Freddy Vs. Jason

Recensent:
Koen Koene
12-06-2004

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Freddy Vs. Jason (DVD)
Samenvatting

Tien jaar geleden drong de verschrikkelijke Freddy Krueger (Robert Englund) de droom binnen van menig kind. In die nachtmerries richtte hij enorme ravages en bloedbaden aan, totdat hij voorgoed werd verbannen naar de hel. Maar niet voor lang, want Freddy heeft nu eindelijk een manier gevonden om terug te keren met zijn gruweldaden… Hij verschijnt in de droom van eveneens naar de hel verbannen Jason Voorhees (Ken Kirzinger), het monster dat lang geleden vele onschuldige tieners vermoordde op Camp Crystal Lake. Freddy wil Jason naar Elmstreet loodsen om de inwoners bang te maken. Zo angstig dat ze Freddy weer beginnen te vrezen, en hij kan terugkeren in hun dromen. Met de komst van Jason én de terugkeer van Freddy zullen de bewoners van het stadje nooit meer veilig zijn. In hun slaap niet, maar ook overdag niet. Maar twee moordlustige kapiteins op één schip, dat kan nooit lang goed gaan...

Commentaar

Toen in 1993 aan het einde van Jason Goes to Hell de handschoen van Nightmare on Elmstreet’s Freddy Krueger het masker van Friday the 13th’s Jason Voorhees de grond in trok, maakte de fans een sprongetje van opwinding. Zouden de twee legendes binnenkort tegenover elkaar komen te staan? Inderdaad, al bleek het woord ‘binnenkort’ niet echt van toepassing. Grootste probleem was het bedenken van een goed script. Hoe kon men de twee horroriconen uit totaal verschillende filmseries tegenover elkaar krijgen, liefst op zodanige wijze dat er ook nog enige logica in het spel is? Vele ideeën passeerden de revue, het ene nog belachelijker dan het andere (wat te denken van de onthulling dat Freddy vroeger een kampleider was die de jonge Jason misbruikte, waardoor hij van Jason het monster maakte dat hij nu is, of een bokswedstrijd tussen de twee, met Ted Bundy als scheidsrechter). Uiteindelijk werd een aanvaardbare opzet gevonden, en na diverse script-revisies begon men op 9 september 2002 in Canada met de opnames. Met regisseur Ronny Yu (51st State, Bride of Chucky) aan het roer. Het resulterende Freddy Vs. Jason voldoet op veel fronten aan het horrorprofiel. En dus leggen irritante tieners, al dan niet na het bedrijven van de liefde, bij bosjes het loodje, en vloeit het bloed met liters tegelijk. Maar Freddy Vs. Jason heeft daarnaast natuurlijk iets dat de meeste horrorfilms niet hebben: twee concurrerende slachtmachines. Uiteraard leidt het uiteindelijk tot in een spectaculaire confrontatie tussen de twee. Het leuke daaraan is dat er in principe geen echte favoriet is, wat de afloop van het gevecht onvoorspelbaar maakt. Maar maakt dit alles Freddy Vs. Jason nu tot een boeiende film? Nou, laten we het zo zeggen: het had zeker slechter gekund. Eén ding is in ieder geval zeker: het script, dat op nogal gekunstelde manier probeert om de twee horrorlegendes tegenover elkaar te krijgen, stelt niet zo veel voor en bevat de nodige gaten. Maar goed, wie in horrorfilms gaat zoeken naar sterke, geloofwaardige verhaallijnen kan evengoed in een Steven Seagal-film op zoek gaan naar Oscarwinnend acteerwerk. Want het gaat natuurlijk om het griezelgehalte en de hoeveelheid ‘blood&guts’. Wat dat betreft zal de genreliefhebber zich prima vermaken met Freddy Vs. Jason. Plus dat je als fan van (een van) beide horroriconen nu eindelijk antwoord krijgt op de vraag: wie zou er winnen? Maar of je tevreden zult zijn met het antwoord...

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 93 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045205898

Extra's

  • Videoclip
  • Audiocommentaar
  • galleries
  • Trailers & TV Spots
  • Production Featurettes
  • Deleted/Alternate Scenes
  • Fangoria Magazine Article
  • Visual Effects Featurettes
  • Promotional Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Over de anamorfe 2.35:1-transfer die je op de RCV-uitgave van Freddy Vs. Jason aantreft valt nagenoeg niets te klagen. Of het nu om scherpte, helderheid, kleurverzadiging of de aanwezigheid van zaken als grain, vuil en ruis gaat: op vrijwel alle fronten verdienen de prestaties een vette voldoende. Hier en daar zal de echte muggenzifter een paar compressiefoutjes bespeuren (bijvoorbeeld posterisatie en macro-blocking), maar de meeste mensen zal dit niet eens opvallen, laat staan dat het storend is. En dus kunnen we het kort houden: een uitstekende transfer!

Geluidskwaliteit

Van een moderne film als Freddy Vs. Jason verwacht je dat deze gepaard gaat met de nodige toeters en bellen op geluidsgebied. Gelukkig stelt de DVD wat dat betreft niet teleur, want het geluid – uiteraard 5.1 – heeft een mooie warme klank en maakt zeer agressief gebruik van alle beschikbare kanalen. Het uitermate ruimtelijke eindresultaat draag prima bij aan de sfeerbeleving. Precies zoals het hoort dus. Vergelijken we de Dolby Digital-track (448kbit/s) met het eveneens aanwezige DTS-spoor (754kbit/s), dan constateren we de bekende verschillen: bij het Dolby-geluid worden de lage tonen wat dikker aangezet, terwijl de DTS-track een tikje meer detail in het hoog biedt. De verschillen zijn niet enorm, maar toch heeft in onze ogen het krachtigere en vollere Dolby-geluid bij een film als dit de voorkeur. Bovendien is de Dolby-track in EX-formaat (al is het spoor niet als zodanig geflagd), zodat je met behulp van de juiste apparatuur wat meer richting kunt creëren middels een additioneel matrix-kanaal middenachter.

Extra's

In de menu’s van de twee schijfjes (voorzien van 5.1-geluid) is een ruime hoeveelheid extra’s te vinden. Hierbij is het audiocommentaar niet Nederlands ondertiteld (alleen Engels), de overige extra’s zijn dat wel.

Audiocommentaar
De voornaamste extra op de eerste disc is een gesproken toelichting door regisseur Ronny Yu en hoofdrolspelers Robert Englund en Ken Kirzinger. Met een rol in elke Nightmare on Elmstreet-film is Englund de veteraan van het stel (Ken Kirzinger kroop in Freddy Vs. Jason voor de eerste maal in de huid van Jason Voorhees). Niet zo vreemd dus dat hij het commentaarspoor overheerst, waarbij hij onder meer praat over de evolutie en groei van de Nightmare-reeks. De bijdrage van Yu en Kirzinger blijft helaas wat beperkt. Desondanks is het spoor, mede vanwege het enthousiasme van Englund, aardig genoeg om eens te beluisteren, al valt het commentaar qua filmtechnische inhoud ontzettend tegen.

Jump to a Death
Hier kun je rechtstreeks naar de sterfscènes van verschillende personages springen. Ook is het mogelijk om een willekeurige moord voorgeschoteld te krijgen, via de optie ‘Random Death’. In principe is deze extra dus een soort van scène-selectie-menu, maar dan net even iets anders.

Also Available
Verder heeft de eerste DVD qua extra’s alleen nog een aantal trailers van andere RCV-titels te bieden, namelijk Ripley’s Game, Kill Bill en A Man Apart. Zoals gebruikelijk bij RCV krijg je de trailers ook bij het opstarten van de schijf te zien. Met betrekking tot het overslaan van deze trailers biedt de menu-toets geen soelaas, maar wel is het mogelijk om handmatig door de trailers heen te bladeren (skip-toetsen).

Deleted/Alternate Scenes (15 min)
De tweede DVD bevat om te beginnen twintig verwijderde scènes en alternatieve takes (waaronder een alternatief einde), inclusief optioneel commentaar van regisseur Ronny Yu en executive producer Douglas Curtis Met behulp van de ‘play all’-optie worden alle fragmenten automatisch achter elkaar afgespeeld, maar ook kun je losse scènes uit een lijst kiezen.

Fangoria Magazine Article
Een tweedelig artikel uit het tijdschrift ‘Fangoria’, met name over de vele obstakels bij het bedenken van een goed script voor Freddy Vs. Jason. Verschillende afgekeurde ideeën passeren de revue, de meeste enorm onzinnig en lachwekkend. Een interessant (Engelstalig) artikel, dat je een goed idee geeft wat voor hel het bedenken van de film geweest moet zijn.

Production Featurettes
Onder deze optie vind je een aantal korte documentaires over de totstandkoming van de film. Achtereenvolgens kun je de volgende zaken bekijken (een ‘play all’-optie ontbreekt):
- Genesis: Production Hell (10 min): Info over de pre-productie van de film, met name wat betreft het ontstaan van het idee, het verkrijgen van de rechten (Freddy behoort toe aan New Line, Jason aan Paramount), het schrijven van script en de moeilijke zoektocht naar een geschikte en geïnteresseerde regisseur.
- Return to Springwood (13 min): Een kijkje bij de opnames, met een toelichting van cast en crew.
- Art Direction: Jason’s Decorating Tips (12 min): Een featurette over het visuele aspect, zoals het ontwerp van de sets en de manier waarop men onderscheid maakt tussen de echte wereld en de droomwereld.
- Stunts: When Push Comes to Shove (22 min): Actiescènes zijn het onderwerp van deze extra. Je krijgt onder meer te zien hoe een aantal grotere stunts gerealiseerd worden.
- Make-Up Effects: Freddy’s Beauty Secrets (6 min): Een tamelijk oppervlakkige featurette over de make-up-effecten.

Visual Effects Featurettes (35 min)
Een even interessante als vermakelijke toevoeging over het ontwerp en de realisatie van de visuele effecten. Visual effects supervisor Ariel Velasco-Shaw en visual effects producer Kevin Elam geven een toelichting bij de twaalf grootste effectscènes. Daarbij komen ook de problemen waar men tegenaan liep uitvoerig aan bod. Evenals bij de verwijderde scènes is een ‘play all’-optie aanwezig, maar heb je ook de mogelijkheid om de fragmenten afzonderlijk te selecteren.

Galleries
Hier kun je honderden storyboards bekijken (van zes scènes), alsmede een uitgebreide verzameling productiefoto’s.

Publicity and Promotions
In dit sub-menu een aantal promotionele extra’s, namelijk:
- Pre-Fight Press Conference (4 min): Beelden van een leuke persconferentie, neergezet alsof het een bokswedstrijd tussen de twee horrortitanen betreft.
- Bioscooptrailer: De obligate trailer, netjes gepresenteerd in anamorf breedbeeld met DD 5.1-geluid.
- TV Spots: Acht spotjes voor televisie, elk van ongeveer een halve minuut. Een ‘play all’-optie is aanwezig.
- Music Video: Een videoclip van het nummer “How Can I Live” van de band Ill Niño.
- A Visit to Camp Hacknslash (4 min): Om de première van de film kracht bij te zetten organiseerde New Line Cinema een snoepreisje voor de critici, in de vorm van een zomerkamp. Aan het eind van de dag werd de film vertoond. Hier zie je beelden van het uitstapje.

Ook bevat de uitgave diverse verborgen extra’s. Kun je ze niet vinden, kijk dan even op onze Easter Eggs-pagina.

Conclusie

Na de jarenlange zoektocht naar een geschikt script is het zover, en zijn in Freddy Vs. Jason eindelijk de slachtmachines uit twee zeer bekende horrorreeksen samen te zien, namelijk Freddy Krueger (Nightmare on Elmstreet) en Jason Voorhees (Friday the 13th). Weliswaar stelt de film qua plot niet echt veel voor, maar daar haal je deze film ook niet voor in huis. Waarvoor dan wel? Uiteraard voor de langverwachte krachtmeting tussen twee van ’s werelds grootste horroriconen. Wie er als winnaar uit de bus komt? Dat moet je zelf maar gaan zien. De DVD-uitgave van RCV is daar prima geschikt voor, want deze heeft alles te bieden wat je van een moderne productie verwacht. Dat wil zeggen: uitstekend beeld en geluid (ook DTS), en een ruime collectie boeiende extra’s. En daarmee is het een aanrader voor de fans van (een van beide) horrorseries.

Laatste reacties

Gertjan  |  09-08-2005

Ik ben ook groot fan van Freddy & Jason! en ik heb heerlijk genoten van deze film. humor,aktie,gore verstand op nul en kijken maar. je zult er geen spijt van kr...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  05-08-2005

Wat heb ik gelachen,deze film heeft meer humor dan de meeste lachfilms. Heerlijk oneliners zoals alleen Freddy dat kan.Het gore gehalte is ook wel goed.Het ge...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  08-07-2005

Gisteren gezien. Het eerste half uur dacht ik door het slechte acteerwerk/dialogen/scenario dat ik in een parodie beland was, maar het hoge pulpgehalte ging wel...
Lees meer >

rmelkert  |  08-06-2005

Gisteren de UK uitgave binnengekregen (was gewoon stuk goedkoper, en zonder lelijke balk :)). Film is echt stoer, heb toevalig pas geleden alle 7 freddy's no...
Lees meer >

shihuandgi  |  29-05-2005

Jij durft wel moet ik zeggen. Heb je toevallig ook zo een mooie foto met handtekening van onze Ken Kirzinger thuis? Ik wel, speciaal met mijn naam gesign...
Lees meer >

Sneaker  |  24-03-2005

Vandaag gezien en heerlijke horrorfilm. Oke, een oscar zal die nooit winnen en echt spannend wordt het nergens, maar de film is erg vermakelijk. Het acteerwerk ...
Lees meer >

daburnd  |  07-03-2005

Ik durf me wel de grootste Friday the 13th fan van nederland te noemen. Vond hem na het zien in de bios echt super, maar toen ik hem nog een keer zag boeide ...
Lees meer >

DaveT  |  17-02-2005

Erg leuke film. De spanning ontbreekt alleen compleet, maar dat is niet erg want wat je ervoor terug krijgt is een rollercoaster van een film boordevol humor en...
Lees meer >

shihuandgi  |  14-02-2005

leuke film! erg onderhoudend en je word wel erg geentertained. heb 'em gedownload maar ga nu zeker de dvd dubbel disc kopen.. en wat betrefd die gele lijn wa...
Lees meer >

roelvdgoor  |  22-01-2005

Ik vind hem erg grappig.Tja een fatsoenlijk plot kun je van deze film niet verwachten maar onderhoudend is hij wel.De hele film werkt naar het eindgevecht tusse...
Lees meer >

nova6666  |  18-01-2005

Erg vermakelijke film, ben dan ook een liefhebber van Freddy en Jason! Zaten paar goedgemaakte scenes in en de film loopt lekker vlot door! Popcorn erbij en ...
Lees meer >

René Veentjer  |  25-08-2004

Ik ben nooit een fan geweest van Nightmare on Elmstreet films, ik vond ze totaal niet eng en snapte het hele gebeuren ook niet rond Freddy. Maar de films van Fr...
Lees meer >

Milan  |  11-08-2004

Heb eindelijk de regio 2! (de versie die ik wél kan afspelen :P ) Ik vind het een gave film, leuke humor...kzal 'm nog vaak kijken
Lees meer >

Jeroen D  |  28-06-2004

Gisteren nog eens weer bekeken......vond ém beter dan de 1e keer. Het is wel entertainment ! Er zitten ook een paar lekker gore stukken in.......die jongen opg...
Lees meer >

kruspe  |  16-06-2004

de r1 heeft geen DTS :) dat klopt, maar hij klinkt toch beter dan de regio 2!!!!!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 100
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.