Vikings, The

Recensent:
Nathan Strik
14-05-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Vikings, The (DVD)
Samenvatting

De koning van het Britse Northumbria wordt vermoord door de barbaarse Vikingleider Ragnar, die daarnaast ook zijn vrouw verkracht. Aangezien er geen rechtstreekse troonopvolger is, komt de troon in handen van Aella, een wrede man. Aella weet echter niet van de zoon die in de baarmoeder van de verkrachte ex-koningin groeit. Het kind zou zijn leven niet veilig zijn en wordt daarom na zijn geboorte in het geheim weggevoerd zodat hij veilig kan opgroeien, buiten Aella´s bereik. Waarom een hoogzwangere hofdame al die tijd niet is opgevallen zullen we maar even buiten beschouwing laten. Het kind heeft een hanger met een speciale steen om zijn nek gekregen waardoor hij later altijd te herkennen zal zijn. En laat deze jongen nu toevallig als slaaf bij de Vikingstam van Ragnar terechtkomen. De jongen, inmiddels een man, weet echter niets van zijn afkomst. Hij weet ook niet dat zijn gehate vijand Eric (de zoon van Ragnar) dus eigenlijk zijn halfbroer is.

Commentaar

Hoewel deze film erg verouderd is in vele opzichten is het toch nog steeds een prachtig gefilmde avonturenfilm zoals er tegenwoordig niet meer gemaakt worden. Hier en daar komt de film soms lachtwekkend over, bijvoorbeeld door de knullige zwaardjes en schildjes. Ook een hand die afgehakt wordt, waarna de arm ineens 5 centimeter langer wordt is vandaag de dag eerder lachwekkend dan geloofwaardig. Toch heeft dit ook zo zijn charme. Het verhaal is typisch Hollywood: veel stereotiepe personages. Maar de aanwezige cast gaat er gelukkig helemaal voor en vooral Kirk Douglas is lekker op dreef als Eric de Viking. De decors zijn schitterend en regisseur Fleisher heeft zeker oog voor dramatische shots, waarbij de widescreen fotografie natuurlijk een extra dimensie geeft aan het geheel. Het verhaal is wat voorspelbaar en hier en daar onbedoeld grappig, maar The Vikings blijft een klassieker die bij liefhebbers van het genre zeker een trots plaatsje in de kast zal weten te veroveren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 1958
Speelduur: 111 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626030942

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit staat in de originele verhouding van 2.35:1 en is anamorf vastgelegd. Qua scherpte, helderheid en contrast is deze transfer over het algemeen dik in orde. In enkele scènes zijn wat speciale filters gebruikt die de scherpte beïnvloeden, maar het beeld ziet er over het algemeen heel straks uit. Helaas is de transfer afkomstig van een releaseprint, waar om de 20 minuten de zeer vervelende reel-change-markings opduiken (zie screenshot 2). Ook fluctueert het beeld heel iets in helderheid, wat een lichte onrust in het beeld oplevert. Dit laatste is vooral goed te merken in egale luchten, en die zijn in deze film in rijke mate aanwezig. Het schaduwdetail van de transfer is wel erg goed en ook de kleurverzadiging is prima in orde. De Nederlandstalige ondertiteling is goed te lezen en netjes geplaatst. De chapterverdeling (11 chapters) is iets aan de krappe kant, maar kan er net mee door. Een prima beeldkwaliteit, met helaas wat nare minpuntjes.

Geluidskwaliteit

Het regent zeventjes bij deze recensie, want hoewel het geluid netjes klinkt, is het niet super speciaal te noemen. De originele mono-track is hier gepresenteerd in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) en klinkt zoals te verwachten valt bij een track van deze leeftijd. De dynamiek is wat beperkt, maar gelukkig zijn er geen nare drop-outs, plopjes of andere narigheden te bespeuren. Bij tijd en wijle klinkt de track wat schril, maar gezien het bronmateriaal valt het allemaal nog erg mee. Niet iets voor audiofielen, maar de track klinkt zoals het een film van bijna 50 jaar oud betaamd.

Extra's

Helaas is er behalve een bioscooptrailer niets te vinden aan extra´s.

Conclusie

The Vikings is een mooi gefilmde actiefilm met een simpel verhaal. Voor de liefhebbers van Hollywoodklassiekers is de film een aardige aanvulling op de collectie. De beeldkwaliteit wordt geplaagd door enkele vervelende artefacts, maar is verder voldoende scherp en bevat een prima schaduwdetail. Het geluid klinkt wat iel, maar is ook zeker niet slecht te noemen gezien de leeftijd van de film. Jammer van het gebrek aan extra´s en de reel change vlekken in het beeld, maar verder een keurige DVD.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  18-08-2008

Ik zou het een zeer gedateerde B-film willen noemen. Wie zat daar op te wachten. Slecht beeld en dito geluid, er lijkt weinig moeite te zijn gedaan om enigszins...
Lees meer >

Richard B.  |  17-08-2008

Mooie, oude film maar wat een afschuwelijke muziek !! Dat viel me ook op ja. Soms echt helemaal niet passend bij de scene waarin het te horen is. Verder von...
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  16-03-2008

Wordt wel eens tijd voor een geremasterde versie met beter beeld en geluid!!!
Lees meer >

Sonic  |  15-05-2004

Review van Spartacus SE is te vinden op http://www.dvdinfo.be/bespreking.cfm?reviewnr=1340
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  14-05-2004

Ik heb wel eens van deze film gehoord,maar het is niet echt een fantastische film,lees ik zo.Kirk ziet er trouwens wel eng uit op een screenshot. 8) PS:Komt...
Lees meer >

Werner  |  14-05-2004

Leuk maar komt bij lange na niet aan het niveau van Spartacus.
Lees meer >

Pat  |  14-05-2004

Mooie, oude film maar wat een afschuwelijke muziek !!
Lees meer >

Frans T  |  14-05-2004

En toch jammer dat de 'featurette with director Richard Fleischer' welke wel op de Regio 1 versie te vinden is, hier ontbreekt..
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 115
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.