegelaten te worden tot de opleiding. Een grote diversiteit aan persoonlijkheden meldt zich daarom dankzij deze versoepeling van het beleid aan om bij het politiekorps te komen. Niet alle nieuwe rekruten hebben zich geheel vrijwillig in het blauw gestoken. Carey Mahoney (Steve Guttenberg) krijgt namelijk juist als alternatieve straf de veertien weken durende opleiding aan zijn broek. Mahoney wil zich zo snel mogelijk van de opleiding laten trappen, maar commandant Lassard (George Gaynes) maakt hem duidelijk dat dit niet mogelijk is. Dit tot afgrijzen van Luitenant Thaddeus Harris (G.W. Bailey), die er juist inmiddels alles aan gelegen is om Mahoney uit de groep te verwijderen.

Commentaar

Police Academy was bij de release in 1984 een groot succes. Naast films als Porky’s en Revenge of the Nerds was er ook nog plaats voor een film met een groep antihelden in een blauw uniform. Police Academy bevat best een aantal komische momenten. De scène waarin commandant Lassard (George Gaynes) tijdens een speech lijkt te worden verrast door Carey Mahoney (Steve Guttenberg), de rol waarvoor Bruce Willis ooit nog auditie deed, de situatie voor cadetten Copeland en Blankes in de ‘Blue Oyster bar’ en de kwajongensachtige mimiek van wijlen David Graf, die de rol van Eugene Tackleberry vervulde, zorgen bijvoorbeeld bij mij nog steeds voor opkrullende mondhoeken. Sex and the City-ster Kim Cattrall zien we in haar jonge jaren in de rol van Karen Thompson, het liefje van Mahoney. Geluidseffectenvirtuoos Larvelle Jones (Michael Winslow) is nog immer een attractie op zich. Winslow is overigens de enige van het stel die in alle Police Academy delen (ook de tekenfilm) zijn opwachting maakt.
Met het groeien van het aantal vervolgen (6 vervolgfilms, een tv-serie en een tekenfilmreeks) zakte de kwaliteit van de films overigens steeds verder weg tot een bedenkelijk niveau. Nu was Police Academy natuurlijk ook geen ‘Academy Award’ materiaal, maar dit origineel (het woord zegt het al) is gewoon best vermakelijk.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1984
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931319720

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Commentaartrack
  • Behind Academy Doors: Secret Files Revealed

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Police Academy staat met een aspect ratio van 1.78:1 door op deze DVD, waarmee de originele bioscoopverhouding (1.85:1) wordt benaderd. De kwaliteit van het beeld is niet optimaal. Ondanks dat indertijd wellicht niet het beste filmmateriaal gebruikt is, had de print er wat strakker uit mogen zien. De transfer heeft geregeld een wat softe uitstraling en bevat ook de nodige vuiltjes. Het beeld staat ook niet helemaal stil (‘telecine wobble’). De buitenscènes zien er over het algemeen acceptabel uit, maar met name de indoorscènes vallen door aanwezigheid van ‘filmgrain’ en beeldruis wat uit de toon. Kleurweergave is in orde, al zouden gelaatskleuren hier en daar wat stabieler mogen ogen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor helderheid en contrast. De ondertiteling is prettig leesbaar maar staat te hoog in het beeld. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we betere transfers van dezelfde leeftijd èn ouder hebben gezien. Een lichte teleurstelling kunnen we daarom ook niet helemaal onderdrukken.

Geluidskwaliteit

Voor de weergave van het geluid op deze DVD worden we verwend met een Dolby Digital 1.0 monotrack (192 kbit/s). Warner had vermoedelijk geen zak met geld beschikbaar om voor de twintigste verjaardag van Police Academy het originele monospoor op te waarderen naar een 5.1 track. Je raadt het daarom vermoedelijk al, de dynamiek ontbreekt en hier en daar de nodige scherpe kantjes in het hoge tonengebied. De dialogen zijn zeer behoorlijk te volgen. Voor een film als deze is het weliswaar niet al te dramatisch dat we geen meerkanaals track krijgen voorgeschoteld, het is toch een lichte teleurstelling dat er geen nieuwe mix is gecreëerd voor deze DVD release.

Extra's

Commentaartrack
De film valt te bekijken met commentaar van regisseur Hugh Wilson, producer Paul Maslansky en diverse leden van de cast. Er vallen weinig stiltes en de commentators hebben duidelijk plezier in het opnieuw bekijken van de film. Gezien de aard van de film is het niet verwonderlijk dat dit niet de meest opzienbarende commentaartrack is. Desalniettemin is deze best aardig om eens te beluisteren. Nederlandstalige ondertiteling ontbreekt bij het commentaar.

Behind Academy Doors: Secret Files Revealed (30:23 min)
Deze speciaal voor deze DVD uitgave opgenomen feature bevat onder andere interviews met regisseur Hugh Wilson, producer Paul Maslansky, Steve Guttenberg (Mahoney), Bubba Smith (Hightower), G.W. Bailey (Lt. Harris), Donovan Scott (Leslie Barbara) en George Gaynes (Lassard). Het interview met de in 2001 overleden David Graf stamt zichtbaar uit een eerdere periode. Kim Cattrall is eigenlijk de grote afwezige, maar had ten tijde van de opname ongetwijfeld andere verplichtingen. Warner heeft deze feature voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Bioscooptrailer (2:09 min)
De originele bioscooptrailer van Police Academy die, in tegenstelling tot de film zelf, wel voorzien is van een Dolby 2.0 track.

Conclusie

Police Academy uit 1984 markeerde het begin van een lange franchise-reeks met de mannen en vrouwen in het blauw. In dit eerste deel worden de toelatingseisen voor de politieacademie ernstig versoepeld waardoor iedereen zich kan aanmelden voor de opleiding. Carey Mahoney (Steve Guttenberg) wordt echter verplicht om de opleiding te volgen. Door zijn recalcitrante gedrag leeft hij al snel op voet van oorlog met luitenant Harris (G.W. Bailey), met alle kolderieke gevolgen van dien.
Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van Police Academy brengt Warner de film als ‘special edition’ uit. De DVD release is echter minder feestelijk dan waarop ondergetekende had gehoopt.
De beeldkwaliteit is alleszins behoorlijk, maar zou zeker strakker kunnen en het originele Dolby Digital 1.0 monospoor maakt nu eenmaal van huis uit geen onsterfelijke indruk.
Qua extra’s had Warner, ter gelegenheid van de verjaardag van het eerste deel uit de inmiddels uitgemolken Police Academy-reeks, daarnaast wat ons betreft wat steviger mogen uitpakken.
Ondanks de wat tegenvallende verjaardagsrelease zal het ons niet verwonderen dat deze titel uit sentimentele overwegingen in menig collectie een plaats zal vinden.

Laatste reacties

SuperDre  |  06-03-2005

Dit zijn van die films die verboden moeten worden om a in de bioscoop te komen wat een verspilling v/h geld b ik snap niet dat mensen dit huren/kopen en ook nog...
Lees meer >

steven van dijk  |  05-03-2005

Dit zijn van die films die verboden moeten worden om a in de bioscoop te komen wat een verspilling v/h geld b ik snap niet dat mensen dit huren/kopen en ook nog...
Lees meer >

BLACKENED  |  20-06-2004

Toenstrax deel 1,2 en 3 gekocht voor vaderdag ... (in de 3 v 33 € actie bij FRS)
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  18-06-2004

En in België zeggen we ook gewoon "klopt als een bus". :wink: Gisteren trouwens deel 1 en 5 gekocht, is echt wel lachen. :D Waarschijnlijk ga ik ze eens a...
Lees meer >

Philippe  |  18-06-2004

En in België zeggen we ook gewoon "klopt als een bus". :wink: Gisteren trouwens deel 1 en 5 gekocht, is echt wel lachen. :D
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  17-06-2004

Klopt als een bus. Is dit je goeiste nederlands :wink: Dat is hier in Midden-Nederland in ieder geval een ingeburgerde contaminatie. En nou weer on topic! ;)...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  17-06-2004

Klopt als een bus. Is dit je goeiste nederlands :wink: Dat is hier in Midden-Nederland in ieder geval een ingeburgerde contaminatie. En nou weer on topic! ;)...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  17-06-2004

Klopt als een bus. Is dit je goeiste nederlands :wink: Het is: Het sluit als en bus, en het klopt als een zwerende vinger.
Lees meer >

Alexander de Mol  |  16-06-2004

Alexander, de documentaire op de DVD is wél Nederlands ondertiteld.Klopt als een bus. Fout inmiddels hersteld.
Lees meer >

Frank  |  16-06-2004

Alexander, de documentaire op de DVD is wél Nederlands ondertiteld. Ik heb de DVD nu opstaan.
Lees meer >

SuperDre  |  16-06-2004

Is er sprake van dat er misschien hiervan een box komt? Nee, in Nederland niet. Wie zou die trouwens willen? De laatste delen zijn immers zooo tenenkrommend s...
Lees meer >

Surya  |  16-06-2004

Is er sprake van dat er misschien hiervan een box komt? Nee, in Nederland niet. Wie zou die trouwens willen? De laatste delen zijn immers zooo tenenkrommend s...
Lees meer >

Frank  |  16-06-2004

Is er sprake van dat er misschien hiervan een box komt? Nee, in Nederland niet.
Lees meer >

SuperDre  |  16-06-2004

Is er sprake van dat er misschien hiervan een box komt?
Lees meer >

Jos_de_bosduif  |  16-06-2004

De eerste was best een vermakelijke film , slechste van de reeks was 7 die in moskou gewoon zielige film
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:4
Extra's:3
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 98
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.