Postman Always Rings Twice, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-04-2004

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Postman Always Rings Twice, The (DVD)
Samenvatting

Frank Chambers (John Garfield), een lifter zonder specifiek doel, ziet bij een wegrestaurant het bordje ‘Man gezocht’. Frank gaat naar binnen en wordt door de eigenaar Nick Smith (Cecil Kellaway) aangenomen als klusjesman en voor werk in de keuken. Al vrij snel leert Frank de veel jongere vrouw van de restauranteigenaar kennen, de stralende en wulpse Cora (Lana Turner). Vanaf het eerste moment flirt zij met Frank, die uiteindelijk beseft dat achter het werkaanbod meer schuilgaat. Het wordt hem ook al gauw duidelijk dat Cora niet zo gek is op Nick en zij geeft Frank de suggestie dat een ongeluk in een klein hoekje zit en hen allebei van een hoop problemen zou verlossen. Verblind door de liefde laat Frank zich verleiden tot de misdaad, maar helaas verloopt alles anders dan gepland. Frank besluit enige afstand tot Cora te nemen en vertrekt naar Los Angeles. Maar daar wordt hij later weer opgezocht door Nick, die aandringt op zijn terugkeer naar het wegrestaurant. Er wacht Frank nog een onaangename verrassing.

Commentaar

De titel The Postman Always Rings Twice zal menigeen bekend in de oren klinken. Daarbij zal bijna iedereen de remake uit 1981 voor ogen hebben, waarin Jack Nicholson en Jessica Lange de hoofdrol spelen. Een groot verschil tussen de remake en de hier besproken ‘originele’ versie uit 1946 is de erotische geladenheid in de film, die bij de remake erg nadrukkelijk aanwezig is. Dit ligt zeker niet aan de vrouwelijke speler, maar meer aan de tijdsgeest. Lana Turner is een zeer uitdagende vrouw, maar 35 jaar later waren de normen en waarden wat losser en kon een andere film worden gemaakt. Is deze 1946 versie daarmee minder? Geenszins, beter zelfs. Want het zijn juist de andere elementen van spanning, angst en radeloosheid die in deze 1946 versie beter naar voren komen. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van James M. Cain (1892-1977), die dit boek in 1934 schreef. De oplettende lezer heeft al gezien dat we een paar regels eerder het woord origineel tussen twee aanhalingstekens plaatsen. Want regisseur Luchino Visconti maakte in 1943 de film Ossessione. En al schreef Visconti ook zelf het script en wordt de naam van Cain niet in de aftiteling genoemd, algemeen wordt aangenomen dat de film is gebaseerd op hetzelfde boek.
Lana Turner is in deze versie van het verhaal weergaloos als de ‘femme fatale’. Ook van de andere spelers is het spel van een hoog niveau. en regisseur Tay Garnett weet met mooie beelden een donkere ‘film noir’ sfeer op te roepen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1946
Speelduur: 108 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 8717774231470

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Fotogalerij
  • Inleiding door filmhistoricus Richard Jewell
  • Documentaire over John Garfield

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op 35 mm film vastgelegd, met een negatief beeldverhouding van 1.37:1, bekend als de academy standard. De film staat met een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3) full frame op deze DVD.
Evenals andere Warner filmklassiekers is ook deze film met zwart/wit beeld volledig gerestaureerd. Wederom is het resultaat prachtig, het zwart/wit beeld ziet er zeer goed uit. Heel incidenteel zit nog wel een spettertje in het beeld. Af en toe zitten verticale strepen in het beeld, rond de 20ste minuut is dat duidelijk te zien (screenshot 3). Het contrast, voor een zwart/wit film erg belangrijk voor het juist weergeven van alle grijstinten, is uitstekend. Het beeld heeft bij de begintitels wat last van telecine wobble (wiebelen in het beeld). Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, rekening houdend met het gebruikte materiaal. Filmgrain is nog wel, soms duidelijk, in het beeld te zien. Maar desalniettemin is ook deze klassieker weer erg mooi op DVD is gezet. De film is netjes verdeeld in 32 chapterstops. De optionele ondertiteling is wit, maar staat wat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is ook onderhanden genomen en staat in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Dit betekent dat al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Het zal geen verrassing zijn dat ook de geluidstrack erg goed klinkt. Natuurlijk kun je horen dat het een oude geluidstrack is. Met name door de beperkingen in het frequentiebereik waar de hoge tonen wat minder zijn en de lage tonen nauwelijks aanwezig zijn. Maar de geluidstrack is wel volledig ruisvrij, geen spetter of kraakje te horen. En alle dialogen zijn prima te volgen. Met in achtneming van de leeftijd van de film, een prima klinkende soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op de DVD zijn statische plaatjes zonder achtergrondmuziek. Deze release heeft drie extra’s meegekregen, alles in 4x3 beeldformaat, DD2.0 geluid en Nederlands ondertiteld.

Introduction by Richard Jewell – Film Historian/USC Professor of Critical Studies (5 min)
Deze man geeft zijn visie op de film, de hoofdrolspelers en het verhaal.

The John Garfield Story (TNT Documentary) (58 min)
Een nieuw opgenomen, imposant biografisch overzicht van filmster John Garfield, die in 1952 aan de gevolgen van trombose overleed. De documentaire wordt ingeleid en vertelt door zijn dochter Julie Garfield. De begrafenis van Garfield was op dat moment een van de grootste en indrukwekkendste geweest. De schuld aan zijn dood wordt door velen gelegd bij de ‘Commissie van On-Amerikaanse Activiteiten’, die hem (en andere acteurs) op de zwarte lijst hadden geplaatst. Vele collega’s staan stil bij het belang van deze man voor de Amerikaanse filmindustrie.

Behind-the-scenes Image Gallery
Een 40-tal zwart/wit foto’s, gepresenteerd in een breedbeeldkader.

Theatrical Trailer (2½ min)
De originele bioscooptrailer uit 1946.

Conclusie

The Postman Always Rings Twice is een wederom een prachtige Hollywood klassieker die door Warner in ere is hersteld. In deze film uit 1946 van regisseur Tay Garnett schitteren de sterren van Lana Turner en John Garfield. Het verhaal, gebaseerd op de roman van James M. Cain, is welbekend. Een man wordt verliefd op een getrouwde vrouw, die hem vervolgens gebruikt om haar eigen man te laten vermoorden. Helaas mislukt het plan. De rest verloopt anders dan beide hadden gepland.
Warner heeft deze zwart/wit film weer helemaal opgeknapt, resulterend in een prima beeld en een goed klinkende mono soundtrack. Als extra een korte analyse van filmhistoricus Richard Jewell. Daarnaast een documentaire van bijna één uur over de acteur John Garfield. Vreemd genoeg wordt deze documentaire niet op de cover vemeld. Verder nog een fotogalerij en de originele bioscooptrailer. Uiteraard voor de (klassieke) filmliefhebber een must in de collectie.

Laatste reacties

Richard B.  |  09-09-2006

Nu maar 6,99 bij Blokker. Ik pik hem binnenkort wel even op. :D Ik heb er ook zoiets voor betaald. Geen geld voor zo'n dvd en voor zo'n film. Het is een geweld...
Lees meer >

Jurgen V  |  05-08-2005

Nu maar 6,99 bij Blokker. Ik pik hem binnenkort wel even op. :D
Lees meer >

zetmoon  |  15-11-2004

Goede film, maar de transfer vind ik Warner onwaardig. De zwarte "tramlijnen" die gedurende 10(!) minuten te zien zijn van +/- 9 min. tot 19 min. vind ik ze...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  31-05-2004

Een spectaculair verhaal dat nu nog prima blijft boeien. Het moet in die tijd wel veel stof hebben doen opwaaien. De print is prachtig van kwaliteit. Kortom een...
Lees meer >

hitchberg  |  10-05-2004

Universal Studios Home Video brengt op 6 Julie 2004 Black Angel, Criss Cross, This Gun For Hire (1942), The Big Clock en Double Indemnity. In engeland teminste ...
Lees meer >

Kaplan  |  04-05-2004

Als Double Indemnity uitkomt schaf ik hem toch meteen aan. Kom op Paramount releasen die film in deze thread op ander forum wordt gesproken over het uitbre...
Lees meer >

hitchberg  |  04-05-2004

Vrijdag postman gekocht (samen met To Have and Have not en High Sierra 3 voor 33) Het Leuke was dat ik vrijdagavond naar Kill Bill 2 ben geweest waar de Postman...
Lees meer >

Kaplan  |  29-04-2004

Prachtige dvd. De hoes alleen is de aankoop al bijna waard. Mooie review. Ik las ergens dat Double Indemnity er aan komt.
Lees meer >

starbuck  |  29-04-2004

na het lezen van deze review snel naar Free gelopen, kom ik thuis met twee andere dvd's, uit de Paramount golden classics serie ( Breakfast ay Tiffany's en sabr...
Lees meer >

hitchberg  |  29-04-2004

Likkebaardend lekker nu nog double indemnity
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 142
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.