Gloria Estefan - Live & Unwrapped

Recensent:
Alexander de Mol
27-04-2004

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Gloria Estefan - Live & Unwrapped (DVD)
Samenvatting

De één uur en drie kwartier durende DVD Live & Unwrapped bevat een registratie van het concert dat Gloria Estefan in oktober 2003 gaf in het Colosseum in Las Vegas. Het Colosseum maakt onderdeel uit van het immense Caesars Palace gokparadijs.
Tijdens het concert speelt Gloria met haar voormalige begeleidingsband Miami Sound Machine. Natuurlijk bevat de DVD alle grote hits waaronder Conga, Rhythm Is Gonna Get You, Get On Your Feet, Live for Loving You en Turn The Beat Around. Uiteraard speelt ze daarbij ook nummers van haar laatste album Unwrapped.

1. Percussion Intro
2. Get On Your Feet Live
3. Turn The Beat Around
4. 1-2-3
5. Your Picture
6. Hoy
7. Con Los Años Que Me Quedan
8. Wrapped
9. Te Amare
10. Rhythm Is Gonna Get You
11. Conga
12. Conga Instrumental
13. I Wish You
14. Te Amare Instrumental
15. Wrapped

Commentaar

De in Havana, Cuba, geboren Gloria belandt al op zeer jonge leeftijd in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Haar familie vlucht voor het bewind van Fidel Castro naar Miami, Florida. Zoals een echte vluchteling betaamt groeide ze op in de getto en zorgde ze voor haar ouders. Ter ontspanning zocht ze een uitvlucht in de muziek. Op een gitaar, welke ze voor haar 12 verjaardag had gekregen, speelde ze de hits van dat moment. Toen haar moeder haar tijdens een lokale bruiloft vroeg om wat met de band mee te zingen viel ze bijzonder in de smaak bij de leider van de band, een zekere Emilio Estefan. Niet veel later maakt ze deel uit van de in ‘Miami Sound Machine’ omgedoopte band.
Met deze groep scoorde ze grote hits in de jaren tachtig als Conga en 1-2-3. Een ernstig auto-ongeluk zorgt voor een gedwongen rustperiode. Nadien scoort ze solo weer de nodige hits, maar blijft het vervolgens weer geruime tijd stil. Vorig jaar kwam ze eindelijk voor de fans weer op de proppen met een gloednieuw album, getitled Unwrapped. In het kader hiervan vond vorig jaar in Las Vegas het op deze DVD vastgelegde promoconcert plaats.
Dat mevrouw Estefan niet meer de allerjongste is blijkt mijn inziens wel enigszins uit het feit dat haar zang op een aantal momenten niet helemaal loepzuiver is. Het is overigens maar weinig artiesten gegeven om tijdens een live-optreden foutloos te zingen. Dus laat ik op deze slak niet te veel zout strooien. Het concert ‘an sich’ is in mijn ogen, ondanks dat het toch een Latijns-Amerikaanse sfeer uitstraalt, niet al te uitbundig.
Live & Unwrapped is geregisseerd door Kenny Ortega, die ooit de choreografie deed van Dirty Dancing en hier en daar een aflevering van Ally McBeal regisseerde. De regie is relatief ingetogen; geen snelle camerawisselingen en veelal overzichtelijke shots.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony Music
EAN: 5099720231097

Extra's

  • Photo Gallery
  • Videoclip "Wrapped"
  • Videoclip "Hoy"
  • Documentary of the Album (Eng./Sp.)
  • Performance excerpts with artist commentary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld heeft een beeldverhouding van 1.78:1 en staat anamorf op de DVD. De scherpte is overwegend voldoende te noemen. Camerashots op afstand zijn licht onscherp en daardoor minder gedetailleerd. Dit verschilt per camerastandpunt en is mede afhankelijk van de belichting. De close ups zijn zoals vaker stukken beter en minder soft van karakter. Het schaduwdetail is niet optimaal, maar de weergave van de kleuren maakt weer wat goed. De beeldkwaliteit maakt, ondanks dat we beeldtechnisch gezien betere concertregistraties gezien hebben, een voldoende totaalindruk.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een tweetal varianten voor wat betreft geluid. Enerzijds is dat een Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 384 kbit/s. Deze zet een prima geluidsbeeld neer waarbij de nadruk op de linker- en rechterfrontspeaker ligt. De overige kanalen (inclusief LFE) vullen het totale geluidsbeeld functioneel aan.
De voorts aanwezige Dolby stereo track (192 kbit/s) voegt niet veel toe. Een lineaire PCM-stereotrack was een beter alternatief geweest voor het meerkanaals Dolby 5.1 spoor. Dat vonden de samenstellers van deze DVD waarschijnlijk ook aangezien het menu en de cover wèl (ten onrechte)aangeven dat er een PCM track aanwezig is. Selectie van deze geluidsoptie in het audiomenu resulteert echter in weergave van de genoemde Dolby Stereo track. Slordigheidje.

Extra's

De menuschermen zijn voorzien van muziek van Gloria Estefan. De navigatie en selectie van keuzes is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De navolgende extra’s vinden we terug op de schijf:

Wrapped (3:45 min)
Fraaie videoclip van Gloria’s single Wrapped van het Unwrapped uit 2003. De beeldverhouding is 4:3 en het geluid is Dolby Digital 2.0.

Hoy (3:47 min)
De spaanstalige variant van het nummer Wrapped. Technische specificaties zijn gelijk aan Wrapped.

Documentary of the Album (English) (4:04 min)
In deze korte documentaire vertelt Gloria Estefan over de totstandkoming van haar nieuwste album Unwrapped. Onderdeel van de documentaire is een fotoshoot voor de cover van de CD (zie screenshot 5). Helaas is er in geen enkele taal ondertiteling aanwezig.

Documentary of the Album (Spanish) (4:03 min)
Ook hier werd er gedacht aan de Spaanstalige markt voor deze DVD. Dezelfde documentaire als de eerder genoemde Engelstalige variant.

Performance excerpts with artist commentary (6:05 min)
Gloria Estefan geeft audiocommentaar op de beelden en voorziet in extra achtergrondinformatie ten aanzien van de nummers op het Unwrapped-album.

Picture Gallery
Een collectie aan foto’s onderverdeeld in de thema’s:

  • 1986 – 2001
  • Family
  • Unwrapped
  • Vegas concert

Conclusie

Na enkele jaren geen nieuwe Engelstalige albums te hebben afgeleverd lanceerde Gloria Estefan eind 2003 haar Unwrapped album. De liefhebbers van het Latijns-Amerikaanse zangeresje kunnen middels deze DVD nagenieten van het concert dat Gloria ter promotie van het album in het Colosseum in Las Vegas in oktober 2003 werd gegeven.
Technisch gezien is de schijf niet volmaakt, maar voldoet wel. De beeldkwaliteit van deze anamorfe transfer is over de breedte voldoende, maar met name scherpte kan veel beter.
De geluidskwaliteit is dankzij een redelijk presterende Dolby Digital 5.1 track aanvaardbaar. Helaas ontbreekt de op de cover èn in het menu aangekondigde LPCM track als stereo tegenhanger.
De DVD bevat een aantal extra’s die vooral een promotionele insteek hebben. Maar dat is natuurlijk in dit geval geen vreemde keuze.
De fans zullen zich ongetwijfeld weten te vermaken met het optreden van Gloria Estefan in Las Vegas.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Sony Music Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  03-05-2004

Beeld en geluid zijn ronduit beneden de maat, we hebben het hier over nota bene een muziek-DVD. Er zijn van Gloria Estefan veel betere DVD's te koop, mijn advie...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  27-04-2004

Cuba behoort niet tot Zuid-Amerika, je kunt er dan ook beter Latijns-Amerika van maken :wink: Dit herinnert me er weer aan waarom ik ooit op Aardrijkskunde be...
Lees meer >

raymond koene  |  27-04-2004

Cuba behoort niet tot Zuid-Amerika, je kunt er dan ook beter Latijns-Amerika van maken :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 75
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.