Official Tribute To Senna, The

Recensent:
Eric van Ballegoie
30-04-2004

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Official Tribute To Senna, The (DVD)
Samenvatting

1 mei 1994. De Formule 1 Grand Prix van San Marino wordt verreden op het circuit Enzo e Dino Ferrari nabij het plaatsje Imola in Italië. Drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna da Silva rijdt dat jaar voor het eerst voor het dominante team van Williams, in de hoop een vierde wereldtitel in de wacht te slepen. Wegens pech wist Senna de eerste twee races van het seizoen niet te finishen en bij de derde race op Imola kijkt hij tegen een achterstand van twintig punten aan ten opzichte van de nieuweling Michael Schumacher. Senna is er op gebrand om in San Marino wél te scoren om zodoende uitzicht te houden op de wereldtitel.
Het zit echter niet mee dat weekend. Tijdens de trainingen op vrijdag wordt landgenoot Rubens Barrichello met zijn Jordan over de kerbstones gelanceerd met als resultaat een zeer zware crash. Wonder boven wonder weet Barrichello met slechts lichte verwondingen uit het voertuig te komen. Op zaterdag gaat het echter goed mis. Na het verliezen van een deel van zijn voorvleugel schiet de Oostenrijker Roland Ratzenberger in de Villeneuve-bocht met hoge snelheid van de baan. Bij de crash die volgt breekt Ratzenberger zijn nek waardoor hij vrijwel op slag overlijdt en daarmee het eerste dodelijke Formule 1 ongeluk in meer dan tien jaar laat optekenen. De dood van Ratzenberger schokt de Formule 1. Senna\'s intensiveert diezelfde dag zijn inspanningen om de veiligheid in de sport te verbeteren door met meerdere betrokkenen afspraken te plannen voor de weken na de Grand Prix.

Het dan al dramatische weekend was echter nog niet voorbij, en zondag 1 mei 1994 zou uiteindelijk de boeken in gaan als één van de zwartse dagen uit de geschiedenis van de Formule 1. Zondagmiddag klokslag twee uur gaat de race van start, aangevoerd voor Ayrton Senna die op Imola met overmacht zijn derde pole position op rij had gepakt. Bij de start gaat het al meteen mis doordat Pedro Lamy op de auto van JJ Letho inrijdt. Een wiel wordt het publiek in geslingerd met als gevolg meerdere gewonden onder te toeschouwers. Door de crash is de baan bezaaid met brokstukken waardoor de safetycar naar buiten komt.
Na vijf ronden gaat de safetycar weer naar binnen waarna Senna en Schumacher bij de herstart gelijk een gat trekken ten opzichte van de rest van het veld. In de zevende ronde slaat het noodlot echter opnieuw toe. In de eerste bocht van het circuit na de start-finishlijn schiet Ayrton Senna da Silva met een ongeveer 300 kilometer per uur van de baan. De Tambuerello bocht heeft slechts een zeer korte uitloopstrook en ondanks hevig remmen van Senna raakt zijn Williams FW16 de muur langs het circuit met een snelheid van 213 kilometer per uur. Bij de crash raakt het rechtervoorwiel los van de auto waarbij een deel van de wielophanging zich waarschijnlijk door de helm van de Braziliaan heeft geboord. Ondanks het feit dat de doctoren nog met man en macht voor zijn leven vochten had Senna geen schijn van kans, hij overleed om zeventien minuten over twee. In het wrak van zijn auto werd een opgevouwen Oostenrijkse vlag gevonden, Senna had een eventuele overwinning op willen dragen aan collega Roland Ratzenberger...

Commentaar

Nu, 10 jaar na de dood van één van de allergrootste coureurs die de Formule 1 ooit gekend heeft wordt Senna door de autosportwereld herdacht en geëerd. Als aandenken en eerbetoon aan Senna geeft EMI Music nu ook een dubbel-DVD uit waarin terug gekeken wordt op het leven en de loopbaan van Ayrton Senna. Deze door het Nederlandse Dolphin Media geproduceerde DVD is gemaakt met medewerking van de Ayrton Senna Foundation en bekenden uit de racewereld waaronder Alain Prost, Gerhard Berger, Damon Hill, Frank Williams, Rubens Barrichello, Dr. Sid Watkins, Murray Walker en vele anderen. De DVD richt zich letterlijk op het leven van Senna en gaat dus niet diep in op het fatale ongeluk in 1994 en de oorzaken daarvan. Het hoofddeel van de DVD is de documentaire \'The Right To Win\', een nieuwe film die speciaal voor deze DVD is gemaakt. Daarnaast vinden we op de DVD\'s ook twee oudere documentaires en een aantal extra features terug.

Filmspecs

Medium: DVD
Regio: 0
Jaar: 2004
Speelduur: 194 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, En vele andere
Uitgever: EMI Music
EAN: 0724359959597

Extra's

  • foto gallerie
  • Documentaire (3x)
  • Senna's F1 tests
  • Senna's Honda NSX test
  • Statistics
  • The Ayrton Senna Foundation
  • Music and image impression
  • Fotoboekje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD\'s bevatten veel verschillende beelden waarvan de kwaliteit wisselend is. De \'The Right To Win\' en \'The Ayrton Senna Foundation\' documentaires zijn uitgevoerd in 1.78:1 anamorf breedbeeld en zijn van uitstekende beeldkwaliteit. De overige onderdelen van de DVD\'s zijn uitgevoerd in 4:3 formaat waarbij de beeldkwaliteit nogal wisselt, duidelijk een gevolg van het gebruikte bronmateriaal uit de jaren tachtig en begin negentig. Over het algemeen is de kwaliteit meer dan voldoende, zij het niet spectaculair.

Geluidskwaliteit

Bij vrijwel alle features op de DVD is het geluid opgeslagen in Dolby Digital 2.0 formaat met een bitrate van 192 kb/s. Alleen bij het onderdeel \'Mucic and image impression\' wordt van dit formaat afgeweken en kan gekozen worden voor Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) of DTS 5.1 (754 kb/s). Het geluid, en met name de muziek, bij deze feature is duidelijk beter dan bij de overige onderdelen van de DVD, al geldt dat de kwaliteit bij alle onderdelen meer dan voldoende is.

Extra's

De DVD\'s bevatten meerdere onderdelen en al is de documentaire \'The Right To Win\' het belangrijkste onderdeel zullen we alle aspecten van de DVD hieronder bespreken.

The right to win (52 min)
The Right To Win
is een prachtige documentaire over het leven en de carrière van Ayrton Senna. Aan de hand van interviews met onder andere Aytron\'s zus en broer, maar ook mensen uit de Formule 1 zoals Alain Prost, Gerhard Berger, Damon Hill , Frank Williams en dokter Sid Watkins wordt een goed beeld geschapen van wie Senna was en wat hij deed, zowel op als naast de baan. De documentaire bevat voornamelijk foto\'s en weinig race-beelden, al krijgen we onder andere wel clips te zien van zijn eerste Formule 1 test in een Williams auto. Een werkelijk prachtige documentaire waarbij vooral de interviews met dokter Sid Watkins, een persoonlijke vriend van Senna, erg indringend zijn. Het grootste deel van de documentaire gaat over zijn leven en zijn loopbaan tot aan Imola 1992. Het laatste deel van de documentaire, ongeveer twaalf minuten, richt zich op de gebeurtenissen rond Imola 1994 en de impact die de dood van Senna gemaakt heeft op zijn collega\'s. Een prachtige documentaire en een mooie tribute aan de veel te vroeg overleden coureur.

The lifestyle of Ayrton Senna in Brazil (44 min)
Tijdens het raceseizoen was Senna vrijwel continu van huis. Van oktober tot maart had hij echter alle tijd om in zijn geboorteland Brazilië te zijn. Deze documentaire die in opdracht van Senna gemaakt is aan het eind van het raceseizoen van 1990 laat Senna zien zoals hij was buiten het Formule 1 circus. De documentaire is voor deze DVD voorzien van een nieuwe voiceover, verder is de documentaire gelijk aan de versie uit 1990. De film laat duidelijk zien hoe gefocust Senna ook buiten het seizoen was en hoezeer hij alles in het werk stelde om de beste en meest fitte coureur van het veld te zijn. Senna was door zijn racecarrière een vermogend man geworden en hij bezat onder andere een eigen vliegtuig en een groot landgoed. Ten tijde van deze documentaire was zijn nieuwe huis in aanbouw, maar ook voor zijn medewerkers bouwde hij huizen zodat ook zij in goede omstandigheden konden leven in een land dat grote armoede kent. \'The lifestyle of Ayrton Senna in Brazil\' laat een heel andere kant van Senna zien dan de kant die iedereen kent van de raceweekends, en is wederom een prachtig document.

Music and image impression (19 min)
Gedurende 19 minuten krijgen we beelden te zien van Ayrton Senna tijdens de shakedown / publiciteitsrun met de Williams FW1, de auto waarin hij in zijn laatste jaar zou rijden. Het zijn prachtige beelden, maar wel met een bitterzoete smaakt omdat we nu weten dat hij in de derde race van het seizoen in diezelfde auto om het leven zou komen. We zien Senna in de auto stappen, zich klaarmaken voor zijn eerste ronden in de nieuwe auto, overleggen met de technici van het team en uiteraard zien we zowel Senna als zijn teamgenoot Damon Hill rijden in de nieuwe auto. Een erg mooie feature die op sfeervolle muziek is gezet en bekeken kan worden met zowel Dolby Digital 5.1 als ook DTS geluid.

Racing is in my blood (52 min)
De titel van deze documentaire uit 1992 is afkomstig van een uitspraak die Senna deed in een interview. Racen was alles voor hem en in zijn leven was niets belangrijker dan het behalen van overwinningen. De aanleiding voor het maken van deze documentaire eind 1992 was het behalen van zijn derde wereldkampioenschap in dat jaar. De voiceover is opnieuw ingesproken, maar alle beelden zijn afkomstig uit 1992 en eerder, hier vinden we dus geen beelden van Senna in de Williams. Wat deze documentaire wel bevat is de grootste collectie racebeelden die op beide DVD\'s zijn terug te vinden. Waar de andere documentaires vooral over Senna vertellen zien we hem in deze film ook aan het werk tijdens races, wat een prachtig schouwspel oplevert..

The Ayrton Senna Foundation (15 min)
Na het overlijden van Senna heeft zijn familie een stichting in het leven geroepen die initiatieven voor kansarme Braziliaanse kinderen mogelijk maakt en ondersteund. Ayrton was zich er ten volle van bewust dat hij door zijn goede komaf veel betere kansen had dan andere kinderen in Brazilie. Voor zijn dood besprak hij met zijn zus dat hij iets georganiseerds wilde doen voor de jeugd in zijn land, door zijn crash is daar echter niets van gekomen. Zijn familie heeft het initiatief dus verder uitgewerkt en in deze documentaire van een kwartier wordt duidelijk gemaakt welk werk de stichting doet.

Senna\'s first F1 tests (7 min)
Voordat Senna in de Formule 1 ging rijden heeft hij een aantal tests bij verschillende teams gedaan. In dit filmpje zien we unieke beelden met Senna aan het werk in een Williams Ford, een McLaren Ford en in een Toleman Hart, de auto waarmin hij later zou debuteren in de Formule 1. Prachtige beelden!

Senna\'s Honda NSX Test (5 min)
Senna\'s wereldtitels voor McLaren werden allen behaald met krachtbronnen van Honda. Zijn relatie met deze Japanse firma was dan ook bijzonder goed en waar mogelijk hielp Senna het merk ook buiten de Formule 1. In dit filmpje zien we Senna in de Honda NSX supercar over het Japanse Suzuka circuit boenderen. Schijnbaar moeiteloos weet Senna de auto met hoge snelheid over het circuit te laten gaan wat mooie onboard beelden oplevert.

Picture Gallery

Keith Sutton, een van de meest bekende fotografen uit de Formule 1 had een goede relatie met Ayrton Senna en Sutton heeft tijdens de loopbaan van de Braziliaan prachtige foto\'s van de coureur gemaakt. In deze galerij vinden we 50 foto\'s met onderschriften.

Statistics
De cijfers die Formule 1 loopbaan van Senna beschrijven spreken boekdelen. Van de 161 races die hij startte begon hij er maar liefst 65 vanaf pole position en wist hij er 41 te winnen. Per seizoen vindt je hier de carrière van Ayrton Senna in cijfers. Tot slot vinden we in de keep case ook nog een boekje met prachtige foto\'s van Senna.

Conclusie

\'The Official Tribute to Senna\' is een prachtige DVD over het leven van een van de grootste coureurs, zo niet de allergrootste coureur, aller tijden. De nieuwe documentaire \'The Right To Win\' geeft een indringend beeld van wie Senna was en het is goed te zien dat zoveel grootheden uit de F1 hebben meegewerkt aan dit project. De overige documentaires, afkomstig uit de jaren negentig, geven elke een eigen beeld over Senna, zowel als mens als als coureur, en complementeren de nieuwe film.
Wat je niet van deze DVD moet verwachten is een analyse van het ongeluk in 1994, het ongeluk komt op de DVD wel aan bod, maar er zijn begrijpelijkerwijs ook geen beelden van op deze DVD terug te vinden en ook wordt het ongeval niet technisch geanalyseerd.
Valt er dan nog iets aan te merken op deze dubbel-DVD set? Eigenlijk niet, maar als we iets moeten kiezen wat ons wat tegenviel is dat het relatief geringe aantal racebeelden van Senna. Eigenlijk zien we alleen in de \'Racing is in my blood\' documentaire een veel mooie racebeelden, voor de rest bestaat de DVD voornamelijk uit interviews en foto\'s. Dit is echter een bewuste keuze van de makers geweest, later dit jaar komt er een langere versie van de The Right To Win documentaire uit die waarschijnlijk wel meer beelden van Senna in zijn verschillende raceauto\'s zal bevatten. Als groot Senna-fan ben ik zelf geenszins objectief, maar concluderend durf ik toch wel te stellen dat deze DVD een absolute must have is voor autosportliefhebbers in het algemeen en Sanna fans in het bijzonder, een dikke aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door ZZZ-17.

Lees meer

Laatste reacties

Lex v/d Moolen  |  20-02-2006

Komt er ook een tribute dvd over de Oostenrijker Roland Ratzenberger die in hetzelfde weekend is gestorven? Jammer dat je daarover niemand hoort. Iedereen he...
Lees meer >

Bas Hokke  |  20-02-2006

Komt er ook een tribute dvd over de Oostenrijker Roland Ratzenberger die in hetzelfde weekend is gestorven? Jammer dat je daarover niemand hoort. Iedereen he...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  21-02-2005

1. Senna deed aan ongelooflijk veel liefdadigheid, Anoniem, toen hij leeft, pas na zijn dood, zijn de mensen did beginnen bekend maken, Senna zij altijd 'echte ...
Lees meer >

Eddy  |  17-02-2005

Ik heb hem vandaag pas gekocht, maar het is werkelijk een schitterende dvd met veel aandacht voor een groot sportman. Zoals al eerder werd gezegd is het vooral ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  15-05-2004

Daar valt weinig meer aan toe te voegen Kenny. Goed reply (y)
Lees meer >

stevegek  |  10-05-2004

Je moet wel kijken, toen Senna die fundations begon waren er VEEL minder celebs die dat deden. Ook was hij niet het nieuws dat ie het deed aan het rondsprijden ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  04-05-2004

Ik begrijp echt je probleem niet Ingo. In landen in Zuid-amerika zijn sporthelden idd een soort heiligen. Ik kan het weten want ik heb er zelf 2 jaar gewoont. I...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  04-05-2004

Eric, Ik respecteer je mening, maar ik krijg gewoon het heen en weer van predicaten als "voorbeeld voor de jeugd" (een achterhaald fenomeen mijns inziens, wa...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  04-05-2004

Ingo, Je hebt er duidelijk geen idee van hoe Senna tijdens zijn leven (en ook na zijn dood) in Brazilie werd en wordt gekoesterd. Senna was een nationale vol...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  04-05-2004

Verwar idolatrie niet met een voorbeeldfunctie. Als 's lands n° 1 racepiloot tegen een muur knalt in zijn bolide is dat nieuws en daar komen mensen voor op s...
Lees meer >

BeQuietAndDrive  |  03-05-2004

Vergeet niet dat Senna de Ayrton Senna Foundation heeft opgericht, een fonds om kansarme kinderen in Brazilie bijv. naar school te kunnen laten gaan. En Senninh...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  03-05-2004

Een voorbeeld voor de kansloze jeugd in Brazilië? De zoon van een stinkendrijke vader uit een stinkendrijke familie die één van de meest elitaire geldverslin...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  30-04-2004

Hmm... geld verdienen aan een dvd over iemand die bij een sportongeluk om het leven is gekomen... vinden jullie niet dat daar een ranzig bijsmaakje bij zit?Dat ...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  30-04-2004

Hmm... geld verdienen aan een dvd over iemand die bij een sportongeluk om het leven is gekomen... vinden jullie niet dat daar een ranzig bijsmaakje bij zit? ...
Lees meer >

Paulus  |  30-04-2004

Hmm... geld verdienen aan een dvd over iemand die bij een sportongeluk om het leven is gekomen... vinden jullie niet dat daar een ranzig bijsmaakje bij zit? ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:9
2.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 77
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.