Exodus

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-04-2004

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Exodus (DVD)
Samenvatting

Na de Tweede Wereldoorlog worden alle Joden vanuit heel Europa naar interneringskampen op het door de Britten bezette eiland Cyprus gestuurd. De Joden waren vluchtelingen zonder een eigen thuisland en zonder een toekomst om naar uit te zien. De Arabieren willen hen niet in Palestina toelaten, geen enkel land wilde onderdak bieden aan deze grote groep mensen. Ari Ben Canaan (Paul Newman) is commandant in de Israëlische verzetsbeweging Haganah. Hij wil de onmenselijke situatie onder de aandacht van de wereld brengen. Hij doet zich voor als de Britse commandant Bowen en weet zo met een groep van ruim 600 Joden te vluchten op een vrachtschip richting vrijheid en richting Palestina. Maar nog voor hij goed en wel de Cyprische haven kan verlaten, blokkeren de Britse strijdmachten hem de doorgang en eisen dat hij terugkeert. Onverschrokken weigeren Ari en de ruim 600 passagiers zich over te geven. Om hun zaak kracht bij te zetten, beginnen ze een hongerstaking. Het schip wordt herdoopt tot ‘Exodus’. Met hun actie stellen ze hun leven in de waagschaal voor een grotere zaak: een onafhankelijk Israël.
Uiteindelijk mag het schip naar Palestina vertrekken. Palestina wordt nog bezet gehouden door de Britten. De Haganah proberen met milde acties de Britten zover te krijgen het land te verlaten, opdat een nieuwe Joodse staat gesticht kan worden. Ook een andere groep genaamd de Irgun verzet zich actief tegen de Britten, zij het met veel hardere terreurmiddelen. De vluchtelingen van de Exodus worden ondergebracht in de nederzetting Gan Dafna. De strijd met de Britten duurt voort.

Commentaar

Exodus is een indrukwekkende film gebaseerd op de bekende bestsellerroman van Leon Uris. Het verhaal is gebaseerd op gebeurtenissen die ook werkelijk hebben plaats gevonden en die uiteindelijk hebben geleid tot de vorming van de staat Israël en dus de opdeling van Palestina. In bijna 200 minuten wordt een aangrijpend verhaal verteld en wel zodanig dat de ruim drie uur voorbij zijn voor je er erg in hebt. Wel moet je er de aandacht bijhouden om alles goed te kunnen volgen. Het grote voordeel van DVD is dat deze film dus ook niet verpest wordt door irritante reclameblokken die je uit het verhaal halen. Dat de film de volle 200 minuten boeit zegt uiteraard ook iets over de regie van Otto Preminger (1906-1986) en het spel van de acteurs. Een van de hoofdrollen wordt door Paul Newman gespeeld, die hier een meer dan uitstekend spel laat zien. Maar datzelfde geldt ook voor de rest van cast. Ook het mooie camerawerk van Sam Leavitt geeft de locaties prachtig weer. De film is geheel op locatie opgenomen op Cyprus, maar ook in Israël. Leavitt kreeg voor zijn camerawerk een Oscar® nominatie.
Iedereen weet dat de strijd tussen de Palestijnen en de Israëliërs tot op de dag van vandaag nog niet is gestreden. Nog steeds worden we via de nieuwsberichten geconfronteerd met de gewelddadigheden die daar nog steeds plaats vinden. De bouw van de muur rond de bezette gebieden en de westelijke jordaanoever is op dit moment wel weer een van de grote dieptepunten. Al bijna 60 jaar vindt daar de strijd om een eigen thuisland plaats en kunnen de mensen daar nog steeds geen vrede en rust vinden. Denk daar ook eens aan als je deze film in je DVD speler stopt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1960
Speelduur: 199 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626028529

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Ooops, dat is een teleurstelling. De cover maakt melding van een 2.35:1 anamorf beeldformaat. Welnu, het beeld is inderdaad het originele beeldformaat van 2.35:1, maar helaas is het beeld niet anamorf. Iets dat in de begindagen van DVD af en toe voorkwam en schoorvoetend werd geaccepteerd. Maar nu we al enige jaren DVD hebben en vele oudere klassiekers in prachtig gerestaureerde versies langs hebben zien komen, is deze DVD presentatie ondermaats. En het maakt hierbij even niet uit of de DVD is uitgebracht in een budgetreeks of fullprice, we verwachten nu gewoon een nette presentatie met anamorf beeld. Helaas dus niet in dit geval.
Een tweede teleurstelling is de slechte kwaliteit van het beeld. De leeftijd van ruim 40 jaar heeft zijn sporen achtergelaten in de vorm van vele beschadigingen aan het beeldmateriaal. Spetters, krasjes en strepen komen dan ook frequent in het beeld voor. Scherpte en detaillering zijn, zoals je kunt begrijpen, niet zo geweldig. Aliassing en moiré zijn beide ook een duidelijk zichtbaar probleem. Overal waar een lijnenspel in zit geeft dit beeldproblemen. Een stenenmuur lijkt daardoor te bewegen. Het beeld geeft een heldere indruk met sterk verzadigde kleuren. Helemaal natuurlijk lijkt dit niet, contrast en kleurverzadiging lijken extra geaccentueerd te zijn. Ook zijn er scènes waarbij de kleurverzadiging een stuk minder is, met name de meer donkere scènes. Doordat de lange film in zijn geheel op één DVD staat, zijn compressiefoutjes ook merkbaar.
De erg lange film is ondermaats verdeeld in 16 chapterstops. De laagwisseling valt midden in een scène en is daardoor goed merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk met een juiste vertaling. Helaas wreekt het niet anamorfe beeld zich ook hier weer. De ondertiteling is in het geheel in de onderste zwarte balk geplaatst. Wanneer je als breedbeeld bezitter wilt inzoomen op het beeld, zal de ondertiteling bijna in zijn geheel buiten beeld vallen.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige 4-track stereo soundtrack, afkomstig van de 35 mm prints, is basis geweest voor de geluidstrack op deze DVD. De Engelstalige geluidstrack staat in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Op de hoes staat dat de soundtrack surround is, maar de aanwezige track is niet surround geflaged. Ook de geluidskwaliteit is niet zo geweldig. De filmmuziek van Ernest Gold, die hiervoor trouwens een Oscar® heeft gekregen, komt met een beperkt stereobeeld uit beide frontspeakers. Het bekende filmthema van Exodus zal bijna iedereen wel bekend in de oren klinken. De muziek klinkt venijnig scherp, er is redelijk wat laag aanwezig. Verder heeft de soundtrack een sterk monokarakter. De meeste filmgeluiden en de dialogen concentreren zich op de centerspeaker. Dialogen zijn goed te volgen.

Extra's

De menuschermen zijn 4x3 standaard beeldformaat zonder achtergrondgeluid. De getoonde plaatjes op de schermen zijn trouwens net als de film in 2.35:1 beeldformaat.
Deze DVD heeft slechts één toevoeging naast de al lange film.

Theatrical Trailer (3 minuten)
De bioscooptrailer in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat met DD1.0 (192kb/s) geluid. Zonder ondertiteling.

Conclusie

Exodus is een indrukwekkende film over het lot van de Joden na de Tweede Wereldoorlog. Een lot waarin hen de toegang tot Palestina wordt ontzegt en niemand hen onderdak wil bieden. Door toedoen van de verzetsbeweging Haganah, met Paul Newman als de commandant Ari Ben Canaan, komt een grote groep Joden toch aan in Palestina. Om daar te strijden voor een onafhankelijke staat Israël. Een strijd die heden ten dage nog steeds voortduurt.
Helaas valt op de DVD het nodige aan te merken, het beeld is niet anamorf en als gevolg daarvan vallen de ondertitels, door de minder gelukkige plaatsing, bij breedbeeld bezitters buiten beeld. De kwaliteit van het beeld is teleurstelling. Ook de geluidskwaliteit is erg matig. Als enige extra krijgen we de bioscooptrailer. Het is een schande dat MGM/Fox een dergelijke filmklassieker geen betere behandeling heeft gegeven. De film is, ondanks de slechte presentatie, een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  18-02-2007

Het valt me op dat de ergste problemen met de transfer van deze dvd aan het begin van de film, in ongeveer de eerste 30 a 45 minuten optreden. Bij tilt-beweging...
Lees meer >

Kaplan  |  19-04-2004

Ik ben overtuigd. Ik laat hem links liggen. Het boek vond ik best goed. De film zag ik na het boek en is dan al gauw oppervlakkig, maar voor iemand die niks ...
Lees meer >

Richard B.  |  19-04-2004

De dvd ligt al aardig lang in de winkels en ik denk dat de transfer ook veel ouder is als het lijkt. Tijd voor een SE? De releasedatum is anders 3 maart, dus...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  19-04-2004

Niet kopen!!!!! Is m.i. zo als video op een schijfje gekwakt. Wat een shit beeld- en geluidskwaliteit. Heb je daarvoor nou zo'n dure installatie gekocht. Ze mo...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  15-04-2004

Jammer van de slechte kwaliteit van de dvd. Heb hem zelf in de UK gekocht. Maar het blijft een zeer goede film.
Lees meer >

Frank  |  15-04-2004

De dvd ligt al aardig lang in de winkels en ik denk dat de transfer ook veel ouder is als het lijkt. Tijd voor een SE? De releasedatum is anders 3 maart, dus...
Lees meer >

Richard B.  |  15-04-2004

De dvd ligt al aardig lang in de winkels en ik denk dat de transfer ook veel ouder is als het lijkt. Tijd voor een SE? Voorheen vond ik dit trouwens een gewe...
Lees meer >

Frank  |  15-04-2004

Mijn vader wilde deze film graag hebben op DVD, maar gezien de slechte beeld en geluidskwaliteit heb ik 'm dat maar afgeraden. Jammer, dat ze dit nog durven uit...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:3
Geluidskwaliteit:4
Extra's:1
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.