Streisand, Barbra - The Concert

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-05-2004

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Streisand, Barbra - The Concert (DVD)
Samenvatting

Na 27 jaar afwezigheid op het concertpodium gaf Barbra Streisand op 31 december 1993 en 1 januari 1994 twee concerten in het MGM Grand Hotel in Las Vegas. The Concert is de integrale registratie voor televisie van het concert dat zij op 1 januari gaf. In de uitverkochte zaal waren ook veel ‘celebrities’ aanwezig als Steven Spielberg, Michael Douglas, Mel Gibson en Michael Jackson. Het concert is verdeeld in twee acts, voor en na de pauze, waarbij elke act muzikaal wordt ingeleid met een instrumentale medley van Streisand songs.

Act I
1. Overture
2. As If We Never Said Goodbye
3. I´m Still Here / Everybody Says Don´t / Don´t Rain On My Parade (medley)
4. Can´t Help Loving That Man
5. I´ll Know (met Marlon Brando)
6. People
7. Lover Man (Oh, Where Can You Be?)
8. Will He Like Me?
9. He Touched Me
10. I´m In The Mood For Love / Speak Low / Guilty (medley)
11. What´s This Thing Called Love?
12. The Man That Got Away
13. On A Clear Day (You Can See Forever)

Act II
14. Entr’acte
15. The Way We Were
16. You Don´t Bring Me Flowers
17. Special Appearance With Linda Richman (Mike Meyers)
18. Once Upon A Dream / When You Wish Upon A Star / Someday My Prince Will Come (Disney medley)
19. Not While I´m Around
20. Ordinary Miracles
21. Evergreen
22. Happy Days Are Here Again
23. My Man
24. For All We Know

Commentaar

Toen Barbra Streisand in 1992 de ‘Lifetime Achievement’ prijs kreeg van de N.A.R.A.S. tijdens de Grammy Awards avond, werd al geopperd dat zij mogelijk terug zou keren op het concertpodium. Samen met haar muzikale vrienden Marvin Hamlish (componist, arrangeur en dirigent) en Alan & Marilyn Bergman (muziek en teksten) bereidde zij een show voor die meer is dan een ‘best of’ uit haar indrukwekkende muzikale oeuvre. De show kreeg een sterk persoonlijk karakter waarin haar muzikale successen en persoonlijke hoogte- en dieptepunten een rode draad vormen.
Dat Barbra Streisand een fenomenale zangeres is, behoeft geen betoog. Wie het concert ziet en hoort beseft wat een prachtig stemgeluid zij heeft en welke enorme controle zij over haar stem heeft, waardoor zij zo helder en zuiver en met zoveel nuanceringen kan zingen. Marvin Hamlish is al heel lang bevriend met Streisand en heeft al een succesvolle carrière als componist, arrangeur en dirigent achter de rug. Het 64-koppige orkest stond beide avonden onder leiding van Hamlish. Het concert en de registratie ervan zijn in 1995 overladen met Emmy Awards.

We staan nog even stil bij een paar bijzondere momenten tijdens het concert. Het podium is gemoedelijk ingericht als een soort huiskamer. Erboven hangt een groot videoscherm waarop tijdens de verschillende liedjes foto’s en filmfragmenten te zien zijn. Bij het liedje I’ll Know zingt Steisand heel knap live mee met Marlon Brando die dan zingend op het grote scherm te zien is. Bijzonder is ook de Disney Medley die Barbra speciaal voor haar 5-jarige peetdochter Caleigh, die ook in de zaal zit, zingt. Daarna zingt Barbra een lied speciaal voor haar ook aanwezige zoon Jason, die naast vader Elliot Gould zit. Kritiek die Barbra een keer op haar kleding heeft gehad, is aanleiding voor een intermezzo met Linda Richman, gespeeld door Mike Myers. Tegen het einde van het concert vraagt Barbra aandacht voor drie bijzondere vrouwen, moeders, waarmee zij een speciale band heeft. Allen aanwezig in de zaal en allen ontvangen een staande ovatie. Ten eerste Barbra’s moeder Diana Streisand Kind, dan de weduwe van Martin Luther King, mevrouw Coretta Scott King en daarna de moeder van Bill Clinton, Virginia Clinton Kelley. Virginia Clinton Kelley overleed vijf dagen na het concert en Barbra’s moeder is 2 april 2002 op 93 jarige leeftijd overleden. De DVD eindigt met de zeer persoonlijke tekst van Barbra: “For the women who were with me that evening and will be with me always… in loving memory”. Barbra praat op persoonlijke wijze alle nummers aan elkaar. Waar Barbra altijd gesloten is over haar persoonlijke leven, heeft zij met The Concert juist een bijzonder persoonlijk, intiem en ontroerend concert gegeven. Algemeen beschouwd als het beste concert van haar carrière.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat slechts twee concerten in Las Vegas gegeven zouden worden. Beide avonden waren een groot succes en gaven Streisand weer zelfvertrouwen, waardoor zij besloot met de show een gelimiteerde tour van 24 concerten te doen. Dit had tot gevolg dat 27 maart 1994 het telefoonverkeer in Amerika zwaar overbelast raakte toen ruim 6 miljoen mensen probeerden één van de 250.000 beschikbare kaartjes te bemachtigen. Het concert dat Barbra Streisand 20 juni 1994 in het Madison Square Garden, New York gaf, werd in 1994 integraal uitgebracht op een dubbel CD genaamd The Concert. Ook verscheen in 1994 een gelijknamige videoregistratie van het op 22 & 24 juli 1994 opgenomen concert in het Arrowhead Pond of Anaheim, Los Angeles. Het unieke concert dat Streisand 1 januari 1994 in Las Vegas gaf en onderwerp is van deze DVD bespreking, was nog nooit eerder uitgebracht. Ondanks dezelfde titel, zijn dus de CD, video en DVD uitgaven van verschillende concerten. Weliswaar is het merendeel van de nummers hetzelfde, maar er zijn ook enkele verschillende nummers die slechts in één van beide registraties voorkomt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 113 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony Music
EAN: 5099720234494

Extra's

  • Bonusvideo 'When The Sun Comes Out'
  • Bonusvideo 'It Had To Be You'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert was een registratie voor televisie, dus heeft het beeld een verhouding van 1.33:1 (4x3) full frame. Het beeld ziet er prima uit. Kleur, contrast, scherpte en detail zijn allemaal goed te noemen. Dat het een televisieregistratie betreft en de bron NTSC is, betekent wel dat scherpte en detaillering van het beeld niet helemaal optimaal zijn. Maar als geheel ziet het beeld er gewoon erg mooi uit en doet het recht aan de registratie van regisseur Dwight Hemoin. In het beeld zitten geen ongerechtigheden, geen beeldruis of anderszins.
Het concert is verdeeld in 24 chapterstops, dus elke song een track. De DVD is van het type DVD-9, waarbij de laagwisseling wat ongelukkig en kort merkbaar geplaatst is in het begin van de tweede act. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is helemaal genieten. Er is keuze uit een bijzonder goed klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een nog beter klinkende ongecomprimeerde PCM stereotrack (2306 kb/s). De PCM track heeft een resolutie van 24 bit. Een gewone CD en ook een Dolby Digital track hebben ‘slechts’ een resolutie van 16 bit. Afhankelijk van de mogelijkheden van je DVD speler kun je dus bij de PCM track genieten van een bijzonder zuiver en gedetailleerde stereotrack.
Bill Schnee, die voor de videoregistratie al een Academy Award heeft gekregen, heeft een 5.1 surround mix gemaakt. Ook hier een wonderschone soundtrack. De mix is goed in balans, waarbij de surrounds alleen worden gebruikt voor de reacties uit het publiek. Je hoort dus ook iemand achter je roepen ‘Barbra, I love you’. Ook bij het intermezzo met Mike Myers komt hij uit het publiek en dus komt het geluid uit de surroundspeaker. Erg mooi gedaan. De frontspeakers zijn het belangrijkste, ook bij de 5.1 mix. Muziek en zangstem worden in kamerbreed stereo weergegeven door de frontspeakers. De centerspeaker heeft niet meer dan een ondersteunende rol. Dit garandeert namelijk dat stem en muziek goed met elkaar integreren. Het LFE kanaal wordt bij de 5.1 mix gebruikt voor de laagste tonen van de bas. Kortom, dit is een DVD die laat horen hoe het moet. Een prachtige 5.1 mix (die je niet eens doet verlangen naar een DTS track) aangevuld met een wonderschone ongecomprimeerde stereotrack. Compliment.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen met achtergrondmuziek. Op deze DVD staan twee unieke en zeldzame bonusvideo’s. Beide in 1.33:1 beeldformaat en beide naar keuze met DD5.1 (bitrate 448 kb/s) of PCM stereo (1536 kb/s - 16bit) geluid. De keuze van het geluid is geen menu-item, dus je moet zelf met de afstandsbediening wisselen van geluidstrack.

When The Sun Comes Out (3 min)
Een zwart/wit fragment uit de live opgenomen show My Name Is Barbra uit 1965.

It Had To Be You (4 min)
Een fragment uit de live opgenomen show Color Me Barbra uit 1966.

Conclusie

The Concert is een unieke registratie van het concert dat Barbra Streisand na 27 jaar afwezigheid op het concertpodium gaf op 1 januari 1994 in het MGM Grand Hotel in Las Vegas. Een erg persoonlijk en intiem concert waarbij Barbra een mooie collectie uit haar grote muzikale oeuvre ten gehore brengt. Zij wordt daarbij begeleid door een 64-koppig orkest dat onder leiding staat van dirigent Marvin Hamlish. In de uitverkochte zaal diverse ‘celebrities’, maar ook enkele mensen die Barbra erg dierbaar zijn en die zij even in de spotlight zet. Een unieke registratie van een prachtig concert van een bijzondere vrouw die met haar fenomenale stemgeluid en met veel warmte, emotie en ontroering vele nummers ten gehore brengt.
Dit is een erg mooie uitgave van Sony Music. De beeldkwaliteit, gemaakt voor televisie is erg mooi. Het geluid is helemaal genieten met naar keuze een erg mooie surroundtrack en een prachtige ongecomprimeerde stereotrack met 24 bit resolutie. Als extra zijn twee zeldzame bonusvideo’s toegevoegd. Een verplichte aanschaf!

Laatste reacties

eembe002  |  23-12-2007

Inderdaad een geweldig stuk, alleen heeft ze dat nummer NIET gezongen bij dit nieuwjaarsconcert. Let er dus op dat de video van een ander concert is. Wel d...
Lees meer >

rkrijger  |  20-10-2005

Arnold, je zou "Timeless" ook eens moeten reviewen... (hint, hint)
Lees meer >

René Veentjer  |  02-10-2004

Ik ga deze concert zeker nog een keer aanschaffen, zodat mijn dvd collectie alleen maar groter wordt van Barbra Streisand. Barbra Streisand the one and only ...
Lees meer >

rkrijger  |  22-05-2004

Je noemt wel steeds de Yentl medley. Die staat dus wel op de CD versie, maar niet op deze DVD. :roll: Argh, vandaar... Ik was er blindelings van uit gegaan ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  22-05-2004

Arnold, vraagje nog. Tja, je geeft zelf het antwoord al. Deze DVD The Concert heeft mijn voorkeur. Niet alleen vanwege de liedjes maar ook vanwege de totale sfe...
Lees meer >

rkrijger  |  22-05-2004

Arnold, vraagje nog. Je lijkt me, net als ik, ook een fan. Als je moest kiezen tussen "Timeless" (het millennium-concert) of deze. Voor welke zou jij dan kiezen...
Lees meer >

rkrijger  |  22-05-2004

Dus... dat "duet" met haarzelf uit Yentl staat er niet op én de sfeer is waarschijnlijk compleet anders? Jammer... Nou ja, misschien haal ik hem voor een tientj...
Lees meer >

rkrijger  |  22-05-2004

De finale uit "Yentl" met "Papa, can you hear me" is ronduit FENOMENAAL!!! Veel betere versie dan op haar millennium concert. Inderdaad een geweldig stuk, alle...
Lees meer >

Herjan  |  22-05-2004

Dus... dat "duet" met haarzelf uit Yentl staat er niet op én de sfeer is waarschijnlijk compleet anders? Jammer... Nou ja, misschien haal ik hem voor een tientj...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  22-05-2004

De finale uit "Yentl" met "Papa, can you hear me" is ronduit FENOMENAAL!!! Veel betere versie dan op haar millennium concert. Inderdaad een geweldig stuk, alle...
Lees meer >

Herjan  |  22-05-2004

Deze komt zeker in mijn verzameling. Op de eerste plaats voor mijn vriendin, maar ik moet ook toegeven dat ik ook enorm genoten heb van dit concert (ik heb 't n...
Lees meer >

rkrijger  |  21-05-2004

"Een verplichte aanschaf" is, zoals gewoonlijk, weer een beetje teveel reclame. Maar ja, de gratis DVD-tjes om te reviewen moeten ook blijven komen hè... :) ...
Lees meer >

Werner  |  21-05-2004

Misschien een mooie uitgave als dit soort muziek je ding is. Maar ik denk niet dat de kans erg hoog is dat ik me tot een aankoop ga verleiden :roll:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:3
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.