Breakfast at Tiffany's

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-05-2004

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Breakfast at Tiffany's (DVD)
Samenvatting

Holly Golighty (Audrey Hepburn) is een eigenzinnig meisje dat zich in haar onderhoud voorziet door zich mee uit te laten nemen door aantrekkelijke rijke mannen en $50 te vragen als ze naar het toilet moet of een taxi nodig heeft. Sommige mannen verwachten andere services van Holly. Tot grote ergernis van haar huisbaar Mr.Yunioshi (Mickey Rooney) worden deze mannen erg luidruchtig als blijkt dat Holly niet die services verleent. In het appartementcomplex waar Holly woont is een nieuwe bovenbuurman komen wonen, de schrijver Paul Varjak (George Peppard). Wanneer Holly weer eens door haar raam vlucht voor een wat te opdringerige man, ziet zij hoe een weggestelde dame (Patricia Neal) geld neerlegt en het appartement verlaat. Holly stapt bij Paul binnen en gaandeweg de nacht ontstaat tussen Holly en Paul een gevoel van genegenheid. Paul ontdekt dat de charmante Holly erg wispelturig en impulsief is en ook een beetje onbetrouwbaar, vooral als hij haar echtgenoot ontmoet.

Commentaar

Breakfast at Tiffany’s is een romantische komedie van regisseur Blake Edwards. De film is gebaseerd op de korte gelijknamige roman uit 1958 van de Amerikaanse schrijver Truman Capote. Voor de film is het verhaal nogal aangepast door scriptschrijver George Axelrod. Dit script was goed voor een Oscar® nominatie, naast nog twee andere Oscar® nominaties (voor beste set en beste hoofdrolspeelster Audrey Hepburn) en twee gewonnen Oscars® voor beste muziek (Henry Mancini) en het beste liedje (Moon River). Dit prachtige liedje Moon River, ook geschreven door Henry Mancini, is een klassieker geworden en menig zangeres heeft het op haar repertoire staan. Toch is de uitvoering van Hepburn ongeëvenaard. En dat is best bijzonder, als je beseft dat Hepburn eigenlijk niet kan zingen en er bij ( My Fair Lady gebruik was gemaakt van een stemdubbel. Maar Mancini had de zangpartij speciaal voor Audrey beperkt tot één octaaf zodat zij in staat was het liedje te zingen.
Het verhaal van Capote is voor de film veel kuiser gemaakt, waar Holly in het originele verhaal een lesbische verhouding had en enkele naaktscènes zou geven. Begin jaren zestig was dit in een speelfilm nog niet mogelijk. Bij het schrijven van het verhaal had Capote de actrice Marilyn Monroe in gedachten voor de hoofdrol. Oorspronkelijk zou John Frankenheimer (Path to War (2002), Reindeer Games (2000), Ronin (1998)) de regisseur worden. Toen Audrey Hepburn de hoofdrol kreeg, drong zij aan op een andere regisseur, omdat zij nog nooit van Frankheimer had gehoord. En na haar grote successen in Roman Holiday (1953), Sabrina (1954), War and Peace (1956)en Funny Face werd er naar Hepburn geluisterd.
Naast dat het verhaal kuiser is gemaakt, wordt het verhaal in de originele roman via flashbacks verteld door een (onbekende) verteller. In de film heeft George Peppard in de rol van de schrijver Paul Varjak de vertellerrol, maar wordt niet gebruik gemaakt van flashbacks. George Peppard zal bij menigeen nog bekend zijn als Hannibal Smith uit de jaren ’80 televisie hit The A-Team.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1961
Speelduur: 110 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865555262

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Informatieboekje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het originele 1.85:1 filmbeeld staat in iets afwijkend anamorfische beeldformaat 1.78:1 op de DVD. Het beeldmateriaal was voor een eerdere release al opgeknapt en ziet er redelijk goed uit. Zeker als je beseft dat de film toch alweer ruim 40 jaar oud is. Het meest opvallend is de ruim aanwezige hoeveelheid filmgrain die het beeld een korzelige voorkomen geeft. Daardoor is ook de detaillering matig. Kleuren zien er redelijk helder en goed verzadigd uit, waarbij ook het contrast prima is. Wat ook opvalt is problemen met aliassing en moiré en de zichtbaar toegepaste edge enhancement. Af en toe zit nog een spettertje in het beeld.
De film is opgedeeld in 14 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9, met een laagwisseling die slechts kort merkbaar is. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is opgewaardeerd naar een heuse Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) soundtrack. Voor puristen onder ons is het jammer dat de gerestaureerde originele monosoundtrack niet op de DVD staat. Wel zijn vier nasynchronisaties toegevoegd. De soundtrack klinkt prima, waarbij het vooral de muziek van Henri Mancini is die gebruikt maakt van meerdere kanalen. De muziek heeft een goede stereospreiding over de frontspeakers. De surrounds worden zo subtiel gebruikt, voornamelijk bij de muziek, dat deze nauwelijks hoorbaar zijn. De nadruk van de soundtrack ligt dus op de voorste kanalen. Dialogen en andere filmgeluiden blijven beperkt tot de centerspeaker, enkele effecten (een trein of regen) uitgezonderd. De dialogen zijn goed te volgen. Het LFE kanaal is weliswaar aanwezig, maar wordt niet gebruikt.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn in statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Er staat slechts één extraatje op deze DVD. De:

Theatrical Trailer (2½ min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 mono geluid.


De DVD is uitgebracht in de serie Golden Classics en daarbij toepasselijk in een goudkleurige Amaray keepcase gestoken. Naast een inlay met de tracklisting is ook een boekje met 12 pagina’s informatie over de productie van de film toegevoegd. De keepcase zit in een kartonnen slipcase.

Conclusie

Breakfast at Tiffany’s is één van Audrey Hepburn’s bekendste speelfilms en leverde haar wederom een Oscar® nominatie op. Gebaseerd op de korte gelijknamige roman van Truman Capote, vertelt de film de relatie tussen de eigenzinnige partygirl Holly Golightly en de schrijvende gigilo Paul Varjak. Als tegenspeler had Hepburn George Peppard tegenover zich staan. Blake Edwards wis er een prima komische film van te maken met prachtige muziek van Henri Mancini. Mancini kreeg voor deze muziek een Oscar®, evenals voor het beroemde liedje Moon River, dat door Hepburn zelf gezongen is.
Paramount heeft deze prachtige film (opnieuw) uitgebracht in de serie Golden Classisc met een chique ‘gouden’ uitstraling. Daarnaast heeft deze uitgave de subtitel The Audrey Hepburn Collection, waarbij Paramount ook enkele andere films met Audrey Hepburn de Golden Classic behandeling heeft gegeven. Deze uitgave van de alweer ruim 40 jaar oude film heeft redelijk goede kwaliteit van zowel beeld als geluid. Als extra is helaas alleen een bioscooptrailer en een informatief boekje toegevoegd. De film is voor de klassieke filmliefhebber uiteraard een verplichte aanschaf.

Laatste reacties

zetmoon  |  23-08-2006

Kan iemand me vertellen of de recent uitgebrachte SE dezelfde verbetering qua beeld biedt als de regio 1 versie? Zie deze vergelijking op DVD Beaver daarvoor. A...
Lees meer >

Richard B.  |  22-08-2006

Kan iemand me vertellen of de recent uitgebrachte SE dezelfde verbetering qua beeld biedt als de regio 1 versie? Zie deze vergelijking op DVD Beaver daarvoor. A...
Lees meer >

zetmoon  |  15-01-2005

"Het originele 1.85:1 filmbeeld staat in iets afwijkend anamorfische beeldformaat 1.78:1 op de DVD" Veel 1.85:1 films worden aangepast tot 1.78:1 om beeldvul...
Lees meer >

TheGodfather  |  07-12-2004

Prachtige film. 1 van m`n favoriete films allertijden. heb dan ook 2 x in m`n collectie :oops: Hepburn en Peppard vormen een geweldig paar, en t liedje Moonr...
Lees meer >

Richard B.  |  30-05-2004

Ik had de oude editie van de dvd (zonder die goudkleurige rand op de hoes) al een paar jaar. Dit vind ik een van de mooiste romantische komedies ooit. Veel bete...
Lees meer >

Frank  |  30-05-2004

Is deze DVD dezelfde als die vorig jaar al is verschenen? En is dan alleen het kartonnen hoesje extra? Ja. Geldt dat ook voor de andere Audrey Hepburn-fil...
Lees meer >

Fries46  |  30-05-2004

Is deze DVD dezelfde als die vorig jaar al is verschenen? En is dan alleen het kartonnen hoesje extra? Geldt dat ook voor de andere Audrey Hepburn-films (uitg...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 71
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.