Gettysburg

Recensent:
Marcel den Haan
21-04-2004

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Gettysburg (DVD)
Samenvatting

Het is het jaar 1863 en de Amerikaanse Burgeroorlog woedt al ruim twee jaar. Het Zuidelijke leger onder leiding van Generaal Robert E. Lee (Martin Sheen) dringt steeds dieper door in de staat Pennsylvania en nadert het plaatsje Gettysburg. Hier heeft het Noordelijke leger zich al verzameld in de heuvels die het plaatsje omringen. De Noordelijken zijn duidelijk in het voordeel aangezien zij een mooi overzicht hebben van de weidse vlakten en zo de vijand aan zien komen. Kolonel van het Noordelijke leger Joshua Lawrence (Jeff Daniels) krijgt de opdracht de heuvel genaamd “Little Round Top” te verdedigen. Dankzij een gedurfde tactiek weer hij het Zuidelijke leger te stoppen, iets dat niet onopgemerkt blijft bij de legerleiding. Generaal Lee van het Zuidelijke leger besluit de slag uit te vechten in de open vlaktes van Gettysburg, aangezien het onmogelijk lijkt de heuvels in te nemen. Hiermee wordt de Slag bij Gettysburg één van de bloederigste van de oorlog.

Commentaar

Gettysburg is gebaseerd op het boek The Killer Angels van schrijver Michael Shaara en is chronologisch gezien het tweede boek uit een serie van drie. In 2003 is het eerste boek verfilmd onder de naam Gods and Generals. Beide films zijn aan de lange kant, waarbij Gettysburg maar liefst 244 minuten duurt. Helaas weet de film op sommige momenten matig te boeien waardoor de 244 minuten een hele zit worden. Aan de geschoten beelden ligt het niet, want deze zijn erg mooi. Vooral de massale veldslagen zijn mooi in beeld gebracht. Verder spelen er in de film een groot aantal sterren mee en heeft de film een mooie soundtrack. Heb je weinig kennis van de Amerikaanse Burgeroorlog dan zal deze film af en toe moeilijk te begrijpen zijn. Mensen die wel het één en ander afweten van deze oorlog, hebben duidelijk een streepje voor.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 244 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932061390

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Gettysburg staat in het originele beeldformaat van 1.78:1 op de DVD en is anamorf. Op de hoes staat echter een formaat van 1.85:1 vermeldt, foutje dus van Warner. De film is verdeeld over de twee zijdes van een DVD 18, waardoor compressieproblemen niet voorkomen. De kleuren zijn mooi helder en natuurlijk. Contrast, zwartniveau en scherpte zijn regelmatig onder de maat, waardoor er vooral in de donkere scènes details verloren gaan. Filmgrain is af en toe zichtbaar en ook posterisatie en edge enhancement komen af en toe voorbij. Al met al een redelijke transfer die duidelijk beter had gekund, maar toch nog net een voldoende.
Op kant A van de DVD is de film verdeeld in 35 hoofdstukken met een speelduur van 136 minuten en op kant B zijn er 31 hoofdstukken te vinden met een speelduur van 107 minuten, voldoende hoofdstukken dus voor een film van deze lengte. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen in een mooi lettertype, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op de DVD zijn twee geluidssporen te vinden, een Duitse en een Engelse. Voor deze review concentreren we ons op de originele Engelse taal. Op de hoes staat dat het hier een Dolby Digital 5.1 track betreft, maar het gaat hier om een Dolby Digital 5.0 track (384 kb/s). Wederom een foutje dus van Warner. Een film zoals deze met de vele veldslagen heeft profijt van een mooie agressief geluidsbeeld, maar helaas worden we hierin teleurgesteld. De track concentreert voornamelijk op de frontkanalen. Dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn duidelijk verstaanbaar. Muziek en omgevingsgeluiden komen uit de frontspeakers. Door het ontbreken van een LFE kanaal moeten de frontspeakers het aanwezige laag voortbrengen, maar ook hier stelt de track teleur. Het aanwezige laag klinkt dof en is te weinig aanwezig. De surroundkanalen worden vooral tijdens de veldslagen gebruikt voor het creëren van meer ruimtelijkheid, maar het geluid is te zacht en stellen qua ruimtelijkheid ook teleur. Al met al een tegenvaller dus deze track, maar nog net een voldoende.

Extra's

Er zijn op deze DVD een paar leuke extra’s te vinden, vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse Burgeroorlog. De extra’s zijn verdeeld over beide zijden van de DVD. Menu’s zijn 1.78:1 en bevatten een afbeelding uit de film. Geen van de extra’s is Nederlands ondertiteld.

Kant A

Audiocommentaar (Dolby Digital 2.0, 192 kb/s)
Regisseur Ronald F. Maxwell, Cameraman Kees van Oostrum, schrijver James M. McPherson en historicus Craig Symonds geven commentaar tijdens de duur van de film. Het betreft hier een vrij standaard commentaar waarbij de mensen die bij het maken van de film betrokken waren, vertellen over het maken van de film. De mensen die er niet bij waren vertellen voornamelijk over de echte veldslag en de achtergronden van oorlog. Opvallend is verder dat het regelmatig stil blijft voor langere periodes. Misschien komt dit door de lange speelduur van de film, maar met vier man moet er toch genoeg te vertellen zijn.

The Battle Of Gettysburg (29 minuten)
Een voor een Oscar® genomineerde documentaire uit 1955 ingesproken door Leslie Nielsen. De geschiedenis van de Slag bij Gettysburg wordt hier besproken. Beelden van het slagveld zoals het er nu bij ligt en ook wordt er aandacht besteedt aan de hoofdrolspelers van de slag. Beeldformaat is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Kant B

On Location (5 minuten)
Een vijf minuten durend filmpje waarbij er wat scènes te zien zijn van achter de schermen. Eigenlijk gebeurd er niet zo heel veel, dus echt interessant wordt het allemaal niet. Beeldformaat is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Interview Gallery
Interviews met leden van de cast en crew van de film. Er wordt snel wat gezegd over de film, maar meer ook niet. Van echte diepte-interviews kan je niet spreken. Beeldformaat is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). Het gaat om de volgende personen:

  • Ted Turner (25 seconden)
  • Ronald F. Maxwell (33 seconden)
  • Tom Berenger (44 seconden)
  • Jeff Daniels (40 seconden)
  • Sam Elliott (33 seconden)
  • C. Thomas Howell (26 seconden)
  • Richard Jordan (36 seconden)
  • Stephen Lang (44 seconden)
  • Martin Sheen (41 seconden)
  • Civil War Reenactors (50 seconden)

Theatrical Trailers
Als eerste een trailer van Gettysburg van ruim 2 minuten. Beeldformaat is raar genoeg 2.35:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). Als tweede een trailer van de prequel Gods and Generals van ruim 1 minuut. Beeldformaat is 2.35:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s)

TV Spots
Vier trailers gemaakt voor de televisie, elk met een eigen thema. Beeldformaat is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s)

Maps of Gettysburg (7 minuten)
Aan de hand van kaarten die in het beeld te zien zijn en door middel van een voiceover wordt er verteld hoe de Slag bij Gettysburg gegaan is. Posities van beide legers, moeilijkheden in het terrein en andere problemen worden uitgelegd. Duidelijk een extra voor de echte liefhebber. Beeldformaat is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Making of Gettysburg (52 minuten)
Een interessante en lange documentaire over het tot stand komen van de film. Naast een blik achter de schermen zijn er interviews te zien met de cast en crew. De voiceover wordt verzorgd door Martin Sheen. Beeldformaat is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Gettysburg is een mooie verfilming van één van de belangrijkste veldslagen uit de Amerikaanse Burgeroorlog. De film is af en toe wat traag en duurt ook eigenlijk iets te lang. Op sommige momenten is het ook wat moeilijk te volgen. Beeld en geluid vallen iets tegen, maar scoren nog net een voldoende. Er zijn voldoende extra’s aanwezig voor een kijkje in de keuken van de makers. Voor de liefhebbers verplichte kost, maar voor de beginneling misschien net iets chaotisch.

Laatste reacties

nachtwaker  |  27-11-2008

Natuur getrouwe weergave van de beroemde veldslag tijdens de burgeroorlog tussen de Noorder-en Zuiderlingen. Knap dat er zoveel aandacht aan elk detail is gegev...
Lees meer >

Caledonians  |  06-07-2005

Interessante film. Had alleen jammer genoeg af en toe het idee dat ik naar zn RTL4 woensdagavond film zat te kijken omdat het allemaal niet altijd heel professi...
Lees meer >

Jeroen vS  |  11-01-2005

Ik had in deze film niet één keer het gevoel, dat daar twee enorme legers aan het vechten waren. Ligt het aan mij of ben ik hierin de enige. Hierdoor is de fil...
Lees meer >

Qzyn  |  10-09-2004

Ach, ik geloof niet dat in deze film de historische waarheid veel geweld wordt aangedaan, ook al zullen de makers hier en daar wel hebben moeten smokkelen. Onve...
Lees meer >

Filmfan78  |  27-06-2004

Dit is gewoonweg een topper in z'n genre. Zoals reeds aangegeven, samen met Glory, de twee beste verfilmingen van de Amerikaanse burgeroorlog. Ok, de kwa...
Lees meer >

arthur van der ster  |  03-05-2004

Gettysburg is echt een fantastische film, ik heb hem al een jaar of 9 op video en nu ook eindelijk op dvd. Ik ben al van kinds af aan geïntereseerd geweest in d...
Lees meer >

Auke Postma  |  23-04-2004

Een interessante film, wat me wel opviel was hoe slecht de valse baarden zijn ! :lol: :mrgreen: Yep...de voorvaders van ZZ-top...
Lees meer >

DVDADDICT  |  23-04-2004

Een beetje lang! Ja, kort is anders maar er is een Laserdisc versie met een aantal extra scenes en die komt op 276 min. Die versie zal denk ik nooit meer te zie...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  23-04-2004

244 minuten is echt een beetje lang.
Lees meer >

Jaap22  |  21-04-2004

In mijn ogen een absoluut meesterwerk en heb een uitzondering gemaakt op mijn prijslimiet en deze dvd toch aangeschaft voor 21 euro. Prachtig hoe Gettysburg hie...
Lees meer >

Daniel1974  |  21-04-2004

Prachtig in beeld gebracht en volledig historisch correct naar blijkt. Ik Vond deze beter als Gods & Generals, ook al was deze mooier van beeld doordat hij op 2...
Lees meer >

starbuck  |  21-04-2004

Ik vond en vind deze film helemaal geweldig, al tig keren op vhs gezien, ik wacht ook totdat deze iets goedkoper wordt, maar hij staat op zeker in mijn wishlist...
Lees meer >

Richard B.  |  21-04-2004

Op TCM (of hoe dat tegenwoordig ook heet) werd deze film regelmatig uitgezonden. Ik vond hem nogal droogjes en (zoals al een paar keer genoemd is) erg lang: dez...
Lees meer >

Kevin Baeckelandt  |  21-04-2004

Nog nooit gezien, ik ben benieuwd na de vele goeie kritieken. Ik zal deze ook ooit wel eens aanschaffen wanneer ik die goedkoper zie op het forum of in de winke...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-04-2004

Samen met Glory is dit voor mij dé film (serie) over de Amerikaanse Burgeroorlog. Nu nog een beetje te duur, maar als ie goedkoper wordt wil ik 'm zeker hebben....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.